УКР РУС

Ліверпуль влаштував для Арсенала нове жахіття Енфілда – хитрий Клопп спровокував сутичку з Артетою і вийшов переможцем

20 листопада 2021 Читать на русском

Ліверпуль приймав Арсенал в рамках центрального матчу 12-го туру АПЛ. Читайте звіт про поєдинок на "Футбол 24".

Підопічні Артети підходили до гри з вдалими серіями – 10 матчів поспіль без поразок у всіх турнірах і 3 поспіль перемоги в АПЛ. Натомість Ліверпуль перед міжнародною паузою дещо "забуксував", здобувши лише очко в матчах з Вест Хемом і Брайтоном. Проблеми мерсисайдців погіршувалися кадровими втратами. Збірні "травмували" Хендерсона та Робертсона. Капітан опинився принаймні в запасі, а шотландця підміняв його звичний дублер Цімікас. Центр поля сформувало тріо Чемберлен-Фабінью-Тьяго. Склад Арсенала був прогнозованим, а повернення Партея замість Мейтленда-Найлза лише додавало оптимізму фанатам "канонірів".

Челсі розтрощив Лестер на виїзді – оригінальна смертельна зброя Тухеля зміцнює лідерство в АПЛ попри 3 скасовані голи

Перші 15 хвилин не подарували жодної гостроти, хоча обидві команди виконували свої завдання-мінімум. Ліверпуль очікувано володів м'ячем, проте Арсенал гідно пресингував і намагався вискочити в контратаку за рахунок вертикальних передач. Часом лондонці влаштовували біля своїх воріт ризиковані розіграші, які доводять вболівальників до інфаркту, а Роберто Де Дзербі до екстазу. Обрізки таки траплялись, але Ліверпулю не вдавалося покарати суперника.

На 29-й хвилині сталася епохальна подія – перший удар у площину, який ледь не призвів до гола. Трент виконав фірмовий крос, а захисник Арсенала скинув м'яч точнісінсько на ногу Тьяго. Ремсдейлу довелося робити подвійний сейв, відбиваючи постріл іспанця та добивання Мане. "Каноніри" відразу відповіли голом Ляказетта, який справедливо скасували через офсайд.

Ще більше гру запалили раптові розбірки тренерів. Мане в'їхав ліктем в обличчя Томіясу, але гучні претензії чомусь висловив Клопп. Зазвичай спокійний Артета не витримав і хотів особисто розібратися з колегою – головних тренерів розтягнули помічники, а рефері виписав обом по жовтій. Конфлікт більше допоміг Ліверпулю, який під завісу тайму влаштував справжній штурм. Героїчний Ремсдейл рятував ще двічі, проте на 39-й хвилині безсилим був навіть він. Трент ідеально подав зі штрафного, а Мане відірвався від опікунів і головою прошив кіпера Арсенала. Сенегалець явно заслужив на цей м'яч. Саме він разом з активним Цімікасом створювали найбільше гостроти, допоки Салах з Жотою "дрімали".

Свисток на перерву зафіксував мінімальну перевагу Лверпуля. В останні хвилин 10 Арсенал явно "здувся" і повинен був дякувати воротарю, що розрив не більший. Здобуток лондонців у атаці також не вражав – один удар в площину і скромні 0,20 xG проти 0,72 у суперника.

Відпочинок нічим не допоміг гостям. Ліверпуль без труднощів проходив центр поля і розривав оборону, а гравці Арсенала ще й самі вигадували проблеми на свою голову. На 52-й хвилині Нуну Тавареш пішов в авантюрний дриблінг поблизу карного майданчика і сліпо відпасував в ноги Жоті. Португалець замахом прибрав захисника і Ремсдейла – 2:0.

