УКР РУС

Манчестер Сіті – Шахтар: заслужена сенсація нової команди Каштру, особлива роль Тете на фланзі Зінченка, солідна оборона

27 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Манчестер Сіті не зумів обіграти Шахтар (1:1) в рамках п'ятого туру групового раунду Ліги чемпіонів 2019/20. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Шахтар приїхав на Етіхад без двох лідерів – Марлос дискваліфікований, а Тайсон отримав пошкодження. На їхніх позиціях вийшли Тете та Коваленко. Шансів на успіх у чемпіона України було дуже мало. Манчестер Сіті три роки поспіль обігрує донеччан в кожному матчі, де в команди Гвардіоли є турнірна мотивація. Сьогодні "містяни" також мали бойовий настрій, адже могли забезпечити собі достроковий вихід у плей-офф Ліги чемпіонів.

Манчестер Сіті – Шахтар: онлайн-трансляція матчу Ліги чемпіонів

Манчестер Сіті з перших хвилин взяв ситуацію під контроль і почав будувати позиційні атаки. Проникні передачі у штрафний майданчик Шахтаря проходили, але до гострих ударів гра не доходила. "Гірники" організовано захищалися, а на 15-й хвилині створили супермомент. Едерсон побіг далеко з воріт на перехоплення класної діагоналі Матвієнка, але махнув ногою повз м'яч. Тете з правого флангу вибіг на ворота і поспішив, пробивши в Фернандінью, який страхував голкіпера в підкаті. Змарновано грандіозний шанс!

Через декілька миттєвостей виникла схожа ситуація, коли Коваленко в центральному колі обіграв Фернандінью та вивів Тете сам на сам з голкіпером, але цього разу Едерсон грамотно зіграв на випередження. Манчестер Сіті також робив уколи, але не ставив перед донеччанами складних завдань. Ферна дальнім пасом знайшов Стерлінга – офсайд. Родрі розрядив гармату з-за меж штрафного після помилки Тете – Пятов на місці.

Позиційні атаки господарі не могли довести до ударів з близької відстані. Найкращий епізод у них був після кутового, коли Анхеліньо знайшов голову Отаменді, а той пробив у руки Пятову. Спробу Гюндогана вдалося заблокувати. На протилежному кінці поля з хорошої позиції завдавав удару Патрік – м'яч полетів над воротами. А ще виникла перспективна ситуація в Мораєса, який трішки не дотягнувся до пасу Алана за спини манкуніанським захисникам. Як не дивно, Шахтар виглядав не гірше за суперника.

По перерві Манчестер Сіті тиснув інтенсивніше. Кроси де Брюйне почали проходити ще з кінця першого тайму, а в другому вони ставали дедалі частішими та небезпечнішими. Бельгієць занадто часто отримував м'яч на оперативному просторі. В одному з таких епізодів Кевін віддав хорошу передачу на Жезуса, а той обіграв двох і зі складної ситуації відпасував на Гюндогана. Ілкай вже без спротиву загнав "круглого" в сітку...

Манчестер Сіті – Шахтар – відео голів і огляд матчу

Повівши в рахунку, "містяни" не віддали м'яч супернику, а продовжили атакувати. Щоправда, без хороших моментів. Натомість Шахтар отримав шанс розігнати контрвипад. І скористався ним! Швидкий перехід в атаку через центр, підключення Додо справа, простріл через штрафний майданчик і гол Соломона! Дежавю з Мілана, де ця ж парочка організувала переможне взяття воріт Аталанти. Манор за декілька хвилин до того замінив Коноплянку – Луїш Каштру знову показав своє відчуття гри.

Пеп Гвардіола не планував здаватися та освіжив півзахист заміною Кевіна де Брюйне на Давіда Сілву. Іспанець відразу міг покарати Шахтар. Після його удару Пятов і Кривцов удвох ледь не закотили м'яч у власні ворота – Сергій вибив сферу з лінії! Дуже активізувався Бернарду Сілва, який постачав різкі простріли у штрафний майданчик і сам ставав адресатом кросів. На щастя, Пятов діяв безпомилково, обирав правильні рішення в кожному епізоді.

Луїш Каштру випустив на поле молодих Антоніо та Сікана з метою потягнути час. Шахтар вистояв – фінальний свисток зафіксував нічию 1:1. "Гірники" набрали 6 очок і залишилися на другому місці групи С, адже в паралельному матчі Аталанта переграла загребське Динамо. В останньому турі Шахтар вирішить свою долю в домашньому поєдинку з італійцями. Манчестер Сіті з 11 балами гарантував собі перше місце у квартеті та плей-офф Ліги чемпіонів.

Шахтар не відскочив – заслужена нічия

Українські команди жахливо грають на Туманному Альбіоні, але "гірники" в цей вечір приємно вразили. Солідна оборона, гострі контрвипади – Шахтар показав рівень у всіх аспектах. Манчестер Сіті не возив нашого чемпіона, а протягом усього матчу шукав шляхи до воріт. І не сказати, що дуже успішно. Звичайно, господарі володіли ініціативою, але парадокс у тому, що матч йшов за планом донеччан.

Шахтар переграв Манчестер Сіті за якістю створених моментів – 1.26 xG на 1.08 xG. "Містяни" завдали вдвічі більше ударів, але гості змушували їх бити з невигідних позицій. Якщо ж взяти до уваги удари з меж штрафного майданчика, тут майже рівність – 8:6 на користь Сіті. У першому таймі Шахтар взагалі виглядав краще.

Можна пояснювати це слабкою мотивацією підопічних Гвардіоли (зіграло свою роль). Втім, здається, справа не лише в цьому. Ми бачили вже подібні матчі Манчестер Сіті в поточному сезоні, коли суперник грамотно захищається, а команда не може запропонувати щось нестандартне й просто товчеться в стіну.

