УКР РУС

Шахтар втратив перемогу над Лудогорцем, пропустивши двічі за три хвилини – Коноплянка забив, головна проблема залишилася

23 січня 2021 Читать на русском

Шахтар зустрічався з Лудогорцем у спарингу в рамках зимових зборів. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Шахтар – Лудогорець – 2:2

Голи: Соломон, 5, Коноплянка, 55 – Ікоко, 58, Каулі, 60

Шахтар – Лудогорець – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Лудогорець став другим спаринг-партнером Шахтаря під час турецьких зборів "гірників". У першому поєдинку підопічні Каштру розписали результативну нічию із польським Лехом (1:1). Востаннє чинний чемпіон України зустрічався з болгарами влітку 2019-го також у товариському поєдинку, тоді Шахтар переміг з рахунком 0:3.

Суперники акуратно розпочали матч, особливо не загострюючи гру і схоже такий темп "заколисав" болгарську команду, адже вже на 5-й хвилині "гірники" святкували взяття воріт. Під час тривалої позиційної атаки Алан Патрік розрізним пасом знайшов у штрафному майданчику суперника Манора Соломона, в ізраїльтянина було достатньо часу, щоб відкотити матч під зручну праву ногу та потужним ударом прошив голкіпера.

Після гола кардинальних змін на полі не відбулось, підопічні Каштру продовжували конролювати хід матчу. Схоже, що вказівкою португальського фахівця було саме відпрацьовування позиційної гри, м'яч більшість часу перебував у центрі поля. Лудогорець кілька разів намагався перехоплювати м'яч та вибігати в атаку, але ніякої серйозної загрози для воріт Пятова не було.

Ближче до свистка на перерву, дивлячись, що воротар збірної України нудьгує на полі, Каштру вирішив замінити його на менш досвідченого Євгена Гриценка. Для 25-річного голкіпера одразу відбулось бойове хрещення, гравець болгарського клубу майже впритул розстрілював ворота Шахтаря, але Гриценко не підвів і парирував удар.

На другий тайм Луїш Каштру змінив одразу 10 футболістів і це проявилось на грі. Шахтар став діяти набагато гостріше, Коноплянка та Марлос значно додали динаміки до атак "гірників", що і конвертувалось у другий гол. Саме Коно у своєму стилі змістився з лівого флану ближче до центру і низом відправив м'яч у дальній кут воріт.

Висока зосередженість на атаці спровокувала провал у захисті донецького клубу. Вже через три хвилини після гола Євгена, гравець Лудогорця Сісінью виконав ювелірну діагональ на Джордана Ікоко, який втік від оборонців Шахтаря та вийшов на побачення з Гриценком, і тут вже український голкіпер не врятував.

Футболісти болгарського клубу відчули смак крові та помітили слабке місце суперника. Другий гол Лудогорця не змусив себе довго чекати. Форвард номінальних гостей Каулі отримав м'яч біля штрафного майданчика "гірників", бразилець без проблем пройшов коридором між Кривцовим та Бондарем, які банально не встигали за суперником, і зрівняв рахунок на табло.

На цьому гравці Лудогорця не зупинились і продовжували наступати на володіння українців. Тренерський штаб Шахтаря освіжив воротарську позицію, випустивши Трубіна. Анатолій виправдав свій вихід та не дозволив гостям вийти вперед, здійснивши кілька хороших сейвів. Через 25 вилин після виходу на поле був замінений також і Коноплянка, замість ветерана на полі з'явився молодий талант "гірників" Мудрик.

Поєдинок завершувався на високих швидкостях, обидві команди вірили, що можуть вийти з двобою переможцями. Попри це, фінальний свисток зафіксував бойову нічию 2:2, яку навряд чи підопічні Каштру зможуть вважати позитивним результатом.

Герої та антигерої поєдинку

Соломон ще раз довів, що чутки про інтерес до його послуг з боку європейських клубів – небезпідставні. У першому таймі 21-річний ізраїльтянин помітно виділявся на фоні своїх партнерів. Манор біг вперед, намагався загострювати, демонстрував чудову взаємодію із одноклубниками. Для порівняння, ще один гравець атаки "гірників" Дентінью більше запам'ятався лише необов'язковими фолами.

Арсенал провів попередні переговори з представниками Соломона

Коноплянка став героєм другого тайму для Шахтаря. Гол Євгена важко назвати випадковістю. Хавбек повністю контролював лівий фланг атаки, швидко просував м'яч вперед та був націлений на взяття воріт. Коно через травму пропустив близько 4-х місяців, і зараз хоче попри все довести Каштру свою необхідність команді на фоні молодих талановитих легіонерів.

Найбільша проблема Шахтаря залишається у центрі захисту. Якщо у першому таймі до Вітао та Давида Хочолови претензій не так вже і багато, адже суперник дуже рідко підходив до володінь Пятова та Гриценка, то у другій половині зустрічі Лудогорець повністю оголив слабке місце "гірників". Можливо Кривцов та Бондар не були готові до такої активності з боку суперника, але із своїм завданням вони не впорались. Два пропущені голи на совісті центральних захисників, і м'ячів могло бути більше, якби не надійна гра Трубіна.

Зрозуміло, що спаринги проводяться не для результату, а щоб оцінити рівень гравців, спробувати нові тактичні схеми, дати можливість проявити себе молодим гравцям, але навіть за таких умов Шахтар не може собі дозволити втрачати гандикап у два м'ячі проти таких команд як Лудогорець. На тренерський штаб Луїша Каштру очікує ще багато роботи, і висновки можна буде робити після "іспиту" у Лізі Європи проти Маккабі (перший матч 13 лютого).

Шахтар вирвав нічию проти Леха – лідери та чемпіон світу повертаються, шанс молодим, Соломон із заявкою на більше