УКР РУС

Португалія – Нідерланди: урок контратак для "ораньє", феєрія Бернарду Сілви та Бруну Фернандеша, Роналду штампує трофєї

10 червня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Гол Гонсалу Гедеша в середині другого тайму фінального поєдинку Ліги націй між Португалією та Нідерландами приніс перемогу господарям турніру.

Португалія за рідних трибун була налаштована взяти новий трофей, але при цьому вона трималася свого традиційного плану – грамотної оборони та дій на контратаках. Це принесло успіх практично одразу: Нідерланди у першому таймі катали м'яч 60% ігрового часу, однак не завдали жодного удару по воротах суперника. Підопічні Роналда Кумана провели лише кілька підходів до штрафного з подачами чи прострілами, але португальські захисники читали усе. Втім, це був далеко не найбільший провал "ораньє" до перерви.

Португалія – Нідерланди: онлайн-трансляція фіналу Ліги націй – як це було

Справжнім жахіттям стали контратаки "селесао". Починалося все доволі банально, але працювали навіть лонгболи: так, вже на 3-й хвилині пройшла довга верхова передача за спину ван Дейку, внаслідок чого Бернарду Сілва прорвався до воріт – Блінд в останній момент встиг підчистити за капітаном. На 9-й непогана контра підопічних Фернанду Сантуша завершилась дальнім ударом Бруну Фернандеша, який взяв Сіллессен – хоча зовсім поруч пролетів Карвалью, готовий підправити м'яч у кут. На 31-й постріл Фернандеша з дистанції під дальню стійку Сіллесен знову витягнув. Далі ж пішло щось неймовірне.

Португалія – Нідерланди: Роналду увірвався в топ-5 гравців Європи за кількістю матчів у футболці національної команди

В останні 10 хвилин першого тайму Нідерланди ковтнули 5 швидких контратак Португалії. На 35-й все завершилось ударом Гедеша з пасу Роналду, який встигли накрити; на 36-й Бернарду Сілва розігнав контрвипад із пасом на Фернандеша, який вистрілив поруч з хрестовиною; на 38-й Бруну знову пробив з-за меж штрафного, але м'яч просвистів над поперечкою. На 45-й же класний контрвипад завершився дриблінгом Семеду в карному майданчику, однак у Нелсона в останній момент зрізався м'яч. Між двома останніми епізодами розташувався удар Роналду метрів з 20-ти по центру – Сіллессен впорався.

По перерві гра не змінилася. Португальці все так же розривали Нідерланди на контратаках, а ті нічим не могли на це відповісти – щоправда, на 50-й хвилині Вейналдум вирвався віч-на-віч з Патрісіу, однак Джині і голкіпера не переграв, і в офсайд заліз. На 54-й голландці могли бути покарані за нахабність, але проштовхнути м'яч у ворота Сіллессена після подачі з кутового при метушні в штрафному не вдалося. "Селесао" виглядали потужно, як ніколи; Роналд Куман спробував вирівняти матч виходом ван де Бека на 60-й хвилині, однак одразу ж після його виходу чергова контра Португалії завершилась голом: Бернарду Сілва розігнався та віддав несподівану поперечну передачу, а Гонсалу Гедеш вистрілив з лінії карного майданчика – 1:0.

Португалія – Нідерланди: Аякс дотепним відео запропонував Куману спосіб зупинити Роналду

Тут вже голландці стали заводитись, хоча суттєвого загострення біля воріт Руї Патрісіу створити не вдавалося. Протягом 60-х хвилин підопічні Роналда Кумана лише завантажували штрафний подачами та прострілами, але захисники постійно їх вибивали. Лише на 65-й вони помилилися, дозволивши Депаю пробити головою з близької дистанції – Патрісіу врятував. На 70-х хвилинах гра відверто збилася до позиційної боротьби, в якій нічого цікавого не відбувалося.

Під кінець матчу команди розкрилися. Нідерланди полізли вперед і могли зрівняти рахунок на 79-й хвилині після суперпотужного удару де Рона метрів з 25-ти – м'яч пройшов над поперечиною. Португалія відповіла контратакою з пострілом Фернандеша з-за меж штрафного, але він був простим для Сіллессена. На 83-й на поле вийшов Люк де Йонг, одразу відзначившись двома ударами з близької дистанції, але Патрісіу та захисники завадили йому стати героєм. На 85-й же хвилині принести перемогу Португалії міг Рафа Геррейру, який ефектним фінтом хитнув захисника на лінії карного майданчика та віддав на Моутінью. Жоао впав в метрах 13-ти від воріт, але Ундіано Мальєнко в своєму останньому матчі вирішив обійтися без пенальті.

Ендшпіль матчу пройшов в обопільних атаках. Португалія постійно вилітала в контри, а на 89-й хвилині заробила перспективний стандарт – Роналду взявся за його виконання, однак пробив дуже неточно. Крім того, по воротах з правого краю карного штрафного пробивав Семеду, однак його одноклубник Сіллессен спіймав м'яч. Нідерланди продовжували завантажувати карний майднчик подачами, але жодної гостроти з цього не сталося. Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Португалії, яка стала першим володарем трофею Ліги націй.

Ідеальний матч збірної Португалії

У півфіналі Ліги націй збірна Нідерландів провела дуже переконливий другий тайм та екстратайми, тому здавалося, що Португалії буде непереливки – занадто вже заточена на контратаки ця команда. Втім, модні голландські 4-3-3 з пресингом за останніми трендами були просто знесені командою Фернанду Сантуша. "Селесао" пройшлися крізь центральну лінію "ораньє", немов локомотив, завдавши 12 ударів по воротах суперника ще до перерви, не дозволивши при цьому жодного пострілу по своїх. Та що там пострілу – навіть цікавих комбінацій перед штрафним господарів не було.

Важко виділити когось одного у перемозі збірної Португалії, адже ідеально відпрацювали усі. Ключовим фактором стало насичення центру поля, в якому завжди було не менше п'яти футболістів у червоних футболках – на допомогу Карвалью, Перрейрі та Фернандешу завжди зміщувались Гедеш, Семеду або Бернарду Сілва. Як наслідок – постійна більшість в зоні м'яча, яку Нідерландам не вдавалося розбити через слабеньку позиційну гру. Відтяжки господарів допомагали руйнувати пресинг, а відтяжки їх візаві лише звужували і без того вузький фронт атаки "ораньє".

При цьому в індивідуальному плані якість роботи двох центральних ланок була неспівставною. Португальці банально швидше реагували на переміщення, в той час як голландці не помічали змін у себе за спиною. Пас крізь трьох футболістів в лінію на Бернарду Сілву, який просто змістився за них, яскраво це демонстрував.

Наріжним каменем тактики збірної Португалії на цей матч стала боротьба за нічийні м'ячі та максимально швидка робота у перехідних фазах. В статистиці індивідуальної переваги над суперниками "селесао" не мають, однак майже всі підбирання вони вигравали. Карвалью та Перрейра дуже сильно відпрацювали в глибині, накриваючи варіанти для просування м'яча голландцями та якісно діючи у відборі, а Фернандеш, Гедеш та Сілва завдяки злагодженій позиційній роботі приймали різноманітні відскоки та розганяли контратаки. Вирішити цю проблему Куман так і не зміг, що вилилось у 14 ударів по воротах Сіллесена до 64-ї хвилини. З повної відсутності пострілів у відповідь.

Довго тримати нулі на табло під таким тиском неможливо; гравці "ораньє" постійно розривались між подвійними завданнями та не справлялися з пресингом суперника, що і вилилось у дуже показовий гол на 60-й хвилині. Карвалью спокійно віддав передачу в шпарину між де Роном та Думфрісом, а Гедеш в дотик обігрався з Геррейру й в дотик же прокинув м'яч на Бернарду Сілву. Далі він пішов у центр, отримав поперечний пас і без тиску з боку оборони пробив у дальній кут з лінії штрафного – все це занадто часто відбувалося у матчі, щоб одного разу не завершитись голом. Все вперед, все швидко, все між лініями – як і планувалося.

Португалія виявилась більш досвідченим колективом, ніж Нідерланди. Показово, що великі проблеми голландці мали і в півфіналі проти Англії, і у відборі до Євро проти Німеччини – ці дві команди також діяли від контратак, однак не змогли якісно впоратись з пресингом "помаранчевих" по перерві. Обидва суперники були доволі молодими за середнім віком, а от за "селесао" виступають мужики з чемпіонством Європи за спиною. Навіть по очах було помітно, наскільки сильно підопічні Фернанду Сантуша налаштовані на взяття трофею – голландці ж, схоже, до кінця не зрозуміли серйозність моменту, за що й поплатилися.

Бернарду Сілва та Бруну Фернандеш – головний фактор успіху Португалії

Акселераторами контратак "селесао" стали Бруну Фернандеш та Бернарду Сілва, на яких лягла основна робота по швидкому просуванню м'яча крізь центральну зону. Ефективно міняючись позиціями та тримаючи оптимальні дистанції один між одним, вони добре відкривалися у ключових зонах. Основні девізи їх гри – "вперед, вперед і ще раз вперед" і "бачиш можливість – бий". Як наслідок, новоспечений футболіст МЮ та лідер Сіті мають набрали фантастичні цифри: у Фернандеша 5 ударів (3 – в площину) та три ключові передачі, а у Сілви – 6 обіграшів один-в-один (з 9-ти спроб) та 5 ключових передач, одна з яких стала гольовою.

Бернарду Сілва також був визнаний УЄФА найкращим футболістом Ліги націй. Воно й не дивно: у португальського вінгера на турнірі 16 передач під удар, 15 спроб обіграшу, 11 відбирань і 2 гольові передачі. Загалом же даний сезон завершився для нього взяттям п'яти трофеїв у 58 матчах, за які йому вдалося відзначитись 14 голами та 17-ма асистами. Маестро.

Кріштіану Роналду – машина

Не слід забувати і про капітана збірної Португалії. Та що там капітана? Бога Португалії! У свої 34 роки нападник зумів не просто гідно відбігати у вирішальних матчах Ліги націй, а й стати однією з важливих складових успіху "селесао". В поєдинку проти Нідерландів традиційно звільнений від оборонної роботи Кріштіану неймовірно допоміг в перехідних фазах, ефективно чіпляючись за м'яч й швидко вириваючись з-під пресингу у вільну зону. За кількістю єдиноборств він другий у матчі (14, 5 успішних), а за відбираннями без контакту – найкращий.

Крім того, Роналду записав на свій рахунок 2 обіграші один-в-один, 2 ключові передачі та 2 удари по воротах. За мірками володаря п'яти Золотих м'ячів здається замало, однак це пов'язано з відмовою легендарного форварда від зайвих проявів індивідуалізму. Там, де можна було віддати пас у вільну зону замість купи фінтів, Кріштіану ділився, а загалом заслуга КР7 полягала в тому, що він активно розганяв контратаки та впевнено підтримував високий темп при переходах. У 34 роки протягом 93-х хвилин!

Роналду давно прийняв, що у команді є футболісти помолодше, понахабніше і потехнічніше, але саме він зробив хет-трик у півфіналі Ліги націй, власноруч розгромивши Швейцарію й зробивши посміховисько з її захисників. Кріштіану грамотно розподіляє сили та відповідальність, що дозволило йому тримати чемпіонський хід і завоювати 29-й трофей у кар'єрі. Легенда.

Маттейс Де Лігт та Френкі де Йонг круті, але молоді

Мабуть, найголовніші зірки голландського футболу прямо зараз точно нарвуться на критику. Особливо це стосується де Лігта, за яким полює половина Європи – капітан Аякса підтримав реноме спеціаліста по привозах у матчах за збірну. Він допускав дві результативні помилки в дебютному поєдинку, наплужив в обох зустрічах з німцями, привіз гол у півфіналі Ліги націй, а тепер ще й дозволив Гедешу відіграти себе перед першим голом, оголивши при цьому гігантську зону. Якщо згадати про фатальні помилки з Тоттенхемом в Амстердамі, то взагалі стане незрозуміло, про які топ-клуби може йти мова?

Втім, не варто забувати, що де Лігту всього 19 років. Хлопчина не просто так звернув увагу скаутів, а матч проти Португалії став для нього далеко не найгіршим – на рахунку Маттейса 4 спроби відбирання (75% успішних), 6 виносів та 2 виграних повітряних дуелі, а також одне блокування та 9 єдиноборств (5 переможних). Це непогана статистика, як для вчорашнього школяра у матчі, в якому центральна лінія залишає величезні шпарини, між яких навіть неоковирні опорники віддають розрізні паси. Звісно, поєдинок все одно залишається провальним, однак партнери повинні розділити вину за помилки де Лігта.

Френкі де Йонг також заслужив на критику, адже саме на ньому повинна була триматися система (контр)пресингу й саме він був забов'язаний розгортати позиційні атаки збірної Нідерландів. Португалія розірвала цю зону, не дозволивши провести "ораньє" жодного цікавого моменту з гри, однак провина центрхава Аякса тут повинна бути розділена з партнерами – зокрема, з форвардами, які жахливо відкривалися, та де Роном, який постійно звужував фронт атаки й залишався закритим. Характерний епізод стався вже на першій хвилині. В Аяксі дуже грамотно в таких ситуаціях відкривається Донні ван де Бек, однак він вийшов лише на заміну перед самим голом.

Як наслідок, у Френкі жодної передачі під удар, нуль обіграшів і пострілів по повортах, прочерк у графі перехоплень. З іншого боку, Френкі аж 9 разів довелося вступати у відбирання (4 рази успішно) та провести 11 єдиноборств (5 виграних), що й не дивно при 8 втратах м'яча у виконанні Вейналдума. Де Йонгу б дуже не завадив якісний руйнівник поруч або хоча б спеціаліст по розкриттю зон попереду, але без них він був змушений працювати за всіх, не допрацювавши ніде. Втім, хлопцю всього 22 роки – він ще навчиться тягати рояль.