УКР РУС

ЧС-2018 Швеція – Англія: у британців з'явився топ-воротар, Стерлінг не зраджує собі, а скандинави розчаровують

7 липня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Швеція та Англія зіграли у матчі 1/4 фіналу ЧС-2018. Рахунок та звіт про матч читайте на сайті "Футбол 24".

Матч Швеція – Англія розпочався о 17:00 за київським часом. Англія завдяки голам Магуайра та Аллі здобула впевнену перемогу з рахунком 2:0.

Швеція – Англія – відео голів

Команда Гарета Саутгейта з перших хвилин зустрічі взяла м'яч під свій контроль, але не створювала жодної гостроти поблизу воріт Ольсена. Шведи надійно відбивали усі позиційні атаки "трьох левів". Більше того, саме скандинави відзначились першим небезпечним моментом в матчі на 12-й хвилині, коли Клаесон з дальньої дистанції класно вистрілив над поперечкою воріт Пікфорда.

Збірна Англії вперше серйозно потурбувала Швецію на 19-й хвилині. Стерлінг протягнув м'яч до штрафного майданчика, обіграв суперника та викотив сферу під удар Кейну, а найкращий снайпер чемпіонату світу зовсім трішки не влучив у дальній кут.

І все ж саме підопічним Саутгейта судилось відкрити рахунок на 30-й хвилині. "Синьо-жовті" досить несподівано пропустили після стандарту. Ешлі Янг виконав подачу з кутового, а Магуайр, вистрибнувши вище за всіх, просто таки вколотив м'яч у сітку воріт безпорадного Ольсена.

Після забитого м'яча Англія повністю контролювала гру та могла подвоїти свою перевагу перед свистком на перерву. Однак Рахім Стерлінг вкотре продемонстрував свою дуже слабку реалізацію. Форвард Ман Сіті, вискочивши на побачення з Ольсеном, не зумів обіграти голкіпера, а з другої спроби пробив у Гранквіста.

Не встиг розпочатись другий тайм, як Швеція одразу ж могла зрівняти рахунок. Аугустінссон з лівого флангу класно навісив на дальню стійку, Берг пробив прямісінько у кут воріт, але Пікфорд виконав неймовірний сейв та врятував свою команду від пропущеного гола.

Не забиваєш ти – забивають тобі. Неписане футбольне правило спрацювало на 59-й хвилині, коли Аллі зробив комфортною перевагу збірної Англії. Лінгард з правого кута штрафного майданчика виконав розкішну навісну передачу на дальню стійку, а нападник Тоттенхема ударом впритул головою не залишив Ольсену жодних шансів.

Швеція не довго зволікала з відповіддю та лише дивом не скоротила відставання вже через три хвилини. Після блискучої комбінації команди Андерссона м'яч потрапив до Берга, який метрів з 10-ти цілив у ближній кут, але Пікфорд знову продемонстрував дива реакції.

На 71-й хвилині чергова швидка атака шведів знову завершилась ударом Берга, після якого Пікфорд перевів сферу на кутовий. Однак у скандинавів не вийшло організувати фінального штурму на ворота Англії, яка грамотно відсунула гру до центру поля. В кінці матчу команда Андерсона майже не загрожувала володінням Пікфорда.

У підсумку Англія здобула впевнену перемогу з рахунком 2:0 та пробилася у півфінал чемпіонату світу. Наступним суперником команди Саутгейта стане переможець пари Росія – Хорватія.

Шведи розчарували – англійці не здивували

Перед матчем Швеція – Англія мало хто сподівався, що команди продемонструють красиву гру. Обом збірним притаманний практично ідентичний силовий стиль та ставка на "другий поверх". Зрештою, саме такий футбол ми й побачили на стадіоні Самара Арена. Дивно лише те, що кремезні скандинави аж двічі програли верхову боротьбу та дозволили собі забити ударами головою. Чого ще вони очікували від Англії, яка раніше не показувала на Мундіалі яскравої комбінаційної гри? Питання риторичне...

Швеція лише моментами нагадувала ту команду, яка досить ефектно діяла в атаці у попередніх матчах. Особливо розчарували Форсберг і Тойвонен, які майже повністю були виключені з гри – ні руху попереду, ні ударів по воротах. А Берг ще раз довів, що реалізація – зовсім не його сильна сторона.

Натомість англійці, продемонструвавши свою прагматичність, домоглись позитивного результату. Команда Саутгейта, яка вперше за 28 років вийшла у півфінал Мундіалю, вкотре довела, що порядок та організація мають чи не найважливіше значення у футболі. Навіть без загубленого на полі Кейна "три леви" впевнено виконували план на гру. Вони досить грамотно відіграли в обороні та отримали плоди від роботи на флангах. Вперше за тривалий час Англія виглядає дуже солідною командою. Можливо, їй не вистачає певного шарму та ефектності, однак тут кожен розуміє та виконує свої обов'язки. Після вильоту головних фаворитів Мундіалю британці дійсно можуть мріяти про щось велике...

Англія нарешті має воротаря топ-класу

Це сталося – більше ніхто не насміхатиметься з голкіпера збірної Англії. Джордан Пікфорд остаточно затвердився у ролі нового героя своєї багатомільйонної нації. У чвертьфіналі 24-річний воротар лівою рукою відбив післяматчевий пенальті Бакки, а проти Швеції цією ж рукою потягнув надскладний удар Берга, який міг зрівняти рахунок в дебюті другого тайму. Однак на цьому сольний виступ Пікфорда не завершився. Згодом він ще й блискуче впорався з ближнім пострілом Клаесона та ударом впритул від вже згаданого Берга. Англія, нарешті, має голкіпера топ-класу.

Стерлінг не зраджує собі, і це – сумно

Багато хто вважає Стерлінга одним з найкращих вінгерів світу, але у нього є дуже великий мінус – Рахім не вміє забивати. У матчі проти Швеції форвард Ман Сіті ще раз показав, чому ніколи не стане по-справжньму великим футболістом, володіючи божевільною швидкістю та класним дриблінгом. В кінці першого тайму Стерлінг двічі вибігав на побачення з Ольсеном та жодного разу не зумів обіграти шведського воротаря. Так, у першому епізоді лайнсмен просигналізував офсайд, але згодом Рахім не лише схибив, але й вільних партнерів відверто проігнорував. Кейн та Аллі мають повне право серйозно поговорити з партнером у роздягальні. У півфіналі суперник може не пробачити Стерлінгу таких "подарунків".

Цікаві факти

Англія вперше за 28 років та втретє в історії вийшла в 1/2 фіналу Мундіалю.

Аллі став другим наймолодшим гравцем в історії Англії, який забив гол на чемпіонаті світу.

Швеція вперше пропустила два голи після ударів головою в одному матчі Мундіалю.

ЧС-2018, 1/4 фіналу

Швеція – Англія – 0:2

Голи: Магуайр, 30, Аллі, 59