УКР РУС

Леганес – Барселона: Вальверде, теніс, кошмар – у такому порядку, або Каталонців рятує провал Грізманна

23 листопада 2019 Читать на русском

Барселона перемогла на виїзді Леганес (2:1) в рамках 14-го туру іспанської Ла Ліги. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Леганес – Барселона розпочався о 14:00 за київським часом. Каталонці виходили на поле Бутарке у статусі лідера Прімери (25 очок), випереджаючи мадридський Реал за додатковими показниками. Ернесто Вальверде не міг розраховувати на трьох крайніх захисників – Семеду, Серхі Роберто та Жорді Альбу. Відтак, місце на лівому фланзі зайняв Жуніор Фірпо, а праворуч з перших хвилин грав молодий сенегалець Мусса Ваге. Умтіті замінив дискваліфікованого Лангле.

Леганес – Барселона: стартові склади та онлайн-трансляція матчу Ла Ліги – каталонці з "валідольною" обороною

Тер Штеген ледь не створив каталонцям неприємностей вже на 3-й хвилині поєдинку. Німецький кіпер почав невиправдано фінтити поблизу власних воріт, а потім подарував сферу Брейтвейту, який з лінії карного вистрілив над поперечкою. Неорганізована гра Барси в обороні все ж призвела до швидкого пропущеного м'яча. Фірпо та Умітіті не встигли повернутись назад, Ен-Несірі увірвався у штрафний майданчик і розкішно виконав з-під Піке у дальню дев'ятку. Це – топ рівень. Браво!

Після цього пройшла ще одна хороша атака господарів через лівий фланг. Дембеле втратив м'яч на рівному місці, Піке програв боротьбу Бретвейту, а той миттєво переадресував на Оскара, який зовсім трішки не влучив у ближній кут. "Благуранас" створили щось більш-менш гостре ближче до середини першого тайму. Мессі виводив Суареса на побачення з Куельяром, але уругваєць задалеко відпустив круглого – "Пічу" вчасно покинув ворота, ліквідувавши небезпеку.

І знову веселить публіку Тер Штеген. Німецький кіпер не дістався до м'яча на правому краю штрафного, дозволив обіграти себе Брейтвейту, однак данець прострілював вже з-за лицевої. Гостям серйозно пощастило. Натомість Куельяр показав, чому Лунін не мав жодних шансів витіснити його з основи. 35-річний "Пічу", виконавши неймовірний сейв, врятував Леганес після удару головою від Суареса. Уругвайцю красиво асистував Дембеле. Це був єдиний стовідсотковий момент гостей за перші 45 хвилин. Неймовірний провал команди Вальверде до перерви, яка спромоглась на два удари в площину.

Не встиг розпочатись другий тайм, як Піке влучив у стійку після подачі Мессі з кутового. Жерар ще й опинився першим на добиванні, але підіграв собі рукою. На 53-й хвилині Барса отримала право на виконання штрафного. До воріт було далеко, тому Лео вирішив навішувати, знайшовши голову Суареса – "Ель Пістолеро" переграв Куельяра ударом від газону (1:1).

Заведений Мессі виконав фірмовий рейд по правому фланзі, змістився до центру та пробив у ближній кут – "Пічу" впевнено забрав сферу. На 70-й хвилині Вальверде дає шанс юному Ансу Фаті, який замінив непомітного Френкі де Йонга. Команда Агірре претендувала на пенальті. М'яч начебто влучив у руку Фірпо, але VAR допоміг розібратись в ситуації – все чисто.

Відеоасистент зіграв ключову роль вже у наступній атаці Барселони. Відаль розстріляв Куельяра з близької відстані, лайнсмен спочатку зафіксував офсайд чилійця, але після декількох відоповторів рефері відновив справедливість – сфера потрапила до хавбека Барси від ноги Рубена Переса (1:2). Колоритний хлопчина з намальованою бородою радіє голу свого ідола. "Кулес" роблять важкий камбек та втримують лідерство – 28 очок. Леганес залишається на дні таблиці з 6-ма пунктами в активі.

Виїзний кошмар продовжується з "Pique Davis Cup"

Черговий виїзний матч Барси при Ернесто Вальверде перетворився на величезні страждання як для футболістів, так і прихильників каталонського клубу. "Блаугранас" провели бездарні 45 хвилин, які завершились лише одним пропущеним м’ячем через слабку виконавчу майстерність команди Агірре. Так, гості вийшли з експериментальною обороною (без Альби, Лангле та Семеду), але навіть відсутність трьох основних захисників не виправдовує той хаос, який панував біля воріт тер Штегана на перших хвилинах гри. Паніка, неорганізованість, слабка концентрація. Фірпо та Умтіті, які навряд чи б отримали шанс, якби їхні конкуренти були доступними, не пройшли перевірки першою ж осмисленою атакою "пепінерос". Обоє банально не встигли повернутись назад, залишивши Піке наодинці з Ен-Несірі. Що було далі, усім прекрасно відомо.

Особливий акцент хочеться зробити на персоні Піке, який, схоже, намагається пришвидшити завершення власної кар’єри. Акурат перед матчем Жерар заявляв, що має намір грати за Барселону до 2022 року, однак його рівень на Бутарке – тихий жах, принаймні до перерви. Досвідчений оборонець регулярно програвав боротьбу Брейтвейту, створюючи нервозність у діях усієї оборони. І як тут не згадати, що протягом тижня Піке був зосереджений на організації дебютного Кубка Девіса, а не підготовкою важливого виїзного матчу. Якщо Бейл віддає перевагу гольфу перед футболом, то Піке обирає теніс. Вальверде наразі ігнорує вибрики "священної корови" з величезним впливом у роздягальні, але що думає керівництво з цього приводу? Поки Бартомеу працює над своїм останнім проектом, Жерар відверто філонить.

Грізманн ризикує перевершити Коутінью та Дембеле

Французький форвард провів ще один сірий поєдинок, отримавши найнижчий бал серед усіх гравців Барселони, які вийшли на поле з перших хвилин, за версією аналітичного порталу SofaScore – 6.6. Грізманн взагалі не пробивав по воротах Куельяра, лише 34 рази торкався м’яча, не зробив жодної гострої передачі та вкотре продемонстрував відсутність взаєморозуміння з Мессі та Суаресом. Раніше його рятував пристойний обсяг чорнової роботи на оборону, але зараз й цього не було. Антуан тільки одного разу перехопив сферу в центрі поля. Логічний наслідок його гри – рання заміна на 57-й хвилині. Відаль, який вийшов замість "Маленького принца", відзначився переможним голом, тож участь француза у матчі проти Борусії – під великим питанням. Якщо так продовжуватиметься й надалі, Грізманн ризикує перевершити найбільші трансферні провали "кулес" – Коутінью та Дембеле.

Втомлений Мессі, історичне досягнення Суареса

Мессі також не перебував на звичному для себе рівні. Лео, який провів два матчі за Аргентину під час міжнародної паузи (Бразилія, Уругвай), по-справжньому вмикався лише декілька разів. Один удар в рамку за 90 хвилин гри – це не показник для футболіста, якого багато хто вважає першим номером на планеті. Втім, Лео рятує результативна передача на Суареса. З неї розпочався камбек каталонців. Це був його 5-й асист зі старту сезону – найкращий показник у Прімері. До слова, Луїсіто, забивши головою, зрівнявся з Самітьєром як четвертий снайпер в історії Барси (183 голи). Попереду лише Кубала (194), Сесар (232) та Мессі (612).

Барселона 2020: Бартомеу будує останній суперпроект, або Кого переглядали каталонські скаути на матчі України