УКР РУС

Ман Сіті – Вулверхемптон: історичний провал Гвардіоли, посередній Зінченко, суперники України як об'єкт аналізу Шевченка

6 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Манчестер Сіті сенсаційно поступився Вулверхемптону (0:2) в 8-му турі АПЛ. Олександр Зінченко відіграв один тайм. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Вулверхемптон, стартував о 16:00 за київським часом. Перед початком поєдинку команда Хосепа Гвардіоли відставала від Ліверпуля на 8 очок, посідаючи 2 місце в турнірній таблиці. "Вовки" набрали 7 пунктів у попередніх матчах чемпіонату та розмістилися поблизу зони вильоту.

Обидві команди посеред тижня провели єврокубкові поєдинки – Ман Сіті переміг Динамо Загреб, а Вулверхемптон у четвер на виїзді здолав Бешикташ. Таким чином господарі мали на 2 дні більше для підготовки до звітного матчу.

Олександр Зінченко розпочав гру на лаві запасних, на його позиції зліва у захисті вийшов літній новачок "містян" Жоау Канселу. Після не надто вдалого поєдинку проти Евертона українець не потрапив у стартовий склад у другому матчі поспіль. Зауважимо, що конкурент Олександра Бенжамен Менді отримав чергову травму та вкотре опинився у лазареті.

"Зінченко – велика проблема для Сіті". Евертон вичавив з українця всі соки, тренери "підставили", фани спалахнули гнівом

До слова, цей матч був цікавим для тренерського штабу та вболівальників збірної України не лише через Зінченка. На поле у старті вийшли одразу 4 гравці збірної Португалії – Жоау Канселу, Жоау Моутінью, Рубен Невеш та Руй Патрісіу. Вже 14 жовтня на НСК Олімпійський збірна України зіграє проти чинних чемпіонів Європи вирішальний матч кваліфікації на континентальний форум.

Поєдинок розпочався з атак господарів, але ближчим до взяття воріт був Вулверхемптон. На 6-й хвилині гості зобов'язані були відкривати рахунок – Патрік Кутроне з центра поля втік на побачення з Едерсоном, але змарнував фантастичну нагоду, бездарно пробивши повз ворота! За кілька хвилин захисник гостей Ромаїн Саісс отримав травму та змушений був залишити поле, його замінив Раян Беннетт.

У Сіті небезпечно пробивав Марез, але влучив у захисника! Відповідь "вовків" була не менш пристойною – після неймовірної обрізки в центрі поля Хіменес вийшов на ворота Едерсона, але його удар був заблокований Фернандінью. Добивання Кутроне заблокували захисники. В наступному епізоді той же Хіменес вийшов на ударну позицію – Едерсон! Відверто посередньо виглядали чинні чемпіони Англії в ці хвилини – лише Едерсон та брак майстерності атакувальних гравців Вулверхемптона допомогли господарям зберегти свої ворота "сухими".

Манчестер Сіті – Вулверхемптон – 0:2 – відео голів та огляд матчу

Стерлінг здійснив хороший ривок та заробив перспективний стандарт, який відверто неточним ударом зіпсував Гюндоган. Активізувалися гравці Манчестер Сіті – після удару Стерлінга ефектний сейв видав Патрісіу, а Канселу вистрілив набагато вище воріт. Канселу розхитав захисника та подав на Агуеро, той скинув вздовж воротарського – Стерлінгу забракло буквально дещицю. В наступній атаці хороший простріл Давіда Сілви також не знайшов адресата! На останній хвилині тайму Руй Патрісіу забрав м'яч після дального удару Вокера.

0:0 – підсумок першої половини гри. Ман Сіті прогнозовано більше володів м'ячем (72:28%), але реальніші нагоди для голу створили саме гості. Хосепу Гвардіолі в перерві було що сказати своїм підопічним, гра яких викликала серйозне занепокоєння в тренерського штабу та вболівальників.

На другий тайм Гвардіола випустив Олександра Зінченка замість Кайла Вокера. Українець як зазвичай діяв на лівій бровці, тоді як Канселу перейшов на правий фланг захисту. Одразу ж Олександр розрізним пасом намагався вивести Стерлінга на ударну позицію – захисники перехопили.

