УКР РУС

Катар – Еквадор: анонс матчу-відкриття ЧС-2022

20 листопада 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Катар в рамках 1-го туру Чемпіонату світу-2022 приймає збірну Еквадора. Анонс і прогноз читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат світу 2022, група А, 1-й тур

20 листопада, 18:00, м. Ель-Хаур, стадіон "Аль Байт"

Головний арбітр: Даніеле Орсато (Італія)

Телетрансляція: MEGOGO, Суспільне

Ось ми й дочекалися Чемпіонату світу-2022. Україна не змогла кваліфікуватись, але мабуть це і добре, враховуючи кількість "зашкварів" перед турніром. Корупційні схеми при отриманні права на проведення, тисячі жертв при будівництві, середньовічні закони в еміраті, продаж телеправ російським пропагандистським каналам, відсутність позиції по Ірану... Це – далеко не повний список мундіалівської ганьби.

"44 матчі Мундіалю в тиші". Екскапітан збірної Фінляндії кричить про ЧС-2022 на кістках і просить зірок врятувати футбол

Катар, наприклад, використовував медіамайданчики у своїй знаменитій академії Aspire для виступів радикальних ісламістських проповідників, а за кілька днів до старту ЧС-2022 з'явились новини про договірняк у матчі-відкритті. Словом, футболістам доведеться боротись за священний титул чемпіона світу, паралельно створюючи пам'ятник моральній нікчемності FIFA.

Тим не менш, турнір за найближчі 10 годин навряд чи скасують, а дивитись ми його все одно будемо. Тож спробуймо сконцентруватись суто на спортивних речах – навіть у поєдинку Катару проти Еквадору їх вистачає. Тим паче, що на цьому Мундіалі особисто Ви можете зірвати великий куш, просто зробивши прогнози у чат-боті Viber.

Прогнозуй результати матчів ЧС-2022 у World Football Fan Challenge. Заробляй бали та вигравай коштовні призи. Щотижня один переможець отримає ваучер Apple на 1300 доларів. Найкращому за підсумками усього чемпіонату світу дістанеться ваучер Apple на 2800 доларів

Катар – найбільш прогресивна збірна Азії

Ще не так давно катарська федерація намагалася сформувати збірну на основі натуралізованих гравців. Паспорти роздавалися настільки активно й туманно з юридичної точки зору, що FIFA почала вставляти палки в колеса. Втім, починаючи з кінця 2010-х шейхи змінили політику, довіривши збірну власним вихованцям – саме в цей момент у світ вийшли випускники знаменитої академії Aspire.

ЧС-2022: на що Катар витратив рекордні 200 мільярдів доларів

П'ять із тринадцяти тренувальних майданчиків Aspire Academy

Пам'ятаєте, наскільки круто й прогресивно виглядав Катар на тлі України Петракова під час Мундіалю U-20? Ось саме такий футбол у еміраті й ставили протягом усіх 2010-х. Паралельно шейхи записували свою збірну на Кубок Америки, Золотий кубок КОНКАКАФ та низку інших міжнародних турнірів – арабів навіть хотіли заявити в європейську кваліфікацію до ЧС-2022. Все це зроблено задля набирання досвіду в змаганнях високої конкуренції.

Якісні випускники, школа топ-турнірів та іспанська модель гри принесла збірній шикарні результати – Катар взяв Кубок Азії-2019, здобувши перемоги над Саудівською Аравією, Південною Кореєю та Японією. У Золотому кубку КОНКАКАФ-2021 "бордові" дійшли до півфіналу, поступившись США, а на Кубку арабських націй-2021 Катар програв Єгипту серію пенальті в фіналі. А ще був півфінал Кубку Перської затоки.

Катар знову в епіцентрі скандалу – ФІФА отримала шокуючу інформацію щодо матчів перед ЧС-2022

Загалом, збірна Катару за останній рік провела аж 24 матчі – 6 офіційних і 18 товариських, де в суперниках бігали не тільки збірні, а й клуби з топ-чемпіонатів. Команда здобула 13 перемог, зазнавши поразок тільки від Канади, Хорватії U-23 й Алжиру. При цьому були здобуті нічиї у поєдинках з Чилі, Марокко, Лаціо та Фіорентиною. Словом, шейхи готувалися до Мундіалю надзвичайно ґрунтовно.

Тактика Катару – принципи Гвардіоли, поєднані з моделлю Атлетіко

Який же футбол демонструє цей колектив? По-перше, дуже зіграний. Майже вся заявка представлена випускниками місцевої академії, а головний тренер збірної Катару – Фелікс Санчес – працював там ще з 2006 року. Не менше половини складу є його персональними вихованцями.

По-друге, Фелікс ставить подібний до Атлетіко стиль в атаці (хоча сам він прийшов з Барселони). "Бордові" використовують гібридну модель, вміло перебудовуючись зі схеми 3-5-2 на 4-4-2 за потреби. Катар навчений високому пресингу і шикарно тримає м'яч під контролем. Вся позиційна робота заснована на іспанських принципах Juego de Posicion, співавтором яких є Пеп Гвардіола.

Це – швидкий, технічний і грамотний суперник, якому, однак, бракує якості в обороні. Якщо Катар не підкорює хід зустрічі власній волі, то починаються проблеми. Помилок від захисників занадто багато, та і загалом у катарців помітна стеля можливостей. Попри всі старання, араби не є рівними європейським чи латиноамериканським командам.

