УКР РУС

Нокаутував рефері, відшив Ювентус та розвиває футбол в Україні: Луїзао – шлях від "баскетболіста" до легенди Бенфіки

18 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

Бразилець Луїзао довів, що для культового статусу не потрібно постійно змінювати клуби, потрапляти у скандали та демонструвати ефектну гру. "Футбол 24" знайомить з історією легендарного капітана Бенфіки.

В сучасному футболі дуже мало гравців, які готові присвятити всю свою кар’єру одній команді. Особливо, якщо це не топ-клуб. Погодьтеся, Бенфіка – доволі посередня команда за європейськими мірками. Вона навіть до групового етапу Ліги чемпіонів потрапляє не завжди. Здавалося б, як кваліфікований виконавець може провести в такому клубі майже весь свій футбольний шлях. А от Луїзао зміг, і, здається, анітрохи про це не шкодує.

"Новий Зідан" погрожує Шахтарю у Лізі Європи – "воскресіння", на яке чекали 5 років, з приниженням партнера Ракицького

Коли молодий бразилець з’явився на Ештідау да Луж, не всі розгледіли в ньому майбутню легенду. Тодішній тренер Бенфіки Хосе Антоніо Камачо, коли вперше побачив Луїзао заявив: "Я просив купити захисника, а отримав баскетболіста". Проте, "Великий Луїс" (так дослівно перекладається прізвище Луїзао. – прим) швидко довів, що з його зростом можна не лише успішно закидати м’яч у кошик, а й стати королем власного штрафного майданчика.

"Я просив купити захисника, а отримав баскетболіста!"

За 15 років, проведених у Лісабоні, бразилець встиг стати культовою фігурою для вболівальників "орлів". Чого вартий хоча б той факт, що саме Луїзао в сезоні 2004/05 забив вирішальний гол у ворота Спортінга, що дозволило Бенфіці виграти чемпіонат Португалії вперше за 11 років. А через 5 років гравець став автором ще одного знакового взяття воріт: його гол у ворота Хапоеля виявився 5-тисячним в історії Ліги чемпіонів.

Кремезний бразилець ніколи не цурався силової гри на футбольному полі. Однак іноді це приносило проблеми. Під час товариського матчу проти дюссельдорфської Фортуни перед початком сезону 2011/12 Луїзао нокаутував арбітра поєдинку Крістіана Фішера. Рефері намагався показати жовту картку півзахиснику "орлів" Хаві Гарсії, але капітан команди, поспішаючи до місця конфлікту, не розрахував сили і врізався у Фішера, а той від завданого удару втратив свідомість. Бразильцю загрожувало 5 років дискваліфікації, але все обійшлося відстороненням від футболу на 2 місяці та штрафом у розмірі 2,5 тисяч євро. Ключову роль зіграв той факт, що поведінка футболіста була не навмисною: "Я здивований. У моїх діях не було ні найменшої частки агресії. Я просто спробував наблизитися до арбітра швидше за всіх, після чого він впав".

Витримав спокусу грандами

Луїзао неодноразово мав шанси покинути Бенфіку. Першим по гравця прийшов Ювентус. В 2007 туринці повернулися в Серію А після "Кальчополі" і ще не були тією грізною силою ні на футбольному полі, ні в клубних кабінетах, тому трансфер виявився їм не по кишені. Як і Фіорентині, яка в 2009 пропонувала “орлам” 7,5 млн євро – лісабонці хотіли 10 млн. Тріумфатор Ліги Європи-2010, мадридський Атлетіко, у Прімері завершив сезон з від’ємною різницею м’ячів (57/-61). “Матрацники” планували посилити свій захист гравцем збірної Бразилії, але й цього разу Бенфіку не влаштувала пропозиція потенційного покупця, а Луїзао був не проти залишитись.

Кошмар на Пратері: 59 років тому Бенфіку жорстоко атакували у Відні – расизм, град каміння і спроба розправи

Через рік по бразильця прийшов ПСЖ, який тільки-но починав будувати суперкоманду на катарські гроші. Замість того, щоб перебратися в Париж, захисник вирішив підписати новий довгостроковий контракт зі своїм клубом. В 2014 по Луїзао повернувся Ювентус. Але туринці намагалися переконати гравця самостійно ініціювати трансфер. Бенфіка відреагувала миттєво – президент лісабонців пообіцяв подати скаргу на "б’янконері" у ФІФА. Тоді "стара синьйора" заявила, що гравець першим звернувся до них. Звісно, після цього ні про який трансфер не могло й бути мови.

Луїзао перебрався у Бенфіку в 2003. За 15 років у Лісабоні він провів за "орлів" 522 матчі у всіх турнірах, забив 45 голів і віддав 18 гольових передач. За цей час захисник здобув 20 титулів: 6 чемпіонств, 3 Кубки, 7 Кубків ліги та 4 Суперкубки Португалії. Дуже сумнівно, що бразилець сильно пошкодував, що так і не опинився у складі котрогось із європейських грандів.

Вчасно піти – теж мистецтво

Вболівальники звикли, що в центрі оборони Бенфіки завжди грали хороші виконавці. Але поруч із вихованцем Реала (Есек’єль Гарай), у свій час найдорожчим захисником світу (Давід Луїс) чи перспективним придбанням Манчестер Юнайтед (Віктор Ленделеф) постійно був "Великий Луїс", який умів на футбольному полі майже все: і підказати, і навчити, і нівелювати помилки молодих колег.

У свій останній сезон на Ештадіу Да Луж 37-річний, на той момент, Луїзао не зіграв за "орлів" жодної хвилини. Він, звісно, міг би спокійно продовжувати сидіти на лаві для запасних і ще два роки отримувати солідні, як для ветерана, 1,5 мільйона євро. Але бразилець звик приносити Бенфіці виключно користь. Ймовірно, рішення про завершення кар’єри не було легким. "Я не був впевненим у своєму майбутньому і не знав, що робити далі. Але зараз я радий, що президент Бенфіки запропонував мені роботу у структурі клубу", – сказав Луїзао 25 вересня 2018.

Лісабонський клуб влаштував проводи своєму капітану з усім розмахом. Величезна сцена на да Луж, вболівальники, почесні гості та щирі промови. Безліч слів подяки та зізнань у любові прозвучало в той вечір. Це не було схоже на чергові проводи легенди. Це, радше, була вечірка добрих друзів, яким вже завтра належало вирішувати нові не менш важливі справи. Зрештою, так воно і було. Луїзао завершив допомагати Бенфіці на полі і сконцентрував свою увагу на роботі за його межами.

Нова роль пов'язала з Україною

Перевтілення Луїзао відбулося дуже швидко і навіть непомітно для пересічних уболівальників. Бразилець отримав посаду одного з директорів Бенфіки, а його обов'язки – міжнародна співпраця. Проте, це не схоже на роботу класичного амбасадора, який просто "світить обличчям". Екс-капітан серйозно поставився до своєї місії, займається вдосконаленням (зокрема, навчанням) і віддає своїй новій роботі максимум своїх часу і зусиль.

Хоча кар'єра футболіста невід'ємно пов'язана з частими подорожами, після переходу на нову роботу їх у Луїзао тільки побільшало. Бразилець справді працює над побудовою та підтриманням іміджу Бенфіки по всьому світу. Менше, ніж через місяць, після прощального вечора на да Луж, новоспечений директор вже читав лекцію в Анголі – його уважно слухали більше тисячі людей. Саме наш герой відповідав за організацію виступів Бенфіки на Міжнародному кубку чемпіонів-2019. Луїзао брав активну участь у промо-кампаніях, зустрічався з уболівальниками, а лісабонський клуб несподівано став тріумфатором турніру, випередивши низку топ-клубів Європи.

Шахтар – команда з традиціями, минулого року вони грали в 1/4 Ліги чемпіонів, – Луїзао курйозно оцінив силу українців

Ринок США приваблює багато клубів, тому Бенфіка активно розвиває свій бренд за океаном. Тут теж важлива роль відведена Луїзао. Він організовує турне, домовляється про товариські матчі, веде перемовини з потенційними спонсорами та проводить безліч зустрічей з медіа та уболівальниками. Лісабонський клуб намагається досягти впізнаваності серед американців через найулюбленіші для них види спорту. Луїзао відвідує баскетбольні, бейсбольні та матчі з американського футболу, позуючи у відповідному екіпіруванні.

Бенфіка відома своїм вмінням вирощувати, розвивати та вигідно продавати молодих футболістів. Для цього у лісабонського клубу є потужна система – 65 дитячих академій: 50 з них базуються в Португалії, 15 – по всьому світу. Останніми опікується саме Луїзао. Цей напрямок роботи і привів бразильця в Україну, де за минулий рік відкрилося дві філії "орлів" – у Києві та Харкові. Легенда лісабонців традиційно приїжджав на відкриття. Під час візиту до столиці України він залишив таке побажання для молодих гравців: "Насолоджуйтесь грою у футбол. У Бенфіці ви будете тренуватись та змагатись, поважаючи опонентів. Якщо ви любите футбол, як і ми, ви також любите Бенфіку".

Луїзао справляє враження відкритої, привітної людини, яка займається тим, від чого справді кайфує. Тепер важко упізнати у ньому того гренадера, який наводив жах на форвардів команд, які протистояли Бенфіці. Метаморфози, які пережив колишній капітан "орлів", виявилися надзвичайно природніми. Хочеться сподіватися, що його праця, зокрема і в українських академіях, відкриє для лісабонців нових талантів рівня Бернарду Сілви та Жоау Феліша.

Суперник Шахтаря в ЛЄ загрожує вильотом: космічні прибутки, дика серія – вони прибивали Динамо і Ракицького