УКР РУС

Лаціо завдав першої поразки Ювентусу у сезоні: бліцкриг Індзагі, неочевидний герой "орлів" та одвічна проблема VAR

8 грудня 2019 Читать на русском

У центральному матчі 15-го туру Серії А Лаціо у більшості переграв Ювентус (3:1).

У суботній вечір в рамках 15-го туру Серії А зустрічались Лаціо та Ювентус. Римляни на чолі з найкращим бомбардиром Італії Чіро Іммобіле набрали прекрасну форму й до цього поєдинку підходили, перебуваючи на 3-й позиції у чемпіонаті. Натомість Ювентус у попередньому турі втратив очки у матчі з Сассуоло й дав змогу Інтеру одноосібно очолити Серію А. Буквально вчора "нерадзурі" не змогли переграти Рому, тож сьогодні "зебри" могли знову повернутись на першу сходинку у разі перемоги над підопічними Сімоне Індзагі.

Іммобіле увірвався до трійки найкращих бомбардирів у історії Лаціо

Гості розпочали агресивніше й фактично заблокували вхід до власної половини поля для "орлів" щільною грою у центрі. Лаціо мав епізодичні моменти, зокрема двічі небезпечно пробивав Іммобіле, але спочатку його удар заблокував Де Лігт, а потім Чіро не зміг замкнути подачу Лаццарі на дальній штанзі.

Барселона та Ювентус готують гучний обмін

Натомість Ювентус атакував позиційно й моменти виникали частіше – Дибала у своєму стилі змістився у центр та пробивав у дальній кут, але Стракоша у стрибку парирував; Роналду, здавалось, втратив момент для удару, коли опинився віч-на-віч з кіпером після закидання з глибини, але потім видав класний навіс на Бернардескі, якому не вистачило зросту, аби акцентовано пробити по воротах.

Зрештою, "зебри" награли на свій гол, який стався на 25-й хвилині – Бентанкур видав просто ідеальний пас з флангу на Кріштіану Роналду, а тому залишалось тільки підставити ногу на дальній штанзі. Захист Лаціо провалився й загалом виглядав досить невпевнено.

Роналду міг подвоювати перевагу під завісу тайму, але натомість Лаціо несподівано зрівняв – Луїс Альберто підтвердив свій статус кращого асистента й виконав подачу після розіграшу кутового на Луїса Феліпе, який перевисів усіх захисників та відправив "круглого" у ворота! 1:1 після першої половини.

По перерві напруга поєдинку збереглась, але моментів відверто бракувало. Обидві команди підходили до штрафного суперника, однак просунутись у глибину штрафного не вдавалось. Луїс Феліпе пробивав здалеку – Щенсни без проблем забрав м'яч у руки. Темп гри не спадав, однак він же був і причиною великої кількості втрат на чужій половині поля.

Аталанта – Верона: Маліновський створив шедевр, зірвав овації та впорався на чужій позиції, а "богиня" не лякає Шахтар

Не зовсім послідовно проявив себе арбітр матчу й фактично вирішив долю останньої чверті протистояння. Спочатку Фабрі не дав навіть жовтої картки за гру прямою ногою Луїса Феліпе проти Матюйді (не скориставшись допомогою відеоасистента), а на 70-й хвилині вилучив Куадрадо за фол у центрі поля після перегляду VAR.

Уже за 4 хвилини Лаціо реалізував кількісну перевагу – Мілінковіч-Савіч прийняв прекрасне закидання від Альберто, опинився один на один зі Щенсни та без проблем переграв останнього. На 78-й хвилині Лаціо отримав право на пенальті – польський кіпер не дотягнувся до м'яча і повалив на газон Луїса Феліпе. Іммобіле взявся пробивати і – не забив!

Наприкінці матчу Ювентус виглядав навіть гостріше, але "орли" на 90+5-й поставили крапку – Кайседо добив "круглого" після невдалої спроби Лаццарі! Історична перемога римлян, які завдають першої поразки підопічним Саррі у цьому сезоні в Серії А!