Еквадор прорвався на ЧС-2022 драматично, але справедливо

І тут ми підходимо до теми збірної Еквадору. Про неї мало знають, хоча вона є не таким вже і рідким гостем на Мундіалях – колектив із простеньким прізвищем La Tri ("триколор") пройшов на три з п'ятьох останніх ЧС. У Катар підопічні Густаво Адольфо прорвалися, посівши четверте місце в південноамериканській кваліфікації й залишивши за спиною Перу, Колумбію та Чилі.

Сам відбір виявився досить веселим, адже усі збірні, крім Аргентини й Бразилії, тою чи іншою мірою виглядали слабко. Втім, тріумф еквадорців на тлі інших невдах виявився цілком заслуженим – суперники виступали ще менш стабільно. І все було б добре, якби не історія із документами Байрона Кастільйо.

Збірна Чилі подала протест в CAS, вимагаючи зарахувати "триколорам" технічні поразки у всіх восьми матчах за участі фулбека. Він народився у Колумбії, хоча був вказаний як громадянин Еквадору. В якийсь момент суд навіть задовільнив позов, але прямо перед ЧС-2022 CAS оголосив остаточний вердикт – федерація подала не той паспорт Байрона, однак Кастільйо дійсно є громадянином Еквадору.

Ось так через проблеми з подачею документів команда ледь не вилетіла з ЧС-2022 до його старту. А Іран отримав персональний захист від Джанні Інфантіно, хоча в цій середньовічній державі вирішили стратити десятки тисяч протестувальників – зокрема, смертний вирок отримав легендарний бомбардир Алі Даеї (найкращий футболіст в історії країни). І це ми ще про Шахеди не згадуємо...

Сильний склад, потужна оборона і жах у нападі

Добре, що Еквадор потрапив на Мундіаль. У країні бананів зібралося дуже пристойне покоління. В захисті виступають Інкап'є (Байєр) та Еступіньян (Брайтон, до цього Вільяреал), у центральній лінії виблискують Кайседо та Сармієнто (знову Брайтон), а в атаці досі грає Валенсія – Еннера можна згадати по матчах проти Динамо в єврокубках (раніше він бігав за Вест Хем та Евертон). Цей чемпіонат світу є другим у кар'єрі 33-річного форварда.

Замість України люди з 4 дивізіону – найгірші гравці на ЧС-2022, хто б'є аномальну кількість пенальті та топ конфузів

У складі вистачає й інших футболістів з досвідом топ-ліг, хоча вагома частина заявки представлена виконавцями з MLS, мексиканського чемпіонату чи команд КОНМЕБОЛ. Ця банда відзначається неймовірною непоступливістю – від листопада 2021 року "La Tri" провели 13 матчів (6 офіційних), зазнавши всього однієї поразки (від Парагваю) при восьми нічиїх. Здолати Еквадор не змогли Японія, Мексика, Аргентина, Перу та Бразилія – як вам таке?

Основною проблемою "триколорів" є атака. Засушити гру підопічні Густаво Адольфо вміють майстерно, але перед чужими воротами виникають шалені труднощі. В попередніх чотирьох матчах еквадорці не відзначились жодного разу, а у семи поспіль поєдинках до цього вони забивали не більше одного гола. Це – дуже великий плюс для слабенької катарської оборони.

Ось такі збірні відкриють чемпіонат світу-2022. Система проти гучних прізвищ, атака і пресинг проти міцної оборони, молодість проти зрілості. Хто візьме гору? Дізнаємось сьогодні о 18:00.

Орієнтовні склади на матч Катар – Еквадор

Катар: Аль-Шиб – Аль-Раві, Салман, Хассан – Мігель, Хатем, Будіаф, Ахмед – Аль-Айдос– Афіф, Алі

Еквадор: Домінгес – Пресіадо, Торрес, Інкап'є, Еступіньян – Груесо, Кайседо, Сіфуентес – Плата, Валенсія, Ібарра

Прогноз "Футбол 24" – 1:1

За кілька днів до матчу в ЗМІ вкинули інсайд про договірняк. Мовляв, Катар підкупив 8 футболістів збірної Еквадору, аби ті програли на очах радісних шейхів – причому єдиний гол заб'ють у другому таймі. Існують сумніви щодо правдивості цієї інформації, адже її розповсюдив бахрейнський політичний аналітик Амджат Таха, який шукає будь-який шанс для атак на Катар. Бахрейн – один із головних ворогів емірату в регіоні.

Сьогодні за Аргентину, а завтра зміна вболівати за Англію – "фанати" всіх збірних на ЧС-2022 в Катарі підозріло схожі

Свої кроки щодо протидії договірнякам зробила і ФІФА, однак ставки вже обвалились. Тим не менш, Катар все одно може перемогти у матчі-відкритті – і допомога зверху для цього непотрібна. "Бордові" провели надзвичайно сильну підготовку до ЧС-2022, презентувавши тактично прогресивну атакувальну команду.

Араби гідно виступили на Копа Америка-2019, набагато краще зігравши за Парагвай (2:2) і давши гідний бій Аргентині. Навіть провальний матч з Колумбією завершився лишень мінімальною поразкою. Тобто, у підопічних Фелікса Санчеса є хороший досвід виступів на тлі сильних латиноамериканців. Катару цілком до снаги забити один гол у ворота Еквадору, але у поразку "La Tri" чомусь не віриться.

По-перше, занадто вже вони непоступливі. По-друге, Катар допускає занадто багато помилок в захисті, та й профільного руйнівника в центрі поля господарям не вистачає. Втім, виникають сумніви і у здатності еквадорців здобути перемогу – для цього треба забивати голи, і бажано не один. "Триколорам" в цьому плані важко.

Враховуючи усі вищезазначені фактори, ми ризикнемо поставити на результативну нічию.

ЧС-2022: хто зіграє на Мундіалі у Катарі – заявки усіх 32 збірних