УКР РУС

Реал Мадрид розгромив Алавес: Каземіро, Модріч і Себальйос як серце "бланкос" та тріумф молодого покоління "вершкових"

4 лютого 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Реал у домашньому матчі 22-го туру Прімери взяв у Алавеса реванш за поразку в матчі першого кола.

Чемпіонат Іспанії 2018/2019, 22-й тур

Реал Мадрид – Алавес – 3:0

Голи: Бензема, 30, Вінісіус, 80, Маріано, 90+1

У першому таймі реально небезпечних епізодів було обмаль, що не в останню чергу обумовлювалося обороною Алавеса блоком 4-5-1. Захисна модель дуже шкодила креативу гостей, яким не вдалося створити бодай один момент біля воріт суперника, але й біля своїх вона працювала ненайкращим чином. Так, вже на 9-й хвилині Бензема знайшов шпарину в центрі захисту, отримав передачу від Рамоса, вийшов з-під пресингу через пас та пробив з лінії штрафного над поперечиною. На тій же висоті м'яч пройшов після удару Регілона на 19-й, а за кілька атак до нього Вінісіус метрів з 20-ти пробив по центру в руки Пачеко. Потужний постріл Каземіро з дистанції також був неточним.

Хід поєдинку не натякав на близькість голу, але мадридці однозначно заслужили його забити. Вони нащупали найбільш вразливу зону Алавеса – правий фланг оборони – і раз за разом розривали її через проникаючі передачі Вінісіуса та вмикання Бензема або Регілона. Зрештою, Реал так і забив: на 30-й хвилині бразильський вундеркінд розрізав оборону пасом на Регілона на край штрафного, а той прострілив на лінію воротарського, звідки Бензема розстріляв ворота – 1:0. Це був останній гострий момент у першому таймі, що багато говорить про його закритий характер.

Другий тайм став повною протилежністю першому. Алавес став діяти агресивніше, вже на 46-й хвилині отримавши шанс відкрити рахунок – це Дуарте з відскоку метрів з 14-ти пробив у сантиметрах від лівої штанги. Реал тут же відповів: спочатку Бейл скинув під удар Бензема (вийшло слабенько), а потім сам з лівого краю штрафного пробив низом – Пачеко витягнув постріл. На 53-й гості втратили супермомент: Рамос заблокував удар Ману Гарсії, а Бургі підхопив відскок та потужно вистрілив у ближню дев'ятку – м'яч торкнувся сітки із зовнішнього боку! Через три хвилини нова контратака Алавеса завершилась ударом Кальєрі з гострого кута над поперечиною, а на 66-й Куртуа врятував після удару Хонні з кута карного майданчика.

Алавесу довелось їхати на матч проти Реала автобусом – команда подолала понад 700 кілометрів

На другу половину тайму Алавеса, на жаль, не вистачило. Реал перехопив ініціативу та став розривати правий фланг, поступово створюючи все більш конкретні моменти. Так, на 76-й Маріано впав у штрафному й претендував на пенальті, через хвилину удар Себальйоса з правого краю в останній момент заблокував Лагуардія, а на 78-й над воротами з дистанції пробив Асенсіо. Зрештою, Алавес не витримав тиск Реала й пропустив на 80-й: Марко Асенсіо прострілив з правого краю у зону на дальній штанзі, а Вінісіус, прийнявши передачу, пробив точно у дальній нижній кут – 2:0!

Алавес ще міг відквитати цей м'яч після кутового, який замикав Маріпан, однак вийшло неточно. Після цього Реал остаточно захопив ініціативу й почав йти на розгром. На 84-й Одріоссола міг забити після класної передачі Каземіро (Пачеко врятував), на 86-й лише невдала обробка м'яча Маріано перед воротами дозволила Дуарте вибити м'яч з-під його ніг, а на 89-й його дальній удар взяв Пачеко. Через хвилину Одріоссола забив третій м'яч, однак його скасували через офсайд; тим не менш, вже у наступній атаці Альваро виконав прекрасний навіс, а Маріано головою замкнув у ворота – 3:0.

