УКР РУС

Шахтар – Десна: дебют VAR врятував "гірників", ротація Каштру проти солідних гостей, все вирішила магія на 90+4

23 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Донецький Шахтар розпочав другу частину чемпіонату перемогою (1:0) над чернігівською Десною в рамках 19-го туру УПЛ. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Шахтар у четвер здолав Бенфіку в першому поєдинку 1/16 фіналу Ліги Європи, а наступного тижня летить на матч-відповідь у Португалію. "Гірники" мають комфортну перевагу на вершині турнірної таблиці УПЛ, тому Луїш Каштру сьогодні використав серйозну ротацію. У порівнянні з попередньою грою в стартовому складі Шахтаря з'явилися 7 нових футболістів.

Шахтар – Бенфіка: українець з рекордом ЛЄ, поганий результат, неочікуваний гравець матчу і VAR проти донеччан

Десна стала головним відкриттям осінньої частини сезону та претендує на єврокубки. Чернігівці взимку провернули низку хороших трансферів – Олександр Рябоконь отримав підсилення та видав позитивні результати на зборах. Від його команди чекали гідної боротьби з Шахтарем на ОСК Металіст.

Шахтар зі стартовим свистком взяв м'яч під контроль, а Десна сіла в позиційну оборону. "Гірники" будували цікаві комбінації, розігрували в один дотик перед чужим штрафним майданчиком, однак моментів створювали обмаль. На початку зустрічі можна пригадати лише одну гостру атаку, коли Додо зряче прострілив на 11-метрову позначку, звідки Мораєс вистрелив над воротами.

Гості грамотно тримали низький захист, не підпускаючи суперників на ударні позиції, вигравали другий поверх під час донецьких подач. Щоправда, небезпечними контрвипадами Десна похвалитися не могла. Фаворов дуже слабко пробив зліва – Трубін без проблем впорався. Філіппов у наступному епізоді зарядив по горобцях. З середини тайму чернігівці відвели гру в центр поля та окультурили відсоток володіння, який на перших хвилинах наближався до мізерних 20%.

Шахтар отримав трішки більше простору для розвитку атак. Часто вільним на правому фланзі залишався Тете – на бразильця віддавали різкі діагоналі, а він завдяки швидким ногам намагався загострювати. Перший його удар у стилі Роббена заблокували, а от другий був дійсно гольовим. Тете змістився в центр, проскочив двох опонентів і потужно пробив у ціль. М'яч полетів по центру воріт – Паст був на місці.

Друга половина зустрічі розпочалася з активності Десни. У чернігівців пройшла суператака правим флангом: Гуцуляк обігрався з Тотовицьким, прокинув повз Бондаря та відпасував під удар Філіппову. Форвард гостей програв дуель Трубіну – 18-річний голкіпер парирував постріл впритул. Тотовицький через хвилину цілив в ближню "шістку", однак м'яч розминувся з воротами.

Десна атакувала дедалі гостріше, використовувала вільні зони, будувала швидкі комбінації. На 59-й хвилині підопічні Олександра Рябоконя навіть забили. Після розіграшу кутового м'яч відскочив до Філіппова, той викотив на лінію штрафного Гуцуляку, а новачок команди акуратно пробив у дальній кут. М'яч закотився у сітку – Трубін навіть не реагував на удар. Втім, після втручання VAR головний арбітр скасував взяття воріт, адже Філіппов перед гольовим пасом перебував у офсайді. Історичний дебют технології в українському футболі!

Шахтар – Десна: вперше в історії УПЛ арбітр скасував гол після застосування VAR

Форвард Десни міг реабілітуватися в наступній атаці, коли відкрився між центральним і крайнім захисниками Шахтаря, вийшов на ударну позицію, але запустив м'яч над воротами. Луїш Каштру спробував виправити ситуацію замінами – на полі з'явилися три зірки: Тайсон, Марлос і Ісмаїлі. Тайсон відразу прорвався через центр і пробив під стійку, але Паст був на місці. Потім Патрік на дриблінгу забіг у штрафний майданчик і перевірив пильність голкіпера у ближньому куті.

Шахтар притис гостей до воріт, але Десна впевнено трималася та намагалася відповідати рейдами на чужу половину. "Гірники" створювали шанси: Мораєс замкнув подачу Додо неточним ударом головою, а Паст витягнув з-під поперечини постріл Коноплянки зі штрафного. Дуже солідна гра чернігівського Євгена, яка майже врятувала команду від поразки.

У компенсований час заміни Каштру все ж принесли користь. Ефектна комбінація за участю Мораєса, Тайсона та Марлоса завершилася голом п'ятою у виконанні останнього. Шахтар вирвав перемогу та набрав 53 очки – гандикап "гірників" на вершині таблиці складає 14 пунктів. Десна має в активі 33 залікові бали та 4 місце в таблиці.

Переможний гол Марлоса та історичний дебют VAR у відеоогляді матчу Шахтар – Десна

Десна провела чудовий матч і заслужила принаймні нічию

Чернігівці розпочали з низьким оборонним блоком – повністю віддали м'яч Шахтарю, але перекрили всі шляхи до своїх воріт і вигравали повітря у штрафному майданчику. У такому режимі за пів години ігрового часу "гірники" створили лише один гольовий момент – удар Мораєса.

