УКР РУС

Севілья перемогла Барселону: Мессі не врятував, "кулес" не відповідають рівню ЛЧ, а Умтіті – не єдина біда оборони

11 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках півфінального поєдинку Кубка Короля Барселона несподівано зазнала фіаско у Севільї.

Барселоні не пощастило з жеребом у півфіналі Кубка – замість Леванте в пару потрапила Севілья, яка у попередньому сезоні двічі відібрала очки. В 2021-му році підопічні Хулена Лопетегі провели одинадцять матчів, вигравши дев'ять і зазнавши всього однієї поразки (від Атлетіко). До того ж, першу зустріч андалусійці проводили вдома, на Рамон Санчес Пісхуан. Втім, команда Рональда Кумана після Нового року теж набрала хід, вигравши десять з одинадцяти поєдинків і зазнавши поразки лишень від Атлетіка в фіналі Суперкубка.

Севілья – Барселона: онлайн-трансляція першого півфіналу Кубка Іспанії – як це було

У Севільї з цікавинок у складі вирізнявся хіба що Алехандро Гомес, який тільки вдруге вийшов у основі. Барселона ж провела перестановки: Мінгеса повернувся у центр оборони й розташувався поруч з Умтіті, правого фулбека вийшов грати Фірпо, а Мессі стартував із перших хвилин – досвід провальної години без Лео на Беніто Вільямарін тренерський штаб вирішив не повторювати.

Перший тайм пройшов у невисокому темпі з невеликою кількістю моментів, але майже всі претендували на гол. Каталонці почали зустріч краще, захопивши контроль над м'ячем і ледь не відкривши рахунок на 11-й хвилині. Грізманн закинув класну діагональ за спину захисникам на лівий край штрафного, а Мессі, опинившись перед Буну, пробив низом у правий кут – голкіпер парирував ногою!

Крім того, на 22-й хвилині Лео стріляв з лінії карного майданчика, однак вийшло занадто неточно. Це був останній удар гостей до перерви.

Не можна сказати, що Севілья правила балом після моментів Мессі, однак андалусійці шикарно жалили суперника у його больові точки. Тактичною родзинкою господарів стали походи в атаку центрбека Кунде. На 19-й хвилині Жюль отримав шанс відкрити рахунок: Жордан виконав класну діагональ на правий фланг, Сусо розхитав де Йонга та викотив передачу в штрафний на Кунде, а той потужно пробив у дальній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою!

Взагалі-то, походи Кунде до чужих воріт у позиційних атаках не є новинкою, однак підопічні Рональда Кумана не зробили жодних висновків. За це Жюль покарав Барсу на 25-й хвилині, обігравши Грізманна та Бускетса на правому півфланзі, обстукавшись з Фернандо перед штрафним, ефектно обійшовши Умтіті та пробивши метрів з восьми – 1:0!

В другій половині першого тайму зміст гри не змінювався. Каталонці безцільно катали м'яч на межі центральної та чужої третини поля, а андалусійці час від часу вилітали в швидкі атаки через фланги. Двічі вони могли завершитись голом.

Так, на 42-й хвилині Відаль запустив у прохід правим флангом Ен-Несірі, а той увійшов у штрафний та фінтом втік від Умтіті – втім, форвард втратив рівновагу. В компенсований же час Ескудеро отримав передачу на лінію карного майданчика та вистрілив під поперечку – тер Штеген парирував у карколомному стрибку.

На перерву команди пішли за мінімальної переваги Севільї, однак на старті другого тайму рахунок міг змінитись на користь обох команд. Активніше почали господарі, які провели дві швидкі атаки – Ракітіч на 48-й хвилині стріляв метрів з 20-ти, а Ен-Несірі на 53-й переграв Мінгесу й готовий був пробивати з лівого краю штрафного. В обох випадках врятував Умтіті.

Барса відповіла проривом Мессі на 55-й – в завершенні епізоду Лео обігрався з де Йонгом на лінії карного майданчика та завдав удару під ліву стійку. Буну парирував! Після цього Дембеле спробував закрутити м'яч з кутового у ворота, але Буну встиг вибити сферу.

