УКР РУС

Крістал Пелас – Манчестер Сіті: Гвардіола "задушив" складного візаві, а Зінченка чекаємо в Лізі чемпіонів

19 жовтня 2019 Читать на русском

Манчестер Сіті здолав Крістал Пелас з рахунком 0:2 в рамках 9-го туру АПЛ. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Манчестер Сіті перед міжнародною перервою відпустив Ліверпуль у турнірній таблиці на 8 очок. Сьогодні суперник у "містян" був не найпростішим – Крістал Пелас після чудового старту сезону посідає 6-те місце в АПЛ. До того ж Рой Ходжсон вміє стримувати Пепа Гвардіолу. У грудні 2017-го "орли" відібрали очки в Сіті, а в грудні 2018-го обіграли чемпіона.

"Новий рівень щастя розблоковано": шаленства Зінченка після Португалії вразили світ, але його кохана "пішла" до Роналду

Олександр Зінченко не потрапив навіть у заявку – зліва в обороні вийшов Менді, а в запасі опинився Анхеліньо. Пеп вирішив оригінально закрити проблемний центр оборони, поставивши туди Родрі. В опорній зоні з'явився Гюндоган, а загалом склад Манчестер Сіті був суператакувальним. "Містяни" з перших хвилин взяли м'яч під контроль (доходило до 80% володіння) і домінували на полі, однак гострих моментів довелося чекати.

На простріл де Брюйне ніхто не відгукнувся, з гарматою Гюндогана впорався воротар, також Хеннессі потягнув вивірений удар Бернарду. Крістал Пелас непогано захищав свої володіння, однак рання жовта Мілівоєвічу ускладнила ситуацію. Наприкінці першого тайму Манчестер Сіті все ж відкрив рахунок у зустрічі, коли Бернарду з правого флангу вирізав геніальний навіс, а Жезус у падінні перевів м'яч у сітку.

Через хвилину гості закріпили перевагу: де Брюйне розігнав контратаку з власної половини, Стерлінг елегантно закинув м'яч за спини захисникам, а Давід Сілва в дотик пробив поміж ніг голкіперу. Так Манчестер Сіті вбив інтригу, хоча провів далеко не найкращий перший тайм.

Крістал Пелас спробував активно розпочати другу половину зустрічі, але нічого не вдалося. Натомість гостям стало легше створювати моменти. Стерлінга двічі вивели на ударну позицію, але він двічі пробив у ту ж точку повз ворота. Де Брюйне увірвався у штрафний майданчик і впав у боротьбі з Захою, але арбітр не поставив пенальті.

Жезус змістився з правого краю в центр і бахнув по воротах – Хеннессі на місці. Зі схожої позиції приклався до м'яча Бернарду, але й тут воротар "орлів" витягнув з-під поперечини. Манчестер Сіті контролював м'яч, а Крістал Пелас за цим спостерігав. Нудна передбачувана картина зберігалася тривалий час.

За 20 хвилин до фінального свистка господарі несподівано ожили: декілька разів завантажили м'яч у штрафний майданчик, змусили Едерсона вступити у гру. Бентеке якраз вийшов на заміну й першим дотиком міг повернути інтригу після кутового. Крістіан головою послав м'яч у дальню "дев'ятку" – Едерсон у стрибку перевів сферу в каркас воріт.

Це змусило "містян" атакувати натхненніше. Жезус опинився сам на сам з голкіпером, але не віддав на порожні ворота де Брюйне і сам не переграв Хеннессі. Потім Давід Сілва створив момент для Стерлінга – повз ціль. Ще через хвилину Крістал Пелас врятувала стійка після удару де Брюйне. Стерлінг на одинці опинився перед воротами після прострілу Канселу й показав дива марнотратства.

Манчестер Сіті у цей відрізок міг доводити справу до розгрому. Господарям пощастило уникнути такої долі. Заха отримав ще одну можливість на гол престижу, але Едерсон зберігав концентрацію. У компенсований час Гвардіола випустив Фодена – черговий "грандіозний" шанс від Пепа для талановитого англійця.

