УКР РУС

Німеччина – Аргентина: Бундестім не вистачає на весь матч, Аларіо – вожак "альбіселесте" та проблеми для тер Штегена

10 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Товариська зустріч між збірними Німеччини та Аргентини переможця не виявила (2:2).

Товариські матчі
завершено
-

Йоахім Льов на товариський матч виставив доволі цікавий склад з молодим Вальдшмідтом на вістрі атаки, Кохом в центрі оборони та довгоочікуваним тер Штегеном у воротах. Лео Скалоні вирішив зіграти більш-менш основним складом, за виключенням позиції голкіпера (в рамку став Маркесін), Рохо в захисті та Перейри в середній лінії. Мессі не потрапив у заявку через дискваліфікацію.

Німеччина – Аргентина – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Німеччина – Аргентина: онлайн-трансляція товариського матчу – як це було

Поєдинок розпочався у розміреному темпі й без особливого загострення. Гості намагалися високо пресингувати, але біля чужих воріт нічого цікавішого за один вибитий простріл де Пауля аргентинці на старті зустрічі не створили. Німці також не вражали, але вони діяли дещо конкретніше, перевіряючи оборону суперника ривками по флангах та кросами. Єдиний небезпечний момент у першій третині тайму стався на 14-й хвилині після вирвання Брандта на правий край штрафного та удару низом – Маркесін парирував!

Втім, вже за хвилину господарі вирвались уперед зусиллями Гнабрі, який прийняв передачу Клостерманна з правого флангу, класно прокинув собі м'яч та з гострого кута прошив голкіпера – 1:0! Ще за три хвилини лік голам за збірну Німеччини міг відкрити Кох, який замкнув подачу з кутового (Маркесін зіграв надійно), а ще через три Гнабрі до забитого м'яча додав асист. Вийшло дуже просто: Клостерманн перехопив м'яч на правому фланзі, протягнув до чужої третини поля й віддав вправо на Сержа, а той прострілив в центр штрафного – Хаверцу залишалося тільки переграти воротаря. 2:0!

Німеччина – Аргентина: Гнабрі голом у ворота "альбіселесте" встановив одразу два досягнення

Після цього німці провели ще кілька небезпечних підходів до карного майданчика, але завершити їх ударом не вдавалося. Виключенням стала атака на 30-й хвилині, яка обірвалася фолом в метрах 25-ти від воріт Маркесіна – арбітр призначив штрафний, а Хальстенберг потужним пострілом влучив у поперечину. Аргентинці до цього моменту взагалі нічим не відповідали, але на 33-й ледь не відігралися зусиллями де Пауля, який пробив з дальньої дистанції в дев'ятку – тепер вже каркас зіграв за господарів. На 35-й також стався удар Корреа з льоту після подачі з флангу, але вийшло занадто високо.

Загалом же Бундестім контролювала усі важелі гри, лише зрідка дозволяючи "альбіселесте" створити щось гостре. Зокрема, на 40-й хвилині напівмомент стався після розіграшу штрафного з ударом де Пауля метрів з 25-ти – вище воріт. Німці відповіли на 45-й ударом Гнабрі повз дальню стійку, але дуже небезпечно це не виглядало. Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку 2:0.

Початок другого тайму особливо не відрізнявся від першого – аргентинці катали м'яч далеко від воріт, а німці час від час створювали гольові моменти. Так, вже на 47-й хвилині "Манншафт" міг влаштувати розгром, але замикання подачі з кутового у виконанні Вальдшмідта прийшлося у зовнішній бік сітки. За 10 хвилин після цього епізоду "альбіселесте" заробили свій корнер, але замість удару по воротах тер Штегена сталася шикарна контратака господарів з виходом Джана віч-на-віч з голкіпером – втім, переграти його у ближньому бою Емре не вдалося.

Здавалося, що збірна Аргентини цього вечора взагалі не потривожить оборону Німеччини, але на 60-х хвилинах, після низки замін з обох боків, характер матчу дещо змінився. Зокрема, на полі з'явився Аларіо, а його партнери ще до виходу Лукаса на поле захопили контроль над центром поля. Господарі не одразу оцінили ситуацію, за що були покарані на 66-й хвилині: Акунья виконав класну подачу з лівого флангу в штрафний, а Лукас Аларіо точним ударом головою переправив м'яч у ворота – 2:1!