Потім Десна відвела гру в центр поля, а на початку другого тайму великими силами перейшла на чужу половину. Незарахований гол Гуцуляка став логічним наслідком низки хороших атак. Команда була націлена на ворота Трубіна, кожен випад завершувала ударом – десь примітивним, десь гострим. Якби Філіппов чіткіше діяв у фінальній стадії, Десна мала б всі шанси на перемогу.

Сподобалися новачки Гуцуляк і Тотовицький, які грамотними рішеннями мучили Сіпріано на лівому фланзі "гірників". Чернігівці продумано виходили з оборони, намагалися долати відстані через дрібний пас (негативним наслідком цього стала нагода Тете, коли хлопці Рябоконя загралися перед власним штрафним), виносили м'яч не наосліп, а в напрямку партнерів і вільних зон.

Надійно відіграв Паст – в активі голкіпера 6 сейвів і яскраві порятунки команди після ударів Тете, Тайсона та Коноплянки. Та й загалом захист Десни був на рівні, не розчарував єдиний легіонер – естонський центрбек Йоонас Тамм. До замін Каштру між командами була рівність за кількістю створених моментів, а в якості чернігівці не сильно поступалися. Капітулювали вони лише після витвору трьох митців на 90+4.

Ротація Каштру – правий фланг в плюс, Сіпріано в мінус

Тренерський штаб Шахтаря між матчами з Бенфікою істотно перекроїв склад – деяким лідерам дав відпочити, а деяким запасним дав ігровий час. Пятов, Кривцов і Коваленко не потрапили в заявку, а Тайсон, Марлос і Ісмаїлі розпочали на лаві запасних.

На правому фланзі замість Марлоса та Болбата з'явилися Тете та Додо. Відпрацювали вони на хорошому рівні. Додо активно підключався до атаки, продуманими передачами створив дві гольові нагоди для Мораєса і не провалювався при цьому в обороні. Зрозуміло, що в нього в суперниках були не Серві з Грімальді, але Болбату все одно є чому вчитися. Тете додавав атакам ширини, вмикав дриблінг і постійно шукав можливості для удару. З щільною опікою не завжди вдавалося впоратися, однак він протягом години був найгострішим "гірником".

Зліва атаки Шахтаря були менш динамічними та небезпечними – взаємодія Коноплянки та Сіпріано залишала бажати кращого. Євген брав ініціативу на себе, добре просував м'яч і в підсумку приймав тонке рішення, яке призводило до втрати. Партнери не завжди "викупали" його задум. Маркіньйос слабко допомагав на чужій половині та провалювався на власній. Десна знайшла на його фланзі слабке місце та вибігала через ту зону в атаку. Не може Сіпріано розкритися лівим фулбеком, не тягне навіть рівень УПЛ.

18-річний Трубін на воротах – молодець. Здійснив суперсейв після удару Філіппова та надійно зіграв ще в кількох ситуаціях. Коли забивав Гуцуляк, Анатолій до останнього не бачив м'яча через купу гравців. Бондар виглядав пристойно в парі з Матвієнком у центрі оборони – менше за партнера помилявся позиційно. Але простір для вдосконалення величезний. Це стосується як гри у відборі, так і роботи з м'ячем – чемпіон світу-2019 намагався розпочинати атаки дальніми вертикальними передачами, однак двічі віддав неточно й ризикував обрізати команду.

Маркос Антоніо своєю грою в центрі поля також склав неоднозначне враження. Чудово розігрував м'яч, підтримував атаки передачами в дотик, але від нього хотілося більше нестандартних дій, більше передач у штрафний майданчик, більше гостроти замість стерильного володіння. Після його заміни та появи Марлоса з Тайсоном Шахтар нарешті виглядав націленим на ворота, а не на м'яч, і створив 5 справжніх моментів.

Успішний дебют VAR – скасовано гол, забитий не за правилами

На 60-й хвилині матчу Шахтар – Десна в українському чемпіонаті вперше скасували гол за допомогою VAR. Польові судді не вгледіли порушення в результативній атаці Десни після розіграшу кутового, однак відеоасистент повідомив про офсайд у Філіппова – форвард асистував Гуцуляку.

М'яч відлетів до форварда рикошетом від Коноплянки, але це все одно положення поза грою. Коно не вибиває м'яч – в нього просто влучили, віддаючи пас на Філіппова. До того ж Олександр перекривав огляд Трубіну. Дивно, що лайнсмен, який обрав хорошу позицію, не побачив офсайд відразу.

VAR не надто затягнув гру в цьому епізоді. На перегляд повтору, креслення ліній та виведення графіки в трансляцію пішло приблизно півтори хвилини. Поки чернігівці святкували та поверталися на свою половину поля, судді все з'ясували. Головний арбітр не пішов дивитися повтор, оскільки офсайд – це "фактичне рішення", а не "суб'єктивне".

Окрім цього моменту, Євген Арановський звертався до VAR стосовно потенційного вилучення Тотовицького. Гравець Десни грубо зіграв проти Степаненка та отримав жовту картку. VAR підтвердив, що фол не тягнув на червону. Ще в кількох ситуаціях арбітр призупиняв гру на кілька миттєвостей після фолів – ймовірно, для консультації з VAR також щодо вилучень.

Це могло здатися зайвим, але судді прагнули відпрацювати строго за протоколом. Все ж сам Арановський не бігав до екрана, щоб подивитися очевидні епізоди. Вийшло добре. VAR у першому ж турі приніс користь – скасував незаконний гол.

Фургон на шістьох, обмеження в 500 кілометрів, помилки повністю не зникнуть – як працюватиме VAR в Україні