УКР РУС

Дибала приніс перемогу Ювентусу у напруженому поєдинку проти Мілана й повернув "зебр" на першу сходинку Серії А

10 листопада 2019 Читать на русском

Дибала змінив Роналду на початку другого тайму й вирвав перемогу для Ювентуса над Міланом (1:0).

До матчу на Ювентус Стедіум у Турині команди підходили перебуваючи на різних полюсах турнірної таблиці. Ювентус у разі перемоги міг повернути собі першу сходинку, тоді як Мілан за найбільш оптимістичними прогнозами мав змогу повернутись хіба у першу десятку. Топ-матч недалекого минулого останніми роками помітно втратив у непередбачуваності, що, в першу чергу, пов'язане з невтішними результатами "россонері", які вже кілька років не можуть віднайти свою гру.

"Він буде головним героєм Серії А", – Капелло розповів, який трансфер може врятувати сезон для Мілана

Востаннє Мілан перемагав Ювентус у жовтні 2016-го (решту матчів – програв) й перед сьогоднішнім поєдинком мало хто ставив на позитивний результат для підопічних Піолі. До слова, зміна тренера поки не надто пішла на користь "дияволам" – одна перемога у чотирьох поєдинках. Утім, вболівальники гостей сподівались, що саме давній принциповий суперник надасть достатньої мотивації гравцям для справжньої битви у Турині.

Ювентус розпочав переговори з Райолою щодо трансферу Холанда

Мауріціо Саррі перед звітним матчем не міг розраховувати лише на К'єлліні (травма коліна), натомість у Мілана також через травму до заявки не потрапив Кастільєхо, решта була готова допомогти своїй команді.

У попередньому турі "зебри" у туринському дербі мінімально здолали Торіно завдяки голу Де Лігта, а міланці поступились Лаціо, хоч саме цей матч був ледь не найкращим у виконанні "россонері" за останній час.

Поєдинок розпочався активно й напівмоменти виникали біля обох воріт. Пйонтек ледь не вийшов на побачення з голкіпером після класного пасу Ернандеса, але Щенсни випередив поляка. Ігуаїн з-під захисника віддавав під удар Роналду, але передача виявилось трохи неточною – міланці вибили. Туринці насідали над штрафним суперника, але справді гольових моментів не було. Можна згадати хіба момент Ігуаїна – Роналду класно розрізав захист передачею на Гонсало, але кут для удару був надто гострий, Доннарумма перевів на кутовий. Натомість Сусо виконав шикарну передачу на Пйонтека, форварду ніхто не заважав пробити головою, але – повз ворота.

В середині тайму Мілан незвично впевнено почав атакувати позиційно, найбільш небезпечно було після удару головою Пакета – м'яч летів не сильно, але точнісінько у дев'ятку, Щенсни у неймовірному стрибку потягнув цей м'яч. "Зебри" відповіли ударом здалеку від Бернардескі – поруч зі стійкою.

Перший момент у Роналду виник вже наприкінці тайму – португалець добре приклався до м'яча з-за меж штрафного, але Доннарумма зіграв впевнено. Наостанок Пйонтек у схожому стилі пробивав з кута штрафного – цього разу вже виручив Щенсни.

Загалом Мілан справляв хороше враження після першої половини: зміг нейтралізувати атаку туринців, вибігав подекуди у класні контратаки й створював свої моменти. Підопічні Саррі натомість виглядали доволі мляво, але захист діяв в основному надійно, тож після першого тайму – логічна суха, але не нудна нічия 0:0.

На другий тайм Ювентус вийшов з зовсім іншим настроєм й мав одразу кілька нагод на початку, аби забити. Бернардескі пробивав після контратаки імені Ігуаїна – поруч зі стійкою. Ближчим до забитого гола був Матюїді, підкрутивши впритул до штанги, та все так само повз.

Поміж тим, схоже, продовжилась напруга між Роналду та Мауріціо Саррі. Тренер "зебр" замінив португальця на 55-й хвилині на Дибалу, португалець не приховував невдоволення, не потиснувши руки наставнику, й пішов одразу у підтрибунне приміщення. На захист Саррі варто сказати, що Кріштіану у відведений йому час виглядав мляво й лише раз пробив по воротах – сам на себе не схожий португалець/

Натомість гравці, що вийшли на заміну у туринців, почали створювати моменти поблизу воріт Доннарумми. Дуглас Коста класно віддавав на Матюйді у штрафному майданчику – удар Блеза пройшов над поперечкою. Пізніше Дибала самотужки змістився з правого флангу у центр й також пробив, але по центру й не надто сильно. Міланці виглядали втомлено після інтенсивного першого тайму, а заміни Піолі не надто додали свіжості у атакувальних діях "россонері".

Втім, у гостей свої моменти також виникали. Чахланоглу завдав щільного удару зі штрафного й цілив у нижній кут. Удар вийшов незручним для голкіпера, але Щенсни впорався. Та як би не виглядав Мілан, а "зебри" свій гол таки напрацювали. Зразкова стіночка поблизу штрафного розрізала щільний захист гостей, Дибала вирвався у шматочок вільного простору, отримав передачу від Ігуаїна та пробив точно у нижній кут воріт!

