УКР РУС

Шахтар – Олімпік: цікавий розгром перед Аталантою, прогрес дуету Тете та Додо, неоднозначний Матвієнко

6 грудня 2019 Читать на русском

Шахтар впевнено переграв Олімпік (3:0) у рамках 17 туру української Прем'єр-ліги. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Шахтар комфортно лідирує в чемпіонаті, але на гру з Олімпіком привіз потужний склад. Марлос і Коноплянка залишилися в запасі, однак всі інші лідери вийшли в старті. Сьогоднішній поєдинок розглядався генеральною репетицією перед вирішальним матчем Ліги чемпіонів проти Аталанти. Також "гірники" повинні були реабілітуватися за нічию з Маріуполем.

Шахтар сенсаційно втратив перемогу над Маріуполем – такого не було 6 років

Олімпік, звичайно, підходив до гри аутсайдером, проте не вважався легкою здобиччю для Шахтаря. З приходом Вісенте Гомеса на посаду головного тренера "олімпійці" піднялися з дна таблиці та увірвалися в боротьбу за першу шістку УПЛ. У попередньому турі Олімпік програв Динамо та перервав вдалу серію, а Шахтарю протистояв без одного з лідерів – травмувався Тейшейра.

Олімпік зі стартовим свистком спробував увімкнути активний пресинг і ледь не заробив пенальті, коли Кривцову погано відпасували назад. Сергій вибив м'яч з-під ніг Шахаба, заваливши того на газон. Свисток арбітра промовчав, розсудивши суперечливий епізод на користь Шахтаря.

А вже на четвертій хвилині "гірники" повели в рахунку – серія кутових призвела до гола. Додо вертикальним пасом знайшов Тете, той обіграв свого опонента та прострілив у центр штрафного. М'яч від захисника відскочив до Матвієнка – точний удар лівою під дальню стійку.

Шахтар надалі цікаво комбінував, однак подвоїти перевагу не вдавалося. Рейд Патріка завершився ударом по центру в голкіпера, прорив Мораєса лівим флангом – дальній неточний постріл Степаненка. Тете вивів Жуніора на порожні ворота, але лайнсмен зафіксував у вінгера офсайд в момент шедевральної передачі Тайсона. Коваленко прокинув м'яч повз суперника, але не влучив у протилежний кут. Класна комбінація з п'ятою Тайсона – удар Ісмаїлі по горобцях. Сам Ісма прекрасно подав на голову Коваленку – над поперечиною.

Шахтар – Олімпік – 3:0 – відео голів та огляд матчу

На іншому кінці поля рідко виникала гострота. Шахаб непогано чіплявся за передачі з глибини та нав'язував боротьбу, але не отримував підтримки партнерів. Іранський форвард розхитав Матвієнка та пробив у руки Пятову, спробувавши його перекинути. Ще був неточний удар Шахаба після скидки Кривцова. Загалом центрбеки Шахтаря регулярно опинялися в центрі уваги – і біля своїх воріт, і біля чужих.

"Гірники" мусили забивати другий гол, вибігши у контратаку 4 в 1 завдяки передачам у дотик і швидкості Тайсона. Втім, в останній момент знову все запороли – капітан відкинув на Тете, а молодий бразилець витягнув на себе голкіпера та пробив у нього.

По перерві нічого не змінилося, Шахтар продовжував тиснути на ворота гостей. Тете закинув на дальню стійку Патріку, але Алан не влучив по м'ячу. Потім вінгер на куті штрафного хитнув опонента та цілив у протилежний кут – забракло кількох дециметрів.

Господарі на деякий час сіли глибше та дозволили Олімпіку поатакувати. Нічого серйозного команда Вісенте Гомеса не створила, а після зіткнення Пятова, який міг отримати на виході травму, Шахтар повернув м'яч у свої ноги та продовжив тиснути. Були гострі простріли, були передачі навіть на порожні ворота. Щоправда, перевага "гірників" й надалі залишалася мінімальною.

Настав час замін – Марлос вийшов замість Тете. Саме натуралізований гравець збірної України забив другий гол у ворота Олімпіка. Результативну атаку розігнав Тайсон, проскочивши через центр, мов ніж крізь масло, м'яч відлетів до Мораєса, а Жуніор подарував гол Марлосу – удар з метра в порожню сітку. 2:0.

До фінального свистка ще були шанси у Тайсона, однак капітан "гірників" приймав авантюрні рішення. У компенсований час рахунок все ж став розгромним: Соломона зупинив голкіпер, удар Тайсона на лінії заблокували захисники, а на добивання Ісмаїлі сил "олімпійцям" не вистачило.

Шахтар спокійно довів матч до перемоги, набрав 47 очок і відірвався від Динамо на вершині таблиці на 14 пунктів. У середу підопічні Луїша Каштру зіграють з Аталантою за вихід у плей-офф Ліги чемпіонів. Олімпік залишився на 7 місці УПЛ з 18 заліковими балами в активі.

Шахтар виглядав цікаво, але на розгром не награв

Лічені вболівальники на ОСК Металіст сьогодні подивилися непоганий матч. Попри тотальну перевагу однієї з команд, гра була цікавою. Шахтар багато атакував і робив це різноманітно. Хороші підключення Додо та Ісмаїлі по флангах (знову був трюк з обміном позиціями між фулбеками), класні рейди Тайсона та Патріка з розіграшами в дотик через центр, дриблінг, вивірені передачі та удари від Тете.

Окремо хочеться виділити два моменти. По-перше, взаємодію Додо та Тете. Поки що вони поступаються зв'язці Тайсон/Ісмаїлі на протилежному фланзі, але помітно прогресують: тонкі передачі, відчуття один одного, вчасні забігання. Вони створили перший гол. Шахтар стає менш прогнозованим і менш залежним від однієї бровки.

По-друге, вплив Патріка на комбінаційну гру "гірників". Алан розташовувався глибше звичного (на одній лінії зі Степаненком), але задавав вектор атакам, розвертав наступ нестандартними передачами, просував м'яч і пасами, і ривками, підказував партнерами, куди потрібно підключатися та відкриватися.

Втім, Шахтар не награв на розгром Олімпіка. Господарі завалювали фінальну стадію атак: в одних моментах бракувало останнього пасу, в інших – не було кому замикати гострі кроси. Часто все зводилося до дальніх пострілів і ударів з невигідних позицій. Тому з 5-ї по 80-ту хвилини Кринський майже не мав роботи на лінії воріт.

Неоднозначний матч для Матвієнка: добре на атаку, погано з Шахабом

На початку тижня Микола потрапив у символічну збірну року УПЛ. Заслужене визнання – 23-річний центрбек змусив забути про відсутність Ракицького як у Шахтарі, так і в збірній. Проти Олімпіка він також вирізав фірмові діагоналі на Тете, підтримував позиційні атаки, гостро ходив на стандарти у чужий штрафний майданчик і навіть майстерно забив гол.

Однак до оборонної роботи Матвієнка є серйозні претензії. На старті зустрічі він віддав жахливий пас Кривцову, який міг призвести до пенальті. А потім під час матчу програв ще декілька важливих дуелей Шахабу. Іранський форвард легко розхитав Миколу та створив найкращий шанс Олімпіка в матчі. Шахаб відкривався під передачі з глибини в основному в зоні Матвієнка, а той програвав опоненту у швидкості та силових єдиноборствах.

До слова, легіонер Олімпіка справив позитивне враження та зробив все можливе, аби відзначитися в третьому турі поспіль. Не вийшло.