УКР РУС

Карпати повертаються: в УПЛ їх чекає пристрасне дербі з Рухом, революція складу і... ймовірне розчаруванняfire

3 травня 17:10
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко прискіпливо вивчає новачка УПЛ у сезоні 2024/25.

Львівські Карпати достроково вийшли в УПЛ. У цьому немає великої сенсації. "Леви" були одними з головних фаворитів Першої ліги. Усе, що нижче першого місця, було б незадовільним результатом.

Власник Карпат Володимир Матківський створив чудові умови для розвитку клубу. Карпати мають найкращий склад на рівні Першої ліги та одного з найдосвідченіших тренерів України Мирона Маркевича. Кожен виконав свою роботу і Карпати досягли успіху.

Повернення Карпат в УПЛ – чудова подія для українського футболу. Зараз дуже потрібні статусні клуби, з великих міст, які мають власні традиції та вболівальників. Усе це тільки допоможе популяризації футболу в країні, збільшить до нього увагу. Повернення Кривбасу в еліту, наприклад, стало величезним плюсом для всіх. Зараз повернулися Карпати.

Останніми сезонами нашим уболівальникам бракувало протистоянь Шахтаря, Динамо, Кривбаса з Карпатами. Це були б дуже цікаві, принципові матчі, гідні прикрасити українську лігу. Кожна людина, яка хоч трішки розуміється на футболі, знає, що грати у Львові проти Карпат завжди складно. Тренерські дуелі Мирона Маркевича з Шовковським, Вернидубом, Пушічем будуть цікавими по-своєму. У нас не так багато справжніх тренерів, не так багато тренерських протистоянь.

Зараз конкуренція за єврокубки в УПЛ доволі серйозна. Відразу 5-6 команд ставлять перед собою завдання грати у Європі. Амбіції та можливості Карпат тільки розширять цю боротьбу. Я не знаю, як там із першим місцем, а от все, що з другого по п'яте – буде дуже цікаво. Є амбітні Полісся, ЛНЗ, які не шкодують грошей на футболістів. Цікавий проект Вернидуба з Кривбасом. Рух зростає у класі. Плюс – якісь амбіції залишилися у Зорі, СК Дніпро-1. Вже наступного сезону конкуренції за призові місця та єврокубки буде ще більше.

Ще один плюс повернення Карпат до еліти – справжнє дербі. З цим в УПЛ були проблеми. Не називати ж таким словом матчі Динамо проти Оболоні. Тут зовсім різний статус команд – клуб із району протидіє всеукраїнській команді. Через війну почали зникати команди зі Сходу. Навіть до 2014 року матчі Шахтар – Металург Донецьк не являли собою нічого особливого. Щось могло бути у протистоянні двох Металістів. Але Харкову зараз не до футболу, до того ж Металіст зараз переживає не найкращі часи і далеко не факт, що зможе їх пережити. Усі ці історії з емблемою, перетворенням Метала на Металіст ні до чого хорошого не призвели.

А от у Львові все може закрутитися. Рух і Карпати – дуже амбітні, але різні проекти, якими займаються непрості люди. Рух робить ставку на молодь, це сучасний проект на багато років вперед, де поступово розвиваються всі ланки клубу. Карпати хочуть інвестувати у гравців, хочуть швидкого результату. Карпати і Рух – зовсім інші орбіти, зовсім інший погляд на розвиток. Одні прагнуть продавати і заробляти, інші – витрачати. Різні тренери – між Мироном Маркевичем та Віталієм Пономарьовим майже нічого спільного. Якщо за Карпати вболівають люди середнього та старшого покоління, то за Рух – молодь. Усе це виливається у дуже цікаве протистояння клубів, менеджменту, власників, тренерів, гравців. В Україні буде справжнє дербі, яке за напругою не поступиться дербі Мадрида, Мілана чи Турина.

Я б на місці вболівальників Карпат поки був далеким від ейфорії. За складом клуб сьогодні може боротися лише за виживання в УПЛ. На рівні Першої ліги перемоги даються важко, вдома програли головному переслідувачу – Інгульцю. Ніяких конкурентів у Карпат не було. Окрім них самих.

Карпати несподівано поступились Інгульцю у битві претендентів на УПЛ, Прикарпаття розбило Полтаву

Зараз потрібно готуватися до УПЛ. У складі не так багато гравців із досвідом еліти українського футболу. Хтось десь грав, але це не були стабільні успішні виступи. Якщо говорити про рівень верхньої половини турнірної таблиці, йому відповідають вкрай мало "зелено-білих". Точно Бабогло, можливо Ігор, Арієльсон, Чачуа, Костенко. Це все.

