УКР РУС

Шахтар – Десна: бенефіс Тете та Соломона не відпустив Динамо у відрив, приємна несподіванка та кого вже час списувати

14 березня 2021 Читать на русском

"Гірники" дотиснули гостей з Чернігова (4:0) у 18 турі УПЛ. Огляд матчу Шахтар – Десна читайте на "Футбол 24".

Шахтар приймав Десну між єврокубковими матчами з Ромою. Останні результати "гірників" не вселяли оптимізму. За 4 попередні гри донецька команда забила лише один гол, вилетіла з Кубка України та відстала від Динамо у чемпіонаті.

Рома розгромила Шахтар у 1/8 фіналу ЛЄ – Фонсека передає привіт, тактичне фіаско Каштру і кінець старої епохи "гірників"

Сьогодні Луїш Каштру провів ротацію в групі атаки – замість Марлоса і Тайсона вийшли Антоніо та Соломон. Ще одна вимушена зміна відбулася в останній момент – Ісмаїлі на розминці отримав пошкодження, тому в основі з'явився Бондар, а Матвієнко перейшов на фланг.

Десна виглядала серйозним суперником. Чернігівці підходили до гри після нічиєї з Динамо та двох розгромних перемог над аутсайдерами, які вивели хлопців Олександра Рябоконя на четверте місце УПЛ.

Перший момент виник якраз у гостей, але Трубін був на місці. Шахтар відразу відповів аналогічним ударом у руки голкіперу – Мораєс намагався пробити через себе. Надалі "гірники" заволоділи ініціативою та закріпилися з м'ячем на чужій половині. Вони добре комбінували, однак до середини тайму ударів майже не було.

Десна щільно оборонялася та шукала варіанти виходу в атаку через дальні передачі на Тотовицького. Кам'яний чернігівський захист тріснув наприкінці першого тайму, коли Імереков під час подачі штрафного завалив на газон Кривцова. Тете впевнено реалізував пенальті та вивів Шахтар вперед.

Шахтар – Десна – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Гості не знітилися і ще до перерви створили дві хороші нагоди, щоб зрівняти рахунок. Перехопивши м'яч на чужій половині, футболісти Десни вчотирьох вирвалися на ворота Трубіна, але переграти його не зуміли – молодий голкіпер ногою потягнув хитрий удар Гуцуляка в ближній кут. На останній хвилині тайму Тотовицький мав забивати після навісу Полегенька. Цього разу Трубін вже був безсилим, однак м'яч влучив у стійку.

Друга половина зустрічі розпочалася з класного удару Соломона під поперечину – Паст був на висоті. Потім ще Патрік зі штрафного легко пробив у площину – голкіпер Десни знову не мав проблем. Самі ж чернігівці відповідали непоганими контратаками. Щастя Шахтаря, що Трубін ні на мить не втрачав концентрацію та страхував партнерів.

На 65-й хвилині в штрафному Десни спалахнула справжня пожежа. Марлос тонко покотив на Мораєса, але той не переграв Паста. На підхопленні зіграв Патрік – Алан поклав на газон голкіпера та розстрілював вже, здавалося, порожні ворота. Однак на лінії виріс Полегенько і колінами здійснив сейв.

Але Десна поплила... Гості пропустили три голи за 5 хвилин. Соломон оформив дубль після двох реактивних атак. Спершу м'яч від Трубіна полетів до штрафного, а там Марлос і Дентінью ефектними п'ятками вивели на удар Манора. Через декілька миттєвостей Патрік розігнав контрвипад, а Соломон, накрутивши опонента, вдруге вразив ворота та послав повітряні поцілунки на трибуни коханій.

Чернігівці продовжили помилятися. Тете підхопив м'яч на чужій половині, проскочив чотирьох і влучив у дальній кут. 4:0. Рахунок міг стати й більшим, якби Марлос і Тайсон реалізували свої напівшанси. Однак вистачило й цього. Шахтар набрав 39 очок і втримав Динамо на відстані 4 пунктів. Десна ж з 30 балами залишилася четвертою.

У Шахтаря залишаються проблеми зі створенням моментів, але є несподіваний позитив

Донеччани не демонструють результативного футболу – до сьогодні вони жодного разу в цьому році не забили понад два голи. І питання не лише в реалізації, є величезні проблеми зі створенням моментів. Поразка від Зорі, нулі з Колосом і Агробізнесом, важкі мінімальні перемоги над Маккабі та Олімпіком слугували яскравим підтвердженням.

4 голи у ворота Десни не повинні обманювати глядача – проблеми залишаються. До пенальті "гірники" не створили жодного якісного моменту. Пройти організовану чернігівську оборону не вдавалося, а дальні удари ставали легкою здобиччю Паста. Контроль м'яча, затяжні розіграші та нуль загострення. Гості завдяки підстраховці нейтралізовували дриблінг бразильців, а нестандартних передач не було.

Чим Шахтар позитивно здивував, то це стандартами біля чужих воріт. Останнім часом таке видовище не викликало позитивних емоцій – "гірники" подавали кутові та штрафні в нікуди (зокрема в Римі). Сьогодні ж Матвієнко та Бондар вигравали повітря та непогано пробивали після подач з корнера. Ключовий перший гол також прийшов зі стандарту. Звичайно, там пенальті – Імереков відверто валив Кривцова на газон. Але важливо й інше – нарешті хороша націлена подача на Кривцова, а не в безодню, як в інших матчах.

Десна розкрила гру та поплатилася за це розгромом

"В другому таймі більше зустрічали суперника на його половині, більше пресингували. Вийшли грати у футбол", – зізнався після матчу Олександр Рябоконь. Десна помітно розкрилася на старті другого тайму (та навіть ще з кінця першого). Як наслідок, біля воріт Паста почали виникати моменти, але самі чернігівці відповідали ще гострішими шансами. Удари Гуцуляка, Тотовицького, пара небезпечних контратак.

Проблема в тому, що Десна таким чином подарувала комфортні умови для Соломона та Тете. Швидкі крайки Шахтаря отримали простір, щоб розбігтися та проявити себе, оформивши по дублю. "Гірники" майстерно скористалися вільними зонами і закотили три м'ячі. А могли 5. Щоправда, пропустити пару у відповідь також могли. Потрібно вкотре похвалити надійність Трубіна.

Тайсона і Марлоса вже час списувати?

Зараз мережею прокотилася хвиля списування Тайсона та Марлоса. Мовляв, Соломон і Тете показали, хто має грати в основі. Тут треба розібратися. По-перше, Соломон дійсно провів чудовий матч на лівому фланзі та заслужив більше ігрового часу замість інертного Тайсона.

По-друге, Тете і Марлос не є конкурентами. Сивочолий давно не грає на фланзі, а Тете вже вважається гравцем основи. А в центрі Марлос в рази гостріший за Маркоса Антоніо. Юний бразилець прекрасний у розіграші та контролі м'яча, але вкрай рідко загострює. Марлос вийшов і за 15 хвилин створив два супершанси (пас під удар Мораєсу і п'ята перед голом Соломона).

Марлоса списувати не поспішайте. Так, у великих матчах він малоефективний через повільність, але в більшості ігор УПЛ – це козир Шахтаря. Його вміння придумати момент в умовах обмеженого простору на вагу золота.

Рим у масці, або З ким палко дискутував Каштру після фіаско – як Шахтар злітав в Італію і забрав в Україну сім'ю Фонсеки