УКР РУС

Інтер втримав нічию з Аталантою: пасивні "нерадзуррі", брак форвардів у бергамасків та активний Маліновський з асистом

12 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Завершальний матч суботньої програми 19-го туру чемпіонату Італії потішив веселою нічиєю між Інтером та Аталантою.

Інтер в разі перемоги над Аталантою одноосібно очолив би турнірну таблицю Серії А як мінімум на добу – бергамаски ж в разі власного успіху увірвалися б в зону Ліги чемпіонів. Втім, на подібні матчі додаткової мотивації не потрібно. На жаль, Руслану Маліновському у другому турі поспіль не знайшлося місця у старті.

Інтер – Аталанта – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Можливо, саме тому підопічні Гасперіні провалили початок зустрічі. Гості могли пропустити вже на 20-й секунді після того, як Лукаку отримав скидку від Сенсі, протаранив трьох захисників на лінії штрафного й пробив у правий нижній кут – стійка врятувала Аталанту! Не забивши сам, Ромелу через чотири хвилини допоміг відзначитись Мартінесу: Лаутаро обігрався з бельгійцем та вийшов віч-на-віч з Голліні завдяки грубій помилці Толоя (він махнув повз м'яч), після чого запустив "круглого" під ногою голкіпера. 1:0!

Інтер – Аталанта: онлайн-трансляція матчу Серії А – як це було

Міланці провели ще кілька непоганих проривів до карного майданчика без логічного завершення, але бергамаски доволі швидко оговталися. Так, вже на 11-й хвилині Пашаліч отримав пас п'яткою від Ілічіча й шведою вистрілив метрів з 20-ти повз правий кут, а на 15-й головою після скидки від Толоя з лінію воротарського пробивав Сапата – Хандановіч спіймав м'яч. На 18-й Дуван знову виграв другий поверх і знову відправив м'яч в руки голкіперу Інтера. Дальній удар Гомеса на 20-й також не був для Саміра складним, але в цілому до кінця першої половини першого тайму Аталанта явно домінувала.

Втім, на 22-й хвилині бергамаски ледь не пропустили вдруге: Мартінес увірвався на правий край штрафного та перекинув Голліні з гострого кута – Паломіно виніс м'яч з лінії! Цей момент ознаменував вирівнювання гри, яка вибухнула вже на останній третині тайму.

Так, на 32-й хвилині з дистанції неточно стріляв Сенсі, а на 34-й Годін наважився на постріл метрів з 25-ти – поруч зі стійкою! Аталанта відповіда непоганим ударом Гомеса після скидки від Сапати (зависоко), а на 40-й ледь не зрівняла рахунок: Толой головою замкнув подачу з кутового – Хандановіч парирував перед собою, а потім взяв добивання Пашаліча з метру! При цьому Толоя тримав за ногу Лаутаро, однак арбітри проігнорували фол.

Еріксен узгодив довготривалий контракт з Інтером

Зрештою, до свистка на перерву "Богиня" так і не відігралася. Всі надії гості покладали на другий тайм, який одразу розпочався з в'язкої позиційної боротьби без особливо небезпечних моментів – на старті був лише удар Толоя з меж штрафного значно вище воріт. Гасперіні не витримав, на 54-й хвилині знявши з гри Сапату й кинувши у бій Маліновського – і той ледь не відзначився голом вже на 55-й! Гомес проривався з лівого флангу в центр до лінії карного майданчика й втратив м'яч, але тут же у дотик метрів з 22-х вистрілив Руслан – стійка врятувала Інтер!

В середині другого тайму Інтер відверто почав сушити гру, віддавши ініціативу Аталанті. Бергамаскам це особливо не допомагало, хоча Гасперіні додав до атаки ще й Муріеля. Все, що мали гості у цей період – це неточне замикання Паломіно та удар Госенса на трибуни з лівого краю карного майданчика. На 74-й хвилині до м'яча вдруге приклався Маліновський, але його постріл метрів з 25-ти пролетів над поперечиною.