Кутроне рвався до воріт господарів – італійця ціною фолу та жовтої картки зупинив Родрі. Цікаво, що у цьому ж епізоді попередження отримав і Канселу за відкладений фол. Гра продовжувала проходити в доволі низькому темпі при повній відсутності моментів – це не влаштовувало Гвардіолу, який випустив Бернарду Сілву замість Мареза. Зінченко віддав на Стерлінга, який пробив по воротах Патрісіу – черговий блок від захисників. Спробував щастя і сам Олександр, проте м'яч вкотре не долетів до голкіпера.

На 67-й хвилині "містяни" втратили неймовірний момент. Спочатку Давід Сілва пробив зі штрафного в поперечину, Зінченко зіграв на підбиранні та повернув м'яч у штрафний майданчик. Добивання Агуеро та Стерлінга були заблоковані, після чого той же Давід Сілва пробив вище воріт! Активніше заграли господарі після замін від Гвардіоли – не в останню чергу завдяки Зінченку, який демонстрував хорошу взаємодію зі Стерлінгом на лівому фланзі. Жезус, Канселу та Бернарду розіграли класну атаку правим флангом, яка завершилася ударом останнього – Догерті заблокував, після чого Патрісіу забрав м'яч до рук.

На 80-й хвилині глядачі нарешті побачили забитий гол. Після обрізки "містян" на чужій половині поля м'яч опинився в Рауля Хіменеса. Мексиканець вкотре зробив посміховисько з Отаменді та покотив на Адаму Траоре, який ударом в ближній кут переграв Едерсона!

Дивно, але господарі так і не зуміли організувати бодай щось схоже на фінальний штурм, обмежившись лише катанням м'яча на чужій половині поля та банальними навісами у штрафний майданчик. Єдиний удар Агуеро після передачі Зінченка був неточним, а "вовки" забили вдруге. Хіменес віддав на Траоре, який ударом у той самий кут оформив дубль. 0:2 – сенсація на Етіхаді!

Манчестер Сіті не зумів забити лише вдруге за останні 45 домашніх матчів АПЛ та зазнав другої поразки в чемпіонаті. Команда Гвардіоли відстає від Ліверпуля вже на 8 очок, а позаду лише 8 турів. "Вовки" набрали 10 пунктів та піднялися на 11 сходинку, як мінімум тимчасово обійшовши Манчестер Юнайтед.

Історична поразка Манчестер Сіті під керівництвом Гвардіоли – іспанець отримав нового принципового суперника

Вулверхемптон відмінно покарав Манчестер Сіті на контратаках. Підопічні Нуну Ешпіріту Санту завдали лише двох ударів у площину воріт чемпіона Англії, і обидва завершилися голами. Втім, це не повинно вводити в оману – гості могли забивати набагато раніше, але Патрік Кутроне бив всюди, куди можна, лише не у ворота. Майстер-клас для екс-форварда Мілана під завісу поєдинку надав Адама Траоре. Два відмінно реалізовані іспанцем виходи віч-на-віч принесли "вовкам" важливі 3 очки та другу перемогу в чемпіонаті.

Ман Сіті програв домашній матч Прем'єр-ліги, не забивши жодного гола, вперше під керівництвом Хосепа Гвардіоли. Востаннє подібне траплялося ще у березні 2016 року в поєдинку проти Манчестер Юнайтед (0:1). Тоді "містян" очолював ще Мануель Пеллегріні.

До слова, наставник "вовків" Нуну Ешпіріту Санту залишається дуже незручним опонентом для Гвардіоли. З 4-х матчів проти бородатого португальця Пеп в ролі головного тренера Сіті виграв лише 1 (25%). Кращу статистику проти іспанця мають лише Рональд Куман, якого Гвардіола не обігрував жодного разу, та Юрген Клопп (Хосеп виграв 22% поєдинків). При цьому Opta враховувала лише тренерів, проти яких Гвардіола грав щонайменше тричі.

