УКР РУС

"Клоуни і ганьба", або Чутки про змову і "братську угоду": казахські ЗМІ про матч Астана – Динамо

30 листопада 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо достроково вийшло в 1/16 фіналу ЛЄ 2018/19 з першого місця завдяки важкій перемозі на штучному полі Астани. "Футбол 24" дослідив, що про цю гру писали казахські ЗМІ

Господарі були ближчими до перемоги, але марнували фантастичні моменти – не раз і не двічі у матчі Ліги Європи Астана – Динамо вони мазали з кількох метрів, перебуваючи у воротарському майданчику Бойка. Тамтешні ЗМІ звертають увагу на певні дивні, на їхню думку, обставини гри. Казахи ще й несподіваний зрив частини трансляції отримали на свою голову – при тому, що в Україні та інших країнах жодних подібних проблем не виникало! Словом, деякі умови для теорїі змови було створено. Поміж тим, тепер Астана повинна не програти у Франції Ренну – суперника влаштує будь-яка перемога. Казахські журналісти стурбовані, що путівка у плей-офф може вислизнути з рук команди, яку все ще тимчасово очолює Бабаян (за відсутності українця Романа Григорчука).

Астана – Динамо: Хацкевич-стайл, або Найнепомітніший гравець матчу дарує дострокове 1-е місце в ЛЄ при кепській грі

Sportx.kz: "Найкращий матч Астани, 6-7 втрачених моментів і перша поразка в Лізі Європи"

Видання акцентує на словах наставника господарів Григорія Бабаяна: "Це був наш найкращий матч у Лізі Європи. За змістом, але не за результатом. Провели хороший матч, втратили 6-7 100-відсоткових моментів. На такому рівні не можна припускатись таких промахів. Я задоволений тим, як складалася гра, але не вийшло, футбол карає. На нічию награли точно". Навіть керманич Динамо Олександр Хацкевич визнав, що Астана була кращою за кількістю моментів, а його команда занадто багато помилялась.

"У першому таймі Астана володіла помітною перевагою. Уже в перші десять хвилин відмінні шанси забити втратили Марін Анічіч, Жуніор Кабананга і Ласло Кляйнхайслер. Гості виглядали невпевнено – було помітно, що гравці не звикли до покриття. Команда Григорія Бабаяна нарощувала перевагу, тим більш несподівано вийшов гол киян. Гості розіграли відмінну комбінацію", – пише видання у звіті.

"Динамо – молодці, а соромно нехай буде експертам". Чому критика на адресу киян – пусті балачки, а Ворскла – приречена

Vesti.kz: Де трансляція, або Про що з суддями говорив тренер Астани

"Казахстанський клуб підвела реалізація моментів. Менш активно грало Динамо, але своїм шансом скористалося. Тренер Астани Бабаян сказав судді: "Два-три рази, на мій погляд, він прийняв невірні рішення". Початок другого тайму казахстанські любителі футболу не зуміли подивитися через технічні проблем на QazSport, хоча в Україні, Росії та інших країнах трансляція не переривався. Цей телеканал показав перший тайм, але кілька разів сигнал переривався. Після перерви трансляція відновилася тільки на 56-й хвилині, а коментаторів не було в ефірі ще деякий час.

Поразка при 23-х ударах. Хоча це той випадок, коли команда Григорія Бабаяна зазнала образливої і незаслуженої поразки, позаяк за деякими компонентами гри виглядала значно краще за суперника. Дивіться самі: удари 23:5 (з них у ворота 3:2), стійки і поперечини 1:0, кутові 0:2, офсайди 2:1, передачі 489:428 (з них точні 411:349), відбори/перехоплення/підбирання 46:44, жовті картки 2:2, фоли 16:16, володіння м'ячем 55:45. В Астані після різкого похолодання збільшилася швидкість вітру, яка подекуди сягає 25 метрів на секунду. Через це скасовані заняття в школах", – невиразна гра динамівців знаходить певне виправдання через погодні умови.

Sportinfo.kz: Цирк на Астана Арені: господарі залишилися в ролі клоунів

"Кінець гри нагадував циркову виставу. Гості не бажали гостро атакувати, спеціально били повз ціль, втрачали м'ячі в найпростіших ситуаціях і влаштували в обороні прохідний двір. Захисники Динамо припускались розривів між собою до 15 метрів. Аж якось дивно вели гру кияни, і всі були впевнені, що матч, що належить до категорії дивних, завершиться за сценарієм "бойової нічиєї" 1:1, яка влаштує обидві дружини.

