УКР РУС

Торіно – Аталанта: фірмова перемога бергамасків з повторенням 70-річного досягнення, Маліновський – найкращий джокер

26 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Аталанта зустрічалася з Торіно в 2-му турі Серії А та перемогла з рахунком 4:2. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Торіно – Аталанта стартував в 16:00 за київським часом. Гру транслював телеканал "Футбол 1". Це перший офіційний поєдинок для бергамасків у сезоні 2020/21 – поєдинок першого туру проти Лаціо пройде 30 вересня. Натомість Торіно вже стартував у чемпіонаті Італії з виїзної поразки від Фіорентини. До слова, в минулому сезоні Аталанта фінішувала на 3-му місці Серії А, тоді як туринці посіли лише 16-ту сходинку турнірної таблиці.

Б'єлса кличе Маліновського в АПЛ – українець вартий уваги, але залишитися в Аталанті вигідно для нього і збірної України

Руслан Маліновський розпочав поєдинок у запасі. Нагадаємо, у сезоні 2019/20 українець провів 34 матчі в чемпіонаті Італії, у яких забив 8 голів та оформив 5 асистів. Нещодавно Маліновський відзначився забитим м'ячем у товариському поєдинку, а також організував ще одне взяття воріт. Втім, це не переконало Джан П'єро Гасперіні випустити лідера збірної України з перших хвилин.

Також в Аталанти все ще відсутній Йосіп Ілічіч, який пропустив тривалий час через травму, а пізніше ще й зіткнувся з психологічними проблемами. Словенець вже повернувся до тренувань, але на перший матч сезону лідер бергамасків опинився поза заявкою. Водночас тренер Аталанти дещо здивував, надавши місце у складі відразу двом нападникам – Мурієлю та Сапаті.

Поєдинок розпочався доволі спокійно. Низка подач у виконанні гравців обох команд не призвели до моментів, а от після 5-ї хвилини стало гаряче. Спершу Мурієль впав у штрафному Торіно, не випросивши пенальті, а вже в наступній атаці Дзадза легко виграв боротьбу в Шутало та потужно пробив з лівої у ближній кут. Спортьєлло лише поглядом провів м'яч, який струсонув поперечку воріт Аталанти!

Втім, взяття воріт відтермінувалося ненадовго. На 11-й хвилині Томас Рінкон без жодного спротиву пройшов половиною поля бергамасків та покотив на Белотті. Капітан Торіно ударом з лівої пробив повз голкіпера та вразив дальній кут. Щоправда, відповідь Аталанти була блискавичною – менш ніж за 2 хвилини Папу Гомес більярдним ударом з-за меж штрафного влучив у нижній кут воріт Сірігу. М'яч зачепив стійку, від якої опинився у сітці. 1:1 – веселий початок.

Тут же Сапата після пасу Госенса вдруге вразив ворота Торіно, проте гол було скасовано через офсайд у захисника збірної Німеччини. На 19-й хвилині Госенс міг забивати й сам, проте після пасу Гомеса не влучив з вбивчої позиції. Втім, вже на 21-й хвилині бергамаски все ж вийшли вперед. Гомес закинув на хід Мурієлю, а той у дотик відправив круглого в дальній нижній кут. Два шедеври від Аталанти вже у першій чверті поєдинку!

Торіно – Аталанта – 2:4 – відео голів та огляд матчу

Після такого бурхливого відрізку команди логічно взяли паузу. Гості відійшли на власну половину поля, а кілька стандартів від Торіно не принесли загрози. Наприкінці тайму господарі цілком могли залишитися в меншості. Дзадза ліктем перевірив міцність щелепи Шутало – хорватський захисник витримав удар, а екс-форвард збірної Італії отримав лише жовту картку.

Здавалося, перша 45-хвилинка так і завершиться, проте іншої думки були Гомес та Хатебур. Перший класно навісив на дальній кут воротарського, а правий латераль ударом з льоту зробив рахунок 3:1. І тут же Белотті ударом головою скоротив відставання – шикарний перший тайм з 5-ма голами!

Одразу по перерві Гасперіні провів одну заміну – замість Кальдари, який мав жовту картку, вийшов Хосе Паломіно. Руслан Маліновський продовжував спостерігати за грою з лави запасних. Вже на 47-й хвилині гості могли забивати четвертий гол, але Мурієль не влучив у ближній верхній кут. Хороший шанс був у Гомеса, який пробив вище з перспективного штрафного. Такий натиск гостей у підсумку прогнозовано призвів до забитого м'яча. Де Рон після пасу Мурієля ефектним ударом в дотик відправив м'яч у дальній кут воріт Торіно.

На 64-й хвилині Гасперіні випустив Руслана Маліновського. Півзахисник збірної України вийшов замість Мурієля, а вже за хвилину мав шанс забити. Хавбек виграв верхову боротьбу, але пробив просто в голкіпера. За дві хвилини українець ефектно обіграв суперника та міг пробивати сам з-за меж штрафного, проте вирішив тонко віддати на Толої. Трохи засильно – захисник не дістав до м'яча. Загалом Руслан дуже активно ввійшов у гру – після його навісу Госенс не зумів точно пробити, а в наступному епізоді український хавбек заробив перспективний штрафний удар, який сам же і виконав. Щоправда, вкрай невдало.

Останні хвилини пройшли у спокійному темпі. Типовий випадок, коли одні не могли, а інші не дуже й хотіли. 4:2 – Аталанта стартувала в новому сезоні з перемоги та набрала перші 3 очки, а от Торіно програв свої обидва матчі та опустився на дно таблиці.

