УКР РУС

Нігерія – Туніс: поразка "орлів" при рівній грі, заслужена бронза КАН-2019 для проблемних "суперорлів" та цікаві факти

17 липня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В битві за третє місце Кубку африканських націй Туніс так і не зміг відігратися після пропущеного на старті зустрічі голу Одіона Ігало.

Нігерія одразу захопила контроль над м'ячем. Вже на 3-й хвилині "суперорлам" вдалося відкрити рахунок: Коллінс пройшов по лівому флангу та прострілив, голкіпер непереконливо зіграв на виході, а Ігало скористався відскоком та забив у порожні ворота – 0:1. Це був останній удар в площину у першому таймі, а з інших восьми шість заблокували захисники.

Туніс – Нігерія: онлайн-трансляція матчу за третє місце КАН-2019 – як це було

Втім, до 15-ї хвилини матч виглядав доволі непогано: так, вже на 8-й Хеніссі прорвався на правий край штрафного та вистрілив у ближній кут – м'яч просвистів поруч зі стійкою. Ще за сім хвилин Туніс отримав другу можливість зрівняти рахунок, однак Сассі після прориву на правий край карного майданчика не зміг влучити в площину воріт. Крім того, на 17-й він впав біля чужих воріт, сподіваючись на пенальті, але арбітри не збиралися реагувати на дрібні порушення. На цьому реально небезпечні моменти в першому таймі завершились – до його завершення можна згадати хіба що травми Хеніссі та Ігало.

По перерві Туніс захопив контроль над м'ячем і ледь не зрівняв рахунок вже на 47-й хвилині, коли Хазрі видав розрізний пас на Хавата – Фірас вийшов віч-на-віч з голкіпером та пробив у ближній кут, однак м'яч торкнувся сітки лише із зовнішнього боку. На 55-й непоганий постріл Хазрі зі штрафного завершився влучанням м'яча в руку одного із нігерійців у стінці, але арбітр знову проігнорував цей епізод. На 57-й же стався другий удар в площину – це Бадрі перед своєю заміною приклався до сфери метрів з 25-ти, але Узохо проблем з ним не мав. Загалом, початок другого тайму можна занести в актив збірної Тунісу.

Зеєдорф і Клюйверт звільнені зі збірної Камеруну через провал на КАН-2019

Втім, на 60-х хвилинах Нігерія почала прокидатися. Зокрема, на 63-й прекрасний дальній удар прямо під ліву стійку відався Чуквуезе, однак "орлів" врятував красивий стрибок голкіпера. На 66-й розрізну передачу все того ж Чуквуезе на правому краю штрафного прийняв Осімхен, який тут же пробив з гострого кута – втім, нападнику забракло точності. Здавалося, що "суперорли" зараз перетягнуть ініціативу, однак вони знову зупинилися, дозволивши тунісцям провести кілька непоганих атак.

Підопічні Алана Жиресса з плином часу все активніше йшли уперед, що вилилось у моменти біля воріт обох голкіперів. На 73-й хвилині капітан "карфагенців" Хазрі цілком міг заробити пенальті, вирвавшись віч-на-віч і отримавши по ногах від останнього захисника, але арбітри помітили у нього дуже сумнівний офсайд. На 78-й оборонні порядки нігерійців протаранив Сліті, який наважився на постріл метрів з 23-х – поруч з ближньою стійкою! На 80-й на непоганій позиції для удару опинився захисник Тунісу Дрегер, але м'яч звалився з його ноги.

Вболівальники ДР Конго жорстоко побили міністра спорту через виліт національної команди з КАН-2019

Марнотратство могло бути покарано на 82-й, коли Осімхен пробив з правого краю штрафного в дальній нижній кут – Шеріфі парирував! За шість хвилин вже нігерійці могли отримати суворий урок за низьку реалізацію: Туніс заробив кутовий, а Скірі головою під праву стійку замкнув подачу Хазрі – голкіпер був безсилим, однак на лінії опинився захисник "суперорлів". Втім, останнє слово було саме за ними. На 90+1-й Калу з дальньої відстані вистрілив під поперечку, а на 90+3 прямим ударом зі штрафного цілив у ближній кут – в обох випадках врятував Шеріфі.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу збірної Нігерії, здобуту завдяки фартовому голу на 3-й хвилині зустрічі. Таким чином, "суперорли" взяли бронзові медалі КАН-2019.

Туніс виглядав краще, але не заслужив на бронзу

Матч за третє місце виявився не дуже цікавим для пересічного вболівальника. Після випадкового голу нігерійців на 3-й хвилині фанати побачили не більше трьох-чотирьох дійсно небезпечних моментів, а загальна картина гри збилася на довгу позиційну боротьбу з численними дрібними фолами. "Суперорли" виглядали дещо гострішими за свого суперника, однак "орли Карфагену" більш активно працювали в атаці та явно більше хотіли перемогти.

