УКР РУС

Шахтар – Манчестер Сіті: легкий розгром від гостей, Мораєс знецінив шедеври Тайсона, Зінченко отримав цікавий знак

19 вересня 2019 Читать на русском

Донецький Шахтар поступився Манчестер Сіті (0:3) у першому турі групового етапу Ліги чемпіонів-2019/20. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

"Містяни" прогнозовано захопили ініціативу з перших хвилин і почали намацувати слабкі місця в обороні донеччан. Спочатку господарі елементарно не могли вийти з власної половини поля, а високий пресинг Сіті (троє гравців гостей атакували суперників уже в штрафному майданчику Шахтаря) провокував "гірників" на помилки. Та поступово освоїлися і донеччани й кілька разів спробували огризнутися у контратаках, але бажаного ефекту це не дало.

Шахтар – Манчестер Сіті – відео голів

Зрештою, на користь Сіті зіграла індивідуальна помилка господарів. На 24-й хвилині Патрік втратив м'яч біля кута штрафного майданчика, а британський гранд здійснив кинджальний випад. Забивати міг Гюндоган, але удар Ілкая взяла на себе стійка, а от Марез без проблем добив м'яч у порожні ворота. Оборона Шахтаря у цей момент лише розвела руками, очікуючи, що суддівська бригада зафіксує офсайд в алжирського вінгера. Втім, повтор яскраво продемонстрував, що гол забитий за правилами.

Шахтар – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів

Після такого нокдауну, однак, донеччани зуміли прийти до тями. А на 35-й хвилині отримали свій шанс зрівняти рахунок. Це Тайсон прорвався до штрафного майданчика "містян" і класно відкинув на Мораєса, але Жуніор, хоч і готував удар, але переграти Едерсона в ближньому бою не зумів – великий сейв бразильця!

А вже за 3 хвилини Шахтар отримав відплату. Марез класично для себе змістився із флангу в центру й відкинув м'яч на Гюндогана, а німець крутим ударом "шведою" переграв Пятова – 0:2. А в "співавтори" гола можна записати Матвієнка, який втратив власну позицію і дозволив центрхаву гостей почуватися справжнім господарем штрафного майданчика суперника.

Під завісу тайму команди обмінялися реальними нагодами. Мораєс отримав ще одне побачення з Едерсоном у контратаці, але так і не зміг пробити кіпера й отримав ушкодження. Натомість Рахім Стерлінг у компенсований час міг ховати всі надії Шахтаря, але не докрутив м'яч у дальню дев'ятку. Отже, 0:2 після першого тайму – рахунок, що залишав мінімальні шанси для чемпіона України.

У перерві Луїш Каштру випустив на поле Коноплянку, спробувавши повторити трюк з матчу проти Зорі, коли поява Євген покращила гру Шахтаря. Манчестер Сіті з посмішкою на це глянув і продовжив домінувати. Едерсон спробував додати інтриги – необачно вийшов далеко з воріт. Мораєс зі складної ситуації намагався закинути м'яч у порожні ворота, але пробив дуже невлучно.

Після цього гості продовжили створювати моменти. Зінченко п'ятою намагався вивести на удар Жезуса – офсайд. Гюндоган перехопив м'яч на нашій половині, протягнув його декілька метрів і вистрелив у Пятова. Кривцов у цій же атаці віддав на Стерлінга – стійка. Ще через кілька хвилин Гюндоган вийшов сам на сам з голкіпером Шахтаря, але Пятов знову врятував.

У "гірників" не виходило буквально нічого. Поодинокі спроби перейти середину поля з м'ячем грамотно присікав суперник, а ініціативу Тайсона погано підтримували партнери. Натомість Манчестер Сіті грався з господарями, легко розрізаючи оборону передачами на Стерлінга. Десь прочитав Пятов, десь допомогли офсайди, десь пробачив де Брюйне – так Шахтар уникав розгромного рахунку.

