УКР РУС

Шахтар – Олександрія: Марлос розривав, Паньків рятував, гості могли забивати, але не мали шансів відібрати в лідера очки

25 лютого 2019 Читать на русском

Шахтар приймав Олександрію в 19 турі української Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Україна. УПЛ, 19 тур

Шахтар – Олександрія – 2:0

Голи: Марлос, 14, Мораєс, 35

У центральному матчі туру лідер чемпіонату України Шахтар зустрічався з головним претендентом на бронзу Олександрією. Донеччани минулого тижня вилетіли з Ліги Європи, поступившись Айнтрахту, тому повинні повністю сконцентруватися на здобутті чемпіонства на внутрішній арені.

Айнтрахт – Шахтар: закономірний виліт "гірників" з долею невезіння, топ-атака німців та неприємна тенденція донеччан

Шахтар сьогодні мав певну перевагу – суперник проводив тільки перший матч після зимової паузи. До того ж Паулу Фонсека випустив найсильніший склад. Фаворит був очевидним – він і переміг.

ХРОНОЛОГІЯ МАТЧУ

  • 13' Дебютний удар у зустрічі завдали гості. Після стандарту м'яч відскочив до Пашаєва, однак правий захисник Олександрії послав круглого по центру – без проблем для Пятова.
    14' Шахтар швидко відкрив рахунок у поєдинку, реалізувавши перший свій момент! Марлос отримав м'яч на правому півфланзі, класно розвернувся, обігрався з Тайсоном і легко пробив Паньківа.
    20' Хвилини агресії від Олександрії: неточний удар Ковальця, Ісмаїлі ліквідував провал центра оборони, непоганий кутовий.
    28' Господарі періодично проходять організовані лінії захисту суперника зусиллями Марлоса та Тайсона. У двох епіходах за участю Шендріка Шахтар претендував на пенальті, але суддя фолів не зафіксував.
    35' Шахтар легко подвоїв перевагу! Знову добре попрацював Марлос, який увійшов справа у штрафний майданчик і з другої спроби "шведою" вирізав розкішний пас на дальню стійку – Мораєс підставив голову на порожні ворота.
    41' Марлос і Мораєс продовжують створювати моменти, а загалом "гірники" впевнено контролюють хід зустрічі.
    45+1' Дальній удар Тайсона не приніс Паньківу труднощів, однак і без цього перемога Шахтарю дається досить легко.
    46' Володимир Шаран спробував змінити хід зустрічі подвійною заміною в перерві. На лівому фланзі оборони з'явився Микицей, а в атаку вийшов Сітало. Олександрія фактично перейшла на гру з двома форвардами.
    52' Втім, Шахтар продовжував домінувати. Серія кутових біля воріт гостей гостроти не принесла, а от тонкий пас Тайсона на Мораєса ледь не завершився третім голом.
    58' Черговий гольовий шанс у Мораєса. Оборона Олександрії загубила його на лінії воротарського майданчика, але замкнути навіс Болбата бразилець не зумів.
    65' Кривцов вирішив повернути інтригу в поєдинок жахливим пасом на Пятова. Сітало перехопив м'яч, але вдвох з Ковальцем не реалізували розкішну можливість. Цей епізод – все, що треба знати про сьогоднішніх форвардів гостей.
    68' Тайсон забив третій гол, однак арбітр його скасував. Причина в тому, що м'яч зрикошетив від руки Марлоса.
    75' Команди обмінялись небезпечними моментами, в яких героями стали голкіпери. Марлос вискочив один на один з Паньківом, а Ковалець з вигідної позиції пробивав по воротах Пятова. Рахунок не змінився.
    78' Марлос заробив 11-метровий, акуратно прибравши Дедечка в чужому штрафному. "Фірмовий пенальті Шахтаря", як сказав коментатор. А от з "точки" гравець збірної України не переграв Паньківа.
    79' Соломон дебютує в УПЛ, замінивши Коваленка.
    80' Ще один супершанс Олександрії. Після активності Лучкевича у володіннях "гірників" виникла пожежа. Кривцов і Пятов загубилися в просторі, але Болбат двічі виніс м'яч з лінії, коли пробивали Сітало та Пономар.
    87' Марлос продовжує тероризувати оборону "містян". Намалювати другий пенальті йому завадив арбітр, однак вінгер вже в наступному моменті вивів на удар Мораєса – знову герой Паньків.
    90' Другий тайм вийшов активнішим і цікавішим, але рахунок не змінився.
    90+3' Фінальний свисток. Впевнена перемога Шахтаря.

Шахтар спокійно здолав Олександрію з рахунком 2:0, набрав 48 очок і зберіг комфортне лідерство в чемпіонаті – +7 перед Динамо. Олександрія з 36 балами залишилася на третьому місці.

Динамо розгромило Зорю з непристойним рахунком – Соль забив дебютний гол в УПЛ

Марлос, Тайсон та Мораєс нестримні в УПЛ

Бразильці Шахтаря в окремих моментах відверто "возили" оборону Олександрії. Футболісти, які з великою ймовірністю в кінці сезону стануть бронзовими призерами УПЛ, сьогодні виглядали тренувальними мітками для Марлоса та Тайсона. Будь-які задуми донецьких вінгерів легко спрацьовували. Тонка "стіночка", простий замах чи підбір м'яча під себе – і суперник відіграний. Мораєс декілька разів опинявся на ударній позиції в чужому штрафному без жодної опіки.

На євроарені помітно, що Марлос давно вже не реактивний, а закрити його можна без проблем. Однак третя команда нашого чемпіонату катастрофічно не встигала за думкою натуралізованого українця, кожен його дриблінг і пас приносив гостроту. Марлос забив сам, ідеально асистував Мораєсу, видав низку ключових передач і заробив (хоча й не реалізував) пенальті.

Шахтар – Олександрія – 2:0 – відео голів та огляд матчу

До оборони Шахтаря знову є питання

Захисники "гірників" намагалися ускладнити команді життя. Кривцов віддавав незрозумілі паси воротарю, коли суперники явно швидше встигали до м'яча, Хочолава також помилявся безпосередньо в небезпечній зоні. Непогано відпрацював хіба що Болбат, який і атаку активно підтримував, і вибивав м'яч з лінії власних воріт.

Претензії потрібно ставити не лише обороні господарів. Знову виплила хронічна проблема Шахтаря – програні підбирання. У топ-матчах цей елемент призводить до великої кількості пропущених м'ячів (у цьому сезоні за 8 матчів ЛЧ і ЛЄ Шахтар отримав у свої ворота 22 голи). Сьогодні Олександрія подарунками не скористалася, але завдала кількох ударів, вигравши підбирання після стандартів. Ковалець просто мусив реалізувати один зі своїх шансів.

Паньків врятував Олександрію від розгрому

Воротар "містян" здійснив 5 сейвів, виграв вихід один на один у Марлоса, парирував пенальті. Дуже якісний матч від Юрія Паньківа – він нейтралізував низку провалів своїх партнерів і зберіг рахунок пристойним.

Цікаві факти

– Олександрія пропустила на виїзді вперше з вересня.

– Шахтар не програє в чемпіонаті 16 турів.

– Донеччани здобули 30-ту домашню перемогу в чемпіонаті з Паулу Фонсекою.

– Марлос забив 50-й гол в УПЛ.

– Андрій Пятов провів 300-й матч в УПЛ, Тарас Степаненко – 250-й.