Мілан відповів ударом Чалханоглу здалеку, але Щенсни сьогодні не змушував засумніватись у власній надійності на останньому рубежі. Натомість Ігуаїн міг ставити крапку у сьогоднішній зустрічі, але його удар з меж штрафного пролетів над поперечкою. Мілан ще пішов у фінальний штурм, але й сам ледь не пропустив. Фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу Ювентуса – 1:0.

Ювентус завдяки цій перемозі повернув собі першу сходинку Серії А – 32 очки та 1 очко відриву від Інтера. Натомість Мілан залишився 14-м – 13 очок.

Мілан надто залежний від суперника

Помітно, як за Джампаоло, так і за Піолі міланці добре виглядають у стримуванні та нейтралізації опонента, але гра першим номером у "россонері" не вдається взагалі. Мілан у грі з підопічними Саррі був схожий на себе у поєдинку проти Лаціо – "дияволи" теж могли виривати не лише нічию, а й перемогу, однак зрештою поступились наприкінці матчу. Схожа ситуація сталась і сьогодні. Мілан завдав більше ударів у площину, аніж Ювентус, й геть не губився на тлі суперника, але характеру, завдяки якому "зебри" вигризають для себе результат явно не вистачає міланцям. Здається, наче міланці аж занадто сконцентровані на діях суперника, тож орієнтуються в першу чергу саме на нього, як в атаці, так і обороні. Щось подібне простежувалось і сьогодні на Ювентус Стедіум.

Щодо самої гри гостей у нинішнього поєдинку питань набагато менше. За ключовими статистичними показниками Мілан не поступився господарям, однак періодично виникали проблеми у захисті та на флангах. За версією SofaScore саме ці ланки були найгіршими у складі підопічних Піолі. Натомість саме захист туринців не давав міланцям пробивати з вигідних позицій, тож моменти у гостей хоч і виникали постійно, але часто були епізодичними, тобто такими, що не спирались на комбінаційну гру поблизу штрафного. Четвірка захисників Ювентуса вдало перекривала простір Пйонтеку, Чалханоглу та Сусо.

Напруга між Роналду та Саррі зростає

Мауріціо Саррі, завваживши, що після першого тайму гра у турниців в атаці не надто клеїлась, кинув у бій Дибалу та Косту, як у недавньому матчі з Локомотивом у Лізі чемпіонів. Якщо того разу відзначився Коста й вирвав важливу перемогу для "зебр", то сьогодні Дибала став героєм зустрічі й повернув Турин на першу сходинку. Останній ще на 55-й хвилині замінив Роналду й португалець не зміг не продемонструвати свого незадоволення рішенням тренера.

Роналду розлютився після своєї заміни у матчі проти Локомотива – Саррі назвав причину невдоволення зірки

Ідентична ситуація склалась у матчі з тим же Локомотивом, а Саррі пояснив заміну зірки через проблеми з коліном, але португальця це не надто вдовольнило. Сьогодні можна було зауважити медичний пластир на коліні у форварда Ювентуса, однак, схоже, його особисто воно не надто бентежить й причину ранньої заміни бачить, вочевидь, інакшу. За грою ж, Дибала прекрасно вписався у атаки господарів і зрештою приніс перемогу, тож претензій до Саррі з боку уболівальників не може бути. Ігуаїн відзначився асистом, а Роналду лише одним ударом по воротах. Схоже, нерозуміння між тренером та гравцем ще матимуть свої наслідки.

Ігуаїн просто робить свою роботу

Поміж тим Гонсало Ігуаїн не зважає на внутрішньокомандні конфлікти й продовжує приносити користь туринцям – не обов'язково голами. Сьогодні аргентинський форвард, який не надто молодший від свого партнера по атаці, виглядав набагато яскравіше, хоч відзначитись голом йому не вдалось. У першому таймі практично усі загострення поблизу штрафного Мілана були так чи інакше пов'язані з ним, а кілька разів Гонсало самотужки розганяв атаки та виводив партнерів на ударні позиції. Все це логічно підсумувалось класним асистом на Дибалу, тож заслуга у переможному голі у нього не менша.

Ювентус у звичному ритмі рухається на всіх фронтах

На початку сезону здавалося, що Інтер Антоніо Конте не матиме серйозних конкурентів принаймні на початку чемпіонату. "Змії" настільки вдало стартували, що очний поєдинок проти Ювентуса не виглядав чимсь екстраординарним – зустрічались два лідери, але Інтер відверто виглядав яскравіше на початку сезону. Втім, Ювентус вже звично для себе показує, що перемоги над принциповим суперником здобуваються не завдяки креативу та яскравій грі попереду, а злагодженою, хоч іноді й передбаченою роботою усіх ланок командної структури. Це ні для кого не секрет, та Мілан встав на ті ж граблі, що й Інтер, Локомотив та багато інших.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ЧЕМПІОНАТУ ІТАЛІЇ