Вилучення Куадрадо та бліцкриг Лаціо

Усі вже звикли, що, попри доволі невелику кількість створених гольових моментів та незначне домінування на полі, Ювентус навчився виривати 3 очки у матчах, де "зебри" відверто не награвали на перемогу. Можливо, найбільш показовим став поєдинок проти Аталанти, яка "возила" туринців протягом двох таймів та зрештою поступилась 1:3. Та прикладів таких "вольових" перемог у Ювентуса можна знайти безліч.

Ця тенденція дещо похитнулась у попередньому турі, де Сассуоло відверто не награв на нічию, однак через чудову реалізацію міг повезти з Турину навіть перемогу. Сьогодні до 70-ї хвилини у вболівальників могло виникнути схоже відчуття – слизький нічийний рахунок давав більше можливостей для гостей, аніж для "орлів".

На відміну від матчу проти Аталанти, Мілана чи Торіно підопічні Саррі грали увесь поєдинок у однаково високому темпі й помітно переважали суперника на його половині поля, однак те, що мало статись ближче до фінального свистка (переможний гол Юве) обернулось у червону картку Куадрадо не без питань до арбітра. Фабрі довільно поставився до можливості використання відеоасистента, проігнорувавши цю опцію після фолу Луїса Феліпе проти Матюйді, чим викликав новий шквал критики цієї системи.

Помітно, як гості мали більше нагод всередині штрафного Лаціо й могли вийти вперед до вилучення, тоді як лише перфектна реалізація та усмішка Фортуни допомогла "орлам" вирвати перемогу. Останні здобули перемогу фактично за 5 хвилин, усіма силами кинувшись до воріт Щенсни після вилучення Куадрадо. Якби Іммобіле забив пенальті, можна було б це назвати локальним бліцкригом Сімоне Індзагі, однак кінцівка матчу виявилось дещо напруженішою.

Вочевидь, після матчу ще довго не вщухатимуть суперечки щодо рішень молодого арбітра Фабрі та варіативності щодо використання відеоасистента. Але окрім цього варто відзначити й злагодженість римлян після знаменної події на 70-й хвилині: Ювентус не збирався відстоювати нічию, тож Лаціо пішов у ва-банк та здобув справедливу тактичну перемогу на суперником, якого не перемагав у чемпіонаті 15 років!

Іммобіле провалив поєдинок, але у Лаціо є інший герой

Ще перед матчем прихильники Лаціо та конкуренти Ювентуса покладали чи не найбільші сподівання на супер-забивного форварда римлян. 17 голів у 15-ти іграх чемпіонату – вагомий аргумент у питанні, чому Сімоне Індзагі знаходиться зараз на третьому місці у Серії одразу після Інтера та Ювентуса. Але відсутність достатньої кількості моментів, які б створювали його партнери, завадила Чіро допомогти команді. Замість лідерських якостей у другому таймі Іммобіле розчинився на полі, а незабитий пенальті міг стати фатальним в останні, найбільш напружені хвилини. Тож попри оплески місцевої публіки Індзагі замінив форварда наприкінці, а свіжий Кайседо, який вийшов на заміну, поставив крапку у зустрічі.

Втім, сьогоднішнє протистояння показало й іншу, не менш важливу деталь механізму Лаціо – Луїс Альберто з 10-ма результативними передачами очолює список найкращих асистентів Серії. Розрізні передачі та навіси іспанця – зброя, яку Лаціо використав проти надщільної гри "старої сеньори" поблизу володінь Щенсни, особливо у центрі. Перші два голи господарів – більшою мірою саме його заслуга, тож не дивно, що саме він отримав найвищі бали та став запорукою успіху сьогодні.

Лаціо зробив те, що не змогла Аталанта, й тепер справедливо посідає ще донедавна її 3-тє місце у чемпіонаті. Переможна серія та перемога над головним претендентом на Скудетто дозволяє говорити про ще одного борця за зону Ліги чемпіонів у Італії, про якого дещо забули після попереднього сезону. Принаймні Рома, Наполі та Аталанта поки що це дозволяють команді Сімоне Індзагі, а що буде далі, побачимо вже незабаром.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ЧЕМПІОНАТУ ІТАЛІЇ