Здавалося, що перевага "Богині" нічого їй не дасть, але на 75-й хвилині несподівано стався гол: Ілічіч обігрався з Хатебуром на правому фланзі й пробив з краю штрафного, м'яч зрикошетив, а Маліновський головою переправив його дальню стійку – звідти й завдав удару Госенс. 1:1!

Маліновський взяв участь у зустрічі з уболівальниками

Ендшпіль зустрічі вийшов по-справжньому шаленим. Так, на 85-й хвилині Гомес отримав передачу на ліву половину карного майданчика й потужно вистрілив у дальній кут – Інтер врятувала поперечина, але перед цим лайнсмен показав офсайд. На 85-й Маліновський ледь не став антигероєм, дозволивши Брозовічу пробити з-під себе – Голліні врятував, а Руслан пішов у атаку й за дві хвилини заробив пенальті!

Здавалося, що це буде гол, однак Хандановіч парирував удар Муріеля з "позначки", після чого вже Інтер ледь не вирвав перемогу: Валеро увірвався на лівий край штрафного й вистрілив у правий нижній кут – поруч зі стійкою! Зрештою, фінальний свисток зафіксував результативну нічию.

Жиру узгодив контракт з Інтером, – Ді Марціо

Інтер набрав 46 очок, одноосібно очоливши турнірну таблицю мінімум на добу. Ювентус відстає на один пункт, а Аталанта, набравши 35 залікових балів, наздогнала Рому – у обох клубів рівність за очками, але римляни йдуть вище за додатковими показниками.

Інтер був занадто пасивним

Загалом, кожен із таймів можна розділити приблизно на три частини: натиск міланців, коли гості не могли вийти з-під пресингу та зупинити Лукаку з Мартінесом (5-10 хвилин), тотальне домінування бергамасків (25-30 хвилин) та період з відкритою грою в обидва боки. При цьому "нерадзуррі" явно гірше стартували по перерві, слабше виглядали у завершенні кожного з таймів і занадто рано почали сушити гру.

Інтер здивував своєю пасивністю попереду. Частково це пояснюється зацикленістю футболу міланців навколо своїх лідерів: Лукаку шикарно веде контактну боротьбу та тягне м'яч під тиском, а Мартінес тероризує швидкими ривками – на початку зустрічі це вилилось у стійку, гол та низку класних атак, а загалом у активі форвардів 0,47 xG та 0,52 xA. Ці цифри могли б виглядати непогано, якби не загальна статистика – так, передачі під удар роздавали лише Лукаку (5) та Кандрева (3), а коефіцієнт очікуваних голів Інтера за весь матч склав 0,73 (0,44 у Лаутаро).

Проникних пасів міланці віддали всього два, при цьому повністю програвши пресинг – Інтеру на чужій половині поля перед втратою м'яча дозволяли зробити всього 7 передач, а Аталанта проводила аж 14. При цьому більшість цифр у атаці міланці набили до перерви, присвятивши другий тайм глухій обороні.

Аталанта якісно тримала атаку Інтера на дистанції, дозволивши пробити по власних воротах з меж штрафного лише на 1-й, 4-й, 22-й і 90-й хвилинах. При цьому гол міланців став наслідком грубої помилки Толоя, а тільки потім майстерності нападників – у випадку ж з виносом м'яча з лінії воріт після удару Лаутаро слід не забувати, що той перекидав голкіпера з гострого кута. Словом, "Богиня" оборонялася відповідно до свого статусу, переваривши пісну атаку "нерадзуррі".

Аталанті бракує форвардів

Більшу частину матчу "Богиня" домінувала. Гості завдали 17 ударів по воротах, 11 яких пройшло з меж штрафного, а також заробили пенальті, влучили у каркас та переграли Інтер за всіма статистичними показниками – за очікуваними голами, як і за очікуваними очками, у бергамасків майже три бали. Втім, вдалося забити лише один гол, задовільнившись нічиєю. Чому так? Не вистачило нападників.

Сапата лише відновився від травми й дуже слабко виглядав у роботі біля чужих воріт, хоча моменти в нього були – Дуван двічі пробивав головою з центру карного майданчика, легенько відправивши м'яч до рук Хандановіча. Крім того, він практично не обігрувався з партнерами, віддавши всього 8 передач за 54 хвилини. Сапата виглядав дуже блідо, тож не дивно, що його зняли з гри першим.

