УКР РУС

Мудрик не відчуває гру: кілька порад проблемному українцеві Челсі, про які не просилиbomb

11 березня 20:30
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про причини та наслідки непереконливого етапу нашого легіонера у Лондоні.

Справи Михайла Мудрика у Челсі йдуть не найкращим чином. Український вінгер не має стабільного місця у складі команди Маурісіо Почеттіно. У поточному сезоні Михайло провів 28 матчів за "аристократів", забив 5 голів та зробив 3 асисти. Показники, начебто, виглядають не критично.

Уся проблема в тому, що Мудрика купували за 70 + 30 млн бонусів. Якщо за футболіста заплатили такі великі гроші, то й очікування відповідні. Якби Мудрика придбали за якихось 15-25 млн, то нинішні його показники і якість гри вважалися б прийнятними. Але коли за тебе платять аж стільки... Сума 70 млн дуже сильно тисне на українського вінгера.

Мілевський назвав головну проблему Мудрика в Челсі, давши Михайлу пораду

Я б точно не скидав усі проблеми Мудрика на стан справ у Челсі. Мовляв, клуб лихоманить. У цьому "болоті" виплисти не спроможний не тільки Михайло. Той же Енцо Фернандес також дуже далекий від того, щоб показувати гру, яка відповідає заплаченим грошам. Челсі не скупився на нових футболістів. Але не так багато з них заграли.

Я вважаю, що це більше мінус, ніж плюс. Є всі можливості себе показати. Просто потрібно бути стабільним, показувати власну індивідуальну майстерність. Зараз у Челсі немає лідера чи якоїсь значної конкуренції за місце у складі. Свої шанси отримують всі. Ось у новачка Коула Палмера немає ніяких проблем. Він з порога став провідним гравцем Челсі. Бере на себе ініціативу, показує майстерність. Йому не перешкоджають Почеттіно, кризовість клубу чи проблеми партнерів. У поточному сезоні Палмер забив уже 14 голів та зробив 10 асистів у всіх турнірах. У Ман Сіті, до слова, він не був основним гравцем.

Схиляюся до думки, що головна проблема Мудрика – це футбольний інтелект. Він не відчуває гру. Його футбольний світогляд обмежений. Українець залежить від простору та довіри тренера. Гравець за 70 млн має бути більш різностороннім, ніж просто мати хорошу швидкість. За понад рік у Лондоні Михайло нічого нового не навчився. Його сильні сторони залишаються сильними сторонами, а слабкі також не змінилися. Весь Мудрик у тому, щоб зробити 4-5 своїх фірмових ривків за матч. Цього дуже мало для того, щоб бути успішним в Челсі.

Складається враження, що Мудрик перескочив одразу декілька класів у своєму становленні та отримав відповідні наслідки. Якщо учня 5-6 класу відразу перевести у 10-11, то у нього будуть проблеми. Михайло потребував перехідної сходинки перед трансфером у топ-клуб. Було б добре, якби він спочатку пограв у Брентфорді, Байєрі тощо. Зараз би реально міг коштувати тих грошей, які виклав за нього Челсі, та претендувати на лідерство у великому клубі. У командах-трамплінах не було б таких вимог, не було б такого тиску. Усе поступово, з повною довірою до гравця. Але проблема в тому, що такі клуби не могли задовольнити фінансові апетити Шахтаря.

"У клубу не залишиться вибору": легенда АПЛ назвав умову, за якої Челсі продасть Мудрика в Арсенал

Зараз так виглядає, що влітку Челсі прощатиметься з Мудриком. Взимку вже були певні розмови про можливу зміну клубу. Потрібно йти у менш статусний клуб чи навіть чемпіонат. Реальною виглядає оренда до умовних Брайтона, Вулверхемптона, або переїзд в іншу країну. Для провідних клубів Італії Мудрик був би чудовим варіантом. Іспанський футбол теж можна розглянути.

Тут дуже важливе значення відіграватиме агент. Це один із головних недоліків кар'єри Мудрика. Офіційно Михайло співпрацює з українською компанією ALIK FOOTBALL MANAGEMENT. Це агенція з орбіти Євгена Краснікова. Вони не змогли пролобіювати перехід у клуб, який більше підходив для Михайла, взимку 2023 року. Замість очікуваного переїзду в Арсенал стався трансфер у Челсі. Бо "сині" просто дали більше грошей. Свого часу була схожа історія, коли Сергій Ребров замість Арсенала перейшов у Тоттенхем, бо "шпори" заплатили більше. Якби тоді Шандор Варга зумів схилити трансфер у напрямку команди Арсена Венгера, то сьогоднішній головний тренер збірної України міг би мати зовсім іншу кар‘єру в АПЛ.

ALIK FOOTBALL MANAGEMENT не мають впливу на англійський футбол. А без цього важко на рівних спілкуватися з Челсі. Тут потрібен авторитет, особисті знайомства. Тим паче, не так давно просочилась інформація, що інтереси Мудрика представляє його друг Микита. Це зовсім не те, що потрібно для топ-гравця і топ-клубу. Потрібен кардинально інший підхід.

Схожа ситуація була в Андрія Луніна. До його честі, він її виправив. Інтереси голкіпера представляв його батько Олексій – нефутбольна, зрозуміло ж, людина. Його бачення кар'єри сина трохи відрізнялося від реальності. Зараз Лунін співпрацює із всесвітньо відомим агентом Жорже Мендешем. Це все співпало із тим, що Андрій врешті почав грати в основному складі Реала. Раніше він був обличчям воротарських рукавичок Brave GK Рустама Худжамова. Як тільки Лунін став основним кіпером Реала – отримав контракт із легендарним Adidas. Тепер не тільки рукавички, але й бутси в Андрія від цього бренду. Німецький виробник уже багато років одягає Реал. Якщо ти топ-гравець, якщо ти граєш за топ-клуб, то тут дрібниць не буває.

Ідеальний сценарій для Мудрика – Челсі вже вибрав нового тренера на випадок, якщо доведеться звільнити Почеттіно

Тож кар'єра Мудрика значним чином залежить від агента. Якщо він підпише контракт із всесвітньо відомою компанією, то його можливості суттєво зміняться. І коли дороги з Челсі остаточно розійдуться, йому знайдуть хороший варіант і нададуть можливість себе проявити в іншому статусному клубі. Українські агенти, близькі друзі чи радники – тут не помічники від слова зовсім.

Можна багато говорити, що Мудрик повинен повторити шлях Луніна. Багато працювати над собою, терпіти, чекати свого шансу. Я не впевнений, що у Михайла такий же наполегливий характер, який дозволяє долати стільки труднощів. Життя показало, що Мудрик може бути успішним тільки при повній довірі від тренера.

Майбутнє українського легіонера багато в чому залежить від ще двох факторів.

1. Роберто Де Дзербі. Влітку ряд провідних клубів будуть міняти головних тренерів. Юрген Клопп та Хаві вже оголосили, що покинуть відповідно Ліверпуль та Барселону. Усі шанси попрощатися із Почеттіно є у Челсі. Баварія перебуває у кризі. Наполі потрібен тренер. Можуть вдатися до зміни наставника Мілан, Ювентус, МЮ, Тоттенхем, Ньюкасл. Зараз одним із головних кандидатів на підвищення є Роберто Де Дзербі.

Італійський наставник добре знає Мудрика за спільною роботою у Шахтарі. Фактично він дав Михайлові дорогу у великий футбол. Якщо Де Дзербі влітку отримає статусніший виклик, то перспективи Мудрика перейти туди також автоматично зростають. Одна справа – коли ти працюєш у Брайтоні і в тебе немає грошей на такого футболіста. А от для Ліверпуля, Барселони, Баварії трансфер чи оренда не буде великою проблемою.

2. Збірна України. Для Мудрика дуже важливо, щоб національна команда змогла кваліфікуватися на Євро-2024 та успішно там виступити. Якщо він на рівні збірної України проявить себе із позитивного боку, це зміцнить його позиції у Челсі (дозволить влітку залишитися), або надасть кращу можливість змінити клуб. Мудрика тоді не сприйматимуть, як проблемну персону, а як успішного футболіста національної команди.

Мудрик забив у Кубку Англії, виправдавши експеримент Почеттіно – Челсі вирвав важку перемогу над Лідсом