УКР РУС

Україна – Нігерія: 45 хвилин терору через втрату "гірника", повернення Коно, "топ-клас Луніна" та старі герої

11 вересня 2019 Читать на русском

Збірна України розписала нічию з Нігерією (2:2) у товариському матчі на Дніпро-Арені. Звіт про матч читайте у цій новині на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Матч, як і онлайн-трансляція Україна – Нігерія, стартував у вівторок, 10 вересня, о 21:30 за київським часом. "Синьо-жовті" повернулись на Дніпро-Арену після десятирічної паузи, щоб провести дебютну зустріч з "суперорлами". Раніше наша збірна шість разів грала з представниками африканського континенту, не зазнавши жодної поразки – 3 перемоги та 3 нічиї. Напередодні Україна здобула переконливу звитягу над Литвою у відборі до Євро-2020, тож Андрій Шевченко здійснив ротацію складу, давши шанс футболістам, які отримують менше ігрової практики. Лунін, Соболь, Бурда, Караваєв, Коваленко, Циганков та Мораєс вийшли на поле з перших хвилин, тоді як Євген Коноплянка розпочав гру на лаві запасних.

Україна – Нігерія – відео голів

Команда німецького фахівця Гернота Рора феєрично розпочала поєдинок, шокувавши українців швидким голом вже на 4-й хвилині. Калу накрутив трьох наших гравців на лівому куті штрафного майданчика, вчасно помітив забігання Івобі, а той знайшов вільного Арібо перед воротами Луніна, який не мав жодних шансів після удару впритул. Не встигли "синьо-жовті" оговтатись від першого м'яча, як ледь не пропустили вдруге. Чуквуезе легко проскочив Соболя і вийшов на побачення з Луніним, але цього разу молодий голкіпер зреагував на постріл у ближній кут, відбивши сферу ногою. На цьому африканський штурм не припинився. Вже за мить Калу перевірив Андрія на пильність ударом з дальньої дистанції – минулося.

Україна – Нігерія: склади та онлайн-трансляція товариського матчу

Україна, проваливши стартовий відрізок, отямилась лише після десятої хвилини поєдинку та провела дві перспективні атаки. Спочатку ніхто не відгукнувся на небезпечний простріл Караваєва вздовж воротарського, а згодом Мораєс не зумів переграти Узохо в ближньому бою після розкішної передачі Зінченка. І знову Нігерія вмикає свою неймовірну швидкість, Арібо пробиває під поперечку, а Лунін переводить сферу на кутовий. А це вже нестримний Івобі без особливого опору вривається у наш карний, але, на щастя, падає у вирішальний момент.

Черговий провал на правому фланзі збірної України завершився фолом Караваєва на Калу, а італійський рефері без вагань призначив пенальті. Осімхен бездоганно виконав у лівий від Луніна кут – 0:2. До усіх нещасть команди Шевченка додалась вимушена заміна Мораєса на Яремчука. Форвард Шахтаря зазнав травми і не зумів продовжити гру. Чуквуезе знову влупив здалеку – Лунін на місці. Українці відповіли моментом Циганкова в кінці першого тайму. Айна проскочив повз м'яча, вінгер Динамо потужно влупив без роздумів, Узохо парирував. Це були жахливі 45 хвилин у виконанні збірної України.

Після перерви картина на полі суттєво не змінилась. Черговий провал у серединій лінії "синьо-жовтих" призвів до небезпечного удару Івобі з лінії карного, коли м'яч у лічених сантиметрах розминувся з ближньою стійкою. Згодом Осімхен виривався віч-на-віч з Луніним, але трохи відпустив від себе круглого, чим миттєво скористався голкіпер Вальядоліда (принаймні на цей сезон). Підопічні Шевченка відповіли ефектним сюрреалізмом. Ярмоленко, отримавши класну передачу від Зіни за спини захисникам, незграбно покотив сферу вздовж воротарського, а Яремчук та Циганков кумедно пролетіли повз.

Шевченко, який скаженів від безпорадності своєї команди на бровці поля, відреагував першою заміною – Марлос замість Ярмоленка. Проте атакувати продовжували гості. Невтомний Чуквуезе накрутив Матвієнка, але не влучив у дальню дев'ятку. Маліновський лівою приклався зі штрафного – Узохо на місці. Далі були ще три заміни від Шевченка: на поле вийшли Буяльський (Коваленко), Шепелєв (Маліновський) та Коноплянка (Циганков). І майже одразу українці організували камбек.

Зінченко, отримавши на хід від Караваєва, обійшов двох суперників, та пробив під ближню стійку. А ще через дві хвилини Яремчук довів до екстазу фантастичну публіку на Дніпро-Арені. Марлос одним пасом розрізав оборону гостей, а форвард Гента без проблем виграв свою дуель в Узохо. Рефері спочатку скасував взяття воріт, вважаючи, що Роман приборкав сферу рукою, але після підказки з боку лайнсмена вказав на центр поля. Суперечливий момент на користь України, яка мала усі шанси вирвати перемогу. На останніх хвилинах гри Євген Коноплянка виконав штрафний удар, однак Узохо дістав м'яча з самісінького кута воріт. 2:2 – на більше з такою грою ми не заслуговували.