В середині другого тайму Барселона серйозно додала в активності, але набрати необхідний темп заважала тактика дрібного (і не дуже) фолу з боку Севільї – "рохібланкос" не боялися летіти в підкати й отримувати жовті картки. При цьому андалусійці не забували і про свої швидкі атаки, які Хулен Лопетегі вирішив освіжити потрійною заміною – замість Гомеса, Ескудеро та Хордана вийшли де Йонг, Ель-Хаддаді та Рекік.

Все це певний час дозволяло тримати гостей на дистанції, однак поступово каталонці перейшли від тиску до загострення. Так, на 71-й хвилині Мессі отримав передачу на лівий край карного майданчика та потужно вистрілив у дотик з-під Відаля – м'яч пройшов поруч зі стійкою. На 73-й Альба вимагав пенальті після фолу Сусо прямо на межі штрафного, але Матео Лаос вирішив, що Жорді збивали до лінії.

На 76-й же хвилині метрів з 22-х вистрілив Дембеле – дуже неточно. Після цього каталонці провели ще кілька хороших атак з дуже близькими підходами до воріт, але без ударів. Севілья підсіла. Втім, поступово Хулену Лопетегі вдалося вирівняти хід зустрічі, чому посприяли і дві додаткові заміни – на 80-й хвилині на поле вийшли Гудель та Торрес.

В ендшпілі зустрічі Барса принишкла, тож Рональд Куман наважився зробити першу заміну. На 85-й хвилині Педрі змінив Пуч, однак саме в цей момент спрацювали ходи Лопетегі: Торрес вирізав прекрасну передачу Ракітічу на хід лівим флангом, Умтіті не витримав лінію офсайду й ковзнув при ривку за хорватом, а Іван увірвався в штрафний, прицілився та пробив над плечем тер Штегена – 2:0!

Барселона на здавалася. Рональд Куман на 87-й хвилині зняв Педрі й кинув у бій Трінкау, а Мессі на 90+1-й потужно вистрілив зі штрафного метрів з 22-х – Буну витягнув м'яч з-під ближньої стійки! Зрештою, свисток Матео Лаоса сповістив про впевнену перемогу Севільї.

Задля виходу у фінал Барселона повинна влаштувати розгром у матчі-відповіді, який проведуть на Камп Ноу 3 березня.

Барселона не витягує рівень ЛЧ

Каталонці підходили до матчу проти Севільї на тлі серії у шість поспіль перемог в усіх турнірах та десяти перемог з одинадцяти можливих у 2021 році. Під час даного ривка Барселоні вдалося пройти у півфінал Кубка Іспанії, вийти на другу позицію в Ла Лізі й скоротити відставання від Атлетіко до восьми очок при грі в запасі (хоча у мадридців в запасі аж два поєдинки).

При цьому команда виявляла впевненість та характер, перемагаючи навіть після двох-трьох пропущених голів. Шикарну форму набрали де Йонг, Педрі і навіть Грізманн, а Мессі не переставав бити рекорди. Здавалося, Рональд Куман після провальної осені відродив міць "блаугранас".

Втім, всі якось не помітили рівень суперників – дві команди представляли Сегунду, ще дві замикали турнірну таблицю Ла Ліги, а із сильних колективів були тільки сирий Атлетік і нестабільні борці за останню позицію в зоні Ліги Європи (Гранада, Сосьєдад, Бетіс). Барселона примудрилася пропустити від середняків аж одинадцять голів, причому в Суперкубку була і серія пенальті, і поразка 2:3.

Після Бетіса тривога почала наростати, адже попереду стояли матчі проти ПСЖ. Потужна Севілья з плей-оф ЛЧ повинна була стати лакмусовим папірцем, який показав би істинну силу проекту Рональда Кумана. Результат вияився невтішним.

Перший тайм Барселона взагалі провалила, хоча на полі вийшла не тільки головна трійка атаки, а й основна лінія півзахисту. Окей, всі вже зрозуміли, що оборона не є стихією каталонців, однак що з нападом? Всього два удари по воротах до перерви (і всього один небезпечний) при такому потужному складі – це взагалі як?

У другому таймі Барса додала, але притиснути Севілью не виходило. Були лишень короткі відрізки активності на 50-х та 70-х хвилинах, однак з них вдалося створити всього дві гольових нагоди – це Мессі пробивав зі стандарту та з лівого краю штрафного. Все. Інші спроби атак від "блаугранас" – це понуре кружляння навколо карного майданчика та спроби закрутити м'яч у ворота з кутових.