Манчестер Сіті переміг з рахунком 0:2, набрав 19 очок і повернувся на друге місце АПЛ. Відставання від Ліверпуля, який завтра зіграє в північно-західному дербі на Олд Траффорд, складає 5 пунктів. Крістал Пелас залишився на 6 сходинці – 14 залікових балів.

Кризовий МЮ першим відбере очки у Ліверпуля? Сульшер може зробити подвиг або повторити долю Моурінью

Гвардіола "задушив" Ходжсона креативом

Манчестер Сіті провів свій стандартний матч зразка минулого сезону. Володіння за 70%, третину ігрового часу м'яч перебував на чужій третині поля, створено вдвічі більше, ніж реалізовано. Ознаки кризи, з якою команда йшла на міжнародну перерву, не проявлялися. Розмірений початок зустрічі можна списати на хорошу гру Крістал Пелас в обороні.

Ходжсон взагалі спеціалізується на нейтралізації Гвардіоли компактним захисним блоком, але сьогодні "містяни" знайшли достатньо ключів до воріт Хеннессі. Пеп, знаючи, що доведеться проходити організовану оборону, наситив стартовий склад креативними виконавцями.

Де Брюйне, Бернарду Сілва, Давід Сілва та Рахім Стерлінг одночасно творили на полі, в опорній зоні з'явився Гюндоган, пару центрбеків сформували півзахисники Фернандінью та Родрі, а по флангах оборони вийшли орієнтовані на атаку фулбеки Канселу та Менді. Максимально творчий склад. Редути Ходжсона не встояли: 12 ударів з меж штрафного майданчика, 4.02 xGA. Дива з минулих двох чемпіонатів не повторилися. Можливо, магія Роя працює тільки під Різдво.

Ювілей Жезуса, топові Сілви

У цьому сезоні Габріел Жезус кожну появу в старті Манчестер Сіті відзначає забитим голом. Поєдинок з Крістал Пелас не став виключенням – бразилець знайшов свій гольовий шанс, а міг відзначитися й не раз. Габі сьогодні забив 50-й гол у складі "містян". Його здобутки не обмежуються одним результативним ударом. Активність і продуктивність Жезуса заслуговують похвали: 8 ударів, 5 обіграшів, 2 паси під удар, 4 виграні повітряні дуелі, 6 підбирань. А от над реалізацією треба ще працювати.

Хороший матч провели обидва Сілви. Бернарду розривав правий фланг, Давід зв'язував атаку зліва. Португалець віддав ключовий результативний пас на Жезуса, після якого вперше вдалося пробити захист КП, і двічі гостро стріляв під поперечину. Іспанець забив красивий гол і створив для партнерів дві чудові нагоди забити. В першу чергу, саме завдяки Сілвам Манчестер Сіті набрав 3 очки.

Менді не вразив, Зінченко може розраховувати на ЛЧ

Поява в старті французького фулбека не надто здивувала. Причини описані вище – Гвардіола хотів агресивну одиницю на фланзі, а не того, хто допомагатиме розігрувати м'яч і пасувати ближньому. Не можна сказати, що Менді повністю виконав завдання тренера. Він не показав чогось особливого та поступався активністю Канселу.

В обороні Бенжамен також не виблискував надійністю. Крістал Пелас мало думав про атаку, однак Менді примудрився декілька разів запустити суперників за спину. 75% кросів господарі виконали з його флангу. Каші він не зіпсував, але й не вразив.

Зінченко може очікувати повернення в основу в матчі Ліги чемпіонів проти Аталанти у вівторок. Вболівальники Манчестер Сіті в мережі дивувалися, куди зник українець, але особливих нарікань на рішення тренерського штабу не помітно.

Лаціо – Аталанта: активний Маліновський у шаленому матчі – часто бив по воротах і загострював у некомфортних умовах