УКР РУС

Реал здолав Севілью завдяки дублю Каземіро – Зідан декласував Лопетегі, VAR знову спровокував скандал

18 січня 2020 Читать на русском

Реал обіграв Севілью в рамках 20-го туру Ла Ліги. Читайте звіт про матч на "Футбол 24".

Поєдинок Реал – Севілья стартував о 17:00 за київським часом. Пряма трансляція матчу була доступна на телеканалі Футбол 2. Текстову онлайн-трансляцію провів "Футбол 24". Реал повернувся із Саудівської Аравії у статусі володаря Суперкубка Іспанії. Попри те, що свій останній матч кожна з команд провела 12 січня, тривалий переліт не міг не позначитися фізичних кондиціях мадридців. Окрім того, Зінедін Зідан не дорахувався кількох важливих гравців. Еден Азар, Марко Асенсіо та Серхіо Рамос пропускали зустріч через травми, а Федеріко Вальверде відбував дискваліфікацію.

Суддівські скандали і геніальний асист Йовіча у відеоогляді матчу Реал – Севілья – 2:1

Тому не дивно, що гра розпочалася доволі кволо. Нікому не вдавалося взяти м'яч під свій контроль та притиснути суперника до воріт. Можна лише відзначити Родріго, якому вдалося звільнитися з-під опіки та викотити під удар Йовічу – серб у площину не влучив. От чого точно вистачало – це боротьби. Хуан Мунера був змушений регульрно переривати гру своїм свистком. Програвати у єдиноборствах нікому не хотілося, тому вони зазвичай завершувалися порушеннями правил.

Ближче до середини першого тайму стало помітно, що запас сил у Севільї більший. Гості почали вигравати мікро-забігання, швидше приймали рішення, і, відповідно, моменти біля воріт Куртуа з'явилися. На 29-й хвилині підопічні Хулена Лопетегі таки спромоглися відкрити рахунок. Банега навісив з кутового на межу воротарського майданчика, де ніхто не тримав де Йонга. Люк пробив головою в ліву "дев'ятку". Однак святкування севільців перервало втручання VAR. Мунера особисто пішов дивитися відеоповтор і скасував взяття воріт. Річ у тім, що Мілітао, який мав тримати нідерландця врізався у Гуделя. Рефері розцінив цей епізод як блокування. Щоправда, Marca оперативно опублікувала вердикт екс-рефері ФІФА Хуана Андухара, який вважає, що гол не можна було скасовувати.

Севілья не знітилися і продовжувала нагнітати. Реал явно не розумів, що робити із таким натиском. Дуже помітним був Регілон, права на якого належать "вершковим". Складалося враження, що Серхіо намагається з усіх сил довести, що може приносити користь Реалу вже зараз. Перед самісіньким свистком на перерву небезпечну атаку організував Марсело. Бразилець на дриблінгу прорався до лінії штрафного, де його зупинили захисники.

"Я б забрав команду, якби арбітр скасував і другий гол", – Мончі жорстко відреагував на суддівство у грі Реал – Севілья

Після відновлення гри кардинальних змін на полі не відбулося. Севілья була більш активною, володіла м'ячем, але не створювала гостроти. Реал був змушений більше оборонятися і дуже часто фолив. За перші 10 хвилин другого тайму не відбулося жодного удару навіть у бік обох воріт.

А на 57-й хвилині Реал несподівано відкрив рахунок. Каземіро залишив м'яч на Йовіча, який п'ятою відпасував у штрафну правіше центру на ривок бразильцю. Хавбек вийшов один на один і перекинув снаряд через Вацліка, який намагався встигнути заблокувати удар, вже падаючи. Якщо хтось і заслужив на забитий м'яч, то саме Каземіро. Він і в першому таймі небезпечно пробивав з-за меж штрафного, і вже безпосередньо перед своїм голом мав ще один момент, але заліз у офсайд.

Севілья не забарилася з відповіддю. Мунір продерся до чужого штрафного, обігрався з де Йонгом, який п'ятою віддав пас на Ель-Хаддаді. Потім Мунір впав, але зберіг м'яч і проткнув його на Люка. Де Йонг протягнув сферу повз трьох суперників уздовж лінії штрафної і з 16 метрів поклав його під ліву стійку воріт Куртуа. В цьому епізоді арбітр також міг скасувати гол. Мунір, уже лежачи на газоні, ненавмисно зупинив м'яч рукою, а за новими правилами, будь-яка рука в атаці повинна фіксуватися. Проте арбітр не відреагував, а VAR не втрутився.

Гості не встигли навіть нормально порадіти, як вже повинні були наздоганяти. Васкес отримав пас на правому фланзі від Модріча, після чого навісив на лінію воротарського, де Каземіро вистрибнув між двох захисників і головою пробив під праву штангу. Вацлік навіть не смикнувся.

