УКР РУС

Манчестер Юнайтед – Арсенал: втрачена перемога "канонірів", божевільний геній Емері та провалений екзамен Моурінью

6 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний поєдинок 15-го туру АПЛ між Манчестер Юнайтед та Арсеналом переможця не виявив.

Чемпіонат Англії 2018/2019, 15-й тур

Манчестер Юнайтед – Арсенал – 2:2

Голи: Марсьяль, 30, Лінгард, 69 – Мустафі, 26, Ляказетт, 68

Матч розпочався з кількох швидких позиційних атак Манчестер Юнайтед, однак нічого більш гострого за потужний дальній удар Решфорда в руки Лєно на 5-й хвилині створити не вдалося. Арсенал досить швидко вирівняв гру та став робити спроби атак через фланги, як це було у попередньому турі з Тоттенхемом – втім, цього разу Колашинац та Бельєрін не були настільки ефективними. Натомість, класно працював Гендузі, який прискорював роботу Арсенала у центрі та намагався спрямовувати атаки у вільні зони. На 25-й хвилині це призвело до кутового з лівого флангу, а подачу з нього замкнув потужним пострілом головою абсолютно вільний Мустафі. Де Хеа ніби-то й відбив його, однак м'яч прошив руки іспанця та перетнув лінію воріт – автоматична система фіксації голу це довела.

Манчестер Юнайтед – Арсенал – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Втім, вже через три хвилини Манчестер виправив ситуацію. Швидкий випад господарів через центр завершився фолом проти Марсьяля на самій кромці карного майданчика. Маркус Рохо взявся виконувати штрафний удар, однак Бернд Лєно його парирував у красивому стрибку. Втім, м'яч на правому краю підхопив Еррера (який, можливо, перебував у офсайді), після чого пішла передача на Марсьяля. Антоні з кількох метрів впевнено розстріляв ворота – 1:1. Тут би на куражі і дотиснути лондонців, однак останні 15 хвилин першого тайму перетворилися на бійню, яка завершилась п'ятьма жовтими картками та важкою травмою Роба Холдінга. Що характерно, останні секунди цієї половини в атаках провів саме постраждалий від втрати Арсенал.

Другий тайм почався більш рівно. Атакували як одна, так і інша команда, але довгий час реальних моментів не було – хіба що панічний епізод на 53-й хвилині, коли Марсьяль увірвався у вільну зону між захисниками на лінії штрафного, але не встиг обробити м'яч. Крім того, виходив віч-на-віч Обамеянг, однак його зупинив Байлі; МЮ відповів потужним дальнім ударом Рохо, який з-під поперечини витягнув Бернд Лєно. Унаї Емері не витримав і випустив на поле Ляказетта – і справа пішла. На 68-й хвилині Маркус Рохо обрізався під тиском Александра та Мхітаряна, які тут же влетіли у штрафний. Генріх віддав на француза, Рохо у підкаті влучив у ногу Александру й зрізав його, а м'яч влетів у ворота – 1:2. Втім, вже через хвилину Манчестер відігрався: Колашинац помилився перед власним карним майданчиком, а Лінгард випередив боснійця та пробив повз голкіпера у ворота Арсенала – 2:2.

Ляказетт розповів, чому хотів покинути Арсенал минулого літа

Після цього почалися фантастичні гойдалки, у яких перемогу міг вирвати Арсенал. На 71-й хвилині Обамеянг замкнув простріл з флангу ударом з кількох метрів, однак Де Хеа врятував МЮ. Арсенал продовжив осаду воріт і вже через хвилину Мхітарян не влучив з близької відстані після передачі на ближню штангу. На 74-й Лукаку міг завершити атаку МЮ пострілом з правого краю штрафного, але Гендузі у героїчному підкаті перервав останню передачу, після чого Обамеянг пробив з дальньої дистанції під дальню штангу – знову Де Хеа був на висоті. На 84-й Лєно витягнув дуже складний удар Решфорда метрів з 30-ти, взявши м'яч лише з другої спроби, а вже на 89-й Торрейра потужним пострілом з меж штрафного під праву стійку ледь не вивів Арсенал уперед – Де Хеа склався і відбив. Після цього Ляказетт забивав, вибивши м'яч з рук воротаря, а Мхітарян забивав з гострого кута, однак перший м'яч не зарахували через фол, а другий – через офсайд.

Зрештою, матч так і завершився результативною нічиєю. Арсенал залишився п'ятим з 31 очком, а Манчестер Юнайтед – восьмим з 23 набраними балами.