Туніс прогнозовано продемонстрував атакувальний футбол з утриманням м'яча та швидкими випадами. Особливо це було помітно в другому таймі, коли все нагальнішою ставала потреба зрівнювати рахунок – кілька разів араби прошивали оборону Нігерії розрізними пасами, а чотири атаки завершились ударами по воротах. Це становило 80% від загальної їх кількості, однак лише один з них пройшов з меж карного майданчика. Ще шість пострілів протягом гри заблокували захисники "суперорлів" – для даного матчу це дуже багато.

Туніс бігав, старався, бив, однак реальні шанси для взяття воріт були створені лише після вривання Хеніссі у штрафний на 15-й хвилині та виходу Хавата віч-на-віч на 47-й – ну і кутовий на останніх хвилинах був небезпечним, однак перед ударом під дальню стійку Скірі підштовхнув свого опікуна. Подібна картина характерна для всіх поєдинків "орлів Карфагену" на КАН-2019: всюди вони намагалися тримати ініціативу й грати у цікавий футбол, але кількість дійсно гострих моментів була обмеженою.

Як наслідок, за сім матчів збірна Тунісу здобула лише одну перемогу – у чвертьфіналі над Мадагаскаром (0:3). У всіх інших зустрічах загалом активні "орли" не змогли забити більше одного голу, тому взяття бронзових медалей у матчі з Нігерією було б справжньою насмішкою. Команда Алена Жиресса старалася, але на п'єдистал не заслужила.

Нігерія не вразила

Важко очікувати на високу віддачу команд та складну тактичну роботу тренерів у матчі за третє місце – учасникам вже бракує і сил, і мотивації. Тим не менш, у таких поєдинках одній з команд часто дається такий футбол, після якого так і хочеться сказати: "Ну хоча б ось так треба було грати у півфіналі!". Це не про Нігерію – "суперорли" у зустрічі проти Туніса не створили чогось дуже цікавого, продемонcтрувавши рівень трохи вище посереднього.

По-перше, слід відзначити слабкість в атакувальній роботі. Нігерійці забили гол у порожні ворота після помилки воротаря на 3-й хвилині, що стало першим пострілом з меж штрафного – а знаєте, коли стався другий? На 82-й хвилині. Він же був і останнім. Інші чотири удари були завдані з дистанцій приблизно в 23-30 метрів, що розкриває слабкість системи позиційного наступу "суперорлів" – підопічні Германа Рора непогано рухаються з м'ячем, однак абсолютно некомпетентні у питанні розкриття зон на ключових ділянках поля. Дану проблему можна було спостерігати і в матчі проти Алжиру, і навіть проти збірної ПАР.

Інша слабкість Нігерії – слабка робота в індивідуальних епізодах. "Зелено-білі" не менше п'яти разів пропускали швидкі атаки з відрізаючими передачами в район штрафного, але суперник відверто вибачив оборонців. Ще більшою проблемою був той факт, що 5 з 11 успішних обіграшів один-в-один збірна Тунісу провела безпосередньо біля карного майданчика "суперорлів" – великий привіт опорній зоні. Аналогічна ситуація склалася і у півфіналі, коли алжирці більшість проходів на дриблінгу виконали в центральній зоні перед штрафним.

Втім, Нігерія точно переграла Туніс в якості виконання. Тут дався взнаки високий індивідуальний клас, який дозволив використати перший же відскок біля воріт суперника. Так, забити у порожні ворота після помилки голкіпера нескладно, однак Ігало потрібно було швидко зорієнтуватися. Йому це вдалося, а от "орли Карфагену" в ряді епізодів перед воротами суперника виявились менш спритними. Дальні ж удари у "суперорлів" були прекрасними – Чуквуезе потужно вистрілив прямо під ліву стійку, Калу майже з 30-ти метрів запустив м'яч над поперечкою, а потім ще й пробив зі штрафного в правий кут. У капітана Тунісу Вахбі Хазрі було аж три можливості забити зі стандарту, однак кожного разу він влучав у стінку – прекрасна ілюстрація різниці в класі.

Таким чином, Нігерія стала володарем бронзових медалей КАН-2019. Це справедливо, адже "суперорли" протягом турніру виділялися, однак вийти за рамки гри від індивідуальної переваги їм не вдалося навіть у матчі за третє місце.

Цікаві факти:

1. Нігерія заграла на КАН-2019 всіх 23-х футболістів зі своєї заявки на турнір.

2. Тунісу катастрофічно не щастить біля власних воріт: в 1/8 фіналу автоголом відзначився Бедуї, в півфіналі "орли" вилетіли через автогол Бронна, а матч за третє місце був програний через помилку голкіпера та невдалий відскок.

3. Одіон Ігало забив п'ятий свій гол на КАН-2019. З відривом у два м'ячі нігерійський нападник йде на першому місці у списку бомбардирів турніру. Наздогнати його можуть лише Сайдьйо Мане та Ріяд Марез.

"Фанати вимагали крові – тренера рятували вертольотом". Він відпрацював в Африці 21 рік за системою Лобановського