УКР РУС

Тоттенхем – Вест Хем: болючий удар для Моура, божественний дует "шпор", Ярмоленко з Бейлом у тіні історичного порятунку

19 жовтня 2020 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Тоттенхем не зміг обіграти Вест Хем в рамках 5-го туру АПЛ. Читайте звіт про матч Тоттенхем – Вест Хем на "Футбол 24".

На старті сезону Тоттенхему і Вест Хему пророкували долю невдах. Щоправда, кожному по-своєму. Експерти прогнозували, що "шпори" не зможуть нав'язати іншим грандам боротьбу за Лігу чемпіонів, а "молотки" ходили у фаворитах на виліт з АПЛ. Поразка від Евертона та нічия з Ньюкаслом справді ускладнили життя Жозе Моурінью, але знущання з Ман Юнайтед (6:1) у попередньому турі натякнуло, що команду португальця зарано списувати. Своєю чергою Вест Хем почав кампанію з двох поразок, але потім несподівано розгромив Вулверхемптон (4:0) та Лестер (3:0). Саме у таких умовах команди підходили до звітної зустрічі.

Шалений камбек команди Ярмоленка у відеоогляді матчу Тоттенхем – Вест Хем – 3:3

Зі стартовим свистком в атаку рішуче пішли гості. Вест Хем навіт встиг організувати два підходи до володінь Льоріса, але нарвалися на фатальну контратаку. Харрі Кейн класно закинув уперед на забігання Сону. Кореєць обробив м'яч на лінії штрафного, прибрав захисника і закрутив під дальню стійку. 1:0 вже на 45-й секунді зустрічі!

Через 8 хвилин Тоттенхем забив вдруге. Сон та Регілон розігнали атаку лівим напівфлангом, Хин Мін у її завершенні відпасував на Кейна, а Харрі з-за меж штрафного пробив у незахищений кут воріт. Захист "молотів" буквально виконував роль статистів.

Минуло іще 8 хвилин, і рахунок став розгромним. Дубль оформив Кейн, який скористався навісом Регілона і головою відправив м'яч у сітку. Тоттенхему зовсім трішки не вистачило, аби повторити свій рекорд. У серпні 2007 року "шпорам" знадобилося лише 14 хвилин, щоб тричі забити у матчі проти Дербі Каунті.

Ліверпуль розкрив деталі травми ван Дейка – захисник вибув на невизначений термін

Після такого яскравого початку гра дещо заспокоїлася. Якби не цифри на табло, можна було б подумати, що зустрічаються рівні за класом суперники. У гостей можна відзначити момент Пабло Форналса, а за гостей міг відповісти Сон, але голкіпер встиг зблизитися і заблокувати удар. У такій обопільній боротьбі і завершився перший тайм. Якщо винести за рамки перші 16 хвилин, то було б важко віддати комусь перевагу.

На другий тайм Вест Хем вийшов, сповненим бажання відігратися. Господарі, схоже, такого не очікували і притиснулися до власних воріт. Вже на 48-й Томас Соучек з лінії воротарського намагався пробити боковими ножицями, але по м'ячу не влучив і просто завалився на газон. А за дві хвилини супершанс втратив Форналс. Пабло опинився абсолютно самотнім на дальній стійці, але якось примудрився пробити над поперечиною після навісу з лівого флангу.

Астон Вілла у компенсований час вирвала перемогу в Лестера і вийшла на друге місце АПЛ з ідеальними показниками

Тоттенхему ніяк не вдавалося вийти у позиційну атаку і закріпитися на половині поля суперника. Попереду "шпори" розраховували на клас Кейна та Сона, які завдяки індивідуальним діям намагалися створити гостроту. Пригадати можна удар Харрі з-за меж штрафного, після якого м'яч на кутовий відбив Фабіанскі.

У Вест Хема більша активність спостерігалася на лівому фланзі. Від своїх воріт там атаку регулярно підтримували Масуаку та Огбонна, а в нападі сюди зміщався Антоніо. Джаррод Боуен, який діє праворуч на позиції Андрія Ярмоленка, запам'ятався лише ривком в центральну зону, але не зумів виграти боротьбу за позицію у захисників.

На 72-й хвилині сталося довгоочікуване повернення. Гарет Бейл знову вийшов на поле у футболці Тоттенхема після перерви у 7 років і 152 дні. Валлійцю ледь не відразу дали право виконати штрафний удар недалеко від лінії штрафного, але м'яч полетів точно у руки голкіперу гостей.