Арсенал був ближчим до перемоги

Перший тайм важко оцінювати з точки зору якості моментів та близькості до перемоги, адже обидві команди нічого, крім двох голів, і не створили. Втім, Арсенал взяв ворота суперника після методичної роботи в останній третині поля та переваги на флангах – в першу чергу, на лівому, де у лондонців регулярно проходили не тільки ситуації 2-в-1, але й в 2-в-2. Колашинац раз за разом отримував розрізні передачі від Гендузі чи Івобі, що й призвело до результативного кутового. Гол МЮ виглядав досить фартово, хоча вкотре розкрив проблему лондонців при обороні на стандартах.

Моурінью зізнався, кого не вистачає Манчестер Юнайтед

У другому таймі Манчестер іноді розігрував досить перспективні комбінації, однак до гострих моментів у штрафному суперника справа не доходила. Арсенал до виходу Ляказетта також особливо не тривожив Де Хеа, однак після розміну голами у другому таймі лондонці провели занадто якісний відрізок, щоб назвати нічию успіхом. Карта ударів після 70-ї хвилини яскраво демонструє, на яких дистанціях стало відбуватися створення гольових шансів:

Розкладки по коефіцієнту очікуваних голів також доводять перевагу команди Унаї Емері, яка зробила якісний стрибок та перестріляла колектив Жозе Моурінью по всіх показниках.

Загалом виходять рівні 70 хвилин з рівною кількістю "привозів", однак Арсенал, по-перше, зумів реалізувати свої сильні сторони саме таким чином, яким і очікувалося, а по-друге – забрав кінцівку поєдинку. Саме тому "каноніри" повинні кусати лікті.

Унаї Емері – божевільний геній замін

Баскський учень Марсело Б'єлси вкотре продемонстрував шалену рішучість, яка межує із недоумством. На матч проти МЮ вже було сміливим ходом виставити у центрі трійку з Маттео Гендузі, який провів просто блискучий матч, однак справжнім перфоменсом став другий тайм, у якому Унаї спочатку випустив Мхітаряна, а потім – ще й Ляказетта. Саме вони й сконструювали другий гол у ворота МЮ, забили по одному незарахованому та запороли кілька епізодів з меж штрафного майданчика. Вихід француза та вірмена колосально вплинув на хід гри, змусивши Жозе реагувати оборонними замінами – зокрема, швидкою появою на полі жорсткого Феллаїні.

Емері найкраще серед тренерів АПЛ реагує на події в матчах – вражаючі цифри

Втім, одразу після виходу француза на поле зашкутильгав Мустафі, що могло залишити Арсенал у меншості без основного центрбека на 30 хвилин. Вкотре Унаї Емері пронесло – Шкодран дограв до кінця, але чи не є безумством використовувати для підсилення атаки третю заміну в матчі, де видають п'ять жовтих карток за п'ять хвилин та виносять на ношах іншого центрбека твоєї команди? Саме через неможливість прийняти прагматичне рішення Унаї Емері не зміг закріпитися у справжньому топ-клубі на кшталт ПСЖ, але у грі двох приблизно рівних колективів – як проти Тоттенхема чи МЮ – часто беруть гору саме такі фактори. Проблема лише в тому, що високі турнірні завдання подібним чином не вирішуються.

Жозе Моурінью – out

Крісло під португальцем хитається від самого початку сезону, а після нічиї із Саутгемптоном серед вболівальників промайнула думка щодо звільнення Моурінью в разі поразки від Арсенала. Останнього не відбулося, але навряд чи "The Special One" заслуговує на продовження співпраці. Його команда у грі проти "канонірів" не проявила жодних ознак прогресу, продемонструвавши свій типовий непереконливий та суперечливий футбол.

Манчестер Юнайтед недопрацював у всіх компонентах. Перехоплення практично не відбувалися у ключових зонах перед власною і чужою штрафною; стримати лівий, а згодом і правий фланг не вдалося; стандарти, крім одного, до гостроти не призводили. Найбільше слабкість господарів проявилася, коли лондонці пішли ва-банк в ультра-атакувальній моделі – лише Де Хеа не дозволив "канонірам" вийти уперед. У всіх топ-матчах манкуніанці виглядають андердогами, хоча при своєму складі та при вразливостях подібних Арсеналу команд, так відбиватися не можна.

Моурінью: Влітку всі, крім Манчестер Юнайтед, посилили свій склад, але я не міг передбачити таке відставання від топ-4

Жозе Моурінью, можливо, і не провалився у цьому матчі, але точно не показав можливостей для росту. В АПЛ ситуація навряд чи стане набагато кращою, а от єврокубки будуть аж навесні – і до того часу непогано було б мати успішного прогресуючого наставника. Сьогодні Жозе таким не був.

Михайло Юхименко, Футбол 24