УКР РУС

Маріуполь – Юргорден: підтвердження трендів ЧС-2018, Худжамов – герой матчу та сумні турнірні перспективи

3 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Маріуполь та Юргорден зіграли 2 серпня у матчі-відповіді 2-го раунду кваліфікації Ліги Європи. Гол Руслана Фоміна з пенальті приніс українській команді перемогу в овертаймі (2:1).

Юргорден з перших секунд заволодів м'ячем та ініціативою, в той час як у Маріуполя на старті контргра зовсім не йшла. Вже на 3-й хвилині Рінг опинився між центрбеками Маріуполя та мав шанс замкнути простріл з правого флангу, однак не встиг розібратися у ситуації та втратив м'яч. На 16-й хвилині тиск шведів вилився у штрафний з метрів 25-ти, однак хитрий удар Мрабті потягнув Худжамов. На цьому шведи, по суті, і зупинились; Маріуполь зумів відвести гру від власних воріт та нав'язати гостям силову боротьбу. Найяскравішим моментом у першому таймі азовців був прохід Піхальонком двох захисників у штрафному, який завершився слабеньким ударом повз ворота.

Маріуполь – Юргорден – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Другий тайм почався активніше, однак Юргорден так само мав лише напівмоменти на кшталт удару головою у виконанні Ольссона на 60-й хвилині, коли швед на своєму шляху розбив Бикову обличчя. Розплата за такий футбол прийшла вже через три хвилини – і знову в центрі уваги опинився Ольссон, який виніс подачу у штрафний прямо на Олександра Піхальонка. Той змістився з флангу до штрафного та завдав удару з-за його меж – м'яч рикошетом від капітана Юргордена пішов у протихід Ісакссону та влетів у ворота! 1:0! Правда, довго тріумфувати не довелося: Баджі, який весь матч шукав свій момент, постійно пробиваючи та йдучи на будь-які м'ячі, на 77-й хвилині таки добився свого. Після подачі з правого флангу м'яч заметушився по штрафному Маріуполя, однак гості першими встигли розібратися у ситуації, після чого Радетінац віддав на Баджі – а той шикарним ударом п'яткою відновив рівний рахунок. 1:1.

До кінця другого тайму нічого дійсно гольового команди не створили, а от екстра-тайми відзначилися досить веселим футболом. Першим хід зробив Маріуполь: на 95-й хвилині Мрабті сфолив недалеко від власного штрафного, а Тищенко завдав прямого удару зі стандарту. Голкіпер Ісакссон відбив м'яч перед собою, а Биков пішов на добивання, але отримав по ногах. Арбітр вказав на "точку", після чого Фомін впевнено реалізував пенальті – 2:1! Втім, через 10 хвилин Маріуполь мав пропускати, якби не фантастична гра Худжамова, який парирував два удари поспіль – спочатку від Баджі, який пішов під саму стійку, а потім від Ольссона, який тут же з метру влучив під ногу Рустаму і не забив!

Фомін: Після Запоріжжя сказав Чурку, що пенальті битиму я

Другий екстра-тайм відзначався великою кількістю боротьби. Маріуполь міг навіть забивати ще, однак удар Вакули з гострого кута після обіграшу захисника у штрафному взяв Ісакссон, а дальній постріл Кирюханцева пройшов повз ворота. Юргорден, не дивлячись на тиск, так і не зміг забити у відповідь, тому фінальний свисток зафіксував красиву перемогу Маріуполя, який у 3-му раунді кваліфікації Ліги Європи зіграє проти Бордо.

Маріуполь підтверджує основні тренди ЧС-2018

Якщо максимально спростити всі тактичні особливості, то головним висновком цьогорічного Мундіалю стала перевага "автобусів" над контролем м'яча. Модель гри, при якій команда свідомо віддає ініціативу та територію, руйнуючи атаки суперника та приділяючи увагу стандартам, ідеально підходить слабеньким за європейськими мірками українським командам – і Маріуполь в черговий раз довів її ефективність.