Ще через 5 хвилин настала черга вступити у гру Ярмоленку. Андрій замінив Антоніо, а Тоттенхем відразу після цього ледь не забив. Кейн вкотре наважився пробити з-за меж штрафного – лише стійка врятувала Вест Хем. А от "молоти" відповіли результативно і відразу двічі! Спочатку Крессвел зі штрафного подав у штрафний, де Бальбуена виграв повітря і переправив м'яч у сітку.

За три хвилини відрив у рахунку вже був мінімальним. Гол організували Ярмоленко і Цоуфал. Андрій ефектним пасом вивів Владіміра на оперативний простір, а той прострілив у воротарський. Давінсон Санчес такого не очікував і у спробі вибити вразив власні ворота.

Вже у компенсований час ще один класний шанс мав Бейл. Гарет самотужки протягнув м'яч через півполя, увійшов у штрафний, але банально не влучив у площину. І відразу прилетіла відповідь. "Молоти" отримали право на штрафний. З подачею Крессвелла впоралися захисники, але на добиванні опинився Лансіні і розкішним ударом вразив дев'ятку воріт.

Після цього матчу Тоттенхем набрав 8 очок і принаймні тимчасово піднявся на шосте місце в турнірній таблиці, за додатковими показниками випередивши Челсі. У Вест Хема тепер 7 залікових пунктів і 8-та сходинка.

Мойєс грає з вогнем

Ще до початку сезону букмекери склали рейтинг наставників команд АПЛ, які мають найвищі шанси першими піти у відставку. З величезним відривом список очолив керманич Вест Хема. Фахівець не може похизуватися бездоганними стосунками з гравцями команди, а результати теж далекі від бажаних. Дві поразки у перших турах лише додали впевненості, що Мойєс справді може втратити свою посаду.

Перемоги над Вулверхемптоном і Лестером не могли принести тренеру повного заспокоєння. Річ у тім, що шотландець підхопив коронавірус і не зміг бути присутнім під час підготовки та самих поєдинків. Що ж сталося, коли хвороба залишилася позаду? Його підопічні повністю безвольно отримують три "сухі" м'ячі вже за перші 16 хвилин гри. Варто визнати, у якийсь момент здалося, що гравці банально "плавлять" тренера. Не можна було сказати, що Тоттенхем настільки сильно переважав суперника. Просто Вест Хем навіть не намагався завадити лідерам атаки "шпор".

Можна скільки завгодно кивати на карму. З початку минулого сезону "молоти" вкрай невдало грають проти команд з Лондона. Вест Хем у цих матчах зазнав 7 поразок, а переміг лише двічі – обидва рази постраждав Челсі. Та й загалом команда за всю історію програла більше лондонських дербі (104), ніж будь-яка інша. Але це аж ніяк не може бути виправданням такому жахливому початку гри. Якби не камбек, про відставку заговорили б з новою силою.

Пара Кейн-Сон – найкращий атакувальний дует прямо зараз

Божевільний гол Лансіні на останній хвилині дещо посунув у тінь чергові звершення нападників Тоттенхема. А Кейн та Сон заслуговують найвищої похвали за цей матч. На плечі цієї парочки лягла відповідальність за увесь креатив поблизу воріт суперника, і перші 16 хвилин гри довели, що впорались вони на п'ятірку. Та й потім вони не били байдики. Згадаймо хоча б постріл Харрі у стійку, та удар Хин Міна впритул до Фабіанскі.

Жозе Моурінью справді вдалося зробити цей дует смертельною зброєю. Після приходу португальця в лондонський клуб (листопад 2019-го) жоден гравець АПЛ не взяв участь (забив або асистував) у більшій кількості голів, ніж Кейн (30) та Сон (33). Ось хто точно мусить бути задоволений співпрацею з "Особливим".

Надприродна злагодженість у діях сповна проявилася вже у нинішньому сезону. Кореєць та англієць організували вже 8 голів, коли один із них забивав, а інший – асистував. До рекорду клубу (за весь чемпіонат) залишився лише один такий м'яч. На вершині поки залишаються два дуети (Шерінгем-Андертон (1992/93&1994/95) та Шерінгем-Армстронг (1995/96)). Якщо говорити про АПЛ загалом, то нападникам Тоттенхема (28 спільних м'ячів) залишився все той же один гол до другого місця. На вершині – пара Лемпард-Дрогба (36).

Окремо варто відзначити переродження Кейна. Центрфорвард збірної Англії – наразі найкращий плеймейкер у топ-5 чемпіонатах Європи, випереджаючи найближчих переслідувачів на 3 асисти. У Харрі таких 7 – це вже новий персональний рекорд. До того ж, Сон у цьому дуеті більше залежить від партнера. Кореєць 6 із 7 своїх голів забив після пасів Кейна, а у зворотному напрямку віддав лише одну передачу.