Уотфорд знищив МЮ – Раньєрі, Роналду і Ко все відвертіше вказують на двері Сульшеру, потрійний удар родом з УПЛ

Незабаром запахло побиттям, яке нагадало жахи Арсенала на початку сезону. Артета випустив Мейтленда-Найлза замість Локонги – літній новачок "канонірів" ще в першій половині не встигав накривати суперників. Це був далеко не єдиний недолік лондонців. В атаку доводилося йти більшими силами, але готового плана Б не знайшлося. Виникали величезні розриви на флангах, якими реактивні крайки Ліверпуля користувалися. Салах пролетів 30 метрів і викотив передачу Жоті – дублю завадив ще один фантастичний сейв Ремсдейла! Біля воріт Аліссона можна було згадати лише кволий удар Обамеянга, з яким бразилець впорався.

Розгром оформив Салах після простої, але водночас блискучої комбінації. Аліссон виніс на лівий фланг, а Цімікас і Жота передачами головами довели м'яч до Мане. Сенегалець міг забити сам, але поділився із Салахом. Арсенал посипався остаточно. На 76-й Мінаміно вийшов на заміну, а вже 48 секунд замикав ще одну передачу Трента – 4:0.

На цьому команди і заспокоїлись. Ліверпуль одним махом випередив Вест Хем і Ман Сіті (щоправда, "містяни" завтра ще гратимуть з Евертоном), вискочивши на другу сходинку. Натомість Арсенал втратив нагоду зрівнятися з "молотами" у боротьбі за омріяну зону ЛЧ.

Джеррард дебютував в Астон Віллі з перемоги над Брайтоном, Ярмоленко не врятував Вест Хем від поразки Вулверхемптону

Прогрес Арсенала очевидний, але для битви з топами цього замало – лондонці бояться Енфілда

Після провального початку сезону Артета справді навів лад у своїй команді. Томіясу, Вайт і особливо Ремсдейл додали захисту міцності, а в атаці феєрили молоді Сміт-Роу та Сака. Потужна хода дозволила вболівальникам "канонірів" справедливо розраховувати на повернення в ЛЧ, якої не було із сезону 2016/17. Втім, матч проти Ліверпуля дуже болісно опустив лондонців на землю, нагадавши найгірші зразки старту поточної кампанії. Безхребетність в атаці (фінальний xG – 3,41:0,31), прохідний центр поля і панічна оборона. Якщо у перші 30 хвилин Арсенал тримався непогано, то далі була суцільна катастрофа.

Візити на Енфілд взагалі стали нічним жахом для "канонінрів" – в рамках АПЛ 6 поразок поспіль з різницею голів 4:22! Відставання від четвертого місця складає лише 3 очки, але доводити амбіції потрібно у битвах з рівними собі. Найближчий такий поєдинок – виїзд на Олд Траффорд 2 грудня (хоча топовість нинішнього МЮ може викликати посмішку).

Атака і фулбеки Ліверпуля залишаються космосом – це може зробити команду чемпіоном

Втрата Фірміно абсолютно не вплинула на атакувальну міць "червоних". До перерви розривав Мане, а потім Салах і Жота не залишили мокрого місця від захисту Арсенала. Не слід забувати і про геніального Трента, який з 9 результативними передачами є найкращим асистентом АПЛ. До слова, саме його офіційний сайт ліги визнав гравцем матчу. Варто похвалити і Цімікаса, який на протилежному фланзі успішно виконав звичний функціонал Робертсона.

Ліверпуль наколотив вже 35 голів, закріпивши звання найрезультативнішої команди (найближчий переслідувач – Челсі з 30-ма). Атака може стати вирішальним фактором у чемпіонських перегонах. Ман Сіті досі залишається без чистого центрфорварда, а Челсі змушений підміняти Лукаку ненадійними німцями. Щоправда, взимку вже у Клоппа будуть проблеми, якщо Мане і Салах поїдуть на КАН.

Клопп зарядив команду агресивним випадом у бік Артети

Головний тренер Ліверпуля складає враження жартівника з приємним характером, але коли потрібна агресія, то відкривається інший бік. Невідомо, чому німець так емоційно відреагував на епізод у першому таймі, адже фолив саме його гравець. Втім, команда явно підхопила настрій керманича і саме в той період почалася тотальна домінація "червоних". Натомість Арсенал зовсім знітився, не підтримавши сміливий запал Артети.