УКР РУС

ПСЖ – Баварія: потужний Мюнхен взяв Лігу чемпіонів, драматичне вбивство мрії шейхів і мажорна нота від непомітного героя

24 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Німці мінімально переграли французів (0:1) у фіналі Ліги чемпіонів 2019/20. Звіт про матч ПСЖ – Баварія читайте на "Футбол 24".

У головному поєдинку сезону зійшлися чемпіони Франції та Німеччини. Гансі Флік швидко перетворив Баварію на дуже потужний механізм, який розносить усіх в цій Лізі чемпіонів (постраждали Челсі, Барселона та Ліон). Томас Тухель знайшов спільну мову з зірками ПСЖ і зліпив якісну команду, яка заслужено дійшла до фіналу (перегравши Реал, Аталанту та РБ Лейпциг).

"Фермери" знищили еліту в Лізі чемпіонів і зробили собі яскраву рекламу – допоміг коронавірус?

Тренери майже не здивували стартовими складами. У ПСЖ на ворота повернувся Навас, а от Верратті хоч і відновився після травми, але залишився в запасі. У Баварії єдиною несподіванкою став Коман, який набрав форму та вийшов проти рідного клубу з перших хвилин. Павар встиг залікувати травму, однак мюнхенці вирішили не ризикувати ним.

Команди рівно розпочали зустріч – височенна якість футболу, але без моментів. Баварія більше володіла м'ячем, а ПСЖ розгортав швидкі випади. Двічі на ударну позицію вийшов Мбаппе, однак мюнхенці заблокували обидва постріли. Партнери продовжили шукати молодого француза передачами у вільний простір. Кіліан створив чудову нагоду для Неймара – врятував Нойєр.

Баварія відповіла ударом Лєвандовскі з розвороту в стійку. А вже в наступній атаці німці мали пропускати, коли ПСЖ вибіг 3 в 2 на їхні ворота. Неймар знайшов пасом Ді Марію, той відкинув на Ерреру, а Андер елегантно повернув аргентинцю – Анхель бахнув над поперечиною.

Еррера несподівано став головною дійовою особою першого тайму. Він після стандарту розрядив гармату з-за меж штрафного майданчика, проте на шляху м'яча опинився Горетцка. Безпосередньо перед перервою іспанець ще раз тонко зіграв у чужих володіннях – отримавши пас від Мбаппе, вирішив не бити, а викотити Кіліану на кращу позицію. Все зроблено супер, але француз не забив.

Чемпіон Німеччини не поступався в активності, однак довести атаки до логічного завершення не вдавалося – кроси з флангів не доходили до адресатів. Лєвандовскі все ж знайшов свій шанс після навісу справа та пробив з важкої позиції прямо в Наваса. На останніх хвилинах першого тайму Баварія претендувала на пенальті, коли Коман проскочив Керера. Арбітр проігнорував епізод.

Другий тайм розпочався за тим же сценарієм, але Баварія збільшила свою присутність на полі та затискала суперника на його половині. Одна з атак Мюнхена стала результативною – розіграли розкішно. Алькантара знайшов у півфланзі Кімміха, далі на Гнабрі, транзитом через Мюллєра м'яч повернувся до Кімміха, а той вирізав класну подачу на дальню стійку. Коман забив рідній команді та відкрив рахунок у фіналі!

ПСЖ – Баварія – відео гола

Кінгслі відчув кураж і продовжив накручувати на фланзі Керера, а протягом наступних хвилин міг оформити дубль після аналогічного закидання. ПСЖ поник і лише через хвилин 10 прийшов до тями. Французи знову притиснули ліву бровку Баварії та створили звідти дві нагоди. Класно підключився з глибини Маркіньйос, але його удар потягнув великий Нойєр!

Тренери освіжили гру замінами, а найсвіжішим у Парижа залишався Мбаппе. Кіліан у штрафному майданчику накрутив Зюле та Кімміха, після чого впав внаслідок дотику від останнього. ПСЖ апелював, але суддя та VAR не вгледіли порушення. Є питання – суперечливе рішення.