45-хвилинний кошмар, або Негайно поверніть Степаненка

Збірна України провела жахливий перший тайм – один з найгірших в еру Андрія Шевченка на посаді головного тренера. Нігерія, очікувано, виявилась не скромною Литвою і буквально зі стартового свистка почала розбирати нашу оборону на дрібненькі запчастини. Перші 45 хвилин гри взагалі хочеться викреслити з пам’яті та забути, наче жахливий сон. Швидка і вертикальна Команда Гернота Рора не продемонструвала чогось екстраординарного, компенсуючи обмежений тактичний вишкіл технікою та фізичними якостями окремих виконавців. Однак навіть цього виявилось забагато для експериментального складу "синьо-жовтих". До перерви ми отримали 13 (!) ударів по власних воротах, 8 з яких влучили у ціль, і це катастрофа.

Калу, Івобі та Чуквуезе практично безперешкодно пролітали середню лінію команди Шеви, знекровлену втратою Степаненка, який отримав після Литви заслужений відпочинок. Саме відсутність основного руйнівника як Шахтаря, так і збірної України виявилась ключовою у протистоянні з Нігерією. Склалось враження, що Коваленко, який замінив свого одноклубника, загубився на полі ще під часу гімну, а Маліновський та Зінченко просто не витягували на власних плечах усієї чорнової роботи, яку виконує Тарас.

Через брак якісної підстраховки наші зіркові півзахисники боялись ризикувати і багато помилялись у простих ситуаціях в центрі поля. Невимушені втрати м’яча, дивні обрізки, паніка…Литовська розкутість випарувалась разом з багаторічним лідером гірників, якому наразі немає гідної альтернативи. Вихід Буяльського з Шепелєвим кардинально ситуації не змінив. Нігерійці продовжували з легкістю створювати моменти, хоча й самі достатньо помилялись в кінцівці зустрічі, але це вже проблеми гостей.

Провальна оборона з "топ-класом Луніна"

Після переконливої перемоги над Литвою чимало експертів намагались знайти хоч якісь помарки у грі збірної України, звертаючи увагу на правий фланг оборони, де діяв Сергій Болбат. Останній доволі часто оголяв тили, дозволивши балтійцям організувати декілька нечисленних проривів до наших воріт. На матч проти Нігерії Шевченко довірив позицію Болбата "динамівцю" Караваєву, але майже відразу з’ясувалось, що від цього краще не стало. Із зони Олександра нігерійці організували першу гольову атаку, а згодом екс-захисник "Зорі" повторив недавню "витівку" з Брюгге, привізши зовсім необов’язковий пенальті. Цього разу Караваєв не вибачався, але пообіцяв надалі бути обережнішим.

Соболь, який вийшов з перших хвилин замість Миколенка, також "наївся" на декілька матчів вперед. Сенсаційний форвард іспанського Вільяреала Семюел Чуквуезе нещадно тероризував лівого оборонця Брюгге 80 хвилин гри, створивши безліч небезпечних моментів поблизу воріт Луніна, які лише завдяки диву та майстерності нашого голкіпера не завершилися голом. До слова, після поєдинку Євген Коноплянка назвав гру Андрія топ-класом: "Якби не він, рахунок був би не 0:2". І з цим складно посперечатись. Будемо лише сподіватись, що бодай хтось із тренерського штабу Вальядоліда стежив за грою "золотої рукавички" ЧС-2019, адже Реал знову серйозно непокоїться за майбутнє свого таланта.

У завершення до теми про оборону додамо, що пара центрбеків Бурда-Матвієнко також провела не найкращий матч. Вони "долучились" до першого пропущеного м’яча і не одноразово втрачали позицію. Після перерви обоє додали, зрештою як і вся команда.

Україна проявила характер, а вирішили старі герої

Ще в кінці першого тайму Шевченко був змушений випускати Яремчука замість травмованого Мораєса, а після перерви на полі з’явився головний герой матчу з Литвою Марлос. Обоє згодом підтримали нестримного Зінченка, який розпочав божевільний двохвилинний камбек, зауважте, не у день народження його матері. Олександр блискуче використав зручну, а головне своєчасну передачу свого тезки та невідпорно пробив під ближню стійку. А вже у наступній атаці Марлос повторив власний трюк з Вільнюса, змінилось лише ім’я адресата. Нігерійці довго апелювали щодо можливої руки Яремчука, проте рефері цього вечора щонайменше двічі зіграв за нас (про відверте пенальті Бурди на Калу ми не забули).

Попри шалені проблеми в обороні українці провели завершальні хвилини в атаках і небезпідставно розраховували на перемогу, хоча й не надто заслужено за таким сценарієм. Цікаво, що героєм Дніпра міг стати старий знайомий місцевої публіки Євген Коноплянка, який перед фінальним свистком ледь не відзначився ударом зі штрафного. А могло вийти нереально круте повернення, погодьтесь. Україна проявила характер за несприятливих обставин, повністю заслуживши на оплески трибун. У Литві ми продемонстрували гру, а в Дніпрі – бійцівські якості. Хіба не так народжуються великі команди?