На 76-й хвилині третій гол у ворота Пятова все ж залетів. Марлос поліз у обіграш біля чужого штрафного і втратив м'яч. Контратака 3 в 2 від "містян" стала результативною: де Брюйне вчасно віддав на Жезуса, а той спокійно покотив у дальній кут – 0:3.

Кінцівка зустрічі не подарувала гольових моментів. Можна відзначити, що Пеп Гвардіола на пару хвилин перевів Зінченка в центр поля, випустивши на поле Менді. Нічим особливим на цій позиції українець не відзначився. Фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Манчестер Сіті.

Шахтар невдало стартував у Лізі чемпіонів. У паралельному матчі групи С загребське Динамо сенсаційно розбило Аталанту – 4:0. Таким чином "гірники" після харківського фіаско навіть не на останньому місці.

Харківська терапія для Манчестер Сіті – Шахтар занадто слабкий

"Містяни" приїхали в Україну після фіаско з Норвічем. Даніель Фарке показав Шахтарю, як потрібно карати Манчестер Сіті за позиційні помилки та як будувати власний білд-ап після пресингом Гвардіоли. Шахтар в оптимальному складі й знекровлений травмами Норвіч – здавалося, команди приблизно одного рівня (що стосується оборони). Однак чемпіон України не створив Гвардіолі жодних проблем.

Донеччани захищалися низьким блоком у 4-4-2, але надійністю й не пахло. Сіті легко розбивав цю оборону в позиційних атаках. Постійна підтримка ширини атак (зліва Зінченко, справа Марез) – Шахтарю важко було реагувати на зміну вектору переміщеннями, зберігаючи компактність.

Ще один спосіб розтягнути блок "гірників" втілювали центрбеки. Виманювання пасивним контролем м'яча на себе перші дві лінії пресингу українців, коли форварди залишаються у високих позиціях і тримають поруч лінію оборони. Так виникали розриви у центрі поля.

Створення ситуацій 2 в 1 у півфлангах (зліва Стерлінг, справа де Брюйне, грамотний рух Жезуса), які ставили мат захисникам Шахтаря. Ті просто губилися, а в кращому випадку опинялися сам на сам і все одно програвали боротьбу.

Друга результативна атака Манчестер Сіті – типовий епізод, у якому зібрано декілька основних "трюків" гостей. Грамотні дії Сіті спричиняли помилки Шахтаря. Коли цих помилок нашаровувалося багато – для взяття воріт достатньо було простого підключення центрхава з глибини, за яким вже ніхто не встигав.

У Шахтаря були проблеми з білд-апом, який впирався у високий пресинг "містян". На жаль, це не УПЛ, де до середини поля м'яч можна довести в "розвалочку", а там почекати, поки опуститься Тайсон чи Марлос і потягне "круглого" на 30 метрів. Кривцов і Матвієнко не звикли розпочинати атаки під тиском.

Сіті щільно перекривав центр і змушував наших центрбеків пасувати на фланги, а там – замикалася пастка. Як от в першій гольовій атаці. Накрили, відібрали, далі все за описаним вище сценарієм. Втратили, знову накрили та вирішили епізод завдяки індивідуальним якостям.

Футболісти Манчестер Сіті на порядок краще за "гірників" обирають позиції під час пресингу, внаслідок чого мають комфортне розміщення при отриманні м'яча. Перехідні фази в Сіті вчора забирали лічені секунди, а в Шахтаря – цілу вічність. Тому виникало враження, що гості на кожному клаптику поля в більшості.

Сіті розібрав Шахтар по частинках і отримав сеанс терапії на полі, а завтра отримає ще одну терапію – в англійській пресі, яка справедливо захоплюватиметься зразковим футболом. "Містяни" приречені на компліменти – це єдина англійська команда, яка стартувала в Лізі чемпіонів з перемоги.