Щонайгірше, під час періодів активності Барса занадто втягувалася на чужу третину поля – почасти там стояло аж сім футболістів. При цьому варто розуміти, що в разі втрати м'яча Мессі в оборону не побіжить, Бускетс повільний, Педрі, де Йонг, Фірпо та Альба вже у штрафному чи біля нього, а високій лінії оборони "блаугранас" критично не вистачає швидкості. Севілья регулярно користувалася цією вразливістю, вилітаючи у блискавичні контратаки. Зрештою, це вилилось у гол Ракітіча.

Загальний підсумок по матчу з Севільєю виявився невтішним для "кулес". Барселона у матчах з міцними суперниками отримувала шалені проблеми, героїчно долаючи їх (і то не завжди), але у битві з першим же представником ЛЧ команда згоріла – нехай і не без шансів, однак суперник точно награв на 2:0. З таким футболом наздогнати Атлетіко не вдасться, а про Лігу чемпіонів взагалі краще промовчати.

Умтіті – не рівень Барселони, але і не причина поразки

У поєдинку проти Бетіса зламався Араухо, а правого фулбека грав центрбек Мінгеса. Тоді Рональд Куман замінив Араухо на де Йонга – Френкі відповів 81 точною передачею з 81-ї загалом. На матч із Севільєю тренер повернув де Йонга у півзахист – мовляв, він більше користі принесе тут, ніж поруч з оборонцями. Це справедливо, але, у задумі Кумана була одна важлива вразливість – в центр оборони повернувся Умтіті.

Самюеля дуже сильно критикують – і критикують по ділу. Востаннє він виходив у старті на кубковий матч проти Гранади, де допустив дві гольові помилки й не встигав навіть за 35-річними футболістами. Щоправда, не один Умтіті відзначається низькою швидкістю, та і це ще не вирок (той же Магуайр теж повільний) – проблема полягає у позиціюванні та різкості центрбека. Француз не дуже якісно обирає позицію, губиться під пресингом і вкрай вразливий при дриблінгу суперника.

На Рамон Санчес Пісхуан господарі вже з перших хвилин перевірили оборону кількома передачами повз захисників на хід. Вони проходили, однак нападники тоді просто не встигали до м'яча. Досить швидко "рохібланкос" намітили й ослаблену зону на лівому півфланзі Барси, через яку проривався Кунде.

У моменті з ударом Жюля на 19-й хвилині провини Умтіті не було, але на 25-й вистава почалася – 22-річний центрбек легко прокинув м'яч повз чемпіона світу. На 42-й від Самуеля завдяки фінту втік Ен-Несірі – якби марокканець втримався на ногах, то стався б вихід віч-на-віч з тер Штегеном. На 85-й же Умтіті не витримав лінію офсайду й дозволив вийти Ракітічу на побачення з голкіпером.

Стабільні дві гольові помилки за матч, та ще й настільки грубих – це вирок. З такими виконавцями каталонцям не світить навіть друге місце у Ла Лізі. У Барселоні це розуміють, але поки що клубу не вдається здихатись футболіста, який або в лазареті, або порушує режим, або привозить момент за моментом.

Рональд Куман після поразки визнав, що Умтіті допустив грубі помилки, однак відмовився критикувати Самюеля. Це виглядає дивно, але справедливо. По-перше, Умтіті провів пристойний другий тайм, кілька разів кинувшись під удари суперника й непогано відпрацювавши у єдиноборствах. По-друге, значну частину провини за голи разом з Умтіті повинні розділити партнери.

Так, Кунде перед своїм забитим м'ячем переграв на дриблінгу Грізманна та пройшов повз Бускетса, а Мінгеса та Фірпо стояли в одній точці на протилежному фланзі, прикриваючи Ен-Несірі – хоча Оскара тут взагалі не повинно було бути. Крім того, абсолютно вільним залишився Гомес.

У моменті з ударом Ескудеро, знову ж таки, провал почався у центрі, де ніхто не грав по Гомесу – цим мали займатись центрхави. Педрі не побіг за Алехандро, однак тут була структурна проблема. У команді на кшталт Інтера нападник відтягнувся б на позицію Педрі і закрив би шлях з флангу в центр, Дембеле тримав би Хордана, а Педрі накрив би Гомеса. В Барселоні ж через особливу роль Мессі виникають ситуації, коли центрхави розриваються.

