УКР РУС

Шахтар – Ворскла: чергова втрата "гірників" перед Інтером, провал чемпіонів світу, Кулач-марнотрат, Полтава все ще друга

24 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Шахтар та Ворскла зустрічалися у Києві в центральному поєдинку 7-го туру УПЛ (1:1). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч і онлайн-трансляція Шахтар – Ворскла стартував о 14:00. Поєдинок проходив на київському НТК Баннікова, адже Полтава опинилася в червоній карантинній зоні. Спершу матч було перенесено в Олександрію, але згодом дирекція УПЛ знову змінила місце проведення гри. Таким чином, "гірники" стали номінальним господарем поєдинку, а матч другого кола пройде в Полтаві. Цікаво, що Ворскла на момент початку гри випереджала Шахтар в турнірній таблиці на 2 очки – "гірники" посідали 3 місце, а полтавці разом з Динамо ділили першу-другу сходинки.

Луїш Каштру вирішив не змінювати склад, який сенсаційно обіграв Реал у Мадриді. З перших хвилин вийшли абсолютно ті ж футболісти – щоправда, у запас повернулися низка лідерів: Тайсон, Матвієнко, Алан Патрік, Пятов та Степаненко. Як відомо, вже 27 жовтня Шахтар проведе домашній матч Ліги чемпіонів проти Інтера – "гірники" увійшли у насичений єврокубковий марафон, проводячи дві гри в тиждень.

Вже на перших секундах матчу Дентінью запресингував Різника у штрафному гостей – голкіпер Ворскли ледь не помилився, вибиваючи м'яч, але круглий влучив у бразильця та залишив межі поля. На 3-й хвилині виник перший момент. Корнієнко увімкнувся лівим флангом та прострілив на лінію воротарського – Дентінью в падінні не зумів переправити м'яч у ворота. Ще одна атака Шахтаря завершилася прострілом Тете, але Різник зіграв надійно.

Шахтар – Ворскла – 1:1 – відео голів та огляд матчу

А от на 7-й хвилині забила Ворскла, реалізувавши перший же момент. "Гірники" самі привезли цей гол – Корнієнко доволі необачно шведою віддав з флангу назад у власний штрафний. Бондар чомусь стояв і чекав м'яча, а Кулач (екс-форвард Шахтаря, до слова) випередив захисника і влучно пробив повз Анатолія Трубіна. 0:1 – підопічні Максимова шокували Луїша Каштру, використавши жахливу помилку його підопічних.

Шахтар кинувся відігруватися. Дальня спроба Соломона була невдалою, а от номінальні гості створили ще один момент. Трубін у падінні вибив м'яч після сильного прострілу справа. Маркос Антоніо поблизу чужого штрафного ефектно розкрутив одразу трьох опонентів та підключив Корнієнка. Потужний простріл латераля – Альюн вибив м'яч. І тут же Ворскла могла знову забивати – Кане розрізним пасом вивів Кулача віч-на-віч із Трубіним. Форвард підсікав м'яч над голкіпером, але той зіграв надійно. А на 19-й хвилині Владислав отримав аналогічний шанс, проте чомусь знову вирішив по-піжонськи перекинути воротаря. Невдало. Ще до 20-ї хвилини Ворскла могла тричі забити Шахтарю, проте екс-форвард "гірників" продемонстрував дива марнотратства.

Хороший шанс був у Маркоса Антоніо, проте центрхав донеччан не зумів підставити голову після навісу Додо – м'яч залишив межі поля. Знову бразилець спробував щастя, тепер вже дальнім ударом – повз стійку. Покарання за нереалізацію Кулача прийшло на 33-й хвилині. Гол організували головні герої матчу з Реалом – Тете знайшов у штрафному вільного Соломона, а той невідпорним ударом у дальній нижній кут відновив паритет. Шансів у Різника майже не було.

Одразу після голу "гірники" просили пенальті – Марлос впав у штрафному полтавців. Віталій Романов розвів руками, а VAR на поєдинку не було. Був шанс у Тете, який у своєму фірмовому стилі крутив в дальній кут – просто в голкіпера. Дальній постріл Корнієнка був неточним. На цьому перший тайм і завершився. Шахтар значно більше контролював м'яч, більше бив по воротах (9:3, у площину – 3:3), але Ворскла мала значно гостріші моменти. Якби Кулач їх реалізовував, то команда Максимова могла б розраховувати на більше.

