УКР РУС

Зоря розписала виїзну нічию з ЦСКА Софія у ЛЄ – "армійці" не здивували, "мужики" не вразили, але залишились фаворитами

9 серпня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого матчу 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи Зоря завдяки влучному удару Владлена Юрченка з пенальті зуміли втримати нічию з ЦСКА Софія (1:1).

Зоря розпочала поєдинок набагато активніше, одразу захопивши контроль над м'ячем. Вже на 2-й хвилині луганці створили небезпечний момент: Михайліченко змістився з лівого флангу в центр та метрів з 25-ти вистрілив у ближню дев'ятку – поруч зі стійкою! Втім, на цьому гострота з боку "мужиків" завершилась, хоча кілька разів гості входили у штрафний суперника без завершального удару.

ЦСКА Софія – Зоря – відео голів

ЦСКА Софія нічим не могла відповісти. Боглари грали відверто примітивно, сподіваючись на довгі закидання за спину захисникам – це призводило лише до офсайдів. Непогано виглядав лише лівий фланг, де діяв технічний бразилець Евандро, однак і він регулярно допускав брак у елементарних ситуаціях. Здавалося, що "армійцям" нічого не світить у цьому поєдинку, однак на 13-й хвилині вони провели не дуже швидку атаку лівим флангом і відкрили рахунок: Малінов отримав вертикальний пас і прострілив у спини захисникам, а Евандро замкнув ударом у ближню дев'ятку – 1:0. Неймовірно просте взяття воріт.

ЦСКА Софія – Зоря: онлайн-відеотрансляція матчу кваліфікації Ліги Європи – як це було

Зоря могла зрівняти вже на 17-й хвилині після стандарту з правого флангу: Юрченко виконав подачу, а Вернидуб, вигравши верхову боротьбу, пробив головою – вище воріт! Втім, тут же "мужики" могли і привести собі другий пропущений гол. На 19-й Тимчик ненароком скинув подачу з лівого флангу прямо на Сова, той прикрив м'яч корпусом і відкинув його під удар Жеферсону, а бразилець вистрілив з лівого краю штрафного – над поперечиною!

На цьому конструктивний футбол у першому таймі завершився. ЦСКА Софії вдалося звести матч до жорсткої силової боротьби, в якій луганці виглядали дещо слабше. Взагалі, гра підопічних Віктора Скрипника в другій половині першого тайму відверто розчаровувала, хоча й болгари нічого не створювали. Тим більш несподіваним став гол Зорі на 45-й хвилині з пенальті: Хомченовський пройшов по лівому флангу та прострілив, м'яч влучив у руку Альбентосі, арбітр вказав на "точку", а Юрченко впевнено реалізував "одинадцятиметровий" – 1:1.

Безлад, що врятував клуб, і дружба з росіянами: ультрас ЦСКА Софія "Сектор Г" – Зорю очікує пекло

По перерві Зоря захопила ініціативу й обступила штрафний ЦСКА Софії. Вже на на 48-й хвилині подачу Будківського захисники "армійців" ледь не зрізали у власні ворота, а після наступної навісу з кутового Іванісеня отримав скидку та пробив з лінії воротарського – вийшло занадто високо! На 53-й Луньов ударом головою замкнув крос Хомченовського, але голкіпер легко спіймав м'яч. Крім того, луганці виконали кілька небезпечних передач у карний майданчик без завершення, але з виграшом підбирання. До 60-ї хвилини ЦСКА відповів лише однією дальньою подачею з правого флангу на Жеферсона, однак бразильцю вдалося лише скинути сферу в руки Шевченка.

На 60-х хвилинах ЦСКА Софії вдалося вирівняти матч, знову перетворивши його на мейн-івент UFC. Віктор Скрипник швидко відреагував на зменшення швидкостей, випустивши на поле Русина та Лєднєва – не можна сказати, що це одразу посилило гру Зорі, але ініціатива залишилась за луганцями. Втім, на початку 70-х вони розслабились, за що одразу могли бути покараними: так, на 72-й Жеферсон пробив з-за меж штрафного, а Шевченко парирував перед собою – Сов одразу ж пішов на добивання, але Микита встиг виправити свою помилку, накривши м'яч. На 74-й же Абу Ханна не встиг за вінгером "армійців", збивши його перед власним карним майданчиком. Арбітр призначив штрафний удар, з якого вистрілив Тьягу – поруч зі стійкою.

Зоря швидко вирівняла хід зустрічі, однак на ендшпіль сил "мужикам" вже не вистачило. Луганці почали відверто сушити гру, тому завершення поєднику виявилось нервовим, але нудним для нейтрального вболівальника – на 80-х хвилинах моментів не виникало ні біля наших, ні біля чужих воріт. У господарів було кілька банальних подач в руки Шевченку, у гостей ряд проходів по флангах без гостроти та неточний удар Хомченовського з офсайду. От і все. Фінальний свисток зафіксував результативну нічию.

Матч-відповідь 3-го кваліфікаційного раунду Ліги Європи зіграють через тиждень у Запоріжжі. Зоря має перевагу у вигляді виїзного голу, але поєдинок обіцяє бути непростим.