Каштру чудово підготувався до відсутності лідерів

Португальського фахівця потрібно похвалити не лише за відчуття гри з чергової успішною заміною Соломона. Луїш Каштру показав боєздатну команду без Тайсона та Марлоса.

Ставку було зроблено на позиційну оборону (ще б пак) та контратаки. Для того, аби ці випади працювали, Каштру вирішив звільнити Тете від оборонних обов'язків. Він залишався у високій позиції.

Середні позиції гравців Шахтаря (Тете – 14):

При відборі партнери відразу шукали Тете передачами, а він мав перед собою вільну зону у відносній близькості до воріт Сіті.

Так був створений супермомент з фейлом Едерсона, це допомогло у гольовій атаці. Тете критикують за нереалізований шанс, але саме завдяки йому проходили контри Шахтаря. Він завдав найбільше ударів у грі (3), віддав 2 передачі під удар і передгольовий пас на Додо. Тете постійно зберігав ширину та пропонував перспективні варіанти розвитку атаки (55% атак Шахтаря через його край).

На фланзі за бразильця відповідав Анхеліньо, який не встигав вчасно повертатися й загалом не вражав у захисній роботі. "Проти мене на бровці діяв дуже швидкий опонент", – поскаржився після матчу Анхеліньо. Він зіграв у цьому матчі лише через травму Зінченка. Цікаво, як би з юним вінгером донеччан впорався Олександр.

Всі чудово знають, як атакує Шахтар останні 3 роки проти серйозних суперників – Тайсон опускається за м'ячем і протягує його у фінальну третину. Без капітана розкрилися інші можливості, перед нами постала нова команда. "Гірники" долали центр поля закиданнями з глибини.

На Етіхаді 20% донецьких пасів були довгими, а 26% всіх передач команди виконала пара центральних захисників. Кривцов і Матвієнко постійно шукали можливості запустити діагональ чи вертикаль на вільного форварда. Зважаючи на високу лінію оборони Манчестер Сіті, таке рішення тренерського штабу виглядає цілком логічним. І воно працювало.

Карта передач Кривцова (4) та Матвієнка (22):

Шахтар знав, де мозковий центр Сіті, й спробував вимкнути його

Нинішній Манчестер Сіті катастрофічно залежний від де Брюйне. Бельгієць тягне на собі космічний відсоток креативу команди та створює моменти тоді, коли команда Гвардіоли тоне в "сірих" академічних атаках. Класні стартові пів години від Шахтаря – наслідок того, що вдалося закрити Кевіна. Тут теж потрібно віддати належне Луїшу Каштру – його тренерський штаб провів відмінну підготовку.

За ривками КдБ стежили, йому не давали навіть двох секунд на обробку м'яча, його подачі блокували в зародку. Оплески Матвієнку, Степаненку та особливо Ісмаїлі. Бразильський фулбек виконав грандіозний за своїми мірками обсяг роботи позаду. 22 оборонні дії(!): 4 відбори, 5 перехоплень, 6 виносів, 7 підбирань. Візуально Ісма провів 90% ігрового часу на власній половині. Щось неймовірне. Не без його допомоги загубився і Бернарду Сілва.

Оборонна карта Ісмаїлі:

"Другий тайм ми провели краще за перший. У нас були проблеми з пошуком вільного простору до перерви. Шахтар зіграв інакше. Вони адаптувалися. У них кваліфіковані футболісти та винятковий голкіпер. Всі це знають", – зізнався після матчу Пеп Гвардіола.

З 40-ї хвилини де Брюйне почав відкриватися у пів флангах у "мертвих" зонах (рівно посеред квадратів і трикутників гравців Шахтаря) і частіше зміщуватися на інший край. Його кроси та тонкі паси у штрафний майданчик почали проходити та стали гострішими. Внаслідок цього Шахтар і пропустив гол.

Активність де Брюйне до і після 40-ї хвилини:

Кривцов і Матвієнко – молодці

На основну пару центрбеків збірної України здійснювався величезний тиск, а вони за 90+ хвилин лише у двох епізодах дали серйозний збій. Структура захисту Шахтаря була хорошою, але й близько не ідеальною – господарі регулярно проникали у штрафний майданчик. Однак там стіною стояли Кривцов і Матвієнко.

14 виносів на двох, 6 блоків у сумі, 7 перехоплень у Матвієнка. Хлопці стали останнім рубежем, на який у суперника не вистачило сил. Варто відзначити й організовану роботу з офсайдами – до перерви "містяни" 5 разів потрапляли в пастку. У дебюті матчу англійські журналісти дивувалися, де загубився на полі Жезус. Переадресовуємо це питання Кривцову та Матвієнку. Про їхню важливу роль у контратаках написано вище.

Нові риси Шахтаря – показник прогресу

Приємно, що нічия в Манчестері – це не просто одне очко в турнірну таблицю. Ми побачили, що Шахтар може атакувати без Тайсона, що Ісмаїлі може бути ефективним в обороні, що Тете може бути альтернативою (не заміною) Марлосу, що основна пара центрбеків чемпіона України та збірної України вміє працювати проти гравців світового класу.

Каштру обрав цікавий план і футболісти його втілили. Номінально Шахтар грав 4-1-4-1 (також вартий уваги нюанс), але через особливу роль Тете оборонявся асиметрично. Додо відповідав за весь правий фланг і розташовувався вище, Ісмаїлі ставав третім центральним захисником, а зліва глибоко сидів Коноплянка. Це все нове, це все показник поступу. Шахтар у цей вечір здивував.

Шахтар – Манчестер Сіті: легкий розгром від гостей, Мораєс знецінив шедеври Тайсона, Зінченко отримав цікавий знак