УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті: дружнє дербі замість снодійного, питання до Гвардіоли, Погба спростовує чутки

13 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Манкуніанське дербі в 12 турі АПЛ завершилося нульовою нічиєю. Огляд матчу Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті читайте на "Футбол 24".

Манчестери переживають важкий сезон. Пеп Гвардіола видав найгірший старт чемпіонату в кар'єрі, а Уле Гуннар Сульшер вильотом з Ліги чемпіонів спровокував нову хвилю чуток про звільнення. Дербі було дуже важливим для обох команд. І в плані результату, і в плані якості гри.

Манчестер Юнайтед повернувся до схеми з ромбом (хоча це більше було схоже на квадрат) у півзахисті, а Погба на фоні розмов про трансфер з'явився в стартовому складі. Манчестер Сіті мусив обійтися без Агуеро, який ще не набрав форму після травми.

Суперники розпочали дуже обережно, не ризикували, зайвий раз перестраховувалися. Ніхто не мав територіальної переваги, контроль м'яча здійснювався на власній половині, а вихід в атаку – дальніми передачами в обхід насиченого центру поля.

До середини першого тайму Юнайтед і Сіті не створили жодного моменту. Потім гра трішки активізувалася, однак гольових нагод все одно було обмаль. Господарі могли забивати на кутових, але Магуайр і Ліндельоф замикали подачі неточними ударами, а Мактомінай не встиг на дальню стійку.

Гості організували одну прекрасну контратаку: вийшли через лівий фланг, Жезус протягнув м'яч до штрафного, де Брюйне вивів на удар Мареза. Але дуель виграв Де Хеа, а сам Кевін погано зіграв на добиванні. Ось і все, що Сіті запропонував у першому таймі, якщо не рахувати напівшанси Стерлінга (прорвався – заблокували) і Жезуса (жахливо пробив у дотик).

Теплова карта першого тайму – кожен на своїй половині:

Найцікавіше трапилося відразу по перерві. МЮ класно подолав пресинг на лівому фланзі та вибіг у контрвипад – Рашфорд відгукнувся на простріл Фернандеша та отримав по нозі від Вокера. Арбітр призначив пенальті, але VAR показав, що Маркус перебував в офсайді. Згодом "дияволи" побудували ще одну хорошу контру зусиллями Фреда та Погба, але Рашфорд жахливо її завершив.

Сіті спробував закріпитися з м'ячем у чужих володіннях. У господарів були п'ятихвилинки, коли вони замикали суперника в штрафному майданчику, але реальних моментів все одно не виникало. Можна пригадати лише скидку Жезуса під удар де Брюйне – на місці Магуайр.

До фінального свистка команди так і не спромоглися запалити гру. Де Брюйне зі штрафного пробив у стінку, а Фернандеш здалеку вистрелив у руки Едерсону. Здається, всі були згодні на нічию. Дуже нудне дербі – 0:0. Манчестер Юнайтед набрав 20 очок, Манчестер Сіті – 19. Вони посідають 7 і 8 місця відповідно.

Мессі заважає Барселоні, "прокляття" Конте та монументальні Рамос і Холанд – 10 уроків групового етапу ЛЧ

Страх вбив вогонь: з Сульшером все зрозуміло, а до Гвардіоли є питання

Обом тренерам найважливіше було не програти, тому вони сконцентрувалися на сильних сторонах опонента та зайвий раз не ризикували. Ман Сіті атакував так, щоб не підставлятися під контрвипади господарів високою лінією оборони, а МЮ паралельно з міцним оборонним блоком в центрі поля кинув великі сили на нейтралізацію лівого флангу гостей. Туди звалювався Фернандеш, перетворюючи ромб на квадрат (Погба діяв вище за Мактоміная).

Наслідком стала закрита гра з мінімальною кількістю моментів. Що найцікавіше – всіх все влаштовувало, нічия нікого не засмучувала, що видно з післяматчевих коментарів. Тренери зробили лише по одній заміні та не спробували якось перебудувати гру. І якщо з Сульшером все зрозуміло (він завжди у великих матчах робить ставку на надійність тилів, а тут ще й нависла загроза звільнення), то з Гвардіолою – ні.

Пеп претендує на чемпіонство, йдучи в середині таблиці, але погоджується на нічию зі слабшим опонентом. Таку стратегію можна прийняти в матчі з Ліверпулем, однак МЮ "містяни" повинні хоча б намагатися обіграти. Чому не вийшов Фоден замість Стерлінга, якого вкотре з'їв Ван-Біссака? Чому де Брюйне продовжує запускати кроси у штрафний майданчик, де нікого немає? Чому м'яч на чужій половині рухається так повільно та прогнозовано? Не зникає враження, що ця команда себе вичерпала, а Пеп не бачить, як побудувати нову машину.

Погба думками ще в Манчестері

І все одно Манчестер Сіті був трішечки ближчим до перемоги, враховуючи момент Мареза наприкінці першого тайму з добиваннями де Брюйне. Господарі так відкрито не розстрілювали Едерсона. З позиційною атакою в МЮ досі все не радісно (навіть на стадії виходу з оборони все збивається на "доправити м'яч Фернандешу"), але контрвипади були пристойні. Мактомінай перехоплював, після чого пружина виправлялася завдяки Погба та Фернандешу. От тільки дуже рідко.

Сульшер після провалу 3-5-2 в Лейпцигу повернувся до ефективного ромба та замурував центр поля. Добре відіграли Фред (85% виграних дуелей) і Мактомінай, не халтурив без м'яча Бруну. Навіть Погба викладався, ставши другим у команді за підбираннями. Приємно бачити мотивованого Поля, який працює як на атаку, так і на оборону та візуально схвильований подіями у матчі. Поки француз грає хоча б так, вкиди Міно Райоли про новий клуб можна ігнорувати. Інша справа, чи довго це продовжиться?

Після матчу Погба ще й зробив емоційний пост в Instagram: "Я завжди б'юся і битимуся за Манчестер Юнайтед, за партнерів і фанів. Балачки не важливі. Між мною та клубом все прозоро".

Роздаючи компліменти, не можна проігнорувати двох англійських центрбеків. Джон Стоунз у прекрасній формі. Сьогодні він показав, чому найкращий захисник Сіті останніх років Ляпорт сидить в запасі. Харрі Магуайр у дербі був ледь не зразком надійності. Класно читав гру (4 перехоплення, 3 заблоковані удари) і знімав дивні безадресні подачі Сіті.

Занадто дружнє дербі

Після матчу Стоунз і Магуайр мило нахвалювали один одного, а Гвардіола та Каррік дружньо обговорювали тактичні нюанси. "Я ніколи не бачив стільки обіймів і дружньої балаканини в дербі. Заберіться в тунель", – випалив у студії Sky Рой Кін.

І це сприйнялось би нормально, якби під час матчу сторони "рубалися". Але ж такого не було. Джентльменський футбол, мінімум фолів, нуль агресії. Матч, якого ніби й не було, який не викликав ні емоцій, ні співпереживань.