ЦСКА Софія – не суперник Зорі

Матч проти "армійців" у Болгарії складався не дуже добре, однак це характерно для усіх гостей Софії. У п'яти поєдинках нового сезону в рідних стінах ЦСКА зазнав лише однієї поразки, а виграв одразу три зустрічі – в тому числі й у Лізі Європи у міцного хорватського Осієка. Втім, лише непоступливістю "червоні" й можуть хизуватися, адже загалом вони проявили себе типовим прохідним клубом зі слабкого чемпіонату.

Болгари змогли запропонувати підопічним Віктора Скрипника лише довгі передачі, кроси та величезну кількість силової боротьби – в матчі було зафіксовано 39 фолів, хоча арбітр старався не насвистувати. Таким чином, кожні дві з половиною хвилини відбувалося порушення правил, що краще за будь які-інші факти говорить про характер зустрічі. Рваний темп, бруднощі, стандарти – на цьому софійці знаються краще за Зорю, якій навіть в УПЛ нечасто доводиться проводити настільки олдскульні матчі. Подібне частіше можна зустріти у Кубку та Першій лізі.

Реальна небезпека в конструктивному плані йшла лише від бразильців Жеферсона та Евандро, які продемонстрували високу швидкість, хорошу техніку та якісний удар. Евандро був особливо помітним, адже протягом поєдинку мандрував флангами – зліва в нього виходило цікавіше, адже Тимчик діяв не так жорстко, як Михайліченко. Це дуже небезпечно, адже в штрафному залишався кремезний Сов, який легко відтирає суперників корпусом – на 19-й хвилині це могло завершитись голом після його скидки.

Загалом же, ЦСКА нічим не здивував. Багато боротьби та вистражданий домашній гол – це і є футбол софійців, який навіть у Болгарії далеко не найсильніший. Зоря зобов'язана проходити такого примітивного суперника, але є кілька але.

Зоря досі не вражає

Не хочеться сильно критикувати Зорю, адже проти ЦСКА Софії у Болгарії нелегко всім. Багато розуму для руйнування футболу суперника не треба – саме тому цей компонет "армійці" й розвивають в очікуванні неминучого вильоту з єврокубків. Втім, проти настільки простого колективу луганці могли б зіграти бодай трохи переконливіше.

В першу чергу, в очі кидалася неуважність в обороні. У ЦСКА Софії було всього три реальні шанси відзначитись голом – усі були подаровані гостями. Гол прийшов із першої ж нормальної атаки в ситуації, коли в штрафному Зорі було 6-7 футболістів, а проти них діяло лише два суперника – і їх примудрилися втратити! На 19-й же Тимчик проявив необережність, скинувши подачу прямо на нападника господарів і не встигнувши накрити постріл Жеферсона. Таке іноді трапляється зі всіма, однак у Олександра подібних дрібних огріхів стало занадто багато. Зрештою, на 74-й втратили вінгера ЦСКА Софії, в результаті чого той вийшов на ударну позицію – Абу Ханні довелося його збивати.

Так, зіграти ідеально не може жодний колектив, а три моменти суперника за весь матч можна вважати успіхом, але з такого мінімуму та примітиву пропускати гол... Ну, це точно не добре. Вже до 19-ї хвилини через власну необережність луганці могли горіти з рахунком 2:0 – і Бог знає, що було б далі. При цьому до самої системи оборони особливих питань немає – помітно, що захисники знають, що потрібно робити. Того ж Сова загалом вимкнули, однак у кожному поєдинку "мужики" все одно пропускають дуже необов'язковий гол.

Оцінювати атаку в такому матчі важко – здається, навіть Барселона не влаштувала б у Софії тікі-таку. Що вже говорити про Зорю, якій довелося займатися змішаними єдиноборствами замість футболу. Гра через короткі передачі, яку намагається поставити Віктор Скрипник, цього вечора могла принести успіх лише в разі ідеальної зіграності та відпрацьованості задумок "мужиків" – наразі ж вони перебувають на початковій стадії будівництва.

Тим не менш, це вже четвертий поспіль поєдинок, в якому Зоря, як мінімум, не вражає. Рівень суперників у луганців був не настільки високим, щоб діяти вкрай прагматично: так, у ворота Ворскли пройшов всього один удар в площину, у матчах з СК Дніпро-1 та ЦСКА Софією їх було аж по два – і лише Будучность отримала п'ять, однак чорногорці грали вдев'ятьох. В кожному з цих поєдинків "мужики" забили лише по одному голу.

Звісно, це є наслідком побудови нового ігрового стилю. Команда ще не навчилася атакувати так, як цього бажає Віктор Скрипник – і це постійно призводить до звалювання на фланги, де у Зорі все виходить набагато краще. Втім, існує передчуття, що проблеми мають тимчасовий характер, адже увійти у штрафний, вийти на ударну позицію чи зачепитися за м'яч біля воріт луганцям вдається. У Софії "мужики" стали краще працювати при стандартах, хоча ще недавно це було слабким місцем. Команда явно на правильному шляху, однак у неї катастрофічно мало часу – через тиждень потрібно вибити ЦСКА Софію, а далі доведеться зіграти проти суперників із топових чемпіонатів. Задля виходу в груповий етап Зорі потрібно вмикатися прямо зараз.

ЦСКА Софія – "вбивця чемпіонів" з тріумфатором головного єврокубка на чолі: представлення суперника Зорі в Лізі Європи