УКР РУС

Реал – Атлетік: видовищна нічия нефартових команд, перформанс голкіперів та оптимістичне завершення року для "вершкових"

23 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках останнього матчу 18-го туру Ла Ліги Атлетік втримав нічию на Сантьяго Бернабеу (0:0).

Останній матч року у Прімері розпочався у доволі високому темпі й без переваги жодної з команд. Реал на правах господаря більше тримав м'яч і створив перший момент вже на 2-й хвилині (Вінісіус неточно пробив після розрізного пасу Модріча), а Атлетік відповідав контратаками – без суттєвої гостроти, але все одно було весело.

Екшн розпочався в середині першого тайму, коли мадридці та баски обмінялися шикарними шансами відкрити рахунок: так, на 12-й хвилині Вінісіус обігрався у стіночку з Бензема, прибрав Альвареса у штрафному й опинився прямо перед Сімоном, але не зміг переграти його в ближньому бою – на 19-й же Кроос прорвався з лівого флангу до лінії воротарського крізь трьох захисників, після чого завдав потужного удару. Сімон перевів м'яч у поперечину, Модріч добив над нею з дистанції, а Атлетік відповів контратакою з пострілом Вільямса метрів з 17-ти у правий кут – Куртуа врятував Реал. На 23-й Іньякі пробив туди ж, запресингувавши Мілітао в карному майданчику, але і в цьому випадку голкіпер "бланкос" зіграв надійно.

Лунін відвідав матч Реала проти Атлетіка

Реал на 24-й хвилині відповів шикарним навісом Модріча на голову Вінісіусу, який, однак, замкнув головою вкрай кволо. Атлетік огризнувся на 25-й вриванням Кодро на лівий край штрафного та падінням у боротьбі з Мілітао, але арбітр замість пенальті свиснув фол в атаці. Після цього команди заспокоїлися до 30-х хвилин, коли знову "пішла жара". Чого лише коштує момент на 32-й: спочатку Бензема пробив головою після прекрасної подачі на лівий кут воротарського (точно в руки Сімону), а за кільканадцять секунд він же перехопив м'яч в глибині й вирвався віч-на-віч з голкіпером – нападник переграв його, покотивши у порожні ворота, однак Нуньєс вибив м'яч з лінії!

На 33-й Бензема потужно бахнув з дальньої дистанції (поруч з правою стійкою), а на 38-й Карім знову пробив головою – цього разу він замикав навіс Родріго ударом впритул, однак Сімон знову врятував Атлетік. Баски, однак, теж не сиділи, склавши руки, забивши гол на 43-й хвилині – це Кодро увірвався у штрафний та потужно пробив під поперечину! Втім, лайнсмен помітив офсайд, тож на перерву команди пішли за нулів на табло.

Реал повідомив Погба, що не підписуватиме його у січні

Старт другого тайму виявився більш спокійним. Реал тримав ініціативу, але особливо гру не загострював. З моментів можна згадати хіба що постріл Бензема на 57-й хвилині з меж штрафного після передачі від Карвахаля, але він був доволі слабеньким – Сімон впорався. Єдиним успіхом Атлетіка в першій третині цього відрізку гри стало зіткнення Кодро з Мілітао на 53-й хвилині – після нього центрбек "бланкос" покинув поле. Замість нього на 57-й вийшов Начо, який вже через дві хвилини головою замкнув подачу з кутового – поперечина врятувала "смугастих"!

В середині другого тайму перевага Реала стала очевидною, однак м'яч вперто не хотів залітати у ворота Атлетіка. Так, на 64-й хвилині по них з правого краю штрафного вистрілив Бензема (Сімон парирував), а на 65-й Менді впав у боротьбі з Мартінесом, почавши вимагати пенальті – арбітр наказав підійматися. Баски огризнулися на 68-й класним прострілом з правого флангу на дальню стійку, який вже готовий був замикати Вільямс, але його в останній момент встиг вибити у підкаті Карвахаль.

Зідан став жертвою чергового пограбування

На цю хвилину Зідан вже випустив Бейла, який непогано увійшов у матч і ледь не виконав шедевр на 71-й – Гарет закрутив метрів з 22-х у дальню дев'ятку, однак м'яч пролетів поруч з хрестовиною. Атлетік відповів після серіїї замін потужним ударом Вільялібре на 78-й – над поперечкою!

В ендшпілі матчу гості сіли в глуху оборону, а Реалу ніяк не вдавалася її розбити. За останні 15 хвилин зустрічі біля воріт Сімона стався всього один по-справжньому гольовий момент: Йовіч на 87-й замкнув високу подачу в штрафний ударом головою – м'яч влучив у стійку, а добивання Рамоса виявилося кволим! На 90-й же навіс з правого флангу замикав Бензема, але це було вже занадто неточно. Більше того: вже на останній хвилині зустрічі Вільялібре пробив головою з кількох метрів, змусивши Куртуа виконувати неймовірний сейв. Зрештою, фінальний свисток зафіксував нульову нічию.

Таким чином, Реал набрав 37 очок, втративши можливість наздогнати Барселону в турнірній таблиці Ла Ліги. Мадридці завершили рік на другому місці, а Атлетік, маючи в активі 28 залікових балів, піднявся на сьому сходинку.

