УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті: чемпіонська перемога "містян", лінощі Погба, жахливий Де Хеа та прекрасний Зінченко

25 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Манчестер Сіті завдяки голам Бернарду Сілви та Лероя Сане переграв Манчестер Юнайтед у дербі на "Олд Траффорд", випередивши Ліверпуль у турнірній таблиці.

Від червоного Манчестера очікували автобуса та гри на контратаках, тоді як від синього прогнозувалося домінування та штамповка моментів. У першому таймі ці прогнози важко назвати такими, що збулися у повній мірі: Юнайтед дійсно грав закрито, але дуже гостро контратакував, періодично навіть перехоплюючи ініціативу; Сіті ж дуже часто займався стерильним контролем м'яча, маючи певні проблеми з виходом з-під пресингу.

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція матчу за участі Зінченка – як це було

Гра розпочалася у досить динамічному темпі. МЮ виглядав досить гідно, вже на стартових хвилинах організувавши кілька перспективних випадів, а на 11-й створивши перший момент – це Погба пробив з дистанції точно в руки Едерсону. Сіті відповів на 15-й фірмовим зміщенням Стерлінга з флангу та ударом з лінії штрафного – м'яч зачепив ногу Смоллінга та трохи змінив траекторію польоту, однак Де Хеа все одно спіймав його.

За кілька хвилин "дияволи" вистрілили дуплетом: на 16-й хвилині Фред з відстані пальну поруч з дальньою дев'яткою, а потім Лінгард у дотик замкнув класну передачу з глибини на правий край карного майданчика – повз ворота. На 19-й відбулося ще два епізоди: спочатку Де Хеа парирував потужний постріл Бернарду Сілви метрів з 22-х, а потім Лінгард розігнав контратаку з розрізною передачею на Рашфорда – Едерсон вчасно вийшов з воріт та вибив м'яч. На 23-й Маркус спробував переграти голкіпера ударом з 30-ти метрів, закрутивши його по дузі, однак сфера пролетіла прямо над поперечиною!

Середина першого тайму не могла не загальмувати у своєму темпі. Юнайтед краще використовував цю можливість, нав'язавши Сіті позиційну та контактну боротьбу, не цураючись грубих фолів – як наслідок, до 26-ї хвилини на картках було два гравці господарів та Зінченко. У атаці команди, здебільшого, сподівалися на стандарти, які нічого не давали, але поступово гості захоплювали ініціативу, все довше тримаючи суперника перед його штрафним.

Гвардіола: Ми більше не боїмося грати з Манчестер Юнайтед на Олд Траффорд

Наприкінці першої половини зустрічі Сіті був найближчим до забитого голу. На 43-й хвилині Стерлінг увірвався на лівий край карного майданчика, накрутив там половину Манчестер Юнайтед та пробив низом з кількох метрів – Де Хеа склався та спіймав м'яч! Трохи сильніше потрібно було бити. На 45-й же Агуеро вистрілив з дальньої дистанції в напрямі дальнього нижнього кута – м'яч пройшов поруч зі стійкою! Зрештою, тайм завершився без голів.

По перерві Манчестер Юнайтед розпочав з кількох напівмоментів, коли або робився зайвий рух, або не вистачало якоїсь миті до удару по воротах – зокрема, лише в останній момент накрили можливість для удару Погба з лінії штрафного. Сіті ще й не пощастило нарватися на травму Фернандіньо, якого довелося змінювати на Сане, але, як показав подальший хід поєдинку, нічого страшного не сталося – для гостей. "Дияволи" ж на 51-й хвилині ледь не пропустили після класного прострілу Лероя в центр карного майданчика.

На старті другого тайму було помітно, що "містяни" швидше працюють з м'ячем і загалом виграють позиційну боротьбу. Не вистачало якоїсь дії екстра-класу, але на 54-й хвилині все сталося ідеально. Бернарду Сілва отримав передачу від Гюндогана, увійшов у штрафний, хитнув Люка Шоу та пробив точнісінько у правий нижній кут – 0:1!

Юнайтед моментально здувся, не відповівши практично нічим. На 64-й хвилині у "дияволів" була можливість зрівняти рахунок зі штрафного удару метрів з 20-ти, однак Погба безхитрісно пробив у стінку. Сане і компанія, тим часом, раз за разом розривали суперника по флангах, караючи за помилки у ключових зонах, і, зрештою, забили другий. На 66-й хвилині Стерлінг розігнав контатаку та віддав на лівий фланг у вільну зону на Сане, а той з краю штрафного пробив у ближній кут – м'яч від коліна Де Хеа влетів у ворота! 0:2 – це був вирок і Юнайтед, і чемпіонським амбіціям Ліверпуля.