Тайсон і Степаненко – це добре, але лише на них далеко не заїдеш

День бабака настає після кожного матчу Шахтаря з серйозним суперником. Щоразу згадуємо, що оборонятися в середній лінії вміє тільки Степаненко. Принаймні, знає, як це робити, бо вчора й він часто запізнювався. Хіба могло бути інакше, якщо Тарас гасав у центрі (набігав 12 кілометрів, найбільше в матчі), намагаючись закрити хоч якісь провали та підстрахувати Болбата. Степаненко – лідер команди за відборами (5) та перехопленнями (3). Алан Патрік допомагав йому дуже мало.

Щоразу згадуємо, що загострювати вміють тільки Ісмаїлі та Тайсон, а Марлос надто повільний, коли опонент не дає зайві дві секунди подумати. Він намагався фірмово пробивати (і могло ж залетіти), але це "пенсіонерський" футбол. Вчора було мінімум гострих передач від натуралізованого українця, а його наївна спроба дриблінгу призвела до третього пропущеного гола.

Натомість Тайсон геніальними діями створив два справжні моменти для Шахтаря, які за певних умов могли принести нічию. Спершу прокатав на спині Родрі та віддав вишуканий тонкий пас на Мораєса. Потім вирізав феєричну передачу в штрафний на Жуніора з центра поля. Форвард мусив реалізовувати такі шанси, адже команда більше нічого не створила. За моменти біля воріт Едерсона не варто критикувати оборону Сіті – в першу чергу це витвір Тайсона.

Соломон загубився, Коноплянка отримав у розпорядження весь другий тайм, але не запам'ятався просто нічим. Давно ми не чули такого пригніченого Євгена, який у післяматчевому коментарі не придумав жодного жарту. Про центр оборони можна промовчати – все показала ще Зоря. Лідер захисту Сергій Кривцов не здатен грати на такому рівні, крапка.

Чудово, що Шахтар не відпустив Тайсона в Серію А, а Степаненка позаминулої зими в Крістал Пелас. З ними команда не зганьбиться в Лізі чемпіонів і точно претендуватиме на вихід у плей-офф. На такому рівні вони маскують слабкості команди в роботі без м'яча та з ним.

Фернандінью розв'язав головну дилему Пепа, Зінченко отримав хороший знак

У Манчестер Сіті величезні проблеми з центрбеками: Ляпорт і Стоунз вилетіли надовго, залишився лише Отаменді. У Харкові проблемну позицію прогнозовано закрив Фернандінью. "Я тренувався на цій позиції від початку сезону", – сказав після гри бразилець. Його словам варто повірити – він відпрацював на рівні.

Розпочинав атаки (в обороні на нього не здійснюється тиск, до якого Ферна вразливий), допомагав розтягувати блок Шахтаря, солідно виглядав у захисті, зовсім не випадав з гри. "У нас небагато варіантів у центр оборони. Фернандінью зараз все, що я маю. Сьогодні він впорався добре", – каже Пеп.

Інший екс-"гірник" Олександр Зінченко відіграв зліва в обороні свій стандартний матч. Багато передач (4-й результат у команді), хороша підтримка атак з забезпеченням ширини на фланзі та використанням простору, який звільняв Стерлінг. Позаду Шахтар не ставив перед ним важких завдань, але свої 3 перехоплення (найбільше в Сіті) та 2 виноси він набрав.

Дуже важливо, що на останні 10 хвилин Гвардіола перевів його в центр поля в пару до Гюндогана. Нічого особливого Сашко там не показав і виконував звичні функції, але це цікавий жест – Пеп задумується про те, як Зінченко виглядатиме у півзахисті. Ігрову практику Менді можна було дати і прямою заміною українця, але Пеп вирішив інакше.

Зінченко входить у відповідальний період – два його конкуренти (Менді та Канселу) вводяться в склад. Потрібно тримати високу планку, будь-яка невдача може посадити його в запас.

Шахтар не готовий до Ліги чемпіонів: три причини для тривоги