УКР РУС

Manchester is Red: "диявольський" фініш божественної серії Сіті, новий месія Юнайтед, де Брюйне "косить" під Зінченка

8 березня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Манчестер Сіті несподівано поступився на власному полі Манчестер Юнайтед (0:2) у центральному матчі 27 туру АПЛ. Огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Манчестер Сіті підходив до дербі з 21-матчевою переможною серією в усіх турнірах. Команда Гвардіоли методично обігрувала кожного опонента, демонструючи грандіозну стабільність. Сульшер теж міг похвалитися своєрідною стабільністю – нульовими нічиїми в топ-матчах. Однак останні результати Манчестер Юнайтед поховали будь-які надії на чемпіонські перегони в АПЛ.

Олександр Зінченко в рамках ротації грає строго в кожному другому матчі Ман Сіті. На тижні українець відпочивав, а сьогодні прогнозовано потрапив у стартовий склад. Справа в обороні вийшов Канселу, який виконував роль фальшивого фулбека зі зміщеннями у півзахист, тому Зінченко більше діяв на бровці.

Манчестер Сіті – Манчестер Юнайтед – 0:2 – відео голів та огляд матчу

МЮ отримав фору у вигляді дуже швидкого гола. Вже на 35-й секунді гості заробили пенальті – Жезус спершу втратив м'яч, а потім завалив у штрафному майданчику Марсьяля. Фернандеш легко реалізував 11-метровий і вивів свою команду вперед.

"Червоні" взагалі вкрай агресивно розпочали поєдинок, високо зустрічали суперника. Сіті від несподіванки поплив під пресингом – пішло багато втрат. Зінченко, Канселу та де Брюйне грубо помилялися при передачах, а МЮ конвертував ці ситуації в удари Шоу та Рашфорда.

Повівши в рахунку, підопічні Сульшера не відкотилися в глибоку оборону, а зберігали міцний середній блок. Вони не підпускали "містян" до володінь Хендерсона і відразу після перехоплень вертикальними передачами кидали в прорив Рашфорда і Марсьяля.

На цьому етапі Манчестер Сіті не контролював ситуацію на полі, однак поступово починав підбиратися до чужих воріт. Юнайтед вистачило тотальної сміливості на 20 хвилин – потім довелося великими силами сідати в оборону та забувати про контратаки.

У середині тайму господарі видали хороший відрізок: з'явилися небезпечні удари, команда регулярно проникала в штрафний майданчик. Стерлінг після зіткнення з Фредом претендував на пенальті, але арбітр промовчав.

Партнери вивели на удар Зінченка – українець гарно приклався з лінії штрафного, однак Хендерсон впорався. Ще були гострі постріли Гюндогана, де Брюйне та Мареза. "Блакитні" до перерви повернули собі ініціативу, але діяли якось метушливо, бракувало фірмового вбивчого спокою.

Друга половина зустрічі також стартувала зі швидкого гола Манчестер Юнайтед. Хендерсон легко перехопив подачу Зінченка зі штрафного і започаткував результативну атаку. Феноменальний Шоу по флангу проскочив метрів 50, обігрався з Рашфордом і акуратно пробив під дальню стійку.

"Дияволи" для оборони переможного рахунку вибудували дві лінії захисту на власній половині, однак тепер не забували вибігати у контратаки. Водночас господарям не вдавалося розхитати редути Юнайтед. Найкращим моментом довгий час залишався удар Родрі в поперечину.

Марсьяль мав шанс влаштувати розгром, але вирішив не зраджувати собі та змарнував вихід сам на сам з Едерсоном. Не можна сказати, що Ман Сіті склав зброю. Моменти були (Фоден пробив неточно, Стерлінг не влучив по м'ячу, удар Мареза взяв воротар), однак МЮ зберігав стійкість.

До фінального свистка "містяни" навіть не скоротили відставання. 0:2 – сенсаційна перемога гостей. Манчестер Юнайтед набрав 54 очки та повернувся на друге місце. Однак на чемпіонські перегони цей результат навряд чи вплине. Манчестер Сіті все одно має 11 пунктів гандикапу на вершині АПЛ.

Челсі переміг Ліверпуль: жахлива криза "червоних" може залишити Клоппа без ЛЧ, а Тухель йде на медаль

Сіті в порядку, але хіба так виграють дербі?

21-матчева переможна серія Манчестер Сіті обірвалася. Чи був цей поєдинок найгіршим для "містян" за останні 2,5 місяця? Однозначно ні. В кінцівках обох таймів вони володіли явною перевагою та створювали достатньо моментів. Сам Гвардіола після гри хвалив команду за прекрасний футбол і підкреслював, що проти Вест Хема його хлопці виглядали на порядок гірше.

