УКР РУС

РБ Лейпциг – Борусія Д: дивовижне відродження в центральному матчі вікенду, Холанд і Санчо сяють на сотні мільйонів

10 січня 2021 Читать на русском

Дортмундці несподівано переграли Лейпциг (1:3) в 15 турі Бундесліги. Огляд матчу РБ Лейпциг – Борусія Д читайте на "Футбол 24".

Дортмунд перед Різдвом потрапив у яму, втратив багато очок і відстав від лідерів. Звільнення Люсьєна Фавра не надто допомогло – ігрові проблеми залишилися. Лейпциг у цьому сезоні стабільніший, маючи найкращу оборону в Бундеслізі. Сьогодні Юліан Нагельсманн вирішив зіграти з трьома центрбеками, які мали стримати спритну атаку в складі Холанда, Санчо, Ройса та Рейни.

Баварія програла шалений матч Борусії М – розкішні асисти капітана, мюнхенська оборона нагадала катастрофу Шахтаря

Втім, ця четвірка довгий час залишалася в тіні – до них банально не доходив м'яч. Лейпциг повністю замкнув Борусію на її половині. Господарі для пресингу переходили на 4-1-3-2 та дуже ефективно перекривали супернику варіанти розвитку атаки. "Джмелі" намагалися виходити через фланги, але і там, і в центрі програвали всю боротьбу.

Так виглядала карта дотиків гостями до м'яча до середини першого тайму – жодного переходу в фінальну третину, про удари мови навіть не було. Холанд бродив відрізаним від команди.

На протилежному кінці поля ударів також не було взагалі, однак Лейпциг насідав на чужі ворота. Гострота йшла в основному від Анхеліньо, який на фланзі тероризував слабкого Меньє та часто виконував кроси у штрафний майданчик (вони не знаходили адресатів).

Ближче до перерви Борусія трішки набрала солідності, організувала кілька атак, спробувала увімкнути високий пресинг. Виглядало це все дуже непереконливо, але хоча б зникло відчуття, що Буркі от-от витягне м'яч з сітки.

Перший тайм так і завершився нулями та подарував три удари на дві команди – сумарний xG склав мікроскопічні 0,09. Компенсація за попередні вогняні матчі в турі?

Другий тайм був зовсім іншим. Відразу по перерві Борусія підірвалася – пресинг став різкішим, організованішим і дієвішим. Санчо створив момент для Ройса, а потім добре подав з кутового на голову Джану. Гості нарешті завдали першого удару. А на 55-й хвилині Дортмунд відкрив рахунок, коли Холанд і Ройс класно розігнали атаку, а капітан п'ятою вивів Санчо на порожні ворота!

У "джмелів" раптово почали проходити швидкі комбінації, які завершувалися небезпечними ударами Геррейро та Холанда (один з пострілів Ерлінга прийшовся на поперечину). Оборона Лейпцига не встигала реагувати на таку динаміку, а атака саксонців знітилася. У стартові 20 хвилин другого тайму Борусія просто змела суперника – 7:0 за ударами.

Юліан Нагельсманн спробував розбудити команду зміною схеми (перехід на 4-4-2) та замінами, однак нічого не змінилося. Ольмо міг повернути Лейпциг у гру, але, вийшовши на ударну позицію, влучив у стійку. Дортмунд відчув впевненість – зменшилася кількість помилок, м'яч ходив швидше.

Другий гол Борусії став логічним наслідком подій на полі. Холанд зібрав на себе чотирьох суперників, звільнив зони для партнерів і побіг завершувати атаку. Геррейро в штрафному елегантно відкинув п'ятою на Санчо, англієць навісив на дальню стійку, а Холанд виграв другий поверх. 0:2 на користь Дортмунда!

