УКР РУС

Ліверпуль – Манчестер Юнайтед: без шансів для Моурінью, геніальний Клопп з Фабінью та Шакірі, антидосягнення "дияволів"

16 грудня 2018 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Ліверпуль приймав Манчестер Юнайтед у центральному матчі 17 туру англійської Прем'єр-ліги. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Англія. АПЛ, 17 тур

Ліверпуль – Манчестер Юнайтед – 3:1

Голи: Мане, 24, Шакірі, 72, 81 – Лінгард, 33

Ліверпуль перед матчем мав завдання повернутися на перше місце АПЛ – лише перемога дозволяла мерсисайдцям обійти Манчестер Сіті. Юнайтед перебував на 6 сходинці турнірної таблиці та не мав сьогодні шансів піднятися вище.

Ліверпуль – Манчестер Юнайтед – відео голів

На склади команд серйозно вплинули пошкодження багатьох футболістів. Деякі травмовані Жозе Моурінью повернулися в склад, але на передматчевій розминці попав в лазарет Кріс Смоллінг. В обороні Юргена Клоппа проблем було навіть більше – справа на фланзі вийшов Натаніель Клайн, який давно не грав.

Ліверпуль – Манчестер Юнайтед: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Манчестер Юнайтед активніше розпочав матч і навіть забив швидкий гол, який арбітри скасували через офсайд. Ешлі Янг прямим ударом зі штрафного відправив м'яч у сітку, але Ромелу Лукаку, перебуваючи в пасивному положенні поза грою, заважав зреагувати на політ сфери Аліссону.

Відкритий футбол продовжився, однак тепер вже Ліверпуль домінував. Гості не могли вивести м'яч з власної половини поля і припускалися грубих помилок. Все це призводило до постійних ударів по воротах Де Хеа та гострих кутових. Стріляли в основному Фабінью та Фірміно. Десь врятував голкіпер, десь – на лінії воріт захисники, а десь мерсисайдців підводила влучність. Станом на 13-ту хвилину титр видав на екрані статистику 7:1 за ударами на користь Ліверпуля.

У середині тайму господарі нарешті реалізували свою перевагу. Фабінью розкішним пасом з глибини знайшов у штрафному майданчику Садьйо Мане, а сенегалець легко розібрався з Де Хеа і відкрив рахунок у зустрічі. Цей гол став логічним наслідком тиску Ліверпуля, Ловрен навіть міг відразу подвоїти перевагу.

Однак другий вихід Юнайтед до чужих воріт завершився голом – мерсисайдські воротарі продовжують "привозити". Лукаку, який до того лише 4 рази зустрівся з м'ячем, прострілив з лівого флангу, а Аліссон у простій ситуації не зумів забрати м'яч до рук і відпустив круглого перед собою. Лінгард покарав команду Клоппа на добиванні.

До кінця першої половини МЮ вже не грав на відбій і більш-менш контролював ситуацію на полі, якщо порівнювати зі стартовим відрізком зустрічі. Команди пішли на перерву за нічийного рахунку.

Другий тайм розпочався аналогічно до першого: одна перспективна атака Юнайтед, після чого тотальне домінування Ліверпуля. Вихід Маруана Феллаїні замість Діого Далота з перебудовою схеми не надто допоміг "дияволам" – вони буквально не переходили з м'ячем центр поля. Господарі Енфілда водночас намагалися створювати моменти. Найкращий виник у Фірміно, коли Роберто, покрутившись навколо своєї осі в штрафному майданчику, перевірив пильність Де Хеа. Іспанець здійснив сейв, а добивання заблокували захисники.

Підопічні Жозе Моурінью знову по-гандбольному сіли у власній карній зоні та стелилися у підкатах, намагаючись заблокувати удари суперника. Це призвело до великої кількості кутових – 6:0 для Ліверпуля за 20 хвилин другого тайму. Щастя "особливого", що його хлопці вистояли такий штурм. З часом Ліверпуль послабив зашморг на шиї "дияволів", однак відвести гру якнайдалі від володінь Де Хеа цього разу не вдалося.

З ударами Вейналдума та Фабінью голкіпер Юнайтед впорався, але Ліверпуль все ж досяг свого вдруге – після виходу на заміну Джердана Шакірі. Розкішна діагональ Вейналдума знайшла зліва Мане, який пошив у дурні захисника і зайшов у штрафний майданчик. Удар Садьйо після низки рикошетів Де Хеа взяв, а парирувати добивання Шакірі він не мав жодних шансів.

