УКР РУС

Баварія натужно перемогла Уніон: ганебний футбол мюнхенців, допомога екс-зірки Борусії та рекорди швидкості від Девіса

17 травня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Баварія завдяки рекордному голу Роберта Лєвандовскі та влучному удару Бенжамена Павара дотиснула Уніон у Берліні (0:2).

Після розгромної перемоги в Рурському дербі Борусія наблизилась до Баварії на відстань одного очка, тож мюнхенцям потрібно було збільшувати відрив. Суперник – Уніон – виглядав прохідним, але в матчі першого кола берлінці на виїзді дали дуже важкий бій "червоним". Тепер вони приймали суперника вдома.

Уніон – Баварія – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Поєдинок розпочався за деякої переваги Уніона, якому вдалося провести дві цікаві атаки з ударами: на 5-й Бюльтер метрів з восьми замикав простріл з правого флангу (Нойєр впорався), а на 7-й Уджа отримав закидання за спину центрбекам – втім, подальший удар з лінії штрафного виявився неточним. Загалом, до 15-ї хвилини у Баварії мало що вдавалося, тому гол з кутового на 17-й виглядав дещо нелогічним: Горецка скинув подачу на ліву стійку, а Гнабрі скинув м'яч поперек воріт на Мюллера – Томас закотив сферу в порожній кут. На щастя для берлінців, VAR помітив у раумдойтера "червоних" мінімальний офсайд.

Втім, після цього епізоду Баварія явно перехопила ініціативу, до самого кінця першого тайу не давши Уніону жодного моменту. Господарі могли пропустити на 22-й хвилині: Девіс увірвався на лівий край штрафного та прострілив – Гікєвіч вибив м'яч у центр, але добити його у ворота ніхто з мюнхенців не встиг! Несподівано, цей гострий епізод став останнім в наступні 15 хвилин, аж поки Горецка не заробив пенальті – екс-лідер Борусії Д Суботіч проспав ривок й зачепив Леона в штрафному. Лєвандовскі реалізував 11-метровий, забивши 40-й гол у сезоні; стільки голів він забиває вже п'ятий рік поспіль.

У компенсований до першого тайму час мюнхенці могли ще й другий закотити завдяки потужному удару Павару а-ля матч з Аргентиною, однак м'яч після пострілу Бенжамена розминувся з ближньою стійкою. Зрештою, на перерву команди пішли за мінімальної переваги Баварії.

Другий тайм розпочався в схожому руслі – Баварія тримала ініціативу, в Уніона нічого не виходило, але моментів практично не виникало. В перші 15 хвилин мюнхенці лише раз серйозно наблизились до взяття воріт: Павар виконав передачу по флангу на Мюллера, той п'яткою розрізав оборону пасом на Горецку, а Леон вистрілив з краю штрафного – поруч з дальньою стійкою! Берлінці огризнулися неточним дальнім ударом Прьомеля.

В наступні 15 хвилин на полі взагалі нічого не відбувалося. Нойєру вдалося виконати кілька красивих перехоплень подач, Баварія заробила низку кутових без загострення, а в Уніона був всього один вкрай неточний постріл. На полі було відверто нудно. Берлінці на 76-й хвилині навіть пішли уперед великими силами, але несподівано ковтнули контратаку: Гнабрі прошив центр, віддав право на Комана й зовсім трішечки не встиг на замикання – а м'яч летів вздовж воротарського.

Господарі одразу огризнулися неточним, але потужним пострілом Гентнера й одразу ж отримали нову швидку контратаку Баварії – в її завершенні Гнабрі пробивав з меж воротарського, однак Гікєвіч парирував. Зрештою, Уніон догрався: на 80-й хвилині Павар увірвався в штрафний і завдяки пасу п'яткою в суперника заробив кутовий, а потім сам же й замкнув подачу з нього – 0:2. Екс-дортмундець Суботіч знову брав участь у взятті власних воріт, програвши верхову боротьбу Бенжамену.

Вже у компенсований час Фелікс Кроос міг розмочити рахунок, але його постріл з близької дистанції парирував Нойєр. Зрештою, фінальний свисток зафіксував непросту перемогу Баварії. Мюнхенці набрали 58 очок і відновили гандикап в чотири очки від другого місця, в той час як Уніон з 30 заліковими балами в активі залишився дванадцятим.

Баварія – найбільш сирий лідер Бундесліги

На фоні основних конкурентів за чемпіонство підопічні Хансі Фліка продемонстрували найгірший футбол у турі – в матчі з Уніоном моментів було менше, ніж у поєдинку Кельна проти Майнца. Більшу частину матчу Берлін спокійно тримав Мюнхен на дистанції; якщо відняти пенальті, у "червоних" буде лише 0,64 xG – це четвертий з кінця результат туру. Статистика ударів просто сміховинна: 10:14 загалом, 2:3 у площину – і це при рахунку 4:10 за проникними передачами та п'ятиразовій перевазі Баварії в інтенсивності пресингу. По такій грі навіть важко сказати, що Уніон дотиснули, адже обидва голи не пройшли з гри й загалом виглядали відверто фартовими.

