УКР РУС

Зоря – Шахтар: Мораєс натякає на збірну України, Фонсека і Вернидуб у фото дня, 3 вражаючі серії лідера УПЛ

16 березня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Зоря програла донецькому Шахтарю 0:1 у 22-му турі чемпіонату України. Рахунок і огляд матчу УПЛ 2018/19 читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Зоря – Шахтар на "Футбол 24", стартував о 17:00 за київським часом. Команда Фонсеки збиралась продовжити свою виграшну серію до 5-и матчів і збільшити перевагу над Динамо, яке грає в неділю, до 10-и очок. Зоря, що за останні 5 турів програла лише головному переслідувачу Шахтаря, прагнула відібрати очки у принципового суперника.

Зоря – Шахтар – 0:1 – відео гола та огляд матчу

Перший момент команди створили на 22-й хвилині. Після тривалої комбінації Тайсон наважився на удар з-за меж штрафного – повз ворота. Зоря, хоч і захищалась великими силами, пропустила ледь не після дебютного влучного удару.

Зоря – Шахтар: відео онлайн-трансляція матчу

Ісмаїлі та Марлос почали затяжну атаку "гірників", яку вже нібито нейтралізовували господарі, однак Тайсон не дозволив Хомченовському вибити м'яч подалі. Болбат підхопив снаряд і вирізав подачу на дальню стійку. Жуніор Мораєс у стрибку ефектно випередив орендованого в Динамо Тимчика і прошив Філіпе. Сілас з перспективного штрафного дуже неточно пробив – перший та єдиний удар Зорі за 45 хвилин гри.

Мораєс подав документи на українське громадянство, – Циганик

Відзначимо, що Жуніор Мораєс, який забив єдиний гол у перші 45 хвилин, тримав руку на серці та виконував гімн України перед грою. Простий збіг чи вірний знак на користь вже другої натуралізації бразильця з Шахтаря? Екс-динамівець, до слова, перервав свою 261-хвилинну суху серію, забивши 16-й гол в УПЛ 2018/19 – найкращий бомбардир сезону.

Другий тайм стартував дуже жваво. Тайсон подарував Зорі м'яч, який через пас швиденько передали Будківському. Пилип був зобов'язаний забивати з близької відстані, але не завдав Пятову особливих труднощів. Ісмаїлі тут же відповів, проте його удару забракло влучності. Коваленко змарнував супершанс. Віктору дозволили двічі поспіль пробити з кількох метрів – спочатку у воротаря, а потім у захисника. Тайсон та Ісмаїлі зробили все, щоб 23-річний українець забив.

Ще розкішніший момент загубив Мораєс. Марлос віддав ідеальний пас під розстрільний удар, однак Жуніор пробив у Тимчика, від якого м'яч потрапив у руки Філіпе. Караваєв виграв верхову боротьбу після подачі кутового – Пятов знову на місці. У другому таймі Зоря, яка програвала Шахтарю у володінні 35 на 65 до перерви, почала значно краще комбінувати – 54% контролю і вдвічі більше влучних ударів із 45 по 75 хвилини це підтвердять.

Тайсон, в якого вже була жовта, надмірно емоційно з'ясовував стосунки з Тимчиком – в єврокубках міг би і на червону за таке нарватись. Мораєс, якому ще раніше дісталось від Сіласа, зазнав ушкодження на останній хвилині. Цікаво, що замість єдиного форварда Шахтаря вийшов номінальний півзахисник Тотовицький.

Шахтар набирає 57 очок і на 10 випереджає Динамо, в якого матч з Олімпіком в запасі. Зоря завершує першу частину сезону 4-ю із 32-ма очками.

Мораєс у збірній?

Жуніор всіма силами натякає, що тільки-но отримає український паспорт, постукає у двері Андрія Шевченка. Якщо Тайсон просто співав гімн України, то Мораєс ще й руку на серці тримав. Схоже, що незабаром екс-динамівець підеш шляхом Марлоса. Щодо матчу, то 31-річний бразилець перервав свою суху серію, яка тривала 260 хвилин. Відзначимо, 2-й в сезоні гольовий пас Болбата. Найкращий же бомбардир УПЛ зробив вирішальну різницю. З одного боку, з таких позицій не кожен заб'є. З іншого – окрім переможного гола, Жуніор мав закривати гру ще задовго до фінального свистка, проте не влучив з простішої позиції. Хоча загалом у середньому Мораєс забиває на дуже непоганому рівні: 0,67 гола за матч у всіх турнірах.