І завершимо ще парочкою рекордів. Вест Хем став уже четвертою командою, якій Кейн в рамках АПЛ забив не менше 10 разів. Також постраждали Арсенал (10), Саутгемптон (10) та Лестер (14). Але цікавіше інше: у перших п'яти турах поточного розіграшу чемпіонату Англії Кейн узяв участь у 12 голах (5+7), перевершивши досягнення Т'єррі Анрі (4+7) в сезоні-2004/05.

Вест Хем знав слабкі місця Тоттенхема

Вкотре наголосимо, що жахіття стартових хвилин потрібно виносити за рамки. Адже після того на полі була боротьба рівних суперників. Вест Хем поступово зумів вирівняти становище і, згідно зі статистичними даними, заслужено виборов нічию. Показник очікуваних голів доводить, що звітний матч і повинен був завершитися без переможця. Просто результативність мала бути нижчою. Тоттенхем вибив 1,78 xG, а Вест Хем – 1.50. Цікаво, що свої найкращі нагоди не реалізували обидві команди – моменти Форналса (0,77xG) і Сона (0,60xG).

Невідомо, що саме сказав Мойєс своїм підопічним у роздягальні, але після перерви ми побачили Вест Хем, який хотів відігратися і головне – знав, як це зробити. Попри шалену результативність в останніх матчах, "шпори" мають серйозні проблеми в захисті. Команда Моурінью в жовтні провела три гри, в яких сумарно забила 16 м'ячів, але востаннє залишала власні ворота "сухими" ще в передостанньому турі минулого сезону проти Лестера (3:0).

Вест Хем і сам мав проблеми в атаці. Правий фланг (камінь у бік конкурента Ярмоленка) був абсолютно аморфним попереду. На карті напрямку ударів гостей там красується 0%. Але це не завадило регулярно створювати проблеми Тоттенхему. Господарі так і не змогли перекрити підходи до власних воріт. Deep completions (точний пас у зону не більше, ніж за 20-23 метрів до воріт суперника) яскраво демонструє безсилля підопічних Жозе Моурінью – 1:7 на користь "молотів".

Але тут набагато важливіші зони, звідки були завдані удари. "Шпори" здебільшого стріляли здалеку – звідти прийли 55% їхніх спроб. Водночас Вест Хем надавав перевагу ударам із меж штрафного майданчика – 69% або 9 спроб (у Тоттенхема таких лише дві).

Команда Девіда Мойєса добре знала, куди тиснути. Вест Хем не займався довгою підготовкою позиційних атак. М'яч відразу направлявся в атаку, де на захисників тиснув трикутник Антоніо-Боуен-Форналс. Такий підхід працював успішно впродовж усього матчу. Нападники частіше зберігали володіння чи змушували суперника фолити, ніж втрачали м'яч. Як наслідок, 34% активних дій відбулися на третині поля Тоттенхема, а біля протилежних воріт – лише 19%.

Зрештою, саме тиск і слабка гра захисників суперника і принесли успіх Вест Хему. Бальбуена і Лансіні забивали після стандартів, а про автогол Санчеса і говорити не варто. "Молотки" стали першою командою в історії АПЛ, яка зуміла уникнути поразки, ще на 81-й хвилині поступаючись у три м'ячі. І це при тому, що Тоттенхем виграв усі останні 87 поєдинків, у яких володів такою перевагою в рахунку. Попередній конфуз був зафіксований ще в 2001 році у грі з Манчестер Юнайтед (3:5).

А що там Ярмоленко?

Коректно оцінити внесок українця у камбек Вест Хема дуже складно. Так, саме після його виходу на поле команда почала забивати і саме Андрій стояв біля витоків атаки, яка завершилася автоголом (другий м'яч гостей). Але це, в принципі, і все. За 20 хвилин на полі (врахуйте, що 7 було компенсовано до другого тайму) в активі Ярмоленка лише три дотики до м'яча і три паси (всі точні). Вся слава в цей вечір дісталася Лансіні, який вийшов на заміну одночасно з українцем.

Одним із героїв вечора міг стати Гарет Бейл, але все завершилося черговим приводом для насмішок. Мовляв, на момент появи валлійця на полі Тоттенхем мав перевагу у три м'ячі і все розгубив. Це, звісно, жарти. Бейл у вечір свого дебюту після повернення в Лондон залишився в тіні, хоча й мав дві нагоди забити. Доля Гарета у цьому матчі схожа з Ярмоленком. Обоє мали нагоду спостерігати за історичним камбеком з найкращих місць, але відірвати свій "шматок пирога" не зуміли.

Ліверпулю кинули виклик сусіди – Хамес і Анчелотті рвуть АПЛ і готові зняти 10-річне прокляття