Соларі: Реал – завжди фаворит у Класіко, і ми завжди перемагаємо

Таким чином, Реал розгромив суперника, набравши 42 очка та залишившись на третій позиції. Алавес з 32 заліковими балами продовжив перебування на сьомій сходинці.

Реал знову став грізним. Таким його роблять центрхави

Мадридці провели неймовірно потужний поєдинок, розгромивши одну з найбільш тактично грамотних команд Ла Ліги. У першому колі Алавес боровся за місця у зоні ЛЧ, а в листопаді мінімально переміг "королівський клуб", тож на "Сантьяго Бернабеу" очікувався досить нервовий поєдинок. Абелардо підготувався до нього, наситивши центр поля аж п'ятьма хавбеками в надії досягти більшості у цій зоні. Оборонна модель катастрофічно позначилася на креативі гостей: Алавес не створив жодного моменту у першому таймі та провалив вирішальну половину другого, завдавши скромні 8 ударів (1 у площину). З мадридськими 20 пострілами це не йде ні в яке порівняння, а статистика очікуваних голів і зовсім наганяє смуток:

Мадридці зуміли зробити те, що наприкінці 2018 року та на початку січня вдавалося через раз – забрати центр поля за умов кількісної переваги суперника в цій зоні. Ефективність трикутника Себальйос-Модріч-Каземіро виявилася просто інфернальною: вони зробили 13 відборів, 4 перехоплення (всі належать Каземіро), заблокували 6 передач та зняли 4 верхових м'ячі – і переважна кількість цих ТТД відбулася на чужій половині. Атакувальний доробок не менш крутий: 8 обіграшів один в один (100% успішних), 5 ударів (4 – у Себальйоса) та 8 ключових передач (по 4 у Себальйоса та Модріча). Іспанець і хорват взагалі "давали джазу", на двох віддавши майже третину всіх пасів Реала (192 з 675) – причому у Луки їх більше сотні.

Роналду хоче бачити Каземіро у складі Ювентуса, – Don Balon

Потужна робота "бланкос" у центрі призводила до руйнації оборони Алавеса, змушуючи гостей скупчуватись, вирішувати подвійні завдання та відкриватися. Так, на 50-й хвилині Гарет Бейл вирвався на ударну позицію досить типовим для цього матчу прийомом – відскоком в центр, коротким обіграшем з Модрічем та ривком у зону між центрбеками. Себальйос в цей момент навантажував Лагуардію, який не відреагував на забігання валлійця.

На Модрічі зосередились два хавбеки, Лагуардія грає по Себальосу, а Бейл вільний

Карта пасів та розміщення футболістів на полі яскраво демонструє прірву між роботою команд у центрі:

Слід зробити певну знижку для гравців Алавеса. Поруч з ними вже немає мобільного Ібаї Гомеса, а індивідуальний клас центрхавів Реала просто неймовірний. Достатньо лише поспостерігати за Себальйосом, який,наприклад, міг тричі розвернутися з м'ячем під час єдиноборства з Піною й потім пройти його. Про те, як майстерно й агресивно Дані відбирає, говорить епізод на 77-й хвилині:

Себальйос лежачи відібрав м'яч у Маріпана

Реал багато дозволив Алавесу в перші 20 хвилин другого тайму, однак лише один з чотирьох моментів біля воріт Куртуа за цей період був пов'язаний з тактичною помилкою – та й то з натяжкою. На 66-й хвилині Хонні вирвався на ударну позицію завдяки тому, що Одріоссола не встиг повернутись з атаки, а Лука пізно побачив відкриту зону й не зміг накрити передачу.

Всі інші епізоди в штрафному Реала, великою мірою, мали випадковий характер і контролювалися захисниками, про що навіть говорять оцінки ударів з точки зору очікуваного голу – жоден з них, крім замикання Маріпана на 82-й хвилині з кутового, не отримав xG вище 0.05 (лише 5 таких пострілів зі 100 стали б голами).