Грати залишалося ще быльше, ніж півгодини, але другий гол Каземіро перевернув перебіг матчу. Севілья знітилася, а Реал навпаки – почав діяти набагато гостріше. Цьому посприяли порівняно ранні заміни Зідана. Менді, який вийшов замість Марсело ледь не організував третій гол у ворота гостей. Француз протягнув м'яч лівим флангом, увірвався до штрафного і відпасував у центр під удар Тоні Кроосу. Німець пробивав потужно і фактично без спротиву, але його удар заблокували вже на лінії воротарського.

Севілья відчайдушно намагалася уникнути поразки, але влаштувати справжній штурм воріт Куртуа ніяк не вдавалося. Реал грамотно і компактно оборонявся, не допускаючи проникнень навіть у власний штрафний. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу мадридців, які набрали 43 очки і, принаймні тимчасово, одноосібно стали лідерами Прімери. У Севільї залишилося 35 очок та четверта сходинка.

Зідан переграв Лопетегі

Початкове становище у Реала було справді гіршим. Згадані вище втома і кадрові втрати ставили перед наставником "вершкових" дуже складне завдання. Особливо на грі мадридців позначилася відсутність Вальверде. Феде став найкращим гравцем Суперкубка Іспанії, але у фіналі проти Атлетіко отримав червону картку. Як не дивно, але без уругвайця система гри "королівського клубу" страждає чи не найбільше.

Зідан – про скасований гол у ворота Реала: Не потрібно жалітись, це було очевидне блокування

На початку нинішнього сезону ми нарешті побачили той Реал, яким його хоче бачити і Зідан. Ключову роль тут відіграє високий пресинг, яким мадридці затиснули Барселону у Ель Класіко місяць тому. А без Вальверде, здатного покривати простір і в нападі, і в захисті цю модель реалізувати складно. Сьогодні подібні функції намагався виконувати Каземіро. Однак, як би то не парадоксально звучало в контексті авторства двох голів, бразилець не настільки ефективний на чужій половині поля. Маються на увазі конструктивні дії при позиційних атаках і організації високого пресингу. Обидва свої голи Каземіро забивав із зони центрфорварда, а це вже камінь у бік Йовіча, який вкотре змарнував шанс проявити себе.

Зідан компенсував всі мінуси ефективним планом на гру. Реал діяв у ощадливому режимі, намагаючись не форсувати події і не витрачати зайвої енергії, якої після вояжу в Саудівську Аравію і так було не багато. Лопетегі ж постійно змушував своїх гравців тиснути на суперника, проводити швидкі атаки і не тримати м'яч надто довго. Мадридцям було важко стримувати атаки, але головне, що це вдавалося. А у другому таймі французький наставник просто декласував свого візаві. Як ми уже зазначали, головна проблема Реала полягала у свіжості. Ситуацію врятували заміни – до 71-ї хвилини Зідан використав усі три, і його команда забігала. Реал почав домінувати на полі. Гравці Севільї виявилися неготовими до таких метаморфоз, а Лопетегі так і не зумів відреагувати. У другому таймі мадридці 34,2% часу проводили на третині поля суперника, а на своїй – трохи більше 15-и. У першій половині ці показники були майже рівними.

Черговий конфуз VAR

Систему відеоповторів у футболі нещадно критикують, і сьогоднішінй поєдинок додав скептикам чимало аргументів. На після матчевих прес-конференція обидва тренери були знову говорити про VAR. Хулен Лопетегі переконаний, що якби перший гол Де Йонга не скасували, то гра могла скластися зовсім інакше. Своєю чергою, Зінедін Зідан заявив, що арбітр прийняв цілком правильне рішення.

Епізод із зіткненням Гуделя та Мілітао справді дуже неоднозначний. Неманья майже не рухався безпосередньо в мить контакту, але за долю секунди до того зробив крок у бік захисника і було помітно, як він готується "прийняти" Едера. Захисник був сконцентрований на переміщенні Де Йонга і просто не бачив, як Гудель виник на його шляху. У баскетболі це був би ідеальний заслін, а тут він спровокував масу дискусій.

Мав право арбітр не зараховувати і другий гол Де Йнга. В цьому епізоді порушення ще більш явне. Мунір у гольовій атаці двічі доторкнувся до м'яча рукою. За новими рекомендаціями, це беззаперечний фол. Проте Хуан Мунера навіть не пішов передивлятися момент. Не має сумнівів, що асистент VAR все бачив. Тоді чому рішення було саме таким? Невже арбітри вирішили повернути "борг" за перший гол? Хай там як, а питань залишається більше, ніж відповідей.

Зрештою, перемога Реала цілком заслужена і закономірна. Це також підтверджують показники xG – 0,99 у мадридців проти 0,48 у Севільї. Цього разу недобросовісна робота арбітра та його асистентів не стала фатальним фактором, але ж VAR запроваджували для того, щоб скандалів стало менше, а не навпаки.

11 альтернативних зірок Прімери, яких відкрила статистика: чемпіон світу, севільський "дідусь", знедолений аргентинець