Ерлінг раз по раз виходив на ударну позицію та скористався шансом оформити дубль. Геррейро та Ройс перехопили м'яч і чудово пройшли до штрафного, після чого капітан покотив на Холанда – норвежець переграв голкіпера. Сьорлот під завісу зустрічі з передачі Анхеліньо забив гол престижу. Лейпциг втратив шанс очолити Бундеслігу та залишився другим – 31 очко. Борусія набрала 28 балів і скоротила відставання від лідера до 5 пунктів.

Феєрія Холанда, Санчо та Ройса у відеоогляді матчу РБ Лейпциг – Борусія Д – 1:3

Лейпциг переграв Борусію на старті, але забув забити

Юліан Нагельсманн перед матчем досить зухвало розказував, як він збирається обіграти Дортмунд, тому зараз соцмережі переповнені тролінгом молодого коуча. Однак у перші пів години план працював – Лейпциг виглядав на голову сильнішим за гостей. Організований пресинг "биків" не випускав Борусію за центр поля, перекривалися всі канали для передач, Санчо та Холанду не давали розбігтися.

Анхеліньо ізольовували один в один проти Меньє – найсильніший гравець РБ проти найслабшої ланки БД. Бельгієць був приречений на провал і провалювався, але в Анхеліньо не пішли подачі. Головний креативник господарів у першому таймі виконав 8 кросів і лише один з них виявився точним. Це неабияк вдарило по атакувальному потенціалі Лейпцига. Гріш ціна всьому домінуванню Лейпцига, коли не вдається завдати жодного якісного удару. А в другому таймі повторилася історія з першого матчу проти МЮ.

Лейпциг знов програв Дортмунду (дві з трьох поразок у Бундеслізі за останній рік прийшли від BVB), однак гірше те, що саксонці вкотре не зуміли обіграти топ-суперника. Ця тенденція насторожувала ще в попередньому сезоні (лише раз здолали Гладбах), а в поточному нічого не змінилося.

Казкове перевтілення Дортмунда з двома монстрами

Можна припустити, що "автобус" (досить якісний) з Хуммельсом за рулем у дебюті матчу був частиною прагматичного плану Борусії, але як пояснити повну відмову від контратак? Навряд чи Едін Терзіч хотів, щоб Холанд до перерви лише 5 разів зустрівся з м'ячем. Перший тайм у виконанні "джмелів" був жахливим.

Хейтери Люсьєна Фавра вже відрапортували, що нарешті в команди з'явилася справжня стратегія, нарешті команда навчилася грати від оборони. Але це абсурд. Нездатність вийти в атаку не спишеш на те, що так і планували. Нічого не змінилося після відставки швейцарця.

Дортмунду все одно бракує напрацьованих патернів, а гра залежить від настрою окремих виконавців. Сьогодні засяяли Санчо та Холанд, а Ройс з Геррейро підсобили їм в ключових епізодах тонкими передачами. Джейдон і Ерлінг показали, за що потрапили у топ свіжого рейтингу найдорожчих футболістів світу, де їх оцінили по 150 мільйонів.

Санчо нагадав себе найкращого зразка, віддавши 7 передач під удар. Монструозний Холанд маскує командні проблеми в атаці фантастичним індивідуальним перфомансом (100% вдалих спроб дриблінгу, 67% виграних дуелей). Він взяв участь у всіх голах, а перед третім видав щось дивовижне. Загалом у норвежця 25 голів у 25 перших матчах Бундесліги!

Втім, всі ці компліменти стосуються лише другого тайму. У першому на Борусію було боляче дивитися, а потім трапилося магічне перевтілення. Одна з причин – замість травмованого Вітселя вийшов Джан, який додав мускулів у центр поля. Пресинг запрацював, Санчо отримав більше простору, Холанд – менше опіки.

Схожий сценарій був проти Герти та ще в кількох переможних матчах. У Дортмунда через залежність від тінейджерів немає стабільності, тому на дистанції розраховувати на щось складно.

Заручник порівнянь з Клоппом і очікування див – Фавр був приречений у Дортмунді