Луїш Каштру в перерві не зробив замін, а його підопічні з перших секунд кинулися в атаку. Різник у падінні випередив Додо та забрав м'яч. Ворскла відповіла неточним ударом Кане, який в наступному епізоді впав і просив штрафний – нуль реакції від Романова. А от падіння Тете в боротьбі з Альюном не залишилося без уваги арбітра. Марлос зі штрафного м'яко накинув на Майкона, той пробив з льоту – повз дальній кут.

На 53-й хвилині Ворскла залишилася в меншості. Альюн поблизу кутового прапорця скосив Тете – друга жовта, до побачення. І тут же Луїш Каштру кинув у бій Алана Патріка, який замінив Майкона. Марлос потужно приклався з дальньої дистанції – Різник парирував. Друга заміна від наставника Шахтаря – Тайсон замість Соломона. "Гірники" тиснули, а підопічні Максимова все частіше почали тягнути час. На 70-й хвилині Різник у шпагаті врятував полтавців після удару Дентінью – дивовижний сейв від кіпера Ворскли!

Каштру пішов ва-банк, випустивши Матвієнка, Степаненка і Судакова. Саме Микола міг стати автором забитого м'яча, проте Різник парирував його слабкий удар з лінії воротарського. Тете змістився з флангу в центр і пробив у ближній – знову Дмитро на місці. На 81-й хвилині був безсилим вже і кіпер гостей, але Алан Патрік трохи не влучив у ближню дев'ятку, виконуючи штрафний. Скляр ціною власного здоров'я заблокував удар Марлоса. Після підкату оборонець зіткнувся з Яворським, але продовжив гру.

Зрештою, Ворскла втримала нічию, яка стала вже 4-ю для Шахтаря в чемпіонаті. У другому таймі команда Максимова не думала про атаку, зосередившись на захисті власних воріт. 1:1 – полтавці набрали 15 очок та продовжують втримувати друге місце. Шахтар залишився третім – у підопічних Каштру 13 очок. У вівторок, 27 жовтня, "гірники" приймуть Інтер в другому турі ЛЧ.

Каштру дивує між топ-матчами Ліги чемпіонів – яскрава проблема Шахтаря знову помітна

Лише в середу Шахтар зіграв вкрай виснажливий поєдинок у Мадриді проти Реала. Тоді Луїш Каштру провів першу заміну аж на 86-й хвилині, випустивши Георгія Судакова замість Дентінью. Ще тоді на останніх хвилинах гри кинулося в очі, що сил у "гірників" вже немає – половина команди страждали від судом, а той же Дентінью кілька разів потребував медичної допомоги через проблеми з пахом. Минуло навіть не 3 доби, і проти Ворскли вийшов аналогічний стартовий склад. Дещо дивно, адже в запасі були вже зовсім не ті молоді та необстріляні гравці, що в Мадриді. Андрій Пятов, Микола Матвієнко, Тарас Степаненко, Тайсон, Алан Патрік – всі вони опинилися в резерві та були готові допомогти команді. Навіть з урахуванням того, що провели лише кілька тренувань після подолання коронавірусу.

Втім, Каштру вирішив інакше і в підсумку поплатився за це. Можливо, саме браком фізичних сил і була зумовлена неймовірна помилка імені Корнієнка та Бондаря, які, по суті, організували гол у власні ворота, хоча були одними із найкращих у переможному матчі з Реалом. У другому таймі португалець все ж змінив півкоманди, але було пізно – Ворскла вистояла навіть у меншості. Хоч Каштру після гри і стверджував, що його команда встигла відновитися після Мадрида, але певні сумніви у його словах все ж присутні. Гравці Шахтаря банально не зуміли переналаштуватися з ЛЧ на чемпіонат України.

Вже у вівторок "гірники" проведуть поєдинок другого туру Ліги чемпіонів. Суперником Шахтаря на НСК Олімпійський стане Інтер, який має серпневий успішний досвід гри проти "помаранчево-чорних" у півфіналі Ліги Європи. Вже сьогодні було помітно, що футболісти Шахтаря перебувають не в оптимальному фізичному стані, що б не казав тренер чемпіонів України. Перед важливою битвою ЛЧ це серйозно непокоїть. Як і те, що у дев'яти офіційних матчах сезону "гірники" не пропустили лише одного разу – в поєдинку з Олімпіком. Захист "помаранчево-чорних" – головна біда для Луїша Каштру. Навіть Ворскла сьогодні могла забивати тричі, маючи розкішні нагоди. У вівторок на місці Кулача будуть Ромелу Лукаку і Лаутаро Мартінес. На відміну від Владислава, ці хлопці шкодувати не будуть.

Ворскла підтверджує єврокубкові амбіції, Різник – герой матчу

Підопічні Юрія Максимова продемонстрували, що заслужено перебувають у трійці лідерів Прем'єр-ліги. Полтавці все ще йдуть без поразок у чемпіонаті, чергуючи перемоги з нічиїми в останніх матчах. У першому таймі Ворскла спокійно стримувала атакувальні потуги "гірників" – всі гострі моменти біля воріт Різника виникли вже у другому таймі, коли гості залишилися вдесятьох.

При цьому Ворскла не ставила "автобус" на своїй половині поля, а активно шукала свої шанси в атаці. Владислав Кулач мав навіть кращі моменти, ніж були у футболістів Шахтаря – на жаль для Юрія Максимова, колишній нападник "гірників" реалізував лише одну свою нагоду. Хоча і одного гола вистачило Кулачу, щоб очолити список бомбардирів УПЛ – тепер в активі 27-річного форварда 5 м'ячів. Зауважимо, що полтавська команда вже третій поєдинок поспіль закінчує не в повному складі. Зі СК Дніпро-1 (2:2) були вилучені Скляр і Кане, з Олімпіком – Якубу. От і сьогодні після необов'язкової червоної картки Альюна Ворскла залишилася в меншості на майже весь другий тайм. Втім, у складі гостей знайшовся свій герой.

Ним став Дмитро Різник, який здійснив 5 сейвів та врятував один заліковий бал для своєї команди. По-справжньому ефектним був лише один – ногою після удару Дентінью. Втім, і в інших епізодах чемпіон світу U-20 діяв безпомилково та впевнено – як показує приклад останніх матчів українських грандів, інколи достатньо і такого. Різник не робив чогось надзвичайного, він просто чітко виконав свою роботу, а в моменті з пропущеним голом шансів у нього майже не було. Чимало експертів вже бачать Дмитра майбутнім воротарем Шахтаря – що ж, сьогоднішня гра може і посилити такі передчуття.

Соломон – майбутній лідер "гірників", Тайсон не вражає

Ізраїльський вінгер відзначився голом вже у третьому поєдинку поспіль. Після голів у ворота Львова та Реала Соломон відзначився і сьогодні, класно реалізувавши свій шанс в середині першого тайму. Саме 21-річний легіонер поступово стає одним із ключових гравців "гірників" – Тайсон, який замінив Соломона, більше запам'ятався новою зачіскою, ніж гостротою біля воріт суперника. Ізраїльтянин куди частіше загострював ситуацію, ніж колишній капітан Шахтаря.

Виглядає, що бразилець геть втратив мотивацію виступати в УПЛ – в такому разі такий бажаний відхід для Тайсона може стати плюсом як для нього, так і для "помаранчево-чорних". Звісно, втрата лідера завжди стає сильним ударом для будь-якої команди, але чи є нинішній Тайсон таким у нинішньому Шахтарі? Принаймні, "аж" один асист у поточному сезоні наразі свідчать про протилежне. Хоча не забуваємо, що у 32-річного бразильця ще є Ліга чемпіонів – у цьому турнірі мотивація Тайсона зашкалюватиме. А от в УПЛ Шахтар не виграв більше матчів у сезоні, ніж виграв (3 проти 4-х) – яскраве відображення ставлення головної зірки.

Окреме "ФЕ" вболівальникам та організаторам

Як відомо, епідеміологічна ситуація в Україні є далекою від ідеальної. Практично щодня фіксують нові антирекорди за кількістю заражених COVID-19. Саме тому поєдинок Ворскла – Шахтар було перенесено до Києва, адже Полтава перебуває в червоній карантинній зоні. Втім, користі з цього рівно 0 – хіба що "гірники", які не так давно теж постраждали від коронавірусу, зекономили час і сили між важливими матчами ЛЧ, зігравши у столиці замість Полтави.

Питання лише одне – навіщо ці неодноразові перенесення поєдинків, якщо глядачі, які збираються поблизу арен, не дотримуються жодних вимог медпротоколів та соціальної дистанції, не маючи ніяких засобів індивідуального захисту? У нас точно матчі без уболівальників?

Помаранчева революція у Мадриді: молодь рятує штаб Каштру, судоку для Реала і горе-експерти каналу Футбол