Однак господарі через суєту і поспіх так і не змогли зрівняти рахунок, хоча суддя до основного часу додав цілих 5 хвилин. Одним словом кияни виглядали смішно, а Астана – ще смішніше. Подивіться ще раз відеозапис матчу і ви зрозумієте, що ми не перебільшуємо. Цирк на Астана Арені – інакше цю гру і не назвеш. У результаті київські динамівці свою задачу, як не крути, виконали і виходять у плей-офф Ліги Європи з першого місця, а ось футболісти Астани опинилися в ролі клоунів.

"Футболісти Астани в дивній і ганебній поразці від київського Динамо в Лізі Європи звинувачують тренерський штаб, який вирішив домогтися виходу в плей-офф малою кров'ю. Тренери, своєю чергою, дорікають футболістам, які не зуміли реалізувати купу гольових моментів, подарованих гостями. І все-таки основну провину наставники господарів валять на керівництво клубу, яке, нібито, пішло на змову про гру внічию в Астані з самим босом київського Динамо", – отакі ось пристрасті в стані казахів описує видання в рубриці чутки.

Sports.kz: Неоднозначний і навіть місцями дивний матч, або Дієта по-київськи

"Друге рандеву Астани з Динамо зі столиці України виявилося для чемпіона Казахстану куди менш приємним, ніж київське побачення. Якщо на чужій території підопічні Григорія Бабаяна зуміли вирвати бойову нічию в компенсовані арбітром до основного часу хвилини, то на Астана Арені навіть одного очка у свою турнірну скарбничку господарям заробити не вдалося. Це був досить неоднозначний і місцями навіть дещо дивний матч.

По-перше, досить незвично було бачити динамівців, які віддали ініціативу своїм опонентам. По-друге, самі казахи діяли, і, насамперед, в обороні, цілком чітко і злагоджено, що вдається їм, варто визнати, далеко не завжди. За великим рахунком, за всю гру гості мали всього 1 момент для того, щоб засмутити Ненада Еріча, та й то – далеко не очевидний, проте зуміли використати свій шанс по максимуму. Натомість Астана створила біля чужих воріт цілий ряд по-справжньому гольових епізодів.

Просто зло бере, або Винні самі. Перед грою багато говорилося про те, що між командами може бути нічия, яка б виводила обидва колективи в плей-офф турніру достроково, але тим не менш, сподіватися на це заздалегідь було дурницею, а вивіска у протистояння просто розкішна. Українці в якийсь момент віддали ініціативу повністю і стали грати на утримання, це допомагало казахам – вони могли створювати моменти, найнебезпечніший був у Антоніо Рукавіни, який здалеку пробив у поперечину.

Київське Динамо зіграло в нашій столиці строго на результат – і виявилося, що протиставити опоненту, який діяв у подібному ключі, в Астани, знайшлося мало що. Як би там не було, урок, викладений всім нам Олександром Хацкевичем і його підопічними, не повинен виявитися невивченим. Цей матч був першим в нинішньому груповому турнірі Ліги Європи, в якому Астана пішла з поля без забитого м'яча".

Prosports.kz: Йшли розмови про "братську угоду" а-ля Швеція – Данія

"Вболівальники з'являлися на трибунах Арени задовго до початку матчу – деяких пропускали вже за дві години. Ажіотаж навколо гри був гігантський – воно й зрозуміло, казахстанський клуб виходив у плей-офф єврокубків лише одного разу, і було це тільки в минулому році. До хорошого звикаєш швидко, тому всім фанатам хотілося побачити продовження банкету. Фан-рух чемпіонів добре підготувалося і зробив банер: "Хто, якщо не ви? Коли, як не зараз?"

Коли стало зрозуміло, що нічия стане ідеальним результатом для обох команд і забезпечить їм вихід далі, пішли розмови про можливу братську угоду між Астаною і Динамо а-ля Швеція – Данія на Євро 2004 року (хто знає, той зрозуміє). Однак, з перших хвилин було зрозуміло, що обидві команди грають лише на перемогу в цей холодний і вітряний день в столиці Казахстану.

Головна інтрига на порядку матчу полягала у тому, який фізичний стан чемпіонів Казахстану, що не грали в офіційних зустрічах майже 3 тижні. Господарі швидко змели всі сумніви і побігли вперед в гонитві за першим голом. Відмінна атмосфера погано вплинула на дії киян – ті не могли зібратися і припускались багатьох помилок в обороні. Не забиваєш ти – забивають тобі. Як же прикро, що це старе футбольне правило спрацювало проти Астани. Дуже прикра поразка, враховуючи кількість шансів, створених чемпіонами Казахстану".

"Спершу хаос, потім спокій". Англійські ЗМІ захоплюються молоддю Арсенала й описують дивні події перед матчем з Ворсклою