УКР РУС

Ліверпуль знищив Лестер: мерсисайдці за крок від чемпіонства, Трент – машина, проблеми "лисів" у топ-матчах

27 грудня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Центральний матч 19-го туру АПЛ між Лестером і Ліверпулем завершився розгромом "лисів" на їхньому полі (0:4).

Матч першої та другої команд АПЛ мав статус центрального у всій Європі (інші чемпіонати відпочивають), але перший тайм трішки розчарував. Ні, з динамікою, моментами та емоціями все було гаразд, але Лестер просто забув вийти на поле – доробком "лисів" до перерви стали лише катастрофічні помилки біля своїх воріт, нуль ударів по чужих та фантастично низькі 33% володіння м'ячем на деяких етапах гри.

Лестер – Ліверпуль – 0:4 – відео голів та огляд матчу

Ліверпуль же одразу пішов уперед, ледь не відкривши рахунок вже на 2-й хвилині: спочатку Александер-Арнольд потужно пробив метрів з 22-х (Шмейхель парирував), а потім Мане випередив Каспера й замкнув простріл – втім, замість удару стався відскок в бік від Садьйо. За три хвилини по цьому Еванс обрізався прямо перед власним штрафним, після чого мерсисайдці розкатали швидку триходівку з ударом Салаха метрів з 19-ти – вище воріт! На 11-й же Мохамед розлютив Клоппа, почавши тікати віч-на-віч зі Шмейхелем, обігравши його й пробивши з дуже гострого кута – м'яч влучив у зовнішній бік сітки, хоча можна було обігратися з партнерами.

Клопп: Поєдинки в англійській Прем’єр-лізі на Boxing Day – це злочин

Чи змусило це зібратися Лестер? Та аж ніяк. Вже на 15-й хвилині Перрейра на власній половині поля так добре вкинув аут, що Хендерсон вийшов на лінію штрафного й пробив – м'яч рикошетом ледь не влетів за комірець Шмейхелю в дальній кут! На 20-й сталося дуже неодзначне зіткнення Мане та Варді в карному майданчику "лисів", але арбітр вирішив проігнорувати цей епізод. Господарі у відповідь огризнулися кількома швидкими контратаками по флангах з пасом на хід Барнсу та Прату, але захист Ліверпуля не допускав помилок.

"Червоні" не могли не перевести кількість у якість. На 31-й хвилині вони відкрили рахунок після кутового та чергового виграного підбирання; Александер-Арнольд отримав пас від Робертсона й виконав чудову подачу з лівого флангу на правий край штрафного за спину Чілвеллу – Фірміно замкнув її ударом головою під ближню стійку! Ще через три хвилини закрити інтригу у матчі міг Мане, який вирвався віч-на-віч зі Шмейхелем після помилки Еванса, але Садьйо не зміг переграти Каспера у ближньому бою! Надалі Ліверпуль продовжив тримати ініціативу, але моментів до перерви не виникало.

Старт другого тайму був набагато веселішим за початок першого. Так, вже на 48-й хвилині стався дебютний удар Лестера по воротах – це Тілеманс стріляв з лінії напівкола перед штрафним, влучивши у п'ятку одного із захисників. Ліверпуль відповів кількома небезпечними підходами та кросами, а на 56-й хвилині ледь не відкрив рахунок зусиллями Фірміно – Роберто не влучив по м'ячу з лінії воротарського. Ще кращий момент гості запороли на 58-й: Фірміно пробив головою з гострого кута, Шмейхель відбив на Салаха, а той одразу ж вистрілив метрів з 11-ти – рикошетом від Каспера м'яч влучив у поперечину! Щоправда, тут був офсайд.

Поступово "лиси" не тільки вирівняли хід матчу, а й почали перехоплювати ініціативу. Зокрема, кілька класних ривків по флангу зробив Варді, який всадив Гомеса на жовту картку після фолу на самій лінії штрафного. Взагалі, 60-ті хвилини виглядали дуже нервово, тому Клопп змушений був реагувати. На 70-й він кинув у бій Мілнера з Оріджі, а вже за хвилину Джеймс став автором другого голу Ліверпуля – він забив з випадкового пенальті, призначеного після подачі Трента з кутового та влучання м'яча у руку Союнчу. 0:2.

Александер-Арнольд розповів про свою мрію

На обличчях вболівальників та футболістів Лестера читалося неймовірне розчарування (дехто навіть ховав обличчя). "Лиси" поплили капітально, а Ліверпуль моментально покарав за слабкодухість, влаштувавши погром: на 75-й хвилині Фірміно пробив з центру штрафного в дев'ятку, замкнувши простріл Александера-Арнольда, а на 78-й сам Трент метрів з 22-х вистрілив у лівий нижній кут – 0:4.

В ендшпілі поєдинку Лестеру трішки дали пограти з м'ячем на чужій половині поля, але нічого, крім ривка Варді по флангу з ударом з гострого кута в зовнішній бік сітки, "лиси" так і не створили. Ліверпуль також не наполягав на атаках. Фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу мерсисайдців, які набрали 52 очки й відірвалися від Лестера на 13 залікових балів. Манчестер Сіті відстає на 14 пунктів.