Як наслідок, Фірпо довелося висмикуватись із зони фулбека на Папу, а Ескудеро залишився вільним, пробивши під поперечку.

Про контратаки Севільї, які виникали через втягування каталонців на останню третину поля, ми вже писали. Саме з цього нюансу прилетів гол Ракітіча. Умтіті тут безумовно провалився, але ж і Альба не встигав за Муніром (що й не дивно при русі з піднятою рукою). Якби Торрес виконав точну діагональ в центр, то Жорді випустив би Ель-Хаддаді віч-на-віч з тер Штегеном – хоча марокканець вривався з глибини, а не стояв за спиною. І ще не факт, що Альба витримав офсайдну лінію (хоча він, вірогідно, орієнтувався по Умтіті).

Зрештою, списувати всі огріхи на Умтіті, коли атака відмовляється бити по воротах і делегує усі повноваження Мессі, просто абсурдно. Без контратак не існує оборони – це військове правило переноситься і на футбол. Це не відміняє провини Самуеля і не ставить під сумнів його низький рівень (як для Барселони), але Рональд Куман дійсно оцінив гру француза справедливо. Барса програла не через Умтіті.

Мессі тягне Барсу на собі, але цього замало

Перестрілка з Бетісом стала прологом до фіаско у півфіналі Кубка. На Беніто Вільямарін підопічні Рональда Кумана не створили жодного моменту за перші 57 хвилин, і лише вихід Мессі завів каталонську машину. Цей факт виявив неготовність "блаугранас" до матчів із сильним суперником без Лео – дану проблему необхідно було вирішти терміново, адже Барса може залишитись без Мессі навіть при його наявності на полі. Поки що віз і нині там – активність каталонців прямо корелювала з активністю Ліонеля.

Жодному футболісту, крім Мессі, не вдалося влучити у площину. Грізманн взагалі не бив по воротах (хоча й віддав класний пас під удар), а всі спроби Дембеле виявились негострими – і якщо Антуан може виправдатись великою кількістю чорнухи, то невиразність Усмана набула ознак систематичності.

Дембеле має високу швидкість, вміє обігрувати, непогано працює у єдиноборствах та класно стріляє з дистанції, але за останні 13 матчів француз забив всього два голи. При цьому більшість його передач під удар є звичайними поперечними пасами чи скидками. Звісно, їх теж треба вміти віддати грамотно й вчасно, однак від чемпіона світу за 160 мільйонів євро хочеться чогось більшого.

Педрі залишився непомітним, а у де Йонга було всього одне хороше вривання у штрафний – плюс, він відкрився під пас від Мессі перед карним майданчиком, але замість удару викотив передачу назад на Лео (хоча обидва стояли в ідентичній ситуації й могли стріляти). Навіть Альба у матчі проти Севільї не вразив – в його активі один пас під удар, однак його немає на жодному з хайлайтів.

Для Мессі матч проти Севільї також виявився не найкращим, хоча саме у ворота "рохібланкос" він забив найбільше голів. Втім, не дуже крутим він був лише за мірками Ліонеля, а на тлі інших футболістів аргентинець сяяв. В його активі 9 виграних єдиноборств з 12-ти, 4 обіграші на дриблінгу з 5-ти спроб, 7 ударів по воротах з 13-ти загальнокомандних та 4 влучання у площину – причому це не влучання для статистики, а потужні постріли з близьких дистанцій під стійку.

Мессі часто критикують за шкідливі зміщення в глибину, відсутність у структурі пресингу та періодичне вмикання режиму Стелз, однак у поточному сезоні Ліонель залишається єдиним футболістом Бари, якому вдається регулярно загострювати гру передачами з усіх зон на чужій половині. При цьому із найбільш важливої "зони 14" (по центру перед штрафним) асистує тільки один Лео.

Мессі – специфічний футболіст, якого важко вписати в структуру, але його здатність знаходити нетривіальні рішення та помічати зони досі залишається іншопланетною. Коли у Барселони починаються якісь проблеми, команда намагається використати свій чіт-код на повну потужність, однак так прсто це не працює. Навіть Лео не зможе постійно витягувати Барсу. Навіть у матчі проти Севільї.

Барселона перемогла Бетіс у перестрілці з п'ятьма голами – Мессі знову воскресив атаку, а оборона тягне "кулес" на дно