Карпатам доведеться пройти все те, що минулого літа пройшов чемпіон Першої ліги – Полісся. Потрібна літня перебудова. Полісся у Першій лізі та в УПЛ – це дві різні команди за складом, з абсолютно новими лініями. З кожним наступним трансферним вікном футболістів, які були у Першій лізі, стає менше і менше.

Луческу на Поліссі: що може означати новий приїзд румунського класика в Україну?

Житомиряни свідомо відмовилися від того, що принесло успіх на рівні Першої ліги, бо воно не буде працювати в УПЛ. Потрібно робити кадрову перебудову, революцію, запрошувати нових футболістів. Іншими словами, влітку Мирон Маркевич має формувати абсолютно нову команду. Тут не обійдешся запрошенням молоді зі Шахтаря чи підписанням вільних агентів. Потрібно щось серйозніше.

Постійно повторюю: наш ринок дуже обмежений. Усі сильні футболісти мають клуби та контракти. За 700 тисяч чи навіть мільйон доларів не знайдеш гравця, який відразу посилить команду. Все йде до того, що влітку можна буде поживитися представниками СК Дніпро-1. Але Піхальонок, Гуцуляк, Рубчинський чи Сваток коштують дорого. Не впевнений, що Карпати готові платити мільйони євро за одного виконавця. А продавати дешевше немає сенсу. Власне й самі футболісти навряд чи мріють грати за Карпати, вони хочуть у Європу. Тому, щоб переконати їх, потрібні не тільки мільйони за трансфер, але й дуже круті особисті умови.

З легіонерами працювати непросто. Під час війни їхати в Україну охочих не дуже багато. Потрібно переплачувати, давати хороші умови. Я розумію, що жити у Львові відносно безпечно, але виїзди до Кривого Рогу, Одеси, Дніпра ніхто не скасовував.

Карпати запланували одразу шість трансферів майбутнього літа, – ЗМІ

Шеф-скаутом Карпат став Гліб Корнієнко, який гарно знає бразильський ринок. Варто очікувати, що влітку львів'яни посиляться гравцями з Бразилії. При цьому точно не варто очікувати, що приїдуть нові марлоси, тайсони і тому подібне. Такі гравці коштують дорого. Клас інших навряд чи буде значним. Вони потребуватимуть часу на адаптацію. Не треба чекати чарівників, які приїдуть і відразу дадуть результат. Ось Полісся взяло хорошого центрального півзахисника Таллеса Косту. Але це гравець не на зараз. Йому потрібен час і довіра.

Полісся видало успішну першу частину сезону багато в чому завдяки недооцінці, збігу обставин, удачі, а весною почалася велика криза, яка призвела до зміни головного тренера. Те саме може відбутися з Карпатами. Тут дуже важливо, щоб в інвестора та власника клубу було багато терпіння, мудрості і довіри до наставника. Нереально за літо чи пів року побудувати серйозну команду. Тож не повинно бути якихось завищених очікувань.

Криза Карпат восени, чи зміна головного тренера протягом наступного сезону не стануть великою сенсацією. Від команди вже зараз чекають дуже багато, видають великі аванси. Проте якими будуть Карпати кадрово – не знає ніхто, навіть головний тренер. Я прогнозую, що наступний сезон для "зелено-білих" буде дуже важким та нерівним. При всій повазі та довірі до Мирона Маркевича, менеджменту клубу потрібно формувати шорт-лист потенційних тренерів. Приклад Полісся показав, що це ніколи не буває зайвим.

Маркевич відреагував на чутки про конфлікт зі шеф-скаутом Карпат: "Не всі мені підходять"

Плюс – у самому клубі бракує єдиної системи розвитку клубу. Є Мирон Маркевич зі своїм штабом. Запросили займатися селекцією Корнієнка, який орієнтується на бразильський ринок. Має високу посаду у клубі колишній тренер Андрій Тлумак. Усі вони дуже різні, щоб якось поєднуватися в одну філософію бачення футболу. Важливо, щоб усередині клубу не було якихось протиріч. Інформація про непорозуміння Маркевича та Корнієнка через різний погляд на селекцію виглядає реалістично, хто б там що не казав.

З тих матчів Карпат, які я бачив у весняній частині сезону, склалося враження, що команда дуже схожа за побудовою гри на Маріуполь чи Агробізнес часів Маркевича-молодшого. Певне бачення Остапа Мироновича проглядається. Контроль, гра через фланги, все академічно, місцями не вистачає футбольної агресії. Я розумію, що Мирон Богданович дає можливість сину реалізуватися, стати потенційним наступником. Але Карпати, на мій погляд, це не поле для експериментів, пошуку нових ідей. З такими амбіціями і можливостями клуб може сподіватися на результат вже зараз.

Суркіс у воротах, "новий Циганков" і Мотя-бомбардир – яким буде Динамо через 5 років?