Манчестер Сіті встановив історичний рекорд результативності для англійських команд

Наступні 25 хвилин манчестерського дербі перетворилися на формальність. Господарі поля як не створювали нічого небезпечного до забитих голів, так і не створили після них. Підопічні Гвардіоли ж на розгром йти не збиралися, відверто дограючи зустріч. Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу Манчестер Сіті, який набрав 89 очок та знову випередив Ліверпуль на один заліковий бал – і тепер за кількістю матчів у претендентів на трофей АПЛ рівність. Манчестер Юнайтед з 64 пунктами залишився шостим, знаходячись на відстані однієї перемоги від четвертої позиції, яку поки що займає Челсі.

Сульшер сказав, що команда Гвардіоли багато фолить – каталонець обурився, але Сіті справді лідер сумнівного рейтингу

Легка перемога Манчестер Сіті як заявка на чемпіонство

За драматургією дане манчестерське дербі стало одним з найцікавіших за останні роки – і тут, в першу чергу, потрібно дякувати "дияволам", які дали дуже непоганий перший тайм. Господарі старалися відповідати на кожний випад суперника швидкою контрою, однак практично у всіх таких епізодах сам факт атаки МЮ вражав більше, ніж якість її завершення. Характерно, що єдиний удар з меж штрафного Сіті пролетів практично паралельно воротам – це Лінгард на 15-й хвилині приймав лонгбол з глибини поля, намагаючись переправити м'яч у дальній кут в дотик. Перший і останній же удар МЮ у площину стався на 10-й хвилині з дальньої дистанції точно в руки Едерсону.

Вже до 30-х хвилин "містяни" змогли опанувати ситуацію та звести всі атакувальні потуги суперника нанівець. Останній незаблокований удар господарів у першому тайму ще на 23-й виконав Рашфорд, а наступний стався вже за рахунку 0:2 – і це найбільш виразний опис матчу, який Сіті виграв за всіма компонентами. У всіх статистичних аспектах – як кількісних, так і якісних – підопічні Гвардіоли мають солідну перевагу: 403-701 за пасами (2-4 за розрізними), 1-5 за ударами в площину (при 12-8 загалом), 12-17 за обіграшами, 12-15 за перехопленнями, 8-12 за верховими м'ячами, тощо.

Дуже характерною стала карта успішних відбирань – більшу частину цих ТТД Сіті виконав на чужій половині поля, в той час як МЮ лише одного разу зробив це за центром поля – так й то поряд з колом. Аналогічна картина і характерна і для перехоплень.

Сіті не відпускав ініціативу та мав перевагу навіть тоді, коли здавалося, що МЮ виглядає цікавіше. Це враження йшло від, загалом, невеликої кількості гольових моментів біля воріт "дияволів": гості всього 8 разів пробили по воротах – і максимум половина з цих ударів була гострою. Втім, кількість різноманітних незаблокованих прострілів та пожежних ситуацій у штрафному господарів була величезною – просто вони рідко запам'ятовуються і ще рідше потрапляють у статистику. В будь-якому разі, навіть такого економ-режиму виявилось достатньо для того, щоб команда Сульшера посипалась.

Після перемоги на "Олд Траффорд" питання чемпіонства "містян" практично вирішено. У претендента на перемогу в АПЛ не залишилось непростих матчів, чого не скажешь про Ліверпуль, якому у останньому турі доведеться зустрітись з Уотфордом. Як показало манчестерське дербі, нервозністю та натужністю в діях команди Гвардіоли не страждає – вона впевнено бере те, що потрібно.

Поль Погба – на вихід, Давід Де Хеа знову підвів

Найбільш розкритикованим футболістом матчу став чемпіон світу та один з найдорожчих гравців планети – Поль Погба. Саме йому належить єдиний удар МЮ у площину, хоча він був не дуже гострим; він же виконав блискучу передачу на 40 метрів на Лінгарда, коли той спробував пробити у дотик.

Фактично, даний пас виявився останньою по-справжньому якісною дією від француза – а це була лише 15 хвилина зустрічі! На 40-й він ще виконає по одному успішному відбиранню та обіграшу в центрі (з двох спроб), а у другому таймі проб'є з-за меж штрафного повз ворота.