З виходом на поле не менш травматичного Муріеля ситуація не покращилася: Аталанта домінувала на всій площині поля, але прямо перед штрафним все виглядало вкрай натужно – навіть гол організували чотири півзахисники (з рикошетом і помилкою Кандреви). У Муріеля, крім незабитого пенальті, було лише слабеньке замикання головою в дальній кут.

От і вийшло, що у Аталанти при зовні величезному показнику xG в 2,54 (проти Інтера!) 0,76 становить пенальті, а ще 1,18 зробив центрбек Толой в одному моменті. При 11 ударах з меж штрафного дійсно небезпечним виявилося лише замикання Рафаеля з кутового та добивання – все інше було занадто простим і хаотично організованим (навіть гол). Так Інтер не перемогти, хоча бергамаски зробили для звитяги набагато більше, ніж суперник.

Маліновський був активним, але залишив неоднозначне враження

Руслан вдруге поспіль розпочав матч Серії А у запасі, хоча до того тричі виходив в основі, відзначившись двома голами та асистом. В цьому немає нічого дивного, адже новачки повністю адаптуються до системи Гасперіні близько року – про це говорив і Пашаліч, і сам Маліновський. Джанп'єро ретельно підходить до інтеграції футболістів у команду, навчаючи їх правильно рухатися, розвертатися, відкриватися, приймати м'яч, тощо. Звісно, у тренера, прискіпливого до деталей, одразу увірватися у старт важко – тим паче без хорошого знання італійської. Тим не менш, наш співвітчизник все одно отримує достатньо часу на полі. Панікувати зарано.

Конкретно матч проти Інтера для українця вийшов дуже яскравим, але неоднозначним. З одного боку, він явно освіжив гру Аталанти, діючи по всій площині поля й активно працюючи з м'ячем – на рахунку Руслана 2 удари, 49 дотиків і 41 пас за 40 хвилин, що цілком відповідає загальному рівню активності лідерів команди. Втім, більшість його передач спрямовувалися назад і поперек, а кілька разів Маліновський ще й відверто обрізався у центрі – і Гасперіні одразу вилаяв свого підопічного за прості помилки. При цьому жодного ключого пасу чи обірашу наш співвітчизник не зробив.

В позиційному плані Руслан діяв впевнено, що відчутно компенсувало проблеми з передачами – він регулярно відкривався, підтримував атаку та підтискав суперника в разі потреби. Власне, хороший рух, швидке мислення та якісне бачення поля й призвели до влучання у стійку, асисту та заробленого пенальті. В мить, коли Хандановіч парирував постріл Муріеля з "точки", одразу згадалася впевнена реалізація "11-метрового" Маліновського на Етіхаді – хочеться сподіватися, що Гасперіні подумав про те ж саме. Втім, не варто забувати і про момент на 85-й хвилині, коли Брозовіч ефектно прибрав Руслана перед штрафним та завдав потужного удару в площину.

У підсумку маємо хорошу динаміку, якісну позиційну роботу та важливу роль у ключових моментах в атаці при кількох серйозних помилках. Маліновський міг як принести перемогу, так і організувати поразку, але загалом Гасперіні залишився задоволеним: "Спочатку він зробив кілька поганих передач, і в той момент я готовий був убити його, але потім він виправився. Для мене Руслан – сильний гравець, але він повинен намагатися робити менше помилок".

Маліновський поки що явно не дає того ж рівня стабільності та переваги, який Аталанті придають Пашаліч та Ілічіч. З Інтером українець завершив матч, маючи в активі всього 0,08 xG і 0,14 xGChain (залученість в атаку) – втім, у цьому ж поєдинку його конкуренти набили схожі цифри.

Словом, матч повниться суперечностями, але загалом, висловлюючись мовою геймерів, Руслан "перебуває в балансі". У нього щось вдається і щось – не дуже, але у партнерів справи йдуть приблизно так само. Все нормально. Боротьба триває.

"Маліновський як приклад і наша сила", – Руслан оцінками своєї гри в Аталанті показує шлях до успіху українцям