Для Баварії такий рівень футболу – ганьба. Звісно, не потрібно недооцінювати добре організованих берлінців, але у двох Борусій та РБ Лейпциг були куди більш потужні суперники: Дортмунд з купою кадрових втрат нищив Шальке, Ґладбах познущався з Айнтрахта, а РБ Лейпциг банально не пощастило з Фрайбургом – між іншим, командою з сьомого місця. Баварія ж навіть не тиснула, створивши всього два моменти з гри (удари Гнабрі та Горецки).

Звісно, по одному матчу робити висновки не варто, однак Мюнхен ще з часів Ковача привчив до поганого старту та повернення одноосібного лідерства десь посередині сезону. Зараз у Баварії стільки часу немає, тож в наступних турах за чемпіоном потрібно слідкувати особливо пильно. Можливо, інтрига в Бундеслізі воскресне?

Альфонсо Девіс – ракета

В складі Баварії важко виділити когось одного, адже всі гравці зіграли приблизно за однією схемою – один-два топ-моменти, відносно непогана індивідуальна статистика (особливо в плані єдиноборств) і тотальна сірість протягом більшої частини зустрічі. Саме тому не хочеться писати про Мюллера, який пасував п'ятками, та про Горецку, на якому трималися всі крихти гостроти "червоних" у першому та на старті другого тайму.

Девіс же виглядав і активніше за інших, і небезпечніше. Щонайголовніше, він постійно додавав: якщо в першому таймі канадець зробив 20 прискорень по флангу, то в другому таймі їх було вже 36 – це рекорд для матчу. Альфонсо грамотно розташовувався, залишаючись відкритим у ситуаціях один в один і сміливо йдучи в обіграш (4 спроби, 2 успішних). За лівим фулбеком Баварії берлінці відверто не встигали, що й не дивно – до перерви він розвинув швидкість 33,83 км/год, а після неї зумів розігнатися до 34,98 км/год. По суті, захисникам Уніона довелося ганятися за мопедом з реактивним стартом.

Як наслідок, з лівого флангу пройшло кілька дуже небезпечних ривків, які неодмінно завершувались прострілом з краю штрафного – один з них ледь не призвів до взяття воріт. Загалом, Девіс віддав три передачі під удар, а також виконав п'ять повернень м'яча. Альфонсо трішки не вистачало фантазії у завершальній фазі, але для 19 років рівень гри був просто фантастичним. Ось вам і гроза тік-тока.

Талант Баварії з табору біженців розриває Бундеслігу, вражає акторською грою та має стосунки з форвардом ПСЖ

Поганий день Борусії та Суботіча

Минулої зими вся Європа милувалася кадрами з Дортмунду, коли Невен Суботіч підійшов до "Жовтої стіни" й "пошизив" разом із нею. Колись він був стрижневим гравцем оборони Клоппа й ефектно рятував порожні ворота у фіналі ЛЧ, а на трибунах Вестфалена бойовитого серба поважали завжди. Звісно ж, такий патріот "джмелів" у матчі проти Баварії мав особливу мотивацію, однак йому не пощастило. Саме з-під Невена прилетіли обидва зовсім необов'язкових голи мюнхенців.

Суботіч привіз пенальті через технічний брак, у власному штрафному відпустивши від себе м'яч на прийомі – при спробі його вибити центрбек вдарив Горецку прямою ногою. Він не бачив Леона, але це не звільняло відповідальності. 0:1.

Невен взагалі діяв дуже активно й різко, а-ля Серхіо Рамос. У компенсований до першого тайму час це могло завершитись ще одним пенальті – серб занадто агресивно пішов на Мюллера у штрафному.

Перед другим же голом саме Суботіч мав тримати Павара, але серб проспав ривок француза. 0:2. Взагалі, зі стандартами у центрбека виникали проблеми. Наприклад, перед кутовим з незарахованим голом Невен врізався у свого ж одноклубника.

Суботіч став лідером серед усіх захисників Уніона за втратами м'яча (14) і тричі був обіграний на дриблінгу (з чотирьох спроб). Він не виконав жодного блокування, а виділився лише кількістю виносів (7). Звісно, вішати всіх собак на одного захисника несправедливо, а цифри мало що говорять у відриві від стилю та детального відеоаналізу – більша частина роботи захисника крутиться навколо різки кутів, зайняття правильних позицій для ривка та підлаштувань під партнера. Тим не менш, сьогодні Суботіч не просто не допоміг команді, а й прямо нашкодив їй.

І не тільки їй – Борусія дуже сподівалася на осічку Баварії.

Борусія Д знищила Шальке: відсутність духу дербі, бенефіс Брандта та Геррейро, Холанд – новий Сінделар