Жахлива оборона чемпіонів – Зінченко з посередніми оцінками, провальний Отаменді

Українець з'явився на полі одразу по перерві, замінивши Кайла Вокера. За час перебування на полі (близько 50-ти хвилин) Зінченко 69 разів отримував м'яч, точність його передач склала пристойні 89%. З навісами справи пішли погано – лише 3 точні з 6-ти. Втім, Олександр міг записати до свого активу асист, якби вже у компенсований час Агуеро влучив у ворота після передачі українця. Двічі Зінченко сам пробивав по воротах Вулверхемптона – обидві його спроби були заблоковані. 6,9 від Sofa Score – середній бал серед усіх гравців Манчестер Сіті і найкращий з тих, хто вийшов на заміну.

Від WhoScored українець отримав 6,3 – це найгірший бал серед усіх захисників команди Гвардіоли. Така оцінка виглядає дещо дивною, адже той же Отаменді виглядав куди провальніше – Хіменес раз за разом робив посміховисько з аргентинця, якого фанати просто знищили в соцмережах.

Взагалі помітно, що "містянам" дуже не вистачає Емеріка Ляпорта. Француз через важку травму вибув на тривалий термін, а без нього захист чинних чемпіонів виглядає не надто надійно. Фернандінью та Отаменді раз за разом дозволяли форвардам Вулверхемптона тікати у відрив на ворота Едерсона. Саме аргентинець дозволив Раулю Хіменесу безперешкодно обіграти себе, після чого мексиканець віддав гольову в моменті з першим взяттям воріт.

Безумовно, дії Зінченка ідеальними не назвеш – саме після його появи Ман Сіті двічі пропустив, хоча гості могли неодноразово забивати ще в першому таймі. В моменті з першим голом Олександр міг і активніше наздоганяти Траоре, адже повертався до власних воріт дуже вже інтертно. Втім, безпосередньої провини українця у пропущених голах не було. В атаці Зінченко виглядав доволі пристойно, раз за разом комбінуючи з партнерами (передусім зі Стерлінгом), але жодного позитивного результату це не принесло. Черговий посередній матч гравця збірної України, який вирушає в табір національної команди на поєдинки проти Литви та Португалії.

Шевченко отримав чимало приводів для роздумів перед вирішальними матчами збірної України

Вже зовсім скоро національна команда проведе чергові поєдинки кваліфікації на Євро-2020 – 11 жовтня "синьо-жовті" у Харкові прийматимуть Литву, а 14 числа на НСК Олімпійський зіграють проти Португалії.

Безумовно, матч Манчестер Сіті – Вулверхемптон не залишився без уваги Андрія Шевченка та його тренерського штабу. В складі обох команд на полі з'явилися одразу 5 представників національної команди Португалії: Жоау Канселу та Бернарду Сілва в Ман Сіті, Руй Патрісіу, Рубен Невеш та Жоау Моутінью в гостей. 4 з них викликані Фернанду Сантушем на поєдинки проти Люксембурга та України – за бортом залишився лише Канселу.

Україна – Португалія: Сантуш оголосив перелік гравців на матч відбору Євро-2020 – Роналду у списку

Екс-захисник Ювентуса в першому таймі діяв на позиції Зінченка зліва в обороні, а після виходу українця перейшов на праву бровку. Канселу, як і Бернарду Сілва, отримав середній бал за матч проти Вулверхемптона – 7,0 та 6,4 відповідно від Sofa Score. А от WhoScored вважає Канселу найкращим серед гравців Ман Сіті, поставивши йому оцінку 6,9. Ймовірно, саме універсальний португалець найближчим часом стане основним конкурентом Зінченка на позиції лівого оборонця.

Португальці Вулверхемптона видали кращий поєдинок, ніж їхні опоненти з Сіті. Руй Патрісіу – основний голкіпер національної збірної, який практично напевне зіграє з Україною, – продемонстрував солідну гру. 2 сейви та декілька перехоплень – саме Патрісіу вселив впевненість у своїх партнерів, які не припускалися значних помилок в обороні. Моутінью та Невеш отримали 7,2 та 6,8 відповідно – цього вечора головними героями стали Хіменес та Траоре. Втім, немає жодних сумнівів, що гра всіх без виключення португальців буде детально розібрана Шевченком та його асистентами. Ставки дуже високі – перемога над Португалією гарантує Україні пряму путівку на Євро-2020.

Вест Хем – Крістал Пелас: Ярмоленко віддав передгольовий пас, створив найкращий момент і отримав чудову пресу