УКР РУС

Шахтар – Сілекс: вдале завершення збору, розкішні голи українців, мовчанка форвардів і збереження головної проблеми

26 січня 2021 Читать на русском

Шахтар завершив перший збір товариським поєдинком проти Сілекса (4:1). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Шахтар – Сілекс – 4:1

Голи: Алан Патрік, 55, Корнієнко, 62, Степаненко, 68, Додо, 90+1 – Тантуровскі, 42

Матч Шахтар – Сілекс стартував о 10:00 за київським часом. Це остання контрольна гра для команди Луїша Каштру на першому турецькому зборі. У матч з Лудогорцем була зафіксована нічия 2:2, а поєдинок проти Марібора був скасований через виявлені випадки COVID-19 у таборі словенців.

Шахтар втратив перемогу над Лудогорцем, пропустивши двічі за три хвилини – Коноплянка забив, головна проблема залишилася

Шахтар (1 тайм): Пятов – Болбат, Вітао, Хочолава, Матвієнко – Майкон – Мудрик, Маркос Антоніо, Марлос, Соломон – Мораєс.

Шахтар (2 тайм): Трубін – Додо, Кривцов, Бондар, Корнієнко – Степаненко, Алан Патрік – Фернандо, Судаков, Тете – Дентінью.

Сілекс: Божіновскі – Тімовскі, Драшковіч, Благоєвіч, Карческі – Манасієвскі, Серафімовскі – Івановскі, Мустафов, Тантуровскі – Джорджевіч.

Луїш Каштру зробив кілька змін у порівнянні з матчем проти Лудогорця. З перших хвилин вийшли Болбат, Маркос Антоніо, Марлос, Михайло Мудрик та Жуніор Мораєс.

Перший момент у грі під доволі сильним дощем створили саме балканці, але удар Джорджевіча головою після кутового був невлучним. Шахтар у своєму звичному стилі контролював м'яч, але без особливої гостроти біля воріт Сілекса. Лише на 10-й хвилині Шахтар розіграв першу хорошу атаку – Мудрик у штрафному знайшов Марлоса, той скидав п'ятою під удар, але першим на м'ячі був захисник. "Гірники" остаточно прибрали контроль над грою – Соломон знайшов Майкона, який пробив вище.

Знову Марлос зіграв нестандартно. Хавбек збірної України міг бити сам, але дотепно відкинув на Маркоса Антоніо. М'яч після удару бразильця влучив у сітку із зовнішнього боку. Соломон спробував щастя обвідним ударом у дальній кут – теж трохи неточно. Буквально через хвилину ізраїльтянин вийшов майже віч-на-віч із голкіпером, проте Драшковіч наздогнав Соломона і заблокував його удар! Гол назрівав – бракувало лише завершального удару.

Шедеври Корнієнка та Степаненка у відеоогляді матчу Шахтар – Сілекс – 4:1

Мудрик класно увірвався у штрафний майданчик, пройшовши двох суперників, але впав після контакту з третім. Немає пенальті. Сілекс остаточно притиснувся до власних воріт, а от Андрій Пятов відверто нудьгував у своєму воротарському майданчику. Як же не щастить Соломону – вінгер навісив у штрафний, а м'яч, нікого не зачепивши, влучив у стійку. Наприкінці першого тайму Сілекс чи не вперше вийшов у позиційну атаку, проте Пятов без проблем забрав круглого після подачі з правого флангу. Мудрик у відповідь завдав удару з меж штрафного – дуже неточно.

І все ж на 42-й хвилині рахунок відкрив Сілекс. Не дивно, що в таких умовах успіх македонцям приніс стандарт. Подача з кутового, відмінний пас п'ятою Благоєвіча поміж ніг Мораєса, а Тантуровскі переправив м'яч у порожні ворота. 0:1 – абсолютно не по грі, але хто винен Шахтарю, який розтринькав чимало моментів? Ще в першому таймі Соломон міг зрівняти, але не влучив у ближній. Останнім моментом до перерви став удар Мораєса – м'яч влучив у стійку. Маса нагод біля воріт Сілекса, але нульова реалізація – точність підводила гравців Шахтаря, голкіпер майже не вступав у гру. Натомість балканці показали майстер-клас, реалізувавши свій чи не єдиний гострий шанс.

На другий тайм Луїш Каштру повністю змінив склад. Дощ не вщухав – навпаки, злива стала ще сильнішою, а до неї ще й додався шквальний вітер. Перший момент по перерві за Шахтарем – Фернандо підстеріг невдалий підкат від суперника і пробив з лінії штрафного, проте знову невлучно. Сілекс непогано огризнувся, але Трубін парирував удар Джорджевіча в дальній кут.