Ліверпуль – без п'яти хвилин чемпіон

Після того, як Ліверпуль катком проїхався по Сіті та всій АПЛ, не зазнавши жодної поразки та всього раз розписавши нічию, інтрига щодо чемпіонства трималася лише на важкому календарі мерсисайдців та Лестері. Непростий поєдинок у Зальцбургу та клубний чемпіонат світу дійсно вимотали з "червоних" купу сил, але що ми отримали на "Кінг Пауер Стедіум"? 0:8 за ударами у першому таймі, 0:4 на табло після фінального свистка та 0.12 - 3.77 за коефіцієнтом очікуваних голів. На "лисів" не просто влаштували полювання – їхній заповідник розбомбили ядерними ракетами.

Цей розгром став найбільшим у зустрічах між першою та другою командами АПЛ за останні 8 років, з часу легендарного новорічного матчу Сіті проти МЮ (6:1). Тепер підопічні Юргена Клоппа мають 52 очки, що є рекордом – жодна англійська команда не мала стільки залікових балів у активі на момент Boxing Day. Взагалі, на різдвяні свята Ліверпуль при Клоппі перемагає протягом п'яти років поспіль, забивши 15 голів і не пропустивши жодного. Також мерсисайдці повторили досягнення Сіті з 2017-го, тримаючи у святковий період відрив від другого місця в 13 очок – і він ще може збільшитись до 14-ти, адже у обох суперграндів є по грі у запасі.

Чи можна втратити такий гандикап? Будемо реалістами – це неможливо. У минулому сезоні Ліверпуль примудрився розтринькати відрив у 7 очок, але Сіті став чемпіоном з відривом всього у 1 заліковий бал. Історичний максимум видав Ньюкасл у сезоні 1995/96, програвши чемпіонство при 12 очках відриву від другого місця. Нинішній Ліверпуль сильніший і за нинішній Сіті, і за тодішніх "сорок". "Червоні" – нові королі Англії.

Лестер – команда іншого рівня

Безумовно, "лиси" розчарували: всього три удари, нуль влучань у площину, кілька цікавих ривків по флангах без логічного завершення та приблизно 10 хвилин дійсно рівного футболу – от і все, що зробила друга команда АПЛ з втомленим перельотами Ліверпулем. Не цього чекаєш від подібних поєдинків. Центральний матч туру перетворився в ефектну коронацію мерсисайдців на англійський трон, а також підтвердив очевидний факт – Лестер не є командою чемпіонського рангу.

Підопічні Брендана Роджерса проводять по-справжньому видатний сезон, досі тримаючись у зоні ЛЧ й маючи хороші шанси залишитись там до останнього туру, однак боротися за медалі цьому колективу не до снаги. Практично всі центральні матчі, крім зустрічей з кризовими Арсеналом і Тоттенхемом, Лестер провалив: у "лисів" дві поразки Ліверпулю (1:2, 0:4), важкий програш Сіті (1:3) та Манчестер Юнайтед (0:1), а також нічия з Челсі – і це при тому, що останні три колективи перебувають у далеко не найкращій своїй формі. Це вже не випадковість і не тенденція, а система.

Втім, це ще не значить, що Лестер поганий і що він пролетить повз ЛЧ. "Лиси" є третьою за результативністю, першою за інтенсивністю пресингу та четвертою за відсотком володіння м'ячем командою АПЛ. Джеймі Варді залишається найкращим бомбардиром чемпіонату (17 голів), а восени його партнери видали серію у 10 поспіль перемог. Це дуже сильний колектив – найкращий серед усіх, кому не світять медалі і один з найсильніших серед претендентів на четверте місце. Втім, відсутність позитивного результату в лобових матчах може серйозно нашкодити навесні, коли й розпочнеться вирішальна битва за путівку в ЛЧ.

В тактичному плані з Лестером все в порядку – команда гнучка і продумана, а тренер швидко підлаштовується під ситуацію на полі. Так, "лиси" майже переломили хід зустрічі з Ліверпулем, але одразу після другого пропущеного голу чомусь впали в апатію. З цим потрібно щось робити, адже і до пенальті було багато проблем з психологією – футболісти калібру Еванса не мають права раз за разом викочувати передачі в ноги супернику перед власним штрафним, а група атаки з Меддісоном та Варді не можуть просто розчинитись. Крім того, помітно, що Лестер не витримує темп топ-матчів, де суперник вмикається відразу, надовго й по-серйозному, поступово лише нарощуючи оберти.

Так, Лестер знову провалив топ-матч – і це вже система. Втім, у його конкурентів вагон своїх проблем, тож боротьба за Лігу чемпіонів буде дуже цікавою.

Александер-Арнольд – машина

Ключовим футболістом у матчі став Трент Александер-Арнольд. Правий захисник Ліверпуля створив перший момент у грі, потужно пробивши метрів з 22-х у площину на 2-й хвилині, а також став причетним до всіх чотирьох голів – у нього 1 забитий м'яч, 2 асисти та влучання в руку Союнчу з кутового. Це вже велике досягнення, але не варто забувати й про інші видатні цифри: ТАА найчастіше серед усіх гравців на полі зустрічався з м'ячем (105 дотиків), став лідером за кількістю кросів (17, 12 з гри) та передач під удар (3).

Після поєдинку з Лестером на рахунку Александера-Арнольда вже 8 асистів у сезоні АПЛ 2019/20 – це всього на чотири менше, ніж він віддав у сезоні 2018/19, і всього на два менше, ніж зараз має Де Брюйне. Загалом, від початку минулого чемпіонату Трент віддав вже 20 гольових передач в АПЛ – більше, ніж будь-який інший футболіст англійської першості. А йому всього 21 рік! Браво.

Ван Дейк забрав будинок Сульшера, або За що Моурінью заплатив 1 млн готелю – футбольні "війни" за нерухомість в Англії