УКР РУС

Судакова у Європі ніхто не запитуватиме, чого він хоче – що впливає на цінник українського феномена?bomb

11 грудня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про власні очікування від майбутнього трансферу головної зірки Шахтаря.

Потенційний трансфер півзахисника збірної України та Шахтаря Георгія Судакова має стати однією з топових подій літа 2024 року. Інтерес до гравця проявляють ряд клубів із провідних європейських чемпіонатів. Головний серед них – туринський Ювентус.

Тільки от інтерес ще не робить цей трансфер можливим. Тут головний критерій – трансферна вартість Судакова. Задовольнити фінансові апетити Шахтаря дуже непросто. Ряд факторів впливатимуть на цінник талановитого півзахисника.

Виступ за збірну

Судаков був одним із лідерів молодіжної збірної України попереднього скликання. Команда Руслана Ротаня дійшла до півфіналу Євро-2023. Зараз Жора ще може виступати за молодіжку, але вже став не просто гравцем національної збірної України, а й футболістом стартового складу. Починаючи з березня, Судаков не пропустив жодного матчу націоналки. За календарний рік назбиралося 12 поєдинків, у яких він забив один гол. Невдалим вийшов тільки виїзд до Італії, коли півзахисник "привіз" перший гол у ворота Бущана. Судаков виграв конкуренцію в одного з найкращих та найуспішніших українських легіонерів останніх років Руслана Маліновського та провідного гравця Динамо Миколи Шапаренка.

Результати жеребкування Євро-2024: Україна отримала найлегших потенційних суперників, складні групи для Італії і Франції

Збірна для нього стала вітриною. Усі, кому було потрібно, його побачили. Змогли оцінити рівень. Щоб до вартості додалися мільйони євро, збірна України повинна пробитися на Євро-2024 і успішно там виступити. Якщо команда Реброва дійде до чвертьфіналу, трансферна ціна Георгія стане суттєво вищою. Зараз це виглядає реалістично. Суперники у стиках – не найсильніші, а потенційна група дозволяє претендувати на плей-офф.

Виступ за клуб

Судаков грає третій сезон у ЛЧ. Спочатку, при Де Дзербі, він не був основним, але його роль у командах Йовічевіча та Пушіча – ключова. Якщо Георгій здоровий, то обов'язково грає.

На такому високому рівні Судаков проявляє себе чудово. Цього сезону забив у гостях Барселоні. Фактично веде гру команди в атаці.

Минулоріч, коли в команді ще був Мудрик, Судаков частіше виконував місію асистента, створював та шукав можливостей для інших. Зараз же його рівень став вищим. Він сам почав загрожувати воротам.

Головна проблема: у Судакова виникли непорозуміння із Патріком ван Леувеном. Ті ідеї, які пропонував Патрік, не дуже подобалися гравцям Шахтаря – серед лідерів опозиції був Судаков. Вони не хотіли чогось нового, а бажали грати у звичний та зрозумілий футбол. Коли ван Леувен почав щось змінювати, у Георгія відразу виникли трабли з наставником.

"За 15 хвилин теорії ми зрозуміли більше, ніж за три місяці тренувань до того": Судаков жорстко пройшовся по ван Леувену

Це дуже вагомий мінус. У Європі ніхто не запитуватиме Судакова, чого він хоче та у який футбол гратиме. Тільки вимоги тренера. Якщо ти їх виконуватимеш, то гратимеш; якщо ж ні – ніхто панькатися не буде. Уся проблема в тому, що Судаков має дуже багато свободи у клубі. Патрік намагався загнати його у певні тактичні рамки – відразу почалися непорозуміння.

Другий негативний момент – раціональний стиль Шахтаря. Минулого року Йовічевіч грав у контратакувальному стилі. Пушіч поки теж не може похвалитися естетикою гри. У Європі важливим є вміння грати з позиції сили, першим номером. Такий досвід у Георгія лише на рівні УПЛ.

Репутація Шахтаря

З одного боку – донецький клуб має чудову репутацію. Він дуже рідко потрапляє у піке. Майже кожного сезону грає в ЛЧ, пробивається у єврокубкову весну. Всі гравці – на виду.

Багато "гірників" виступають за збірну України. Це також міжнародна вітрина. В останньому матчі проти Італії представників чинного чемпіона України було троє – Степаненко, Судаков, Конопля. Плюс – на заміну вийшли Сікан та Зубков.

Але з іншого боку – трансфери Шахтаря "на вихід" поки виглядають не дуже переконливо. Мудрик ніяк не може заграти у Челсі. Попри рік у Лондоні, залишається дуже нестабільним. Якби за нього заплатили 10-20 млн, то це не стало б проблемою. А ось чек у 70 млн + бонуси вимагають трохи вищого рівня гри. Зараз Михайло більше схожий на гравця умовної Жирони. Коли Циганков чи Довбик можуть провести хороший матч, а можуть зіграти не найкращим чином. Зате вистрелить хтось інший.