Фонсека і Вернидуб тиснуть руки один одному – фото матчу

"Ніколи не говорив і не скажу погано про Фонсеку. Навіть після того, як він сказав, що я йому неприємний. Можете написати – я до нього ніколи не підійду і не подам руки. Ніколи. Ні в якій ситуації. Вважаю, він мене сильно образив і образив тими словами. Я до цього підходив і тиснув руки всім". Це слова Юрія Вернидуба, сказані у грудні 2018-го. Перед грою наставники Зорі та Шахтаря зустрілись поглядами і потиснули один одному руку. Той випадок, коли не дотримати слово – не соромно.

"Я йому не потисну руки", – Вернидуб – про образу на Фонсеку та "тунель кохання" з Динамо

Градус напруги між українським і португальським тренерами спав, і відразу з'явилось місце для взаємоповаги. На людях вони вже не воюють. "Потрібно вміти прощати і залишатися людиною. Це те, чого, можливо, не вистачає сьогодні всій нашій країні. Він сказав, що хотів би зарити сокиру війни між нами. Хоча цієї сокири не було. Особисто я її і не розривав", – це вже Вернидуб після гри. Питань нема.

Шахтар продовжує 3 вражаючі серії, але є нюанси

Лідер чемпіонату України зберігає свої ворота сухими вже 474 хвилини в УПЛ, і це триває з 2-го грудня. Команда, яка пропускала мінімум 2 голи у всіх єврокубкових матчах сезону, крім домашньої дуелі з Ліоном (1:1), на внутрішній арені грає на 0 і перемагає вже 5-й тур поспіль (12:0 у сумі). На жаль, це не стільки говорить про якусь шалену надійність захисту Шахтаря (адже навіть від Айнтрахта зовсім нещодавно пропустили 6 разів за 2 матчі), скільки про доволі примітивний рівень атаки суперників у Прем'єр-лізі. Ми все більше віддаляємось від топових ліг, і це сумні новини для українського футболу.

У своєму 820-му матчі в чемпіонатах України Шахтар довів свою безпрограшну серію до 19 матчів. За цей час команда Фонсеки виграла 16 матчів і лише 3 звела внічию. Про єдину поразку Динамо, від якого зараз відрив плюс 10 (7 за втраченими), вже ніхто й не згадує.

Шахтар забивав Зорі у всіх 19-и виїзних матчах УПЛ. Гол Мораєса став 53-м для донеччан у цьому протистоянні на полях луганської команди і перервав 6-матчеву безпрограшну серію господарів удома.

Матч розчарував – жовтих карток більше, ніж моментів

Понад 9 тисяч глядачів завітали на Славутич Арену, якщо вірити офіційному сайту Зорі. Дуже пристойний результат для нашої УПЛ за нинішніх реалій. Щоправда особливої феєрії глядачі не побачили. Зоря створила парочку моментів. Шахтар завдяки високому класу бразильців був гострішим, але ненабагато. Команди грали доволі грубо: по 4 жовті, що більше, ніж влучних ударів. У першому таймі в Зорі відверто не клеїлась комбінаційна гра, а пропустили після першого ж моменту. По перерві стало вже цікавіше, це трохи покращило враження від гри, але загалом не врятувало – було нуднувато.

Купа боротьби, емоцій, бажання, зіткнень, свистків судді, але дуже мало гри і креативу. Та й за створення моментів фактично повністю були відповідальні Тайсон, Ісмаїлі, Марлос і Мораєс – ті самі досвідчені бразильські лідери Шахтаря, які тягнуть команду який вже матч поспіль. Обидва тренери казали про гарний, динамічний та інтенсивний матч? Ну, хіба що на рівні нашої проблемної Прем'єр-ліги, навіть лідерів якої потім громлять в єврокубках.