Манчестер Юнайтед нічого не запропонував у відповідь, а колектив Клоппа закріпив перевагу. Атака за участю Мане, Фірміно, Салаха стала результативною, але забив знову Шакірі. І знову з допомогою рикошету, який зробив ДДХ безсилим. Це взяття воріт зняло будь-які питання про переможця поєдинку. "Дияволи" так і не показали зуби – господарі навіть більше атакували на останніх хвилинах.

Ліверпуль переміг, набрав 45 очок і піднявся на вершину турнірної таблиці. Манчестер Юнайтед з 26 балами залишився на 6 місці.

Задуми Моурінью не працюють

Жозе знову вийшов на матч з 3 центрбеками, як і в перших грудневих матчах проти Саутгемптона та Арсенала. Досвід попередніх зустрічей за подібною схемою не міг сьогодні допомогти його підопічним – лише Байлі вдруге вийшов у "трійці", Дарміан і Лінделеф у тих поєдинках не грали. Моурінью можна поспівчувати лише про одне – купа травмованих захисників (Рохо, Шоу, невідомим до останнього був стан Дарміана та Далота), куди додалося передматчеве пошкодження Смоллінга. Награти склад на топ-матч він просто не міг.

Однак що робив на правому фланзі відірваний від партнерів Далот – велике питання. У перерві Моурінью замінив португальського фулбека, фактично відмовившись від атак правим краєм. Поява Феллаїні на другий тайм для укріплення тотально програного центру поля також не спрацювала. Як і зміна схеми. На старті другого тайму Ліверпуль возив "дияволів" не менше, ніж на старті першого.

"Особливий" визнає, що сьогодні перемогла краща команда, але знову знаходить виправдання: "Ми збалансували гру за рахунку 1:1, інтенсивність Ліверпуля падала, їхні захисники били з 30-40 метрів, бо не могли підійти ближче до воріт. Другий і третій голи ми пропустили з рикошетів – це питання до удачі". Вже не вперше складається враження, що Моурінью дивиться якийсь інший футбол, ніж мільйони. У Ліверпуля в другому таймі 8 ударів з меж штрафного майданчика.

Погба так і залишився в запасі, а Гаррі Невіл у післяматчевій студії Sky Sports розніс всю команду, де "гравці не розуміють, як віддати пас".

Фред спричинив конфлікт Моурінью з гравцями Манчестер Юнайтед

Клопп – геній, він заслужено очолює АПЛ

Герр Юрген також мав проблеми з лазаретом (Александер-Арнольд, Матіп, Гомес, Мілнер), однак він вийшов з ситуації. Ще й обравши не найбільш прогнозовану стартову 11-ку. І наскільки ж його рішення стали визначальними. Англійська преса очікувала у центрі поля Хендерсона, а вийшов Фабінью і став найкращим на полі. Геніальний асист у випадку з першим голом, 5 ударів по воротах, 2 створені шанси, 3 вдалі спроби дриблінгу, 3 відбирання, 6 точних лонгболів. І це тільки статистика, яка не показує величезний вплив на розкішну гру своєї команди.

Також треба відзначити, що Салах не був прив'язаний до правого флангу атаки, де б з ним грали і Янг, і Лінделеф. Натомість Момо у центрі створював хаос серед незіграних центрбеків за допомогою феноменального Фірміно. Кейта діяв вище за інших центрхавів – майже на одній лінії з Мане, що принесло мерсисайдцям тотальну перевагу на чужій половині поля в фазі атаки. Добре відіграв після важкої травми і Клайн, якому довірився Клопп.

Ну і найочевидніший аргумент геніальності німецького коуча – заміна Кейта на Шакірі. Джердан став героєм, оформивши дубль. Клопп трішки ризикував таким рухом, нібито послаблюючи організованість свого колективу, але такого Юнайтед боятися не варто було. Все спрацювало. Не завадив навіть фейл Аліссона.

Цікаві факти

– Ліверпуль завдав 36 ударів – найкращий показник у цьому сезоні.

– Манчестер Юнайтед пропустив 29 голів у поточній АПЛ – за весь минулий розіграш були 28.

– Ліверпуль встановив новий клубний рекорд за кількістю безпрограшних матчів в АПЛ – 18.

– Манчестер Юнайтед набрав найменше очок після 17 турів у своїй історії АПЛ – 26.

– Ліверпуль переважає Манчестер Юнайтед на 19 пунктів у турнірній таблиці – найгірший показник для "дияволів" перед Різдвом.

– Жозе Моурінью лише втретє програв Ліверпулю в АПЛ.

"Особливий" вже не особливий – Моурінью не впорався з роботою в Манчестер Юнайтед

Статистика матчу