На 70-й рахунок міг зрівнятися завдяки помилці Кімміха та дальному пострілу Паредеса, але тер Штеген у красивому стрибку витягнув м'яч з-під правої стійки. Йозуа міг виправитися за власну помилку прямим ударом зі штрафного на 75-й хвилині, але його парирував Маркесін. За три хвилини після цього Аларіо знову опинився в центрі уваги, пробивши з лінії карного майданчика з передачі Саравії, але м'яч покотився повз лівий нижній кут. На цьому хавбек Байєра не зупинився, разом з Лаутаро відібравши "круглого" у Кімміха й простріливши з гострого кута, але захисникам Бундестім вдалося винести сферу ледь не з лінії воріт.

На 82-й хвилині стався ще один панічний момент біля воріт тер Штегена – і знову захисники "Манншафта" грали на виніс. Збірну Німеччини було просто не впізнати: підопічні Йоггі Льова губилися під пресингом, майже не створювали моментів і явно не встигали за суперниками. Зрештою, господарі були покарані на 85-й: після перехоплення м'яча в центрі поля Аларіо протягнув м'яч у штрафний, обігравши двох футболістів та викотивши передачу на лівий край під удар Окампосу – Лукас же пробив точно під ближню стійку, зрівнявши рахунок!

За кілька хвилин по цьому прохід Аларіо з небезпечним прострілом ледь не завершився третім голом, але німці встояли. Фінальний свисток зафіксував бойову нічию – 2:2. Для збірної Аргентини такий рахунок рівнозначний перемозі.

Збірна Німеччини не витягує повний матч

Весь поєдинок на Вестфаленштадіоні можна розділити на дві частини. В перші 60 хвилин Німеччина домінувала, не дозволивши аргентинцям взагалі нічого, крім дальнього удару в поперечку – в наступні ж 30 хвилин те саме демонструвала Аргентина. При цьому всього за півгодини "Манншафт" ледь не програв, маючи перевагу в два голи – і це дуже серйозний сигнал для тренерського штабу, враховуючи, що подібна картина характерна для всього циклу Бундестім.

Зокрема, ще рік тому німці поступилися французам у Лізі націй, впевнено вигравши перший тайм і ковтнувши два голи по перерві; з Нідерландами ж підопічні Йоахіма Льова впевнено тримали ініціативу й перемагали в перші 45-60 хвилин, а потім пропускали по два-чотири м'ячі. Навіть Північна Ірландія виглядала краще у першому таймі, хоча потім її повністю переграли. Тепер історія недопрацювань повторилася з Аргентиною в товариській грі.

Та й у період домінування Бундестім не виглядала машиною, створивши невелику кількість моментів – фактично, крім голів та поперечини Хальстенберга на статус реально гольового епізоду претендували тільки вихід Брандта під кутом на 14-й хвилині та рандеву Джана з Маркесіном на 57-й. Ну, і подача на Вальдмішдта на початку другого тайму завершилась перспективним ударом головою в зовнішній бік сітки.

Більшість цих епізодів були пов'язані з контратаками або стандартами. Цього занадто мало для команди рівня збірної Німеччини – там паче у матчі, в якому суперник взагалі не знає, що робити, й навіть не огризається.

Звісно, потрібно робити знижку на статус поєдинку, експерементальний склад, везіння, тощо. Зрештою, Йоахім Льов зараз збирає абсолютно нову збірну з великою кількістю молодих виконавців, тож дивуватися осічкам немає сенсу. Втім, в трьох різних турнірах, при різних конфігураціях складу, різних ігрових моделях та різній мотивації Німеччина демонструє одні і ті ж проблеми – і це дуже неприємний сигнал. Ознак прогресу нового "Манншафту" не помітно.

Аргентині потрібен вожак – ним став Аларіо

Збірна Аргентини залишила дуже неоднозначне враження. В першу годину на Вестфаленштадіоні про цю команду навіть сказати було нічого, адже не працювало взагалі нічого – німці контролювали темп зустрічі й легко долали центр поля, попри ставку Лео Скалоні на пресинг та компактність. Непогано вдавалося стримувати лише позиційний наступ суперника, однак будь-які перехідні моменти на кшталт нічийного м'яча або підбирання програвалися повністю.

За умови беззубої атакувальної гри гості були приречені. Взагалі, пасивність аргентинців здивувала, адже стартовий склад був наближеним до основного: так, не було Мессі, Саравії та Агуеро, але вийшли Дибала та Корреа – футболісти дуже високого рівня (тим паче для товарняка). При цьому фактор відсутності Мессі міг навіть допомогти, адже той дуже сильно пересмикує гру на себе – чому партнери із задоволеням сприяють (нащо шукати варіанти, Лео ж зробить все сам). Втім, в останніх матчах на Копа Амеріка тренерський штаб придумав, як гармонійно вписати капітана в загальну структуру, а на Вестфаленштадіоні стало помітно, що такого вожака вже й не вистачає.

На щастя, у Ліонеля Скалоні на лавці знайшовся Лукас Аларіо. Так, це не найбільш очевидна персона для підсилення топової Аргентини, але у матчі проти збірної Німеччини нападник Байєра проявив себе шикарно. "Фармацевт" став двигуном, який запустив увесь футбол "альбіселесте", хоча не слід забувати і про заміни Йоахіма Льова в середині другого тайму – об'єктивно, вони послабили контроль м'яча з боку Бундестім.

Аргентинці стали якісно пресингувати й перевантажувати зони, що найкраще продемонструвала гра німецьких опорників – в останні 30 хвилин вони допустили дуже багато помилок під тиском. Саме після відбирання у Кімміха стався дальній удар Паредеса під ліву стійку, а вирішальний гол гості забили внаслідок втрати м'яча Сердаром. Крім того, у "альбіселесте" в той момент була перевага в кількості футболістів в центрі поля.

Аларіо виявився тим вожаком, яким у цьому матчі мав стати Мессі. Він сміливо та успішно йшов у обіграші, допомагав у єдиноборствах, класно відкривався під передачі й сам відкривав зони грамотними переміщеннями. Гол+пас та класний удар повз лівий нижній кут з лінії штрафного, а також низка загострюючих передач з меж карного майданчика – це дуже круто, як для 30 хвилин, та ще й з лави запасних. Браво!

Тер Штеген програє конкуренцію Нойєру

Протягом останніх тижнів топ-темою в німецьких футбольних ЗМІ став конфлікт навколо позиції голкіпера. Вболівальники та журналісти вимагали появи в основі тер Штегена, Баварія чинила страшенний спротив, а Марк-Андре при цьому перекинувся не найбільш приємними фразами з Нойєром – за останнього при цьому вступився Йоахім Льов, оголосливши "номером 1" на Євро-2020. Так чи інакше, воротарю Барселони було гарантовано місце в основі на товариський матч Бундестім.

Не можна сказати, що тер Штеген провалився. По-перше, Аргентина практично не створювала проблем для голкіпера "Манншафту" – в площину йшли тільки голи та дальній постріл Паредеса, який Марк-Андре взяв (щоправда, зафіксувати м'яч вдалося тільки з другої спроби). По-друге, позицію основного воротаря Бундестім головний тренер офіційно закріпив за Нойєром, тож на статус каталонця у збірній цей матч ніяк не впливає... Втім, є привід говорити про те, що справи тер Штегена у Німеччині стали ще гіршими.

Тер Штеген – Нойєру: Мануель не має права обговорювати мої почуття

У поєдинку на Вестфаленштадіоні голкіпер господарів не продемонстрував чогось неймовірного, але пропустив вирішальний гол у ближній кут – і це серйозний репутаційний удар. Навряд чи після такої гри німецькі таблоїди продовжать тиск на тренерський штаб і Нойєра з метою призначення "першим номером" Марка-Андре. Так, він не провалився, в нього не було особливої роботи, в голах першочергова вина не на ньому, однак все це забудеться – крім голу в ближній кут.

Тер Штегена і так не сильно чекають у Бундестім, тож можна сказати, що Окампос відправив голкіпера у запас. Вибратися з нього раніше, ніж після Євро-2020, тепер буде дуже важко.

"Ігри престолів": Барселона та Баварія реагують на конфлікт Нойєра і тер Штегена, а збірній Німеччини загрожує бойкот