УКР РУС

ЧС-2018 Хорватія – Данія: Субашич врятував репутацію Модріча та неймовірний Каспер Шмейхель

2 липня 2018 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Хорватія та Данія зіграли у матчі 1/8 фіналу чемпіонату світу 2018. Рахунок та звіт про матч читайте на сайті "Футбол 24".

Матч Хорватія – Данія розпочався о 21:00 за київським часом. Перший тайм завершився внічию 1:1, а в серії пенальті перемогу здобули хорвати (3:2).

Хорватія – Данія – відео голів

Команди видали просто феєричний старт поєдинку, обмінявшись забитими голами з інтервалом у три хвилини. Спочатку Йоргенсен записав на свій рахунок найшвидший м'яч Мундіалю з червня 2014 року. Кнудсен виконав вкидання з ауту в центр штрафного майданчика хорватів, Ділейні проштовхнув сферу на Матіаса Йоргенсена, а той зумів "прошити" своїм ударом захисників та Субашича.

Збірна Хорватія не довго перебувала в траурі та курйозно відновила паритет. Врсалько прострілив у карний "вікінгів", які, здавалось, вже винесли м'яч подалі, однак сфера після рикошету потрапила до ніг Манджукіча. Холоднокровний нападник Юве ударом з лінії воротарського не залишив Шмейхелю жодних шансів.

Після стартової перестрілки хорвати почали більше контролювати м'яч та діяли гостріше, але саме данці "укололи" свого суперника на 28-й хвилині. Бретвейт після провалу Віди в центрі захисту не зумів переграти Субашича в ближньому бою. Втім хорвати знову не забарились з відповіддю, а від пропущеного гола данців врятував Шмейхель, який потягнув постріл Ракітіча, а згодом і удар Перішіча з гострого кута. В кінці першого тайму на боці скандинавів була ще й фортуна, коли Ловрен головою дивом не влучив у рамку.

З початку другого тайму стало зрозуміло, що команди бояться відкриватись та ризикувати, а тому на полі з'явилось більше боротьби, аніж власне футболу. Лише на 72-й хвилині матчу Йоргенсен порушив тишу, увірвавшись в штрафний майданчик хорватів та без перешкод пробивши у руки Субашичу. А вже через декілька хвилин Еріксен технічно цілив в ближній кут з лінії карного, однак м'яч, зачепивши ногу суперника, пройшов поруч зі стійкою.

Хорвати прокинулись лише в кінці матчу. На 84-й хвилині "динамівець" Піваріч, який замінив Стрініча, навісив на ближню стійку, але Перішіч потилицею пробив над поперечкою. Вже за мить Піваріч заробив кутовий, а у штрафному данців спалахнула невеличка пожежа, яка завершилась заблокованим ударом все того ж "динамівця".

У підсумку команди так і не зуміли забити в основний час, а матч був переведений в овертайм, який активніше розпочали данці. Шьоне класно "прибрав" Ковачіча перед штрафним майданчиком збірної Хорватїі та пробив поруч зі стійкою.

Приспавши пильність данців та майже не атакуючи в додатковий час, хорвати несподівано заробили пенальті. Модріч вивів Ребіча на побачення зі Шмейхелем, а Йоргенсен ззаду збив форварда збірної Хорватії. Аргентинський рефері Нестор Пітана навіть без допомоги VAR вказав на "позначку", але Шмейхель впевнено виграв дуель у Модріча.

Відтак, як і у матчі Іспанія – Росія, долю путівки у чвертьфінал вирішила серія пенальті, де більше пощастило хорватам (3:2). Неймовірний Шмейхель взяв два удари "шашкових", однак програв дуель Субашичу, який парирував аж три постріли данців, в тому числі й Еріксена. Вирішальний пенальті реалізував Ракітіч.

Сумне видовище, яке врятувала серія пенальті

Швидка "перестрілка" команд вже на старті поєдинку подарувала фанатам надію на справжній триллер. Насправді ж виявилося, що нам показали розкішний трейлер на 4 хвилини, а сам фільм був дуже посереднім. Врятувала картину лише серія пенальті, яка завжди приречена на драму. Обмінявшись голами, Хорватія та Данія грали так, ніби стадія 1/8 фіналу складається з двох зустрічей і все можна надолужити у матчі-відповіді. На полі стадіону Нижній Новгород було більше боротьби, ніж футболу.

Крім цього, ми майже не бачили лідерів команд – Крістіана Еріксена та Луки Модріча, яких грамотно виключили з гри. Зірка Реала, зокрема, не реалізувавши пенальті в кінці другого екстра-тайму, повинен добряче проставитись Субашичу, який в "лотереї" виправив його помилку.

Хорвати дійсно неприємно здивували, адже балканців, які дуже переконливо подолали груповий етап, багато хто встиг приписати до фаворитів турніру. Незважаючи на те, що матч проти Ісландії пропускав майже весь основний склад, "шашкові" виглядали дуже важко та інертно діяли в атаці. А ось, хто й виділявся у команді Даліча, так це – невтомний Анте Ребіч. Він знову тероризував суперників дриблінгом та, зрештою, заробив пенальті, який змарнував Модріч.

Неймовірний Шмейхель

Голкіпер Лестера часто обурюється, що його порівнюють з легендарним батьком. "Мене це вже дістало", – заявив якось Каспер. І ось на чемпіонаті світу 31-річний страж воріт спочатку б'є рекорд Петера Шмейхеля за тривалістю сухої серії у складі збірної, а потім ще й видає космічне шоу проти хорватів. Тепер вже точно ніхто не переплутає – це Каспер Шмейхель, і він єдиний та неповторний.

На 116-й хвилині матчу він дивився в очі самому Луці Модрічу, а вже за мить парирував удар зіркового хорвата з "позначки". Шмейхель подарував Данії ще один шанс вийти у чвертьфінал та перевів гру в серію пенальті, однак партнери Каспера у цей вечір не перебували на його рівні. Інакше, у чвертьфінал точно пробилися б "вікінги". У клятій серії, коли потрібно не лише відбивати удари, але й забивати, гравці збірної Данії сильно підвели свого вожака. Шмейхель взяв два постріли хорватів, тоді як його парнери схибили тричі.

Звання найкращого гравця матчу – найменша з нагород для Шмейхеля-молодшого. Він – не Петер, він – Каспер, він – також легенда.

Цікаві факти

– Модріч зрівнявся зі Срною за кількістю матчів за збірну на чемпіонатах світу та Європи (18).

– Хорватія та Данія повторили рекорд чемпіонатів світу, обмінявшись голами вже в дебюті поєдинку.

– Субашич став другим голкіпером, який відбив 3 післяматчеві пенальті на ЧС.

Хорватія – Данія – 1:1 (пен – 3:2)

Голи: Манджукіч, 4 – Йоргенсен, 1

На 116 хвилині Модріч не реалізував пенальті