Судаков за 50 мільйонів євро і ще два вибухові трансфери в Європу – УПЛ готова дивувати, а процес пішов

У 2018-му Фред перейшов до МЮ за майже 60 млн євро. Я б ніяк не назвав цей трансфер суперуспішним. Бразильський півзахисник не отримав ніякого визнання на Туманному Альбіоні. А сам МЮ не був навіть близьким до перемоги у чемпіонаті чи до якихось здобутків у Лізі чемпіонів.

Ще раніше були трансфери Дугласа Кости, Алекса Тейшейри, Луїса Адріано та Генріха Мхітаряна. Тейшейра поїхав за грошима у Китай. Його просто дорого продали, але клуб не отримав ніяких переваг у плані іміджу. Коста не зміг заграти у Баварії та Ювентусі. Адріано недовго пограв за Мілан. Хіба Мхітарян досі на виду. Чудово себе проявив у Дортмунді, потім грав за МЮ. Зараз вже кілька сезонів виступає в Італії. Потенційні покупці не хочуть звертати увагу на те, що було колись. Їх найбільше цікавлять останні 4-5 років.

З початком повномасштабної війни легіонери Шахтаря отримали можливість поїхати закордон. Поки ніхто не хапає зірок із небес. Тете виступає вже за третій клуб. Ні в Ліоні, ні в Лестері, ні зараз в Галатасараї особливо не вражає. Манор Соломон непогано себе проявив у Фулхемі, але після переходу на вищий рівень, до Тоттенхема, справи вінгера збірної Ізраїлю йдуть не так успішно. Тільки п'ять матчів і травма меніска. Додо травмувався у Фіорентині. Маркос Антоніо не зміг переконати у Лаціо та поїхав у ПАОК. Марлон був у Монці, після чого повернувся на батьківщину. У Бразилії також виступають Вітао, Алан Патрік, Педрінью. Мало не забув про Фернандо, який травмований в Австрії. Зараз ось Трубін поїхав до Бенфіки. Може, з цього щось вийде.

Іншими словами, Шахтар – далеко не Бенфіка, Порту чи Аякс, які щосезону когось готують для продажу, а гравець потім успішно виступає за новий клуб. Рівень не настільки високий, щоб футболіст відразу міг заграти у провідних чемпіонатах. Усе це – ризики, які будуть враховані.

Агент

Дуже важливу роль відіграє агент, який оформлятиме перехід. У сучасному світі футболу менш талановитий та перспективний гравець може перейти до провідної ліги тільки тому, що має хорошого посередника.

Не так давно Судаков змінив компанію ALIK FOOTBALL MANAGEMENT, яку пов'язують із Євгеном Красніковим, на PROSTAR Вадима Шаблія.

Для того, щоб розраховувати на перехід у топовий чемпіонат, потрібно мати європейських агентів, зі зв'язками та можливостями серед тамтешніх клубів. Якщо ж тебе опікають українські агенти, то можеш здебільшого розраховувати тільки на власні сили. Агенти просто допоможуть оформити перехід.

Вадим Шаблій має у провідних чемпіонатах Миколенка та Маліновського. Перший успішно грає за Евертон. Другий, після не дуже вдалої поїздки до Марселя, починає реанімувати свою кар'єру у Дженоа. До цього ще був Ярмоленко, який виступав за Борусію Д та Вест Хем. Не готовий сказати, наскільки значною була робота Шаблія у плані цих трансферів. Чув протилежні версії. Точно можу стверджувати лиш те, що перехід у Марсель нічого хорошого Маліновському не дав. Він просто отримав хороший особистий контракт. Натомість у футбольному плані Руслан втратив свої позиції.

Хтось точно бреше: Шаблій відхрещується від зрадника України з російським паспортом – клуб стверджує протилежне

Після початку вторгнення до провідних ліг поїхали п'ятеро – Циганков і Довбик до Жирони, Забарний у Борнмут, Мудрик у Челсі, а Ярмолюк – у Брентфорд. Я б сюди ще додав Трубіна та його трансфер у Бенфіку. З-поміж них тільки Ярмолюк є клієнтом Шаблія. Причому Брентфорд заплатив за нього 1,5 млн євро. Є ще, звісно, трансфер Назарія Русина до Сандерленда. Але, по-перше, це Чемпіоншип. По-друге, переходом займався агент Андрій Кириченко.