Під завісу зустрічі пішла рвана гра з великою кількістю фолів і жовтих карток. Баварія не сідала дуже глибоко, а ПСЖ не міг організувати осмислену атаку. Все обмежилося неточною подачею Мбаппе та ударом Кіліана з метра – був офсайд, але Нойєр все одно не пустив м'яч у сітку. Мбаппе і Неймар придумали момент для Шупо-Мотінга – нема акцентованого удару.

Баварія втримала мінімальну перемогу та виграла Лігу чемпіонів! Шоста перемога Мюнхена в головному турнірі Європи! Требл у цьому сезоні!

Футбол – як у Гвардіоли, атмосфера – як у Хайнкеса. Флік зробив Баварію найсильнішою командою Європи

Чудовий фінал – ПСЖ дав бій найсильнішій команді світу

Головною темою перед матчем було протистояння високої лінії оборони Баварії та швидких форвардів ПСЖ. Експерти не прогадали. Французи виманювали суперника у високий пресинг. Німці намагалися грати обережніше, ніж зазвичай, але просто не могли ігнорувати свій головний козир, тому поступово почали розкриватися.

Не можна сказати, що пресинг Мюнхена провалювався, але ПСЖ раз по раз будував вертикальні атаки. Парижани встигали віддати пас за мить до того, як їх накривали візаві. Так хлопці Томаса Тухеля створили чимало нагод. Вже на старті зустрічі Мбаппе користувався розривами в оборонних порядках суперника – два моменти для себе, один для Неймара.

Потім були два супершанси у Ді Марії та Мбаппе з геніальними передачами Еррери (іспанець – найкращий гравець ПСЖ у цей вечір). І це все за один тайм. Забракло всього лиш реалізації – ніхто б не здивувався, якби Париж пішов на перерву з перевагою в рахунку. Девіса зліва гонили у хвіст і в гриву: він часто не встигав, програв багато єдиноборств і рано "сів" на жовту картку.

На старті другого тайму ПСЖ з незрозумілих причин відмовився від боротьби за ініціативу та відкотився глибше (можливо, вказівка Тухеля в роздягальні, щоб поберегти сили?). Як наслідок – провалив хвилин 20, в які вмістився вирішальний гол і ще один шанс Комана. Після цього чемпіон Франції вирівняв гру, відновив статус-кво, але не впорався з нервами. Багато фолів, мало точних ударів.

Кінгслі Коман: драма, помста і тактична зброя

Коман є вихованцем ПСЖ, який безкоштовно втік з клубу, бо там йому не знайшлося ігрового часу за спинами зірок. Показова історія: власники витрачають сотні мільйонів, але втрачають діаманти з власної академії. Свіжий приклад – Танге Ньянзу. 18-річний центрбек, якому Тухель довіряв місце в основі, місяць тому вільним агентом перейшов у Баварію.

У фіналі Ліги чемпіонів, за крок до омріяного шейхами кубка, ПСЖ ховає хлопчина, в якому не розгледіли талант, зробивши ставку на Лукаса Моуру чи Юліана Дракслера. Виглядає, як крах всієї стратегії Катару. Однак повернімося до нинішнього матчу.

Не було очевидно, що Коман вийде проти ПСЖ в основі. Француз нещодавно отримав чергове пошкодження та поступився місцем в стартовому складі Перішічу. Іван відмінно грав у попередніх матчах ЛЧ, а Кінгслі лише виходив з лави запасних. А перед фіналом тренери Баварії зробили ставку на Комана, щоб інтенсивніше тиснути на правий фланг оборони ПСЖ.

Задум зрозумілий. І він спрацював. Тіло Керер – не є фулбеком і вразливий до ситуацій один в один. Тому проти нього Баварія поставила свого найкращого дриблера. І не те щоб Керер провалився (4 відбори, 4 зароблені фоли), і не те щоб Коман був дуже успішним (40% вдалих обіграшів), але Кінгслі постійно створював тиск на вразливу зону суперника. А ПСЖ там давав слабину. Звідти Коман завдавав двох дуже гострих ударів (один перетворився в гол) і виконав 6 передач у штрафний майданчик.

У Комана до 24 років вже 20 трофеїв у дорослому футболі. Однак і пучок серйозних травм, через які Кінгслі замислюється над завершенням кар'єри. Можливо, такий прорив у фіналі ЛЧ допоможе позбутися темних думок? Тим більше, що в цьому сезоні француз нарешті мав стабільне місце в основі Баварії. Це вже не просто колекціонування медалей з лави запасних, за яке Комана висміюють, а повноцінний зароблений потом требл.