Шахтар відігрався на 55-й хвилині, при цьому не обійшлося без посмішки фортуни. Алан Патрік пробив зі штрафного, але м'яч зрикошетив, імовірно, від руки захисника та влетів у сітку майже по центру воріт. Божіновскі явно не очікував такого – 1:1.

Підопічні Каштру пішли розвивати успіх. Корнієнко вривався лівим флангом у штрафний – голкіпер був першим на м'ячі. Жорстко зіграли проти Дентінью, якому знадобилася допомога медиків. Як виявилося, цей стандарт став результативним. Віктор Корнієнко фантастичним ударом метрів з 27-ми вразив ліву від кіпера дев'ятку. Розкішний гол від молодого захисника!

За кілька хвилин Сілекс отримав і третій м'яч. Тарас Степаненко без роздумів пробив з-за меж штрафного. М'яч від поперечини влетів у сітку. Ще один шедевр від "гірників"! Таке враження, що все, що не залетіло в першому таймі, зайшло у другому.

Сілекс після цього був відверто деморалізованим. Шахтар міг забивати ще, але поперечина та голкіпер рятували македонську команду від розгрому. Щоправда, свій шанс мали і балканці, проте м'яч пролетів поруч зі стійкою. Але команда Каштру все ж забила четвертий – вже на останніх секундах відзначився Додо. Ефектний удар з льоту після навісу Патріка поставив крапку в матчі.

У підсумку, 4:1 – Шахтар здобув дебютну перемогу на зборі, завершивши перший етап підготовки до весняної частини сезону. Вже сьогодні українська команда повернеться до Києва та отримає кілька вихідних, після чого вирушить на другий збір.

"Стандартна" перемога Шахтаря з низкою проблем

"Помаранчево-чорні" переважали Сілекс протягом усього матчу, але перемогли, передусім, завдяки стандартам. Гол Алана Патріка після штрафного і рикошету від захисника, блискучий постріл Корнієнка у дев'ятку та м'яч Додо після розіграшу кутового – у сьогоднішньому спарингу саме стандарти відіграли ключову роль у розгромі македонського колективу. Особливо варто відзначити гол Віктора Корнієнка. Чемпіон світу U-20, який став відкриттям першої частини сезону, вразив ворота Сілекса у стилі Кріштіану Роналду – відмінний удар у дев'ятку без шансів для кіпера.

Щоправда, без ложки дьогтю не обійшлося. Передусім, це реалізація гольових моментів. Рахунок 4:1 не повинен вводити в оману, адже "гірники" змарнували неймовірну кількість нагод для взяття воріт, особливо в першому таймі. При цьому воротар Сілекса майже не вступав у гру – донеччани самі били куди завгодно, але не в площину. А от те, що залітає один раз із кількох десятків ударів, перетворилося в ефектні голи. Хоча такі м'ячі, безумовно, стали окрасою поєдинку.

А ще варто відзначити невпевнені дії Шахтаря при стандартах біля власних воріт. Саме так Сілекс забив свій гол, а македонська команда після кутового мала ще один момент вже в дебюті гри. Провівши лише кілька атак за весь матч, навіть такий скромний опонент завдав "гірникам" певні проблеми. За три матчі першого збору Шахтар пропустив 4 голи, жодного разу не зберігши ворота "сухими" проти далеко не топових суперників. Словом, над грою в обороні, до якої виникали питання ще восени, потрібно працювати – часу для цього ще цілком достатньо, адже попереду весь другий збір.

Цікаво, що "гірники" на першому зборі забили 7 голів – авторами всіх м'ячів стали різні футболісти. Віктор Коваленко, Манор Соломон, Євген Коноплянка, Алан Патрік, Віктор Корнієнко, Тарас Степаненко та Додо відзначилися по одному разу. А от жоден із нападників Шахтаря так і не зумів забити бодай гол.

Черговий крутий матч Соломона, який приємно дивує

Ізраїльський вінгер знову потішив своєю грою. Більшість атак "помаранчево-чорних" до перерви йшли через Соломона, який був чи не найактивнішим у складі Шахтаря. Саме у Манора були два найкращі моменти в першому таймі – спершу врятував захисник, а згодом м'яч влучив у стійку.

Соломон виділявся у всіх трьох спарингах "гірників". За відсутності Тайсона ізраїльтянин отримав свій шанс і, можна сказати, скористався ним. Принаймні, в його грі є бажання – на відміну від Тайсона. За чутками, Шахтар начебто пообіцяв Манору, що бразилець не отримає новий контракт – відповідно, Соломон має шанс та потенціал стати наступним лідером донеччан вже у найближчому майбутньому. Звісно, за умови, що сам не перейде в якийсь із європейських клубів, адже претендентів не бракує.

Динамо не обіграло збірну Йорданії – сумне завершення першого збору з очевидними проблемами