Організація гри була в порядку. Проблема виникла з реалізацією: в'ялі удари Гюндогана, традиційне марнотратство Стерлінга, збитий приціл у Мареза. Коли найкращого пострілу за тайм завдає Зінченко – це не означає нічого хорошого. Партнери Олександра губили моменти з відчуттям того, що успіх все одно нікуди не втече.

Склалось враження, що Сіті дуже буденно поставився до цього матчу. Перемоги стали для "блакитних" чимось само собою зрозумілим. Вони душили суперника за суперником, але шия Юнайтед виявилася занадто широкою для їхнього зашморгу. Господарям не вистачило агресії, вогню та оригінальних ідей, які б поставили МЮ в глухий кут.

МЮ зламав нульове прокляття, у "дияволів" новий месія

Фундамент перемоги Юнайтед – потужний старт з високим пресингом і миттєвим контрпресингом, до якого Сіті не був готовий. Завдяки ранньому голу гості здобули зручний сценарій. А далі ми побачили типовий МЮ в топ-матчі зразка минулого сезону: надійний захисний блок та гострі контрвипади.

У цьому сезоні магія Сульшера, яка приносила перемоги над прямими конкурентами, вивітрилася. МЮ штампував нульові нічиї: Челсі (двічі), Арсенал, Ліверпуль, Сіті. Але детальніший погляд на ситуацію давав розуміння, що все не так погано. Відомий журналіст Майкл Кокс на конкретних прикладах показав, що "дияволи" щоразу були в кількох сантиметрах від гола і, відповідно, від потенційної перемоги.

Сьогодні МЮ отримав компенсацію, адже навряд чи хтось скаже, що хлопці Сульшера награли на впевнену звитягу. Звичайно, не обійшлося без удачі (швидкі голи в обох таймах після грубих помилок Жезуса та Канселу; хрестовина після удару Родрі; помутніння Стерлінга, Фодена та Мареза перед воротами).

Однак варто віддати належне кільком героям. Класно відпрацював Хендерсон. Дін зловив все на лінії воріт і зачистив повітря в штрафному – Де Хеа може спокійно насолоджуватися народженням дитини. Ван-Біссака на фланзі став непосильним бар'єром для Стерлінга. Фернандеш приглушив критиків голом, але в останні місяці не він тягне Юнайтед.

Наскільки ж круту форму набрав Люк Шоу! Англієць проводить фантастичний сезон – конкуренція з Теллесом пішла йому на користь. Солідна гра в обороні доповнюється величезною користю в атаці. Кожне підключення Люка гарантує Юнайтед загострення. У дербі Шоу самотужки створив гол, протягнувши м'яч на контратаці через пів поля. Звір.

Де Брюйне "косив під Зінченка", а сам Сашко трудився в поті чола

"Кевін де Брюйне проти Манчестер Юнайтед" – один з найпопулярніших мемів після дербі. Мовляв, його не відрізняє від Зінченка навіть якість гри.

Як би грубо це не звучало, але зараз де Брюйне жахливий. Бельгієць ще не набрав форму після травми та виглядає чужорідним тілом у команді. Зараз він більше шкодить Сіті, ніж допомагає. Багато дій не в такт переміщенням партнерів, катастрофічна кількість браку (Кевін сьогодні найчастіше втрачав м'яч – 24 рази!), дивні рішення.

Гвардіола, мабуть, намагається підтримати капітана, дає йому відчути ігровий ритм і впевненість. Інакше пояснити перебування КдБ на полі аж до фінального свистка неможливо. Чому так і не вийшов з лави запасних Бернарду? 8 передач під удар від Кевіна – оманлива статистика. По-справжньому гострих було лише 3, і вони не рятують де Брюйне від провалу.

Зінченко не заслуговує порівняння з нинішнім де Брюйне. Олександр так не випадає з командного футболу. Сьогодні він провів трудовий матч. Під час білд-апу опускався на одну лінію з центрбеками, а потім підключався по флангу до атак. Добре взаємодіяв з Гюндоганом, заповнював вільні зони, старався грати сміливо.

Зінченко попросив вибачення у фанів Ман Сіті за поразку від Манчестер Юнайтед

Українець звично став найбільш залученим у гру футболістом і відпрацював з високою точністю (91%). Із загостренням у Зінченка знову не склалося – всі 5 кросів у штрафний майданчик не знайшли адресатів. Але він був близьким до першого гола в АПЛ: опинився без опіки перед штрафним та смачно приклався до м'яча.

В обороні Олександр складних завдань від МЮ не отримав. Джеймс, який протистояв йому на фланзі, відіграв слабко. Єдиний удар Деніела українець заблокував, а ще в кількох епізодах зіграв на перехопленні в рамках командного контрпресингу. Зінченко отримав середні оцінки від статистичних порталів за дербі: SofaScore – 7, WhoScored – 6.5, FotMob – 7.1.