Статистичний провал Погба добиває його жахлива позиційна гра та лінощі у оборонних діях. В основному Сульшер звільняє Поля від захисту, в якому француз завжди інертний, однак раніше його вдавалося приструнити на особливо важливі поєдинки. Для автобусу норвежця відсутність у трійці півзахисників футболіста, який міг допомогти хоча б в позиційній роботі, була фатальною, що яскраво продемонстрував другий гол Сіті – Погба пасивно зіграв проти Компані, давши йому спокійно обрати адресата для передачі, а потім просто вимкнувся з епізоду, спостерігаючи за контратакою та повільно тупцюючи до центру поля.

Навіть у таких дрібних ситуаціях француз не старався і навіть не робив вигляд цього, граючи від власного бажання та натхнення. Подібне собі може дозволити Лео Мессі або хоча б Давід Сілва, але точно не ключовий лідер слабшої за класом команди у кризовій ситуації. Нуль перехоплень, верхових м'ячів та виносів, одне блокування при шести втратах м'яча, двох ударах та двох ключових пасах – це жах для футболіста, якому і так доводиться створювати особливі тактичні умови.

Більш прикро спостерігати за грою Давіда Де Хеа, який знову наплужив. Манчестер Сіті атакував на настільки багато і бив не так вже і якісно, щоб ось так просто забити 2 голи за 12 хвилин – навіть статистика xG у "містян" варіюється від 0.5 до 0.9. Так, іспанець відверто врятував після рикошету від Смоллінга на 15-й хвилині та після прориву Стерлінга крізь усю оборону на 43-й, але треба відзначити і загальну слабкість ударів Рахіма – було б дивно, якби такі м'ячі хтось не взяв.

Обидва голи Манчестер Сіті пройшли з краю штрафного у ближній кут, за який точно мав відповідати Де Хеа. Під постріл Бернарду Сілви було важко скластися – він виявився дуже різким, але ж тут виникають питання до вибору позиції голкіпера. Сане ж відверто цілив у кут, де знаходився Давід – і тут теж сталося нещастя, адже м'яч влучив у коліно. Втім, це слабко виправдовує воротаря топ-класу, який не втримав ближню стійку.

Подібні непереконливі матчі з відвертими помилками Де Хеа проводить занадто часто. Ще не так давно він пропустив удар Джаки з дистанції по центру, а зараз фейли стали системними: він пропустив м'яч під рукою після пострілу Мессі, потім не впорався з дальнім ударом Сігурдссона, тепер же пропустив два у ближній від Сіті – і це все відбулося за тиждень.

Загалом же, у ворота Манчестер Юнайтед у поточному сезоні наколотили вже 50 голів – востаннє "дияволи" пропускали стільки аж у сезоні 1978/79, але тоді дана кількість була набита у 63, а не 42 поєдинках. Вина Де Хеа у цих цифрах стає все більшою.

Зінченко – красень

Олександр вийшов в основі на надважливий поєдинок, що вже навіть не дивує – настільки сильними стали його позиції у команді Гвардіоли. Вдумайтесь тільки: українець з маленького міста Радомишль не дивує виходом у старті топ-клубу Європи в чемпіонській грі, в дербі проти Манчестер Юнайтед. В Україні пора знімати фільм про історію успіху Зінченка – тим паче, у поточному сезоні вона по-справжньому голівудська.

Якщо говорити безпосередньо по грі, то українця слід похвалити. За оцінками Whoscored він увійшов у топ-3 футболістів на полі, ставши лідером за кількістю відбирань – 6 спроб, 4 успішних. Крім того, у Зінченка найвища кількість перехоплень (4) серед усіх, хто приймав участь у зустрічі, а також 3 блокування та 2 виграних верхових м'ячі.

Це яскраво говорить про те, яке навантаження випало на фланг Олександра, але він впорався зі своїм завданням блискуче – єдиною невдачею був лише момент на 75-й хвилині, коли Лукаку у штрафному зробив українця на ривку та пробив з гострого кута. Втім, Ромелу не дали зміститись у центр, що вже є заслугою Алекса.

В атаці Зінченко також відпрацював шикарно. 124 дотики до м'яча та 106 передач – ці показники з величезним відривом стали найвищими у складі Манчестер Сіті. За точністю пасів (89%) українець поступається Гюндогану та всій лінії захисту, однак у них і передач менше – і жодна з них не стала розрізною, на відміну від передачі Зінченка на 37-й хвилині. Загалом українець класно підтримував атаку та створював шалену варіативність, ставши якщо не найкращим футболістом на полі, то точно один з найважливіших.