Чи є у Шаблія авторитет і можливості, щоб оформити трансфер Судакова на умовах Шахтаря? Сумнівно, що Брентфорд заплатить гроші, які хочуть "гірники". З Вест Хемом не залишилося ніяких зв'язків. Хороші відносини в Аталанті, де виступають двоє молодих українців – Іван Лихоліт та Олександр Драган, але бергамаски навряд чи потягнуть трансферні вимоги Шахтаря. Тому, думаю, гравець сам робитиме собі лобі, а Шаблій має оформити трансфер.

Профайл гравця

Тут я взагалі проблем не бачу. Судакову тільки 21 рік, а він вже давно – гравець першої команди клубу та національної збірної. Є величезний ресурс для розвитку.

Судаков може діяти на кількох позиціях. Рідна – атакувальний півзахисник. Може зіграти на фланзі, а може глибше у середині поля. Швидкий, має хороший удар, бачення, роботу з м'ячем.

Ідеальною для нього могла б стати Іспанія. Судаков – це такий собі прототип барселонських талантів Гаві та Педрі. Правда, іспанські клуби навряд чи мають можливість платити гроші, які хоче Шахтар. У Барселони є свої гравці такого типу, у Реала – трохи інша філософія. Під стиль Атлетіко українець навряд чи підходить. Іншим же він просто не по кишені.

Аналогічно й італійські клуби не викладуть за гравця чемпіонату України 40-50 млн. Я вважаю, що за стилем Жора найближчий до Наполі. Неаполітанці можуть нашкребти мільйонів 25-30, але навряд чи це влаштує Шахтар. Зараз головним претендентом називають Ювентус. Команда Аллегрі дуже гнучка тактично. Може грати у два форварди, три захисники. Судаков – це більше про стабільний футбол. Тут також постає питання, чи є у Юве гроші на Судакова? Минулого літа вони тільки за два переходи заплатили по 30 млн. Причому один – обов'язковий викуп з оренди, а інший – опція викупу свого колишнього гравця. Фінансові можливості "Старої синьйори" зараз не дуже.

Ювентус готовий підписати Судакова вже взимку – деталі принизливої пропозиції Шахтарю

Інтересу від німецьких клубів наче не було. Якісь конкретні команди не називалися. Теоретично такими могли б стати Борусія Дортмунд і Байєр.

Найбільш грошовита – Англія. Новий агент Судакова якраз мешкає у Лондоні. За стилем Жора міг би бути дотичним до Арсенала, але там шалена конкуренція. Після історії з Мудриком, а раніше – з Матвієнком, навряд чи "каноніри" захочуть мати справу з Шахтарем та його бажаннями.

Теоретично такою командою може стати Брайтон. Де Дзербі добре знає можливості нашого хавбека за спільною роботою у Шахтарі. Залишається питання фінансів. "Чайки" намагалися підписати Матвієнка, але ціна понад 30 млн євро відлякала англійський клуб. Якщо Шахтар зменшить свої фінансові апетити, то тут все може бути дуже реальним. Чудовим варіантом міг би стати Брентфорд, але сумнівно, що зможе заплатити гроші, які влаштують Шахтар.

Висновок

У питанні трансферу Судакова все залежить виключно від нього самого. На агентське лобі розраховувати не доводиться.

Друга частина сезону буде вирішальною для Георгія. Якщо Шахтар вийде до плей-офф ЛЧ або вдало виступить в ЛЄ, а влітку збірна України успішно зіграє на Євро, то потенційно ціна може сягнути 40-50 млн євро. Ще дуже важливо, щоб Судаков добре зіграв проти топових суперників на рівні клубу та збірної.

Такими є очікування, але реальність – трохи інша. Має збігтися багато моментів, щоб висока ціна на українського півзахисника стала реальністю. Є ще негативний досвід Шахтаря у плані продажу, проблеми з ван Леувеном тощо. Скоріше за все, Шахтарю доведеться йти на компроміси. Думати не тільки про великий чек, але й про репутацію – щоб покращувати власну трансферну історію.

Шахтар – не Бенфіка, Порту чи Аякс, які вміють готувати футболістів для провідних чемпіонатів. Успішних трансферів не було вже давно. Тож на переплату сподіватися важко. Тільки якесь неймовірне бажання тренера бачити Судакова у складі своєї команди і фінансові можливості покупця можуть дозволити трансферу влаштувати фінансові амбіції Шахтаря.

Зрештою, "гірники" не загнані до стінки в плані трансферу. Якщо не складеться, то можна відкласти перехід до наступного літа. Обов'язкової потреби продавати Судакова немає. Хіба що команда не вийде до ЛЧ.

Сьогодні Георгій оцінюється у 15 млн євро за даними Transfermarkt. Зазвичай є така практика, що 100 відсотків+ відображають реальну ціну молодого таланта. Тож сума у 30 млн євро виглядає найбільш реалістичною.

Багато охочих погріти руки на талантах Руху, або Чого вчить сумна історія Кухаревича