Аталанта знову стартує з фірмової перемоги – приємна традиція продовжується, старі проблеми залишаються

Фактично матч проти Торіно пройшов у рамках другого туру чемпіонату, але для бергамасків дана зустріч стала прем'єрною в сезоні 2020/21. Третій сезон поспіль "Богиня" розпочинає чемпіонат з перемоги. Після звитяг над Фрозіноне (4:0 у 2018-му) та СПАЛом (3:2 рік тому) підопічні Гасперіні знову потішили своїх уболівальників у першому поєдинку Серії А. Загалом бергамаски лише вдруге у своїй історії забили 4 голи у стартовому виїзному матчі сезону – вперше це трапилося ще в далекому 1949-му. Тоді суперником була Болонья.

Перші 3 очки далися гостям доволі легко, навіть з урахуванням того, що рахунок відкрив саме Торіно. Аталанта переважала опонента за всіма ключовими статистичними показниками (володіння – 54 на 46%, удари – 17 проти 7, удари у площину – 7 проти 5, паси у фінальній третині – 138 (!) проти 45). Перемога підопічних Гасперіні – цілком закономірна. Гості забивали напрочуд легко, особливо в моментах з першими трьома голами. Гомес, Мурієль та Хатебур вразили ворота "биків", неначе це було якесь тренування, а не стартовий офіційний поєдинок сезону.

Джан П'єро Гасперіні після гри відзначив, що його команда стала сильнішою, порівняно з минулим сезоном. Водночас, алленаторе не поспішає прогнозувати Аталанті боротьбу за Скудетто з перших турів чемпіонату. За його словами, про це можна буде говорити лише у випадку продовження серії вдалих результатів.

Окремо відзначимо стиль, в якому була здобута перша звитяга в чемпіонаті. Таке враження, що стара-добра Аталанта зразка минулого сезону нікуди не поділася. Все такий же хаос в обороні, який нівелюється розкішною атакою. Залишається лише сподіватися, що цього разу бергамаскам вистачить сил на весь сезон. Це підкреслив і Гасперіні, який висловив сподівання, що підписання кількох новачків дозволить поглибити склад команди та розподілити ресурси наявних виконавців протягом сезону. Як і раніше, оборона виглядає найслабшою ланкою Аталанти – саме в цьому полягає основна проблема команди Руслана Маліновського, адже забивати по 4 голи у відповідь вдасться далеко не завжди.

Розкішний ювілей Гомеса

Матч із Торіно став для екс-гравця Металіста вже 200-м в Серії А у складі команди з Бергамо. 32-річний аргентинець став лише 7-м гравцем в історії Аталанти, який зумів досягти такого показника. Цікаво, що за кількістю зіграних матчів за "Богиню" Гомес наздогнав Крістіано Доні – багаторічного лідера бергамасків початку 2000-х.

Ювілей вдався на славу. Саме Гомес став головним героєм поєдинку, записавши до свого активу гол та дві результативні передачі. Саме його м'яч дозволив Аталанті швидко повернути впевненість після пропущеного гола, а розкішні асисти на Мурієля та Хатебура практично гарантували перемогу. Цікаво, що гол у ворота Сірігу став для Гомеса 100-м у кар'єрі.

Безапеляційно найкращий гравець матчу за версією статистичних порталів. Вів за собою команду, створив 3 голи та міг організувати ще декілька. Саме так має грати справжній капітан.

Маліновський – найкращий серед резервістів, який прагне більшого

Наставник Аталанти виділив для хавбека збірної України лише 26 хвилин (без урахування компенсованого часу). Маліновський доволі активно увійшов у гру, особливо запам'ятавшись у перші хвилини після появи на полі. Партнери регулярно шукали саме Руслана, який постійно отримував м'яч та у певний відрізок гри був найактивнішим на полі. На жаль, десь саме в цей час Аталанта відійшла до власних воріт, більше зосередившись на утриманні прийнятного для себе рахунку. Як наслідок, у Маліновського не було багато шансів продемонструвати свої здібності в атакувальних діях.

Саме Маліновський з великим відривом став найкращим серед усіх 5-ти гравців Аталанти, які з'явилися на полі по ходу гри. 7.0 від WhoScored та 7.4 від Sofa Score – абсолютно найкращі показники серед резервістів бергамасків. Півзахисник збірної України одного разу пробив у площину воріт (та сама спроба головою одразу після виходу на поле), а ще один його постріл виявився невдалим. Два ключові паси та дві успішні спроби дриблінгу з двох теж можна занести в актив нашого хавбека. На відміну від втрат м'яча, який набралося цілих 8.

Окремої уваги заслуговують показники Маліновського у єдиноборствах. 5 виграних дуелей з 6-ти – серйозний показник, який підкреслює бажання українця битися за своє місце в основному складі. Наразі роль 27-річного хавбека в Аталанті не змінилася – він все ще вважається гравцем ротації навіть попри чутки про інтерес до нього інших клубів. Втім, Маліновський продемонстрував своє бажання конкурувати за місце у складі, а гра з Торіно засвідчила, що український хавбек неодмінно отримає черговий шанс в умовах насиченого графіку, який очікує Аталанту вже незабаром – після старту в Лізі чемпіонів.

Мучитель, нічне жахіття і велика зірка: Ярмоленко отримав шикарну пресу після феєрії за Вест Хем – фани чекають гіршого