УКР РУС

Зоря – Брага: луганці не мають атаки, Караваєв – герой, прокляття Каріуса витає над Україною

10 серпня 2018 Читать на русском

Луганська Зоря зіграла з португальською Брагою у Запоріжжі в першому матчі 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи. Рахунок та звіт про гру читайте на "Футбол 24".

Матч Зоря – Брага розпочався о 21:30 за київським часом. Матч завершився внічию 1:1.

Зоря – Брага: онлайн-відеотрансляція матчу Ліги Європи

Перша ж позиційна атака Браги завершилась ударом по воротах Зорі вже на 30-й секунді матчу. Орта непогано викручував м'яч у дальній кут з-за меж штрафного майданчика, але Луїс Феліпе, який проводив дебютну гру за луганський клуб, впевнено забрав сферу. А вже на 3-й хвилині бразильський кіпер ледь не повторив "подвиг" імені Каріуса-Худжамова, коли замешкався з передачею та поцілив у суперника. На щастя, сфера вийшла за лицеву лінію, а не потрапила у сітку.

Маріуполь – Бордо: приазовці себе перевершили, але індивідуальні помилки відібрали в них шанси на продовження боротьби

Після цього португальці продовжували шукати щастя дальніми пострілами та намагались використовувати швидкість своїх гравців на флангах. До 15-ї хвилини Брага завдала три удари, одного разу влучивши у рамку, тоді як Зоря зовсім не турбувала ворота Матеуса.

Луганці створили свій перший момент на 19-й хвилині. Після прострільної передачі Хомченовського з лівого флангу м'яч відскочив до Караваєва, а той, перебуваючи майже без опіки, пробив над поперечкою метрів з 11-ти. Матеус вчасно вибіг з воріт і, можливо, саме цей маневр голкіпера збив з пантелику одного з лідерів Зорі.

На 35-й хвилині жахлива помилка у захисті луганців ледь не призвела до гола Орти. Вернидуб та Сваток пропустили передачу за спини і лише відчайдушний стрибок Луїса Феліпе на зустріч м'ячу врятував команду Вернидуба від неприємностей.

До кінця першого тайму Брага заробила ще декілька кутових, виконавши їх на декілька матчів вперед – 8. Зоря провела перші 45 хвилин занадто обережно, хоча зі швидких контратак можна було витиснути набагато більше.

Другу половину гри також активніше розпочала Брага, яка значно переважала луганців у швидкості. На 53-й хвилині захисники Зорі залишили на дальній стійці Франсержіо, який з гострого кута не зумів влучити у рамку. А вже через декілька хвилин черговий провал команди Вернидуба завершився ударом у поперечку від Орти з меж воротарського.

Брага продовжувала атакувати та заслужено відкрила рахунок на 69-й хвилині. Едуарду виграв силову боротьбу у Віталія Вернидуба, м'яч відскочив до Орти, а той з декількох метрів "розстріляв" Луїса Феліпе.

Наставник Зорі відреагував на гол, випустивши Кочергіна замість Лєднєва, і заміна спрацювала майже миттєво. На 72-й хвилині Кочергін поборовся за м'яч на другому поверсі та зробив скидку головою на Караваєва, який дивовижним ударом вліпив під поперечку без шансів для Матеуса.

Забитий гол окрилив Зорю, яка почала діяти набагато сміливіше, однак вирвати перемогу команда Вернидуба виявилсь неспроможною. Хоча, на останніх хвилинах Михайличенко втратив розкішну нагоду, не зумівши акцентовано пробити після сольного проходу.

Матч-відповідь відбудеться 16 серпня у Португалії. Щоб пройти далі, Зорі потрібно перемагати з будь-яким рахунком або сподіватись на дуже результативну нічию (2:2, 3:3 і т.д). Повторення запорізького рахунку переведе протистояння в овертайм.

Зоря – без атаки, Брага зіграла солідніше

Брага виглядала переконливіше до першого забитого гола у матчі. Команда Абела Феррейри добрий шмат гри переважала Зорю в організації атак і швидкості. Прудконогі бразильці та португальці змусили постраждати оборону господарів, яка не завжди встигала перекривати вільні зони. Лише в першому таймі гості виконали кутових на декілька матчів вперед, однак не отримали бажаного від стандартів. Інколи здавалось, що Брага грає із запасом, а ось команда Вернидуба, навпаки, перебуває на піку своїх можливостей.

Майже усі атакувальні потуги Зорі зводились до прострільних передач чи банальних навісів. Зрештою, саме таким чином луганці зрівняли рахунок, коли Кочергін виграв другий поверх та скинув м'яч під удар Караваєву. Позиційно не виходило практично нічого...

Зорі катастрофічно не вистачає якісних виконавців в лінію атаки. Рафаель Ратао дуже непогано пропонує себе партнерам, приймає нестандартні рішення, але лише одного креативного футболіста недостатньо, щоб на рівних боротись з суперником рівня Браги. Хоча, будемо відверті, четверта команда Португалії також не продемонструвала чогось екстраординарного. Втім, якщо підопічних Феррейри можна виправдати відсутністю офіційних матчів, оскільки чемпіонат Португалії ще не розпочався, то луганцям потрібно серйозно додавати.

Караваєв – гравець матчу

Хавбек збірної України продемонстрував свої лідерські якості у найбільш складний для команди момент. Гол Караваєва – це, звісно, поезія, але хвалити його варто за весь матч. Єдиний небезпечний момент Зорі в першому таймі створив також Олександр. Він намагався розганяти атаки, регулярно виконував передачі у штрафний майданчик, хоча й не завжди гострі, та ніколи не зупинявся. Але, найголовніше, Караваєв опинився у потрібному місці у потрібний час. Караваєв подарував луганцям надію. В Португалію Зоря полетить не настільки приреченою.

"Прокляття Каріуса": після Худжамова – Луїс Феліпе

Бразилець дебютував у рамці воріт Зорі та залишив дуже неоднозначне враження. Вже в дебюті матчу Луїс Феліпе запам'ятався ляпом, який цілком міг завершитись трагічно. Голкіпер луганців забарився з виносом м'яча і влучив у суперника, від якого сфера ледь не потрапила в сітку. Схоже, прокляття імені Каріуса тепер завитало й над Україною. Не встиг Руслан Худжамов привезти собі абсурдний гол в Одесі, як одразу після нього на сцену вийшов Луїс Феліпе. На щастя, цього разу обійшлось легким переляком... Зорі, схоже, слід підсилювати й воротарську позицію. Бразилець – далеко не Лунін, хоча й декілька разів виручив команду.

Ліга Європи. Кваліфікація, 3-й раунд

Зоря – Брага – 1:1

Голи: Караваєв, 72 – Орта, 69