Великі Нойєр і Тьягу – герої фіналу

Мануель Нойєр повністю подолав кризовий період після ЧС-2018 і травми. Він знову став найкращим голкіпером Бундесліги, а тепер повернув собі статус найкращого голкіпера Європи. Ману сьогодні здійснив два суперсейви, коли били Неймар і Маркіньйос (а Мбаппе не зумів його переграти навіть з офсайду). Його подвиги ідеально доповнили погану реалізацію Парижа.

Але сейвами все не обмежується. Де взагалі була б "червона машина", якби Нойєр не страхував високу лінію захисту? У фіналі ЛЧ в нього 11 підбирань. А ще Нойєр відігравав дуже важливу роль під час пресингу ПСЖ. Він не раз знаходив партнерів дальніми точними передачами, коли всі найближчі варіанти були перекриті.

Тьягу Алькантара – тіньовий герой. Іспанець відпрацював просто розкішно, але вкотре залишився на задньому плані. Він розбивав пресинг розумними передачами та ривками, саме з його зрячого пасу на Кімміха почалася гольова атака Баварії. Водночас Тьягу найкращий серед польових гравців за відборами, перехопленнями та підбираннями. Топ. Скоріш за все, на цій мажорній ноті Тьягу попрощається з Баварією.

Дуже шкода, що Алькантара прагне піти. Навесні він вже узгодив з Баварією новий контракт, але потім передумав. Тьягу шукає новий виклик (перемога в ЛЧ ще більше підштовхує до змін). Його можна зрозуміти – німецька преса та вболівальники роками недооцінюють висококласного хавбека. Баварія не хоче втрачати іспанця безкоштовно через рік, тому зараз готова відпустити його за мізерні 30 мільйонів євро. Тьягу проситься до Клоппа в Ліверпуль. Мабуть, після цього фіналу боси на Анфілді не повторять історію з Вернером.

Фліку – респект, за Тухеля тримаємо кулаки

Баварія у Лісабоні не показала свій максимум в жодному з трьох матчів, але все одно виглядала найсильнішою командою Ліги чемпіонів. Гансі Флік лише у листопаді очолив команду та дуже швидко перетворив її на монстра. Баварія виграла 25 з 26 матчів у всіх турнірах у 2020-му. Баварія оформила требл. Баварія забивала в цій Лізі чемпіонів у середньому 4 голи за гру.

Заграли всі. Томас Мюллєр видав найкращий відрізок у кар'єрі, віджив Жером Боатенг, на новий рівень в центрі оборони вийшов Давід Алаба, Роберт Лєвандовскі мав брати "Золотий м'яч". Можна перераховувати довго. Словом, Гансі Флік "з машини, яка розганяється лише до 100 км/год, витиснув всі 200 км/год". Як же кумедно зараз звучать ті слова Ніко Ковача. Ось вам і роль тренера, яку нібито в сучасному футболі переоцінюють. Тепер головне завдання Фліка – зберегти мотивацію гравців.

Томас Тухель заслуговує не менших компліментів. Він з абсолютно незбалансованого складу зліпив фіналіста Ліги чемпіонів. У нього Неймар і Мбаппе сумлінно пресингують, а не плентаються по полю, як зірки всім відомого кризового "більше ніж клубу". ПСЖ за весь турнір пропустив лише 6 голів, а в суперниках були Реал, Дортмунд, Аталанта і Баварія.

Це успіх. Тухель – молодець. Після фіналу в нього запитали про Мессі. Томас, задихаючись від сміху, не своїм голосом сказав, що буде радий Ліонелю в Парижі. Можливо, катарське керівництво не так скептично сприймає потенційний трансфер. Нассер Аль-Хелаїфі зупинився за крок від мети. Хтозна, на що він зараз здатен. Одна пересторога – аби не звільнив на емоціях Тухеля. На жаль, такі чутки з'явилися. Це буде величезна помилка.

Стежки Клоппа та поклоніння Гвардіолі. Томас Тухель – скандаліст, який вивів ПСЖ у фінал ЛЧ, а Неймара – з тіні Мессі