Чим Реал Соларі кращий за Барселону Вальверде, або Бензема перевершує Роналду – нові інтриги перед Класіко

Це вже п'ятий матч поспіль, в якому Реалу вдається здобути результативну перемогу над міцним суперником. Мадридці повернули собі відчуття класу, перестали приймати поспішні рішення й ефективно долають масований пресинг у центрі поля. Знову виблискує Модріч, а Бензема забив вже шостий гол у чотирьох останніх поєдинках. Навряд чи "бланкос" прямо зараз визріли до ефективної оборони проти Барселони (з Мессі) та розвалу суперзахисту Атлетіко, але їх прогрес у січні помітний неозброєним оком. Наразі це дійсно третя команда Ла Ліги.

Молоді новачки Реала роблять результат

У матчі з Алавесом на полі з'явилися одразу п'ять футболістів, які приєдналися до "королівського клубу" лише у поточному сезоні – Куртуа, Вінісіус, Регілон, Одріосола та Маріано. У першого роботи було небагато, а от чотири інших сьогодні стали причетними до усіх голів і справили дуже приємне враження.

18-річний Вінісіус Джуніор став одним лідерів атаки: бразилець зробив 6 ударів по воротах (2 у площину), прийняв участь у першому голі, забив другий та вивів Одріосолу віч-на-віч з голкіпером. Крім того, він віддав 3 розрізні передачі, 26 пасів в останню третину поля (із 46-ти) та став найкращим у дриблінгу (5 успішних обіграшів з 10 спроб). Він вже прекрасно взаємодіє з партнерами, ставши невід'ємною частиною атаки Соларі. Дивно, що гол Алавесу є для нього лише другим у Ла Лізі.

"Навіть Реал не може допомогти". Чому юний українець, якого називають "другим Касільясом", досі не грає за Мадрид

Фулбеки Серхіо Регілон та Альваро Одрісола якісно допомагали атаці, віддавши по розрізній та ключовій передачі, а також по 29 пасів в останню третину поля – при тому, що у Серхіо загальна їх кількість становить аж 74. Альваро забив один чистий гол та ще один з офсайду, а Регілон класно вистрілив над поперечиною на 19-й хвилині. Одріосола відзначився більшою активністю в обороні, вигравши 5 з 6 спроб відбору, хоча саме через його відсутність Алавес створив найкращий свій момент. В цілому ж, крайки Реала справили дуже класне враження.

Менше щастить 25-річному форварду Маріано – з нього, як з колишньої зірки Ліона, більше питають, але він занадто багато сидів у лазареті й занадто мало виходив на поле. За 15 хвилин у грі проти Алавеса Маріано не зробив нічого такого, чого б не зробив інший нападник, але у компенсований час він показав, чому гідний Реала. Він дуже ефектно замкнув головою подачу Одріосоли, встановивши остаточний рахунок, хоча, ймовірно, міг обійтися й без акробатичного стрибка. В будь-якому разі, це було дуже стильно – а у Реалі подібні трюки мають не менш важливе значення, ніж голи. Рекламу Діас собі зробив – тепер потрібно потрапити в основу.

Цікаві факти:

1. Реал Мадрид, як не дивно, має одну з найкращих "домашніх" оборон поточного чемпіонату. На "Сантьяго Бернабеу" команда Сантьяго Соларі не пропустила у восьмому матчі – така цифра підкорилася лише Атлетіко.

2. Маріано Діасу для двох голів за Реал у Ла Лізі вистачило п'ять ударів по воротах.

3. Вінісіус Джуніор в останніх чотирьох матчах на "Сантьяго Бернабеу" у всіх турнірах прийняв участь у чотирьох голах (2 забитих + 2 асисти).

4. В січні Алавес продав Ібая Гомеса, після чого забув про перемоги. У чотирьох поєдинках баски програли тричі та одного разу розписали нічию.