Видовищний матч двох нефартових команд

Мабуть, поняття "видовищний матч" не дуже перетинається з рахунком 0:0, але насправді цей результат став страшенною випадковістю. Обидві команди награли на два-три голи, але що поробиш, коли м'яч просто не хоче залітати у сітку: Реал тричі обстріляв каркас, Нуньєс виносив "круглого" зі стрічки, арбітр не свистів пенальті в обидва боки, а Куртуа парирував постріли з мінімальних дистанцій – як і його візаві Сімон.

За коефіцієнтом очікуваних голів мадридці набили 2,95 xG, в той час як у Атлетіка всього 0,42. Реал дійсно суттєво переважав суперника (20 ударів, 8 у площину, 12:0 за проникними пасами в штрафний), однак у статистику басків не увійшли гол Кодро та удар Вільялібре впритул на останній секунді – в першому епізоді був залізний офсайд, а от у другому в разі взяття воріт довелося б дивитися VAR, адже Асьєру свиснули ліве положення "поза грою". Крім того, треба враховувати специфіку нарахування xG, адже ця система часто оцінює постріли з семи метрів коефіцієнтом 0,08 – так сталося з ударом Вільямса на 23-й хвилині.

Загалом, можна сказати, що команди яскраво закрили рік. Реал створив купу моментів, Атлетік регулярно тікав у контратаки, голкіпери феєрили, нападники пороли виходи віч-на-віч, стійки дзвеніли, забиті м'ячі скасовувалися, травми отримувалися. Цей матч точно захочеться переглянути у повторі, якщо він потрапить у око – постійне створення моментів та висока динаміка чіплятимуть до себе увагу. От просто буває, що в яскравих поєдинках є усе, крім зарахованих голів.

Унаї Сімон та Тібо Куртуа – герої матчу

Вже багато говорилося про героїчні дії воротарів, але потрібно зупинитися на них окремо. Особливо це стосується Унаї Сімона, який виконав 8 сейвів – зокрема, він врятував при виході Вінісіуса віч-на-віч та як міг загнав у глухий кут Бензема на 32-й хвилині. Такий крутий виступ навіть не дивує, адже баск прямо зараз є найкращим гоклкіпером Ла Ліги – він парирував 81,4% ударів у площину власних воріт у поточному сезоні. Круто!

Тібо Куртуа також не залишився без роботи, виконавши архіважливі сейви під час несподіваних пострілів Вільямса з меж штрафного низом у ближній кут (встигнути скластися там було дуже важко) і відверто врятувавши на останній секунді, парирувавши удар Вільялібре з кількох метрів – якби Асьєр забив, то VAR зафіксував би взяття воріт. Андрій Лунін, який сидів на трибунах, навряд чи залишився задоволеним через таку форму 27-річного конкурента, адже в останніх турах бельгійський голкіпер діє по-справжньому топово. Він навіть став співавтором рятівного голу з Валенсією тиждень тому.

Словом, Луніну слід задуматися над черговою орендою, адже з таким Куртуа про перший номер в Реалі не можна навіть мріяти. З іншого боку, попрацювати з таким майстром в одній команді також круто – це вже точно краще, ніж лавка запасних у Вальядоліді.

Реал закриває рік з позитивним настроєм

Для "бланкос" 2019-й став найважчим за останні 10 років. Мадридський суперклуб з тріском провалився у ЛЧ, повернув Зідана й перші півроку з новим-старим коучем гучно програвав Сосьєдадам, Бетісам, Мальоркам, втрачав очки з Брюгге й отримував розгром у Парижі. Втім, саме після 0:3 з ПСЖ, коли "вершкових" просто декласували, намітився перелом – Зідан змінив ігрову модель, зробивши ставку на загальнокомандний пресинг.

Бейл, який постійно недопрацьовує в обороні, відправився у запас, а Вальверде з 21 пресинг-дією за матч та вмінням покривати гігантський простір, став ключовим виконавцем на полі. Набрав кондиції Модріч, який із Сосьєдадом став причетним до всіх трьох голів, і нарешті заграв Азар – до своєї травми Еден відзначився всього одним голом та двома асистами, але при цьому отримував одні з найвищих оцінок на статистичних порталах. Навіть Куртуа в останні місяці перестав привозити. Як наслідок – друге місце в Ла Лізі, два очки відставання від Барси, значно кращий футбол у виїзному Класіко та всього одна поразка за три місяці (від Мальорки). Щоправда, в інших 20 матчах було аж 9 нічиїх.

Нинішній Реал перестав дивувати незрозумілими комбінаціями стартового складу – він прийняв доволі стабільний вигляд і має хорошу глибину. Її трішки не вистачає в атаці, де зламалися Азар, Васкес та Асенсіо і де Бейл з Йовічем втратили довіру, внаслідок чого все крутиться навколо Бензема (12 голів) та його епізодичних помічників (Родріго, Вінісіус, Іско). Тим не менш, за очікуваними голами мадридці з відривом лідирують у Ла Лізі – і ця статистика відповідає реальним цифрам у турнірній таблиці, що говорить про хорошу реалізацію. Не в матчі з Атлетіком, звісно ж, але тут просто не пощастило.

Загалом, Реал вже точно можна назвати колективом, який вийшов із затяжної кризи. Тепер це збалансований, керований, добре організований і агресивний колектив, мінуси якого пояснюються банальною зміною поколінь – "вершковим" доведеться терпіти цей період ще кілька років. 2019-й же вони завершили дуже гідно – навіть трішки прикро, що зимова пауза в Іспанії настала саме зараз.

Леванте здолав Сельту, Бетіс поступився Атлетіко, Реал Сосьєдад перестріляв Осасуну: 18-й тур Прімери, неділя