УКР РУС

Припиніть звинувачувати швейцарців у змові проти збірної України

24 листопада 2020
Автор: Роман Саврій

Закликаємо відкинути конспірологію.

Збірна України не зіграла вирішальний матч Ліги націй проти Швейцарії. Лікар кантону Люцерн, де й мала відбутися гра, закрив делегацію "синьо-жовтих" на карантин, керуючись тим, що два поспіль тестування виявили серед українців хворих коронавірусом (спершу Макаренко, Різник і Соболь, потім Маліновський). УАФ сказала, що привести у Швейцарію на наступний день нову команду нереально, тому зустріч скасували, а УЄФА готує рішення.

Швейцарія – Україна: чому матч скасовано остаточно – варіанти, які тепер чекають на команду Шевченка

В Україні придумали теорію змови. Мовляв, швейцарці злякалися нашої збірної та вирішили обіграти її в кабінетах. Соцмережі та коментарі популярних спортивних сайтів просто кишать цією позицією. Одна справа, коли таке на емоціях пишуть вболівальники, і зовсім інша, коли про це на холодну голову говорять чиновники УАФ та обличчя спортивної журналістики.

Я протягом понеділка виділив час на найпопулярніші футбольні програми. І порція думок з "Циганик LIVE" та "Великого футболу" добила. Українці придумали конспірологію на порожньому місці.

"Швейцарці боялися збірну України, бо їм потрібно було під заказ перемагати. Як наслідок, вони втрачали місце в групі А та величезні спонсорські контракти. У швейцарців був свідомий мотив не грати цю гру. Вони піймали цю ситуацію та вирішили все на свою користь", – каже Ігор Циганик.

"Те, що придумали швейцарці – навіть не знаю, як могло таке статися. Вони можуть зараз говорити, що завгодно. Якщо вам потрібні три пункти і прописка в елітному дивізіоні Ліги націй, то вийдіть на поле і покажіть, що ви сильніші, а не вирішуйте питання такими підкилимними іграми", – каже Мирон Маркевич.

І суперзірка української спортивної журналістики, і глава Комітету національних збірних УАФ між рядками звинувачують Швейцарську футбольну асоціацію (ШФА) та головного лікаря Люцерна Роджера Гаршталла у змові. Збірній потрібна перемога, футбольні чиновники "порішали" з місцевою владою і отримали омріяну заборону від лікаря – так?

Картина не фантастична, якщо зміститися від Люцерна на дві тисячі кілометрів на схід. От тільки мова не про Україну, а про Швейцарію. Це в нас всупереч здоровому глузду можна випросити дозвіл у влади на міжнародні матчі з глядачами, коли країна б'є коронавірусні антирекорди. Швейцарія живе за абсолютно іншими порядками, де не зустрінеш на кожному повороті "рішалово". Я не ідеалізую Швейцарію, а описую ситуацію.

Для України збірна (як і Динамо з Шахтарем) – це національна гордість. Кожен – від простого вболівальника з пивом до відомого політика – готовий зірку з неба дістати для головної команди країни та дути на футболістів, щоб їм було комфортно. Але у швейцарському суспільстві інтереси футбольної збірної значно нижче. Тому уявіть собі, що лікар Люцерна міг прийняти рішення без прохання від ШФА.

Проявилася любов до національної збірної безпосередньо в Роджера Гаршталла, якого встигли записати в палкі футбольні фани? Теж трішки смішно, але ця теорія найменш абсурдна зі всіх. Щоправда, аргумент щодо його упередженості не працює. У нас розтиражували, що цей лікар за тиждень до матчу Швейцарія – Україна дозволив місцевій команді Люцерн 6 листопада виїхати на матч Суперліги, хоча 5 листопада там знайшли позитивний тест.

Трішечки відбілимо репутацію пана Роджера. По-перше, Люцерн ізолював інфікованого футболіста після появи перших симптом ще 3 листопада, не чекаючи позитивного тесту. По-друге, клуб за рішенням лікаря кантону посадив на карантин ще чотирьох гравців, які контактували з хворим. По-третє, Гаршталл був у постійному контакті з Люцерном і контролював їхні дії. А тут приїжджає збірна України, яка офіційно виконує медичний протокол, але з кожним тестуванням дає нових хворих. Тому ці кейси порівнювати не можна.

Наскільки рішення лікаря Люцерна щодо збірної України правильне, судити не берусь, не експерт у медичних питаннях. Так, мені також здається, що підхопити коронавірус у ресторанах можна швидше, ніж на футбольному полі, а збірна України не створювала великої загрози Люцерну. Але головний лікар кантону має іншу думку. І не нам її оскаржувати.

Ще одне тестування для "синьо-жовтих" наступного дня? Ви ж розумієте, що це рулетка. Тестуймо доти, поки всі не будуть негативні! А негативний тест не гарантує, що людина не хвора і не є переносником коронавірусу. Звичайно, в такому разі кожен результат можна піддавати сумнівам, але в нас на той момент було 9 нових випадків за 4 дні, тому ризик вірусу в команді величезний. І, як виявилося, вірус був – Роман Яремчук після приїзду зі збірної здав позитивний тест.

Генеральний секретар і віце-президент УАФ Юрій Запісоцький каже: "Втручання місцевих органів команди-господаря матчу – це своєрідний ящик Пандори, яким можна при неправильному підході маніпулювати. Впливу на державні органи охорони здоров'я УЄФА не має, вони можуть приймати рішення всупереч медпротоколу організації".

От тільки рішення державної і місцевої влади апріорі стоять вище за протокол УЄФА та не можуть йому суперечити. Там чітко обмовлено, що пріоритет віддається компетентним органам.

"Якщо групу гравців команди помістили на карантин чи ізолювали рішенням компетентних органів місцевої влади, матч все одно відбудеться, доки команда має в розпорядженні 13 гравців (зокрема одного воротаря)", – йдеться в офіційному документі УЄФА. Лікар кантону ізолював ВСЮ українську збірну, тому аргументи про 13 здорових і готових вийти на поле футболістів не працює.

Світ не крутиться навколо футболу, тому УЄФА не може бути головним у таких питаннях. Футбол – це лише частина розважальної індустрії. І чому українці в один момент стали такими прибічниками УЄФА? Бо зараз нам їхня позиція з проведенням матчу за будь-яких умов вигідна? Варто пригадати, що УЄФА дбає в першу чергу про гроші, а не про безпеку та здоров'я футболістів.

"Цікавий виходить лайфхак, як виграти матч Ліги чемпіонів чи відбірного циклу, – роздумує Олександр Денисов. – Команда приїжджає в якусь країну, де місцевий лікар на основі помилкових тестів закриває команду на карантин і забороняє проведення матчу. Після чого команді виписують технічну поразку. Чим не варіант для кабінетної перемоги?"

Популярний ведучий також вважає, що в будь-якій країні футбольні чиновники можуть легко домовитися про зручне рішення з місцевою владою. Мабуть, це наслідок впливу українських реалій. Але є й інший "лайфхак" – як пролетіти повз елітний дивізіон Ліги націй.

Норвезька влада заборонила своїй збірній летіти на матч проти Румунії через один (!) позитивний тест серед гравців. Федерація випрошувала дозвіл, лідери збірної писали відкритий лист до влади з проханням пустити їх на гру, але влада залишилася непохитною. А на наступний матч з Австрією змусила зібрати нову збірну. Як наслідок – Норвегія програла перше місце в групі Австрії (3 очки відставання – якраз технічна поразка від Румунії).

Мабуть, норвежці не хотіли "величезних спонсорських контрактів" завдяки топ-суперникам в дивізіоні А. Чи, можливо, просто в цивілізованих країнах футбольна федерація, національна збірна та державна/місцева влада – це не тотожні поняття, а глобальні інтереси населення стоять вище за інтереси збірної?

Тільки лінивий не згадав, що органи УЄФА базуються у Швейцарії, як і Спортивний арбітражний суд. Мовляв, ми приречені. Рішення буде на користь "господарів". Серйозно? На всякий випадок: в Апеляційному комітеті УЄФА (який має видати рішення) 14 членів – і тільки два швейцарці. А в CAS Лозанни (там можна оскаржити рішення) 5 членів – лише одна швейцарка. Чому ж ми не боялися їхати на Євро-2016 у Францію? За такою логікою, там також все мало б бути вирішено на користь господарів.

Я також пишаюся збірною, яка в дуже складних умовах обігрує Іспанію. Я також радів, коли молодь Шахтаря била Реал. Я також переживав за знекровлене Динамо в Барселоні. Але вам не здається, що цих геройств можна було уникнути? Жодна збірна цієї осені так не страждала від коронавірусу, як Україна. Жодна команда Ліги чемпіонів не показувала стільки позитивних тестів на коронавірус, як Динамо. У наших командах точно все добре з медичним протоколом?

Якщо так, отже – просто лиха доля. І тоді хвилюватися за збірну України не варто. Доведемо, що національна команда під час листопадового збору дотримувалася протоколу, а також не було фізичної можливості за день привезти у Швейцарію нову збірну, технічну поразку не отримаємо.

Є прецедент. Молодіжку Італії закрила на аналогічний карантин влада Ісландії через позитивні тести на коронавірус після прибуття на острів. Матч відбору до Євро переграли місяць потому, а про технічну поразку для італійців не йшлося – вони нічого не порушили. Цей випадок максимально подібний до нашого. А тому, якщо з нашого боку все "чисто", в найгіршому разі буде жеребкування, але першочерговий варіант – перегравання.