УКР РУС

Вільяреал – Реал Мадрид: справедлива нічия, негалактичний Реал та героїчна гра Серхіо Асенхо

4 січня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Дубль Санті Касорли дозволив Вільяреалу набрати очки у перенесеному матчі 17-го туру іспанської Прімери проти мадридського Реала.

Чемпіонат Іспанії, 2018/2019

Вільяреал – Реал Мадрид – 2:2

Голи: Касорла, 4, 82 – Бензема, 7, Варан, 20

За перші 35 хвилин голів на полі було більше, ніж моментів. Вільяреал захопив ініціативу одразу зі свистком, вже на 3-й хвилині маюч шанс вийти вперед після виходу на ворота Чуквуезе – мадридців врятував Куртуа. Через хвилину другим ударом по воротах господарі відкрили рахунок: це все-той же Чуквуезе протягнув м'яч до зони перед штрафним, зібрав на собі кількох захисників, а потім віддав його на лінію Касорлі – Санті ж красивим пострілом у дотик закрутив у дальній кут. Втім, Реал моментально відігрався: на 7-й хвилині Васкес увімкнувся правим флангом, прийняв передачу та подав на лінію воротарського, а Карім Бензема пострілом головою з кількох метрів пробив Асенхо. На 20-й же Реал забив і другий гол – це Рафа Варан скористався помилкою голкіпера та головою замкнув подачу Крооса ударом у протихід.

Після цього гра більш-менш вирівнялася, хоча на 33-й хвилині Модріч забив третій гол після двох поспіль героїчних сейвів Асенхо – взяття воріт скасували через явний офсайд. Вільяреал намагався використовувати швидкість та настирність Чуквуезе, але оборона Реала грала проти нього досить надійно аж до 45-ї хвилини, коли Самуель увійшов у штрафний, прорвавшись крізь двох захисників. Бути б голу, але Рамос збив нападника господарів – а головний арбітр проспав цей епізод, хоча помічники йому щось нашіптували у навушник. Зрештою, перший тайм завершився перемогою мадридців.

Варан визначився

Перша половина другого тайму нічим, крім неточного удару Бензема з-за меж штрафного, не відзначалася. Команди виконували великий об'єм позиційної роботи та витрачали багато сил, але без особливого просування уперед. Лише на 65-й хвилині гра почала розкриватися: спочатку Жерар Морено ледь не влучив у лівий нижній кут з дальньої дистанції, потім Лукас Васкес не зміг переграти Асенхо при виході віч-на-віч, далі захисникам Вільяреала довелося блокувати удар Марсело метрів з 11-ти, а через кілька хвилин Альваро Гонсалес ледь не замкнув подачу з кутового пострілом головою під дальню штангу.

Поступово матч знову скотився до позиційної фази, в якій Реал практично не атакував, а у Вільяреала майже нічого не виходило. Тим більш несподіваним виявився гол "жовтої субмарини" на 82-й хвилині: Форналс увірвався на лівий край штрафного, розвернувся та виконав подачу на дальню штангу, звідки мініатюрний Касорла головою забив у ворота Реала – 2:2! Мадридці одразу ж зарухались та отримали шанси відігратися на 85-й хвилині, однак удар Іско з близької відстані ногою парирував Серхіо Асенхо. Зрештою, господарям вдалося втримати нічию до самого фінального свистка.

Несподіваний лідер Реала вперше в кар'єрі вилетів через травму – він навіть не зрозумів, що це серйозно

Таким чином, Реал набрав 30 очок, втративши можливість порівнятись із Севільєю та залишившись на четвертій позиції. Вільяреал, в свою чергу, покинув зону вильота, набравши 16 залікових балів та піднявшись на сімнадцяту сходинку.

Вільяреал заслужив на нічию

"Жовта субмарина" у поточному чемпіонаті має величезні проблеми, але це не завадило її гравцям зібратися й дати бій Реалу на рівних. Бойовий настрій моментально вилився у гольовий момент на третій хвилині матчу та гол на четвертій – причому останній претендує на звання шедевру. Більше того: переважну більшість своїх наступних епізодів Вільяреал створював не зі стандартів та обрізок суперника, як личить аутсайдерам у поєдинку проти гранда, а через стрімкі атаки через слабкі зони мадридців.

Найбільш характерним сюжетом у зустрічі стало протистояння мадридської оборони 19-річному Самуелю Чуквуезе, який раз за разом на швидкості вривався у штрафний та накручував досвідчених захисників. На його рахунку цілих 8 спроб обіграшу, з яких 6 були вдалими – це рівно стільки, скільки зробив весь Реал за 95 хвилин.

Реал склав шорт-лист кандидатів на позицію центрфорварда – є несподіванки

Крім незарахованого пенальті на 45-й хвилині, нігерієць додав у свій актив ще й асист, який прекрасно розкрив слабкощі "бланкос" при перебудовах – так, перед першим голом практично вся оборонна лінія стягнулася до Чуквуезе, залишивши Санті у самотності на ударній позиції. Характерно, що за кількістю передач в останню третину поля Вільяреал залишив суперника далеко позаду (194-127), а за кількістю ключових передач у команд рівність – 10:10.

Так, успіх левантійців багато в чому продиктований непереконливістю мадридців, але це вже проблеми Соларі та його тренерського штабу. Вільяреал не побоявся зіграти проти Реала з позиції господаря поля – і був за це винагороджений позитивним результатом. Втім, без двох інших факторів "жовтій субмарині" сьогодні б нічого не світило.

Серхіо Асенхо – герой матчу

Голкіпер Вільяреала став справжнім архітектором нічиї. Спочатку він претендував на звання антигероя зустрічі, на 20-й хвилині дозволивши Реалу вийти уперед завдяки власній позиційній помилці, але потім Серхіо увімкнув "режим Бога". На його рахунку 5 сейвів, однак простими цифрами важливість дій воротаря важко описати.

Він виграв кілька виходів віч-на-віч – зокрема, на 65-й хвилині, коли Васкес міг вбити інтригу – а на 85-й врятував нічию, правою ногою відбивши щільний постріл Іско з меж карного майданчика. Дуже класно Асенхо зіграв і на 33-й хвилині, коли за кілька секунд довелося парирувати близькі удари Бензема та Крооса.

Серхіо прекрасно виходив на перехоплення та старався діяти максимально впевнено, без половинчатих рішень. Особливо це було важливим за рахунку 1:2, адже третій гол Реала поховав би усі надії левантійців – і Асенхо не просто не підвів, а й витягнув свою команду.

Зірки Реала зіграли нижче, ніж дозволяє їх статус

Важко пояснити цифрами невдачу Реала. З одного боку, неможливо забути про мінімум п'ять вірних моментів, які взяв голкіпер суперника; мадридці могли і повинні були вигравати, але команді десь не вистачило холоднокровності, десь – досвіду, а десь проблеми дали про себе знати і в тактичній площині. Втім, з іншого боку було помітно, що "королівський клуб" сьогодні не виглядає непереможним грандом, який вболівальники звикли іменувати "галактікос".

Найтитулованіша футбольна ялинка світу – Модріч похизувався новорічним фото

Слабкість Реала можна помітити по невтішній статистиці основних зірок: так, Бейл зі своїми диво-ударом та супершвидкістю за 45 хвилин не здійснив жодного обіграшу та лише одного разу пробив з дистанції – в руки Асенхо. Геніальний Модріч за 64 хвилини зробив лише 4 передачі в останню третину – з футболістів, які вийшли на поле у старті, менше загострював лише голкіпер Вільяреала. Вкотре жахливо проявив себе Серхіо Рамос, який дозволив себе обіграти 4 з 6 разів, непереконливо виконував позиційну роботу, а також відверто фолив у власному штрафому проти Чуквуезе на 45-й хвилині.

Реал могли витягнути на собі Бензема, Васкес, Марсело та Іско, однак сьогодні їм це не вдалося. Команда Сантьяго Соларі мала занадто багато слабких ланок, що й дозволило Вільяреалу грати на рівних, ніби й немає на полі ніяких клубних чемпіонів світу. Галактікос? Пфф. Сьогодні це прізвисько в Іспанії не лякає нікого – навіть аутcайдерів.