Обидві команди провели дуже рівний матч. У першому таймі Юргорден володів м'ячем 62% ігрового часу, однак кінцевий показник опустився до 48%. За кількістю ударів у площину Юргорден не переважав Маріуполь (8 – 8), а реальних супершансів гості мали рівно стільки ж, скільки й господарі – приблизно по два. По суті, на полі діяли рівні за класом команди, які допускали велику кількість різного роду помилок, однак модель гри Маріуполя нівелювала головні чесноти суперника – швидкість нападників та вищий індивідуальний клас. Підопічні Олександра Бабича дуже компактно грали в обороні, звузивши оперативний простір Юргордена до флангів. Показовою є гра Мрабті, який на позиції атакуючого центрахава практично розчинився.

Бабич: Знаю, що Юргорден хотів приїхати пива попити і вже купив квитки до Франції – доведеться їх здавати

Нівелювавши сильні сторони Юргордена, українці отримали шанс зіграти на рівних та довели, що неідеальний автобус наразі виглядає ефективніше, ніж неідеальний контроль м'яча.

Худжамов – головна запорука успіху Маріуполя

Здається, Рустам Худжамов не виглядав настільки яскраво з часів матчу за Суперкубок-2008, коли він у складі Шахтаря виграв серію пенальті з Динамо. Гра голкіперів при зустрічі двох приблизно рівних та неідеальних команд приймає виключне значення – і Худжамов свою дуель проти супердосвідченого Ісакссона виграв.

Дуже рідко людиною, яка "робить різницю" на полі, стає голкіпер – однак це саме той випадок. Захисники обох команд достатньо "привезли", однак, поки Ісакссон відбивав перед собою та грав досить нервово, Худжамов витягував Маріуполь. Тексту про сильні сторони підопічних Бабича та мрій про вихід у плей-офф могло б не бути, якби на 105-й хвилині Рустам не витягнув два суперскладних удари поспіль – від Баджі під дальню штангу та від Ольссона – з метру. Так, у випадку з добиванням Худжамову фантастично підфартило, однак "везе тем, хто везе". Ісакссон у більш простих ситуаціях зіграв набагато гірше.

Юргорден – Маріуполь: Ісакссон вважає українські клуби класними

Вакула – головна молода надія Маріуполя прямо зараз

Не можна сказати, що Вакула видав якийсь перфоменс, однак 19-річний нападник вразив своєю настирністю та спортивною нахабністю. Вакула вийшов на поле на останні 20 хвилин другого тайму, однак його прізвище не розчинилося на фоні тиску Юргордена. Навпаки – Владислав ліз у будь-які стики, заробляв на собі фоли та створював тиск на шведських опорників. Він не був найбільш ефективним гравцем, однак постійно заважав Ульвестаду та Кольстрьому розпочинати атаки по центру, змушуючи їх падати на фланги.

Крім того, Вакула вирізнявся сміливими рішеннями, агресивно вриваючись у штрафний та починаючи там накручувати шведських захисників. Саме після такого проходу на 111-й хвилині Вакула міг забити третій гол Маріуполя, однак Ісакссон прочитав намір форварда пробивати у ближній кут. Якщо ж згадати, як Вакула пресингував і забивав у грі з Десною кілька днів тому, то все більше віриться у гарне майбутнє 19-річного футболіста.

Казка Маріуполя, ймовірно, завершилась

Маріуполю дістався занадто складний шлях кваліфікації до Ліги Європи. З Юргорденом підопічні Олександра Бабича зіграли на рівних, однак наступним суперником буде грізний Бордо – і тут вже потрібно сподіватися лише на диво. Звісно, можна спробувати поставити ще більший автобус, однак матч проти шведів яскраво показав проблемність оборони азовців. Щоб перемагати Бордо, потрібно стрибати вище своєї голови.

Павлов: Бабич молодець, що зміг в таких умовах підготувати команду на матч проти Юргордена

Тим не менш, Маріуполь може бути задоволеним собою. Команда принесла очки у рейтинг України в УЄФА, симпатично проявила себе на фоні хороших футболістів Юргордена та, як мінімум, не заплямувала футбольний імідж нашої країни. У грі проти Бордо можна буде просто зіграти у своє задоволення – а там, можливо, прийде те саме диво.

Ліга Європи, 2-й раунд кваліфікації, матч-відповідь

Маріуполь – Юргорден – 2:1 (за сумою двох матчів – 3:2)

Голи: Піхальонок, 63, Фомін, 97 (пен) – Баджі, 77

Михайло Юхименко, Футбол 24