УКР РУС

Євро-2020: Північна Ірландія – Нідерланди: слабка гра "зелених", невмотивованість "ораньє" та питання до Кумана

17 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках матчу відбору до Євро-2020 між збірними Північної Ірландії та Нідерландів голів забито так і не було, однак і цього виявилось достатньо для успішного прориву "ораньє" у фінальну частину турніру.

Північна Ірландія перебувала у скрутному становищі, відстаючи від другого місця на два очки. Цю позицію обіймали Нідерланди, які в наступному турі зустрінуться з Естонією, в той час як острів'янам доведеться витримати ще й матч у Німеччині. Таким чином, підопічним Майкла О'Ніла задля збереження бодай теоретичних шансів на вихід із групи сьогодні була потрібна тільки перемога – рівність за очками залишила б "ораньє" у зоні прориву на Євро-2020.

Німеччина та Австрія пробилися на Євро-2020, брати Азари нокаутували Росію, а Словенія з Вербічем втратила усі шанси

Господарі розпочали поєдинок доволі активно, ледь не шокувавши голландців вже на 4-й хвилині: Коррі Еванс налетів на Сілессена й вибив м'яч з-під його ніг, однак відскок виявився невдалим – ірландці заробили тільки кутовий. Подача з нього завершилась поганеньким замиканням у виконанні Джонні Еванса, але вже за кільканадцять секунд черговий крос "зелених" ударом головою завершив Мадженніс – м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою. Крім того, на 7-й хвилині міг відзначитись Севілл, який спіймав винос Сілессена, однак він пробив у захисника.

Нідерланди не могли так довго терпіти агресію господарів, ледь не забивши на 10-й хвилині після комбінації, яка завершилась передачею Бергейса на лінію воротарського під удар Промесу – Квінсі влучив у поперечину! На 16-й простеньким ударом у дотик перевірив пильність голкіпера Бабел, а на 17-й Промес спробував закрутити м'яч з кута штрафного під дальню стійку – "круглий" промайнув у сантиметрах від каркасу воріт! Зрештою, на 22-й хвилині ван Дейк та ван де Бек розігнали контратаку, яку пострілом з лівого краю карного майданчика завершив Бабел – Пікок-Фарелл парирував, а лайнсмен ще й помітив у Раяна офсайд.

До середини першого тайму здавалося, що Нідерланди вже закріпили свою перевагу над Північною Ірландією. Так, на 29-й хвилині стався черговий небезпечний удар по воротах господарів (Бабел пробив повз правий кут), однак вже на 30-й господарі несподівано заробили пенальті – Севілл у дотик метрів з шести замкнув подачу Макнейра, а Велтман заблокував постріл рукою. Рефері вказав на "позначку", Девіс підійшов до м'яча – і пробив значно вище воріт! За це "ораньє" ледь не покарали суперника голом Блінда, який красиво стріляв з лінії штрафного, але запустив м'яч над поперечиною.

Хорватія здійснила камбек у матчі проти Словаччини та вийшла на Євро-2020

На цьому небезпечні моменти у першому таймі завершились. З цікавих епізодів останніх 10 хвилин можна відзначити хіба що заміну де Рона на Проппера – у Мартена точно не було травми, тож цей хід можна назвати тактичним рішенням Роналда Кумана. Після цього Нідерланди захопили контроль над м'ячем, однак гру не загострювали. На перерву команди пішли при рахунку 5:5 за ударами та 0:0 за голами.

Одразу по перерві північні ірландці провели атаку через лівий фланг, завершивши її кросом та ударом головою вище воріт. На цьому моменти господарів у першій половині другого тайму завершились, але й Нідерланди особливо темп не підіймали. Гості тримали м'яч і провели кілька небезпечних підходів до штрафного, але за вищезазначений період забити могли лише раз – Бабел головою замикав подачу з правого флангу, однак Пікок-Фарелл парирував. Загалом, було помітно, що "ораньє" нікуди не поспішають.

В середині другого тайму Нідерланди продовжували повільно й без особливого спротиву розкатувати м'яч по всій площині поля, а з небезпечних моментів можна згадати лише зрізку Кеткарта по власних воротах (Крейг трішки не влучив по них) та слабенький удар ван де Бека головою під поперечину (Пікок-Фарелл спокійно спіймав м'яч). Роналд Куман зробив спробу підсилити атаку, випустивши на поле Люка де Йонга, однак темп і рівень гостроти на 70-х хвилинах не підвищились. Все, що створили гості за цей період – це дальній удар Френкі де Йонга на верхні ряди трибун.

На 80-х хвилинах ситуація кардинально не змінилася, хоча ірландці заграли трішки активніше. Зокрема, господарі організували низку кутових та кросів, однак жоден з них ударом не завершився. Зрештою, гості спокійно довели матч до нульової нічиї.

Таким чином, збірна Нідерландів набрала очок та забронювала собі вихід на Євро-2020. Північна Ірландія залишилась з 13 заліковими балами в активі при двох поразках голландцям у очних зустрічах та гіршій різниці м'ячів. Таким чином, навіть за рівності набраних пунктів після останнього туру випередети "ораньє" острів'яни вже не зможуть.

Північна Ірландія зіграла гірше, ніж може

Навряд чи північні ірландці серйозно розраховували прорватися на Євро-2020 – все ж, навіть в разі перемоги над Нідерландами потрібно було ще триматися у Німеччині. Втім, втрачати підопічним Майкла О'Ніла було нічого, а самі вони у тих же поєдинках проти німців та голландців вже довели, що здатні створити проблеми будь-кому – саме в цьому і крилася основна небезпека для "ораньє". Ніхто не міг повірити, що "айріші" не дадуть бій.

Не можна сказати, що юніоністи не мали бойового настрою. Перші півгодини виявились відверто рівними, як і завжди – той же Бундестім відверто відскочив у першому таймі в Белфасті. Критикувати Девіса за нереалізований пенальті також важко, адже подібне може статися з кожним. Проблема полягала не у виконанні Стюарта з "позначки", а у відсутності інших гострих моментів – крім пенальті, можна згадати лише удар, який до нього призвів, та замикання Мадженніса повз дальню стійку на 6-й хвилині.

Ірландці завдали всього шість пострілів по воротах (2 заблокованих), з яких жоден не влучив у площину – і лише два можна назвати реально гольовими (включно з пенальті). Більше того – господарі останній свій удар провели на 46-й хвилині. При цьому не можна сказати, що "зелені" погоріли на банальності свого традиційного стилю з подачами, адже їх було не більше, ніж у Нідерландів – команди виконали всього по 15 кросів. Знову ж таки, до 46-ї хвилини підопічні Майкла О'Ніла зробили 10 навісів, а інші 5 пройшли аж у завершенні поєдинку. Слабко, дуже слабко.

Північна Ірландія розчарувала падінням свого знаменитого духу після промаху з пенальті. З Німеччиною вдома команда також провалила другий тайм, однак такої пасивності не було – німці грали набагато краще, але ірландці боролися й намагалися огризатися. Сьогодні ж вони 60 хвилин просто бігали по полю без цілі й бажання. Shame.

Нідерланди не старалися

Збірну Нідерландів нічия у Белфасті цілком влаштовувала, однак колектив Роналда Кумана за останній рік привчив вболівальників до яскравого футболу в кожному поєдинку. За 10 останніх матчів "ораньє" лише одного разу забили менше двох м'ячів (у фіналі Ліги націй), а середня результативність за цей період склала 2,6 голів (у матчах з німцями – 3,0). Склад у голландців вийшов практично основним – не вистачало лише Депая та Вейналдума. Словом, тренерський штаб точно не збирався зраджувати своїм принципам, що підтверджується зняттям де Рона у першому таймі та виходом нападника де Йонга замість хавбека Бергейса у другому. Куман хотів видовища, а не сухих очок.

Втім, справжніх Нідерландів фанати цього разу не побачили. Гості вальяжно розпочали поєдинок, що ледь не вилилось у пропущений гол вже на 4-й хвилині – у сконцентрованій команді голкіпер не допустив би втрати м'яча у двох метрах від власних воріт.

До перерви голландці провели лише непоганий відрізок з 10-ї по 36-ту хвилини, коли по воротах Пікока-Фарелла пройшло 7 із 15 ударів загалом (два у площину, поперечина, ще три – у притірку з каркасом). Крім того, до 20-ї хвилини голландці вели з рахунком 25:150 за кількістю точних передач, однак важко назвати такий футбол домінуванням. Контроль м'яча у великій мірі був стерильним, а от за кількістю пмоментів команди завершили перший тайм внічию – і це при далеко не найкращій грі господарів.

Другий тайм можна охарактеризувати виразом "одні не хотіли, інші – не могли". Нідерланди остаточно захопили контроль над м'ячем, тримаючи його 71% ігрового часу, однак жодного реально голового моменту, крім відбитого удару Бабела головою на 56-й хвилині, підопічні Роналда Кумана так і не створили. Чим ближче таймер на табло наближувався до цифр "90:00", тим більше голландці перетворювали свій знаменитий тотальний футбол у ватокат. Коментувати в другому таймі банально нічого.

Невідомо, чи грали Нідерланди суто на нічию, але футболісти точно не збиралися напружуватися перед виходом на Євро. Зосередившись на засушуванні гри, вони досягнули успіху, однак навіть Роналд Куман перед камерами не святкував після такого тріумфу. "Ораньє" – занадто крута команда, щоб просто катати нулі у матчах проти команд рівня Північної Ірландії.

Роналд Куман також не вразив

До головного тренера збірної Нідерландів також є питання. По-перше, є питання щодо психології: тренер-мотиватор давно став синонімом фізрука, але конкретно у матчі проти Північної Ірландії до футболістів потрібно було достукатися, щоб вони діяли агресивніше. Роналд Куман же не зміг змусити атакувати навіть Люка де Йонга, який вийшов на заміну в другому таймі. Склалося враження, що гравці перебувають десь на своїй планеті.

Здивувала заміна Де Рона в першому таймі. Мартен заробив жовту на 11-й хвилині – за словами Роналда Кумана після матчу, Мартен продовжував розмови з арбітром, тож потрібно було перестрахуватись. В ігровому ж плані центрхав Аталанти діяв на рівні, маючи 89% точності передач та два успіших відбирання.

У зоні відповідальності де Рона серйозних проблем не виникало, а Проппер зіграв не набагато сильніше – хоча й завдав три удари по воротах (2 заблокованих, один дуже неточний). Словом, істотного посилення рання заміна не зробила – як і вихід все того ж де Йонга на 70-й хвилині.

Крім того, кидається у вічі затяжна розкачка команди впродовж гри. Старти своїх поєдинків голландці занадто часто проводять непереконливо – та й загалом останні матчі проходили при серйозному нервуванні. Та ж зустріч проти Північної Ірландії в Амстердамі ледь не завершилася фіаско, адже на 80-ту хвилину Нідерланди горіли з рахунком 0:1. Так, фінальні 3:1 були по ділу, однак неприємний осад від таких гойдалок залишився.

Загалом, Роналда Кумана потрібно відзначити за побудову прекрасної команди, яка точно стане прикрасою Євро-2020. Проблеми з мотивацією некритичні, а від тактичних прорахунків ніхто не застрахований. Сам відбір на чемпіонат Європи Нідерланди пройшли шикарно – тепер просто потрібно проаналізувати дрібні помилки.

Фото: twitter.com/NorthernIreland; David Klein/Reuters; KNVB Media; Jason Cairnduff/Action Images via Reuters; Maurice van Steen/HH; Getty Images

Україна змушує Португалію нервувати, історія для Фінляндії та